תחרות ריצה על עקבים (צילום: רויטרס, חדשות)
אלה, למשל, לא נעלי ספורט הולמות | צילום: רויטרס, חדשות

 כבר הוכח מזמן שאת הקשר ההדוק בין אישה לנעליים אי אפשר להסביר. ומאחר שעל סטילטו ומנולו בלאניק פטפטנו כבר די והותר, הגיע הזמן לתת את הדעת גם על הנעליים שאת פחות מעדיפה להיתפס בהן – נעלי ספורט. לרוב מצוותים אליהן גם מכנסי טריינינג מהוהים, לחיים סמוקות ושיער דביק מזיעה, בהנחה שאת עושה ספורט. אז איך בוחרים את הנעל האידיאלית. ובכן, הכל תלוי בסוג האימון שאת עושה.

מבלי לזלזל בכמות הנעליים שאת מחזיקה בארון, הרשי לנו לומר כבר עכשיו: כדי לעשות ספורט את צריכה זוג אחד בלבד של נעליים, אבל לא כל זוג. החוכמה היא להשקיע בנעל ספורט שתעשה עם גופך חסד, תיתן דרור לביצועייך ותכניס בך מרץ. אנחנו לא מזלזלות בצורך הבסיסי שלך להיראות במיטבך עד כמה שניתן כשאת מיוזעת על ההליכון, שואגת באירובי, או מהלכת נמרצות על רקע השקיעה, אבל נעל ספורט היא כבר מזמן לא רק עניין של יופי. למזלך, תעשיית נעלי הספורט מבינה לליבך ומציעה קשת רחבה של עיצובים וצבעים לצד איכות ברמה גבוהה. אך איזו נעל הכי מתאימה לך את שואלת? רק את יכולה לקבוע אבל לנו יש כמה טיפים שיעזרו לך להגיע להחלטה שתכלול כמה שיקולים מעבר להתאמת הצבעים לגופייה החדשה וסופגת הזיעה.

"רכישת נעל ספורט זהה לרכישת משקפי ראייה", מסבירה קרן גולדבלט, אצנית מקצועית ובעלת חנות הספורט פרוספורט. "בדומה לבדיקת ראייה, חשוב מאוד לערוך בדיקה מקדימה לאבחון כף רגלך ומבנה הקרסול. יש כאלה הסובלים מפלטפוס או כאלה עם גמישות גדולה בקרסול. בבדיקה ראשונית תיערך האנליזה הנכונה שתכוון אותך לנעל שתתאים לך באופן אישי".

הבדיקה ניתנת בחינם בחנות, וכוללת ריצה על הליכון במשך כדקה תוך צילום וניתוח מבנה העקב ועמידה על שטיחון מיוחד הממפה את סוליית כף הרגל. בתום הבדיקה מתקבל ניתוח מדויק של מצב ומבנה הרגל. חשוב להדגיש שהבדיקה רק משפרת את הסיכוי למצוא נעל נוחה יותר ואינה הכרחית. מוכנה לבדוק מה הרגל שלך צריכה? כדי למצוא נעל בקלות פשוט עקבי אחר הכללים שקיבצנו:

הספורט שלך: ג'וגינג וריצה (פעילות בחדר כושר)

סיכונים בריאותיים ופציעות נפוצות בתחום: כאבי גב, פגיעה בשוקיים ופגיעה בברכיים כתוצאה מזעזועים במערכת השלד. הזעזועים עלולים להיגרם אצל אנשים כבדים משימוש בנעל ללא בולמי זעזועים על משטח קשיח. בסיטואציה כזאת ברור שאינך יכולה להשפיע מיידית על משקלך או על סוג המשטח, לכן חשוב להשקיע בנעל שתחסוך לך את הכאבים בעקב ותקטין את הסיכון ללקות בדלקת גידים ולפגיעה בגיד האחורי של העקב. פגיעה כזו עלולה לגרור השבתה למשך חצי שנה או יותר ואף ניתוח לשחזור הגידים.
מאפיינים שחשוב שיהיו בנעל: בולמי זעזועים טובים באזור העקב ובחלק הקדמי. מומלץ שהיא תהיה עשויה מעור רך וגמיש לנוחות בעליות ובירידות. פחות חשוב שהיא תקנה הגנה לתנועות לצדדים. שימי לב שהנעל לא כבדה מדי ושלסוליה יהיה מבנה מעט עגול כדי לאפשר העברה רכה של משקל הגוף מאזור העקב לאזור הקדמי של כף הרגל. במידה שאת רצה על משטח כורכר או אספלט, לכי על נעל מרופדת יותר. לריצה על הליכון בחדר כושר מומלץ לבחור בנעל עם תחתית גומי נגד שחיקה וחומר נושם נגד זיעה.

נשים רצות (צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images)
נעליים לריצה זקוקות לבולמי זעזועים טובים מקדימה ומאחורה | צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images

הספורט שלך: אירובי

סיכונים בריאותיים ופציעות נפוצות בתחום: בשל העובדה שמדובר בפעילות הכוללת ניתורים וקפיצות במהירויות משתנות, הגוף סופג זעזועים בעוצמה של פי 3-4 ממשקל גופך. התעמלות עם נעל לא מתאימה עלולה להוביל להתפתחות "תסמונת הדורבן" – דלקת ניוונית הנובעת ממתיחות ומקרעים של הגידים ושל הרצועה השומרת על קשת גב הרגל. לא בדיוק מה שתכננת כשנרשמת לחדר הכושר.
מאפיינים שחשוב שיהיו בנעל: בשל העובדה שרוב הפעילות האירובית מתבצעת על קצות האצבעות, חשוב שכרית כף הרגל הקדמית שלך תהיה מרופדת דיה ומוגנת עם כרית אוויר. בנוסף, חשוב שבלימת הזעזועים תהיה מקסימלית בחלק הקדמי והאחורי של הנעל. מומלץ לבחור בנעל אטומה מעור עם סוליה פחות גמישה מזו של הנעל המיועדת לריצה ולהליכה. דגמים של נעליים גבוהות שפותחו לאחרונה גם מגנים על תנועת הקרסול ונועדו למנוע נקע.

נעלי ספורט (צילום: Don Bayley, Istock)
בעיקרון את צריכה רק נעל אחת טובה | צילום: Don Bayley, Istock
 הספורט שלך: ספינינג

סיכונים בריאותיים ופציעות נפוצות בתחום: הסכנות העיקריות הן שחיקת סחוס הנגרמת מהגזמה ברכיבה, בעיות אורתופדיות בגב ובברכיים ונזק לגידים. במקרים נדירים, בשל עמידה וישיבה לא נכונים על האופניים, ייתכנו פגיעות בעורף, במרפקים ובשורש כף היד.
מאפיינים שחשוב שיהיו בנעל: בשל העובדה שמדובר בדיווש מהיר ואינטנסיבי, הנעל חייבת לאפשר תנופה חזקה ולסייע בהידוק כף הרגל לדוושה. חרטום הנעל צריך להיות צר יחסית על מנת להיכנס לרתמה ומומלץ לבחור נעל ללא שרוכים. הרציניות ביניכן מוזמנות לרכוש נעל המיועדת אך ורק לרכיבה, בעלת סוליה קשיחה שמתחברת לדוושה באמצעות תפס מוברג מיוחד.

ועוד כמה דברים שכדאי לדעת:

בהגיעך לרכוש נעל חדשה, הביאי את הישנה. גם אם היא כבר לא נראית משהו והריח ממש לא מזמין, הנעל הישנה מציגה את היסטוריית הדריכה שלך.

נכון שתמיד לימדו אותך להרגיש היכן הבוהן ממוקמת בתוך הנעל? המידה הנכונה של הנעל צריכה להיות גדולה בחצי מידה מנעלייך הרגילות כדי להעניק לכף רגלך מרחב, שכן כפות רגליים נוטות להתרחב במהלך פעילות גופנית.

מתאמנת (צילום: Stockbyte, GettyImages IL)
מומלץ לרכוש נעליים בשעות אחר הצהריים, אז כף הרגל יותר רחבה | צילום: Stockbyte, GettyImages IL

 עדיף מאוחר מאשר מוקדם: מומלץ לרכוש נעליים בשעות אחר הצהריים לאחר שכף הרגל התרחבה באופן טבעי במשך היום. אם את זמינה יותר בבוקר, השתדלי ללכת או לרוץ במשך חמש דקות לפני שאת מודדת נעל חדשה.

אוהבת כל דבר בגבר שלך, כולל את הנעליים? באמת שכיף לשמוע אבל אל תנסי לנעול אותן או לקנות זוג זהה לעצמך. יצרני הנעליים לא טורחים לחינם לעצב ולתכנן נעליים ייעודיות לכל מין.

אמנם התחלנו את הכתבה בכך שאת צריכה רק זוג נעלי ספורט אחד, אבל חשוב לציין שנעל ספורט מומלץ להחליף כל חצי שנה או לאחר 600-800 ק"מ ריצה. אם את לא מצליחה לעקוב אחר הזמנים פשוט עקבי אחר התחושה – נעל בלויה עלולה לגרום לסדקים בכריות הנעל ואלה עלולים לגרום לפציעות.

תודה לאתר zooza

>> כך הייתה נראית ברבי במציאות