קשה לשמור על המשקל. מסביב יש שפע פיתויים כל הזמן: בתי קפה, ארוחות שישי משפחתיות וילדים עם שקיות במבה קורצות. אבל כשאת אישה שבנוסף על המשקל שומרת גם על המסורת, מסתבר, זה קשה אפילו עוד יותר. "לרובנו יש הרבה ילדים, הכל סביב המטבח", מונה שירה, 30, את המוקשים היחודיים לבנות המגזר הדתי הנלחמות במשקל. "הביקור היומי עם הילדים בגינה עם כל החטיפים שמסביב, כל האירועים המשפחתיים שבמשפחות גדולות תכופים הרבה יותר, ההריונות הרבים וכמובן השבתות והחגים".

עוד בערוץ הנשים:

אחת לשבוע, בחדר קבוע, הן נפגשות - רק נשים - עם מטרה משותפת. רובן דתיות וכולן נמצאות בתהליך של ירידה במשקל, או שומרות על "משקל הכבוד" - משקל יעד, שמי שמגיעה אליו ממשיכה להגיע למפגשים רק כדי לשמר את ההישג. קבוצת "שומרי משקל" המיוחדת המיועדת לנשים דתיות בפתח תקווה מנסה להתמודד עם הבעיות שמעלה אורח החיים הדתי: שבתות ארוכות ועתירות סעודות משפחתיות, חגים שלא נגמרים ועלולים להסתיים באסונות קלוריים וימים ארוכים של בישולים במטבח. איך אופים חלות לא משמינות? איך מסתדרים כשכל שבוע מישהו אחר במשפחה מתחתן? איך מצליחים לשמור על המשקל בין היריון להיריון? ובכן, מתברר שיש לא מעט טריקים - וקצת סייעתא דשמייא – שיכולים לעזור.

"זה שאנחנו דתיות לא אומר שאנחנו צריכות לוותר לעצמנו"

שירה הגיעה לשומרי משקל לפני 20 שנה. "חלק משמעותי בעיניי בקבוצה הוא השילוב של אורח החיים הבריא והשמירה על תזונה נכונה עם אורח החיים הדתי - דברים שלא פעם קצת מתנגשים. הרבה נשים דתיות נכנסות להריונות מהר מאוד אחרי הלידה, למשל, מה שקצת עלול להפחית את המוטיבציה לרדת את המשקל שהוסיפו בהריון הקודם. יש לנו קבוצת וואטסאפ של הקבוצה בשומרי משקל, וכמעט כל יום מישהי שולחת תמונה של בופה ענק מאירוע אחר ומתייעצת מה לבחור ומה לעשות. אנחנו מעלות תמונות של בישולים לפני החגים ומתייעצות, מחליפות מתכונים בריאים ולא משמינים ותומכות אחת בשנייה, כדי שנזכור שהעובדה שאנחנו דתיות לא אומרת שאנחנו צריכות לוותר לעצמנו או להרגיש פחות נוח בגוף שלנו". 

"מעולם לא הייתי בקבוצה מעורבת עם גברים, ואני לא חושבת שהייתי יכולה ללכת למסגרת כזו", אומרת דלית, 49, המשתתפת בקבוצה כבר שנה וחצי. "הרבה פחות נוח לדבר על ענייני משקל, גוף ודיאטה בנוכחות נשים בלבד, בפרט לנשים מרקע דתי, שפחות מורגלות בדיבור על עניינים כמו מחזור בנוכחות גברים".

גם גלית, 46, מדריכת הקבוצה, חושבת שהעובדה שמדובר בקבוצה הסגורה לנשים בלבד היא חלק מסוד קסמה. "יוצא לי לפעמים להחליף מדריכים אחרים בקבוצות מעורבות, ואני רואה שהסביבה והאווירה שונה. כל הדיבור סביב עניינים נשיים: מחזור, הנקה, לידה, ביוץ, גיל מעבר - נשים מרגישות הרבה יותר נוח לפתוח את העניינים האלה כשרק נשים שומעות, על אחת כמה וכמה כשהמשתתפות דתיות, ולדון בעניינים נשיים מול גברים קשה עוד יותר עבורן".

דלית ירדה 5 ק"ג, ונמצאת במשקל כבוד. "הקבוצה נותנת לי כוח לשמור. למרות שיש בריחות מדי פעם, השקילה המשותפת והתמיכה של הנשים האחרות עוזרת לי לחזור לתלם אם אני עולה קצת. בעיניי, אין תחליף לאינטימיות של נשים, נוח לנו הרבה יותר לדבר על החולשות שלנו, על הגוף שלנו. אין כאן עניין של צניעות, נשקלים עם בגדים, אבל כשאדם מגיע לקבוצה כזו הוא לפעמים במבוכה עם הגוף, והרבה יותר נוח לעשות את זה רק בחברת נשים". 

אין תמונה
אין תחליף לאינטימיות בין נשים. חברות הקבוצה

חלה קלה

גלית המדריכה מעבירה גם קבוצות רגילות של שומרי משקל, אבל מספרת על תכנים ייחודיים לקבוצת הנשים הפתח-תקוואית."אנחנו מתכוננות היטב ובאופן ספציפי לפני כל חג או מועד. למשל, לפני צומות אנחנו מתכננות ביחד את הארוחה המפסקת והמתחלת, כדי לא לחרוג, וכאשר יש חגים ארוכים - כמו למשל השנה, כששבועות יצא אחרי שבת – אנחנו חושבות ביחד איך לעבור את כל הסעודות במינימום נזק קלורי. 

"אני מלמדת את המשתתפות שלי להחליף לפחות רבע מהקמח הלבן של החלות לשבת בקמח שיפון או קמח מלא, כדי לא להיות רעבות מהר אחרי הארוחה, איך להיערך לימים ארוכים של בישול לפני שבתות וחגים כדי לא לנשנש מהסירים או להגיע לארוחה מורעבות ולאבד שליטה וכן, גם להתפלל לשם, שיעזור להן לשמור על הדיאטה. הוא עוזר בהכל, אז גם בדיאטה אפשר לבקש ממנו קצת סיוע". 

4 טיפים לשמירה על המשקל לימים עמוסי אירועים וארוחות

אז איך אפשר בכל זאת להיערך לשפע האירועים, הסעודות והחגים שמזמן אורח החיים הדתי? טופז דרזנר, הדיאטנית הראשית של שומרי משקל, נותנת כמה טיפים חשובים נוספים. 

1. בדקו את תפריט האירוע או מה יוגש בשולחן החג/השבת מראש, ותכננו את הארוחה שתאכלו. השאירו לארוחה מספיק "מקום" מתוך תקציב הנקודות היומי שלכם, ותכננו לאכול במהלך היום ארוחות משביעות ורזות, כדי לא להגיע מורעבים. 

2. בחרו לאכול מנות מיוחדות, שוות במיוחד עבורכם, שאינכם נוהגים להכין בבית, וותרו על כאלה הנחשבות פשרה בעיניכם. מצאו מנות שוות וטעימות שאינן בהכרח מכילות פחמימות ו/או עתירות בשומן (לא רק פיצות, פסטה עם שמנת, סלט חלומי וכו').

3. זכרו כי המטרה באירוע או בחג היא ליהנות ממנו, מהחברים ומבני המשפחה - והאוכל לא חייב להיות במרכז.

4. תכננו את יום החג או האירוע כיום "חופשי ממעקב" (מנת הצ'ופר השבועית של שומרי משקל), כך שהארוחה שתאכלו באירוע תהיה הארוחה המפנקת, ולא תתייסרו אחריה מרגשות אשם. 

>> שאלנו נשים שמנות מה הן הכי אוהבות בגוף שלהן