למרות שהדימום בסקס הראשון הפך לסמל, לא כל הנשים מדממות בפעם הראשונה שהן עושות את זה. מנגד, גם שנים אחרי הפעם הראשונה, חלקנו מדממות לפעמים בזמן קיום יחסי מין – ולא רק בגלל שאנחנו אוהבות לעשות את זה במחזור

דימום שמגיע מחוץ לימי הווסת תמיד מפתיע אותנו, וכשהוא מגיע בזמן הסקס הוא גם די מלחיץ (ולעתים גם קצת מביך). הדבר הראשון שחשוב שתדעי הוא שאת לא לבד: כ-6% מהנשים בגיל הפוריות חוות דימומים שלא קשורים לווסת במהלך או אחרי קיום יחסי מין, ושיעורן רק עולה בקרב נשים בגיל המעבר. 

מגזין Refinery 29 קיבץ רשימה של סיבות אפשריות לכך שאת מדממת בזמן הסקס (חשוב לציין שאם את סובלת מדימום באופן קבוע – בפרט אם הוא מלווה בכאבים או בסימפטומים אחרים – תמיד מומלץ להגיע לבדיקה אצל רופאת נשים): 

  1. איבר המין שלך נשרט

    דימום בזמן יחסי מין יכול להיות תוצאה של שריטה או קרע קטן שנגרם לנרתיק שלך, בפרט אם עשיתם סקס מהזן הקשוח או שלא השתמשתם בחומר סיכה. פציעות כאלה יכולות להתרחש לא רק בזמן חדירה של איבר מין גברי, אלא גם בזמן החדרת אצבעות או אוננות. לרוב, השריטות או החתכים האלה יהיו מאד קטנים ויתאחו מעצמם אחרי מספר ימים. בכל מקרה, כדי להקטין את הסיכויים לפציעה מומלץ להשתמש ביותר חומר סיכה בפעם הבאה. 
  2. צוואר הרחם שלך חטף מכה

    במהלך יחסי מין את עלולה לחטוף מכה בצוואר הרחם – למשל, בגלל חדירה פתאומית בזווית לא נעימה, לא עלינו – וכמו כל מכה, היא יכולה לגרום לדימום. בנוסף, אם יש לך התקן תוך רחמי, החוט של ההתקן עלול לגרות את צוואר הרחם שלך בזמן החדירה, ואפילו לגרום לדימום. 

    ניחוח אישה: מה הריח של המחזור החודשי אומר על הבריאות שלך?
  3. את בעצם כן במחזור

    גם אם את תמיד נמנעת מקיום יחסי מין בזמן הווסת, סקס בימים שלפני המחזור עשויים להקדים את הגעתו ביום ואפילו ביומיים – במיוחד אם גמרת (תודי שזה מעניין). ואם אתם עושים את זה אחרי שהמחזור שלך בדיוק נגמר, כל האקשן עשוי להוציא החוצה שאריות דימום שעוד לא התפנו מהגוף שלך. 
    זוג מופתע במיטה (צילום: Shutterstock)
    חברים אל דאגה, זה רק קצת דם | צילום: Shutterstock
  4. את בהריון (מזל טוב?)

    דימומים קלים בזמן ההריון הם תופעה טבעית, והם נגרמים בגלל השינויים ההורמונליים המרובים שעוברים על הגוף שלך במהלך חודשי ההריון. הורמונים של הריון יכולים להשפיע גם על צוואר הרחם שלך, עד לרמה של שינוי התאים שבצידו החיצוני – לתאים שיותר נוטים לדמם ויותר מועדים לפציעות. למרות שמדובר כאמור בתופעה טבעית, בכל מקרה של דימום בזמן ההריון כדאי לעדכן את הרופאה שלך. 
  5. ילדת לאחרונה או שאת עדיין מניקה

    רמות האסטרוגן בגופך צונחות אחרי הלידה ובתקופה בה את מניקה. המשמעות של רמות נמוכות יותר של אסטרוגן היא שגוברים הסיכויים שתסבלי מיובש מאיבר המין ו/או תדממי בזמן קיום יחסי מין. שימוש בחומר סיכה יכול לסייע בהקטנת הסיכויים לדימום (וכמובן לשפר את ההנאה מהחדירה). 
  6. את בגיל המעבר

    השינויים ההורמונליים שגופך עובר בגיל המעבר גורמים לעלייה בכמות הדימומים מאיבר המין, כולל במהלך ולאחר קיום יחסי מין. ככל שגופך מייצר פחות אסטרוגן, כך הוא מייצר גם פחות חומר סיכוך טבעי והרקמות שבאיבר המין נהיות דקות יותר. גם במקרה הזה חומר סיכה יכול לעזור, ובנוסף הרופאה שלך יכולה להמליץ לך על טיפול דוגמת משחה אסטרוגנית.
  7. יש לך דלקת

    דימום מהנרתיק יכול גם להיות סימפטום של דלקות שונות, ביניהן פטרייה, וגינוזיס חיידקי או מחלות מין כמו כלמידיה ועגבת. במקרים כאלה לדימום יתלוו לפעמים גם תסמינים נוספים כגון שינוי בריח מהאיזור, הפרשות ותחושת צריבה או גירוד. אם הסימפטומים לא מטופלים, זיהומים כאלה עלולים לגרום לדלקת צוואר
    הרחם, או אפילו למחלת אגן דלקתית (PID) – לכן, כדאי לפנות לרופאה שלך אם הם נמשכים. 
  8. יש לך מיומה (שרירן) ברחם

    שרירנים הם גידולים שפירים (לא סרטניים) שגדלים בתוך וליד הרחם. כשהם מגיעים לגודל משמעותי הם יכולים לגרום לכאב בזמן יחסי מין, ולפעמים גם לדימום. הטיפול בשרירנים יכול להיות באמצעות צנתור, טיפול הורמונלי, טיפול באולטרסאונד, ולעתים אפילו בניתוח – רופאת הנשים שלך תדע להמליץ לך על הטיפול המתאים ביותר למצבך. 
  9. סיבה רפואית אחרת

    דימום בזמן יחסי מין יכול להיות גם סימפטום של מצבים רפואיים כמו אקטרופיון, אנדומטריוזיס ואפילו של סוגי סרטן שונים. אם את מדממת בזמן יחסי מין באופן קבוע, ואפילו אם דיממת רק פעם אחת אבל הפעם הזו טורדת את מנוחתך, כדאי לקבוע תור לייעוץ אצל רופאת נשים.