אין דבר כזה יותר מדי נעליים (צילום: Aldo Murillo, Istock)
ירדת מהסטילטו? את בבעיה גדולה | צילום: Aldo Murillo, Istock

מה זה צולעת, מתנדנדת וזועקת לעזרה? ניחשת נכון: את, אחרי 6 שעות בחתונה של החברה הכי טובה, שנייה אחרי שהשלת מרגלייך את הסטילטו המפוארים שלך.  למיטב המוחות המדעיים זה כנראה לא מספיק שכואב לנו, וכעת מתפרסם מחקר שמצא את הסיבה ללמה נעלי עקב גורמות לנו לכל כך הרבה כאב. או יותר נכון, למה הרגע הכואב ביותר הוא לא ההשתוללות על 10 סנטימטר, אלא דווקא השנייה הזאת שבה אנחנו יורדות מהם. הבשורה הטובה: יש איך למנוע את זה.

חיה בתוך נעלי עקב? ראי הוזהרת

המחקר, שפורסם בירחון Experimental Biology, מצא שנשים שכמעט חיות בתוך נעלי עקב סובלות משריר שוק קצר ועקב אכילס קשיח, מה שגורם להן להיאנק מכאבים כאשר הן יורדות מהסטילטו ונאלצות ליישר את כף הרגל. נשמע הגיוני. דמייני כף הרגל שניצבת בכמעט 90 מעלות לאורך יום שלם, זה למעשה מה שגורם לשרירי השוק (מאחורי הברך ועד הקרסול) לעבוד שעות נוספות ולהתכווץ, לעומת מצב שבו כף הרגל שטוחה על הרצפה.

ברגע שאת יורדת מהעקבים השריר כביכול אמור להתארך בחזרה, אבל במידה שהשימוש בעקבים הוא  ליומיומי וארוך טווח, הנזק נגרם. והפרדוקס הגדול הוא שאת מוצאת שהרבה יותר נעים וקל לך להמשיך ללכת על עקבים מאשר להוריד אותם.

החוקרים בדקו 11 נשים שמכורות לעקבים ו-9 נשים שמתנגדות לכך באופן נחרץ. נמצא כי הסיב השרירי (תא מיוחד בשריר שמסוגל להתכווץ ולייצר תנועה) של נועלות העקבים נמוך ב-13 אחוז מזה של אחיותיהן השטוחות. זה לא אומר, כמובן, שהן הופכות לנמוכות יותר, אלא שהליכה ברגליים יחפות או על נעל שטוחה נהפכת עבורן לסיוט.

שימוש יתר בעקבים גורם גם לגיד אכילס (הגיד שמחבר את שריר השוק אל העקב - הוא מרים את העקב ומותח את הקרסול) להישאר מתוח וקשיח, מה שפוגע בגמישות שלו וביכולת למתוח את הקרסול. נשמע כיף.

אין תמונה
סלחי לנו סורי, אבל אם תמשיכי ככה, את יכולה להגיד שלום לגיד אכילס שלך

הפיתרון הכי טוב: פסק זמן

החוקרים טוענים כי מתיחות וגיוון בנעליים יכולים לשפר את המצב. עם זאת, פודיאטור בשם סטיב ויינברג, שמתמחה בבעיות בכף הרגל, מטיל ספק ביכולת של המתיחות באמת לטפל בנזק שנגרם לגיד האכילס. "האלסטיות של הגידים יכולה בהחלט להשתפר באמצעות תרגילים, אך ברגע שהגיד נפגע והתקשה, העבודה עליו עלולה להיות ארוכה, מעיקה ומעייפת", הוא מסביר בירחון המדעי.

אז מה בכל זאת הפיתרון? אם את מתעקשת להמשיך לדדות על הגובה, עשי זאת באופן זהיר ושקול: הגבילי את ההליכה עליהם לזמן קצר. דבר נוסף שניתן לעשות הוא לעמוד על קצות האצבעות ולרדת על כל כף הרגל. יש לחזור על הפעולה הזאת 20 פעמים ביום. הרעיון הוא למתוח את הגידים והדבר יעזור לך ללכת בקלות וללא כאבים על נעל שטוחה. הבנת, סורי?

>> הנה אחת שלא למדה: הרגליים המעוותות של ויקטוריה בקהאם