מרבית הפרסומות למוצרי היגיינה נשיים מבטיחות לנטל ריחות לא נעימים - ובאופן כללי להפוך את הוואגינה שלנו לאזור סטרילי ומתקבל על הדעת. כשבתשדיר של תחבושות אולוויז למשל הקריינית מסיימת עם הסלוגן, "יבשה, נקייה, רעננה" - מה שהיא בעצם אומרת שבמצב הרגיל את "דולפת, מגעילה ומסריחה". אבל האמת היא שהפרח שלנו אמור לבוא עם ריח, ובאתר Broadly, מגזין הנשים של Vice, ניסו גם להתמודד עם השאלה: איך הוא אמור להריח?

מריר זה סבבה

לפני הכל קבלו מספר: לפי מחקר שפורסם כבר ב-1945, יש כ-2,100 מולקולת ריח שונות האחראיות על הניחוח הוואגינלי. משמעות הדבר היא שאין דבר כזה ואגינה ממוצעת - אלא כל אחת ואגינה בוטיק המורכבת מסדרה שונה של מיני-ריחות. מה שאחראי על התרכובת של המיני-ריחות האלה - בדומה ל"ריח של אחרי הגשם" - אלה בקטריות. חיידקים.

ד"ר מריה מנדז סוארז, שהתראיינה לברודלי, מסבירה שריח הוואגינה שלך הוא שילוב של תוצרי המטבולוזים שלך (יעני מה אכלת) והמטבוליזם של החיידקים שלך. יש נשים למשל המעידות שאחרי ארוחה טובה הכוללת שום או בצל - גם הוואגינה שלהן מדיפה ריח שומי או בצלצלי. זה לגמרי הגיוני וטבעי, עם זאת - רוב הסיכויים שהמקור לניחוחות האלה הוא דווקא השופכה שלך.

אפרסקים (צילום: LilliDay, Istock)
אף אחד לא מריחה כמו אפרסק | צילום: LilliDay, Istock

ומה לגבי המצב הכללי, כלומר - לא אחרי ארוחות ספציפיות? ד"ר מנדז מסבירה שהוואגינה, ממש כמו הקיבה או הפה, היא ביתם של מיליארדי חיידקים. החיידקים האלה אחראיים על שמירה של רמת חומציות בנרתיק, כשהחומציות הנרתיקית נחשבת לגבוהה יחסית - דבר חיוני לחיסול אורגניזמים מזיקים אם רמת החומציות יוצאת מאיזון, הבאד-גייז עלולים להתרבות ואז התוצאה היא דלקות, פטריות, גירודים, הפרשות לא תקינות ושאר התופינים הכיפיים.

בקיצור, החיידקים האלה גם מעוררים ניחוחות מרירים משהו. וזה בסדר גמור. את לא אמורה לדאוג או להתאבסס על סבונים לשטיפה אינטימית, בין כה וכה שטיפה במים היא כנראה הכי טובה. בברודלי גם מצטטים חוקר שטוען שניתן להריח ואגינה ממרחק של כ-30 סנטימנטרים. זה סתם בשביל הידע הכללי.

מריחה דגיגי? לכי לרופא

מה שמוביל אותנו למקרים הלא בריאים: אם את מריחה כמו דג - לכי לרופא. זה כנראה סימן לוגינוזיס חיידק, הזיהום הוואגינלי הנפוץ ביותר בו מופר האיזון הטבעי של החיידקים הטובים. וגם: אם הוואגינה שלך מדיפה ריח רקוב מעט, יכול להיות שנתקעו שאריות מהטמפון שם - וצריך רופא שיחלץ אותן.

ד"ר מנדז מסבירה שבוואגינות פועלים חיידקי הלקטובצילוס הפרוביוטים. החיידקים האלה שומרים על רמת חומציות שבה החיידקים והפטריות לא יכולים לשגשג.  בחלק מהבירות והיוגורטים יש גם את החיידקים הללו - והתשובה היא כן, מישהו כבר ניסה לקחת חיידקים מוואגינה של מישהי לטובת ייצור בירה.

כפי שכבר סיפרו החברים שלנו ב-mako גברים, החודש עלה באתר indiegogo, השמשמש לפרוייקטים במימון המונים כמו הדסטארט, פרוייקט גיוס כספים של בחור בשם וויצ'ך מאן. הבחור הפולני הזה החליט לנסות לייצר בירה עם בקטריות מהוואגינה של הדוגמנית הצ'כית אלכסנדרה ברנדלובה. עליה, אגב, נאמר בעמוד הגיוס ש"היא מסוג הנשים שהפרומונים שלהן ישארו איתך אחרי פגישה לאורך כל השבוע".

בירה ואגינה (צילום: order of yoni)
אלכסנדרה ברנדלובה | צילום: order of yoni