גלולה (צילום: Thinkstock)
"יש קלות דעת במתן מרשם לגלולות" | צילום: Thinkstock
מקרה המוות הפתאומי של הצעירה בת ה-23 מקרית מלאכי אתמול (ב') בשל שילוב בעייתי של נטילת גלולות למניעת היריון ועישון  הצית מחדש את הנושא הבוער שרלוונטי כמעט לכל אישה: האם כתיבת המרשם לגלולות נעשית לעתים בקלות דעת מוגזמת מבלי לערוך את הבדיקות הנדרשות כדי לוודא שהבחורה אינה נמצאת בסיכון? והאם יש צורך במעקב קפדני יותר של רופא במקרים של תופעות לוואי?

טראגי ומצער ככל שיהיה, זוהי אינה הפעם הראשונה שצעירות הנוטלות גלולות נפגעות ואף מוצאות את מותן במקרים חריגים משילוב דומה. בשנת 2009 מתו בתוך חודש אחד שתי צעירות, בת 24 ובת 21, מהשילוב של נטייה לקרישת יתר ונטילת גלולות בבית החולים רמב"ם שבחיפה. עוד לפני כן, בשנת 2007, מתה צעירה בת 23 מקריית גת, מתסחיף בריאות, שנוצר ככל הנראה מהשילוב שבין גלולות ועישון. במקרה זה בית המשפט חייב את קופת החולים שטיפלה בצעירה בתשלום פיצויים למשפחתה.

רופאת המשפחה לא הבחינה בתמרורי האזהרה

"השילוב של גלולות ועישון עלול לגרום ליצירת תסחיפים. ברגע שאותם תסחיפים ניתקים מהאזור שבו הם נוצרו ומגיעים לריאות, זה בדרך כלל נגמר במוות וזה מה שקרה אצל אותה בחורה", מסביר  גדעון פנר, עורך דין העוסק ברשלנות רפואית שייצג את משפחת הצעירה בתיק, "היא התלוננה על כאבים ברגליים פעם אחר פעם ובהמשך התלוננה גם על קושי בנשימה. התביעה הוגשה נגד רופאת המשפחה שהיו בפניה 3-4 תמרורי אזהרה ולמרות זאת לא הצליחה ליצור את ההקשר בין התופעות ובין השילוב של גלולות ועישון, מה שהביא למותה של הבחורה הצעירה".

אבל לא על כל מקרה של סיבוך שנוצר משילוב של נטילת גלולות עם גורם כזה או אחר אנחנו שומעים ורובם לשמחתנו אינם גורמים למוות. אך במקרים מסוימים ונדירים הם גורמים לנזק בלתי הפיך, כמו במקרה של מ', למשל, שהחלה ליטול גלולות מסוג "מינולט" לפני כ-15 שנים, ובגיל 19 קיבלה שבץ מוחי במפתיע ונותרה נכה.

"היא הייתה בחורה בריאה לחלוטין, בלי שום מחלות רקע. כשלושה חודשים מאז התחילה לקחת גלולות, היא החלה לסבול מכאבי ראש וסחרחורות", מספרת לנו אמה. "היינו כל הזמן הזה בקשר עם רופא הנשים שלא הציע להפסיק את השימוש בגלולות. ארבעה חודשים מאוחר יותר - היא חטפה שבץ. למזלנו מיקום השבץ לא היה במקום שגורם למוות, אבל הדבר הותיר אותה נכה. עד היום היא  ממשיכה לקבל טיפולים ופיזיותרפיה ועתידה לקבלם במשך כל חייה. כל ההוצאות האלה משולמות על ידינו באופן פרטי".

טוענת שראש העיר הטריד אותה מינית. אילוסט (צילום: דובר צה"ל)
השמנת יתר, מיגרנות, התקפי לב או אירועים מוחיים במשפחה, כל אלה מהווים גורמי סיכון | צילום: דובר צה"ל
גם נועה (29) מתל אביב החלה ליטול גלולות בימי התיכון ומעולם לא נשלחה לבדיקת דם כדי לבדוק אם יש מניעה שתיטול אותן. רק בתקופת הצבא, כשהגיעה לחדר המיון בבית החולים, התגלתה הבעיה. "הייתי בטירונות באותה התקופה, לקחתי גלולות, עישנתי בערך שלוש סיגריות ביום וגם התייבשתי מספר פעמים במהלך הטירונות", היא מספרת, "במשך חצי שנה בערך של הטירונות -  סבלתי מהקאות ושלשולים אבל ייחסתי את כל אלה לאוכל ולתנאים החדשים שאני לא רגילה אליהם. באיזשהו שלב זה נעשה ממש קיצוני וכבר לא יכולתי להתעלם מזה. פצחתי בסדרת בדיקות שבהן לא מצאו שום בעיה, עד שיום אחד הגעתי עם בטן מנופחת בטירוף לחדר המיון. רק שם הבינו שמדובר בבעיה בכבד וגילו אצלי קריש דם בכבד". בעקבות המקרה, נועה הועברה לשבוע של אשפוז בבית חולים עם מדללי דם והפסיקה כמובן עם הגלולות. היא שוחררה מהצבא ונשלחה לצנתור מיוחד בחו"ל.

קיימת קלות דעת במתן גלולות

נועה ו-מ' לא תבעו את חברת התרופות או את הרופא המטפל מתוך היעדר ראיות מספקות לסיבת המקרה. "קשה להוכיח בבית משפט את הקשר הישיר בין נטילת הגלולות למקרה ולכן נמנעו מתביעה", מסבירה אמה של מ', "אבל אני בהחלט חושבת שיש איזושהי קלות דעת במתן גלולות: הרופאים לא מזהירים מספיק מהסכנות, הם לא נותנים את הרקע והרבה בחורות נוטלות את הגלולות בלי שום בקרה. אף אחד לא בודק האם קיימת בעיה של קרישיות יתר ולכן הרבה בנות צעירות לא קולטות את משמעות הדבר".

אבל מטופלות אחרות דווקא כן בוחרות לנקוט באמצעים משפטיים. תיק נוסף שמנהל בימים אלה עו"ד פנר, עוסק בנערה בת 19 מבאר שבע שנקבעו לה 20 אחוזי נכות בשנה האחרונה כתוצאה מקריש דם ברגלה שנגרם לטענתה בשל שילוב של שימוש במדבקה הורמונלית מסוג "אוורה" למניעת הריון וכאבי ראש מיגרניילים. "נשים שסובלות ממיגרנות אסור לתת לרשום להן את המדבקה מהסוג הספציפי ולכן אנחנו מתכוונים להגיש את התביעה בעניין בחודש הבא", הוא מספר.

כך תימנעו מלהגיע למצב כזה

אישה מעשנת סיגריה (צילום: Dominik Pabis, Istock)
מעשנת יותר מעשר סיגריות ביום? מומלץ שלא תיקחי גלולה | צילום: Dominik Pabis, Istock
פרופ' מיכאל קופרמינץ, מנהל היחידה להיריון בסיכון של בית החולים איכילוב מסביר כי "נשים שנוטלות גלולות נמצאות בסיכון גדול פי שתיים לבעיות של קרישת דם, עם 2 מתוך עשרת אלפים נשים שסטטיסטית עלולות לסבול מבעיות כאלה", וכי "עישון מעלה את אותו סיכון  ב-300 אחוז".

"לפי המלצות האיגוד הישראלי לגניקולוגיה, כשבחורה באה לקחת גלולות כיום לא צריך בדיקות מיוחדות, כי בסופו של דבר לא רוצים להתריע נשים מלקחת גלולות, בשל הסכנות של הריונות לא רצויים", הוא מציין, "עם זאת, כן חשוב לברר האם המטופלת מעשנת ולבדוק האם יש היסטוריה משפחתית של קרישיות יתר בדם. גם מיגרנות יכול להוות סימן לנטייה כזאת. חשוב להציג בפני נשים שמעשנות את הסיכון הגבוה משמעותית של בשילוב בין גלולות ובין עישון. במקרים של מיגרנות או קרוב משפחה מדרגה ראשונה שסבל מתופעות כאלה, חייבים לבצע בדיקות כדי לבדוק שהאדם אינו סובל מקרישיות יתר. נטייה כזאת מעלה את הסיכוי למאורעות של קרישת יתר ב-400 אחוז נוספים. ולכן, שילוב של גלולות, עישון ובעיות של קרישת יתר עלול להיות קטלני".

"הדבר החשוב הראשון שצריך לעשות הוא לקיים שיחה בין הרופא ובין המטופלת שבו עוברים על עברה הרפואי של האישה", מוסיף ד"ר אדם גבע, מנהל השירות הגניקולוגי של שירותי בריאות כללית במחוז חיפה וגליל מערבי, "גם אירועים מוחיים או התקפי לב במשפחה הוא דבר שיכול להעיד על קרישויות יתר או השמנת יתר של המטופלת".

האם כל אישה שמעשנת צריכה להפסיק ליטול גלולות?

"אישה שנחשבת למעשנת כבדה (החל מעשר סיגריות ליום) מוטב שלא תקח גלולות. אם היא מעשנת פחות מזה והיא מתחת לגיל  35 הסיגריות הבודדות האלה לא ישנו הרבה. מעל גיל 35 הסיכונים מהשימוש באמצעי מניעה עולים על היתרונות ולכן גם אם היא מעשנת סיגריות בודדות – עדיף שלא תשתמש בגלולות. הבעיה יכולה להופיע כאשר מטופלת התחילה עם הגלולות כשלא עישנה, ובמהלך השנים הפכה למעשנת כבדה. מהסיבה הזאת, חשוב בכל פעם שמחדשים את המרשם לעדכן אם יש שינוי. כמו כן, בכל תופעת לוואי כמו כאב ראש, קוצר נשימה או בכל תופעה חדשה – כדאי לפנות לרופא לייעוץ", ד"ר גבע מסביר, אך גם מבקש להדגיש כי המקרים הקשים עליהם מדובר הם "תופעות מאוד נדירות". 

>> גלולות למניעת הריון הן אמצעי לדיכוי הנשיות
>> לפני שאתם עושים הפלה, תסתכלו עליי
>> נטלתי את הגלולה של יום שאחרי ונכנסתי להריון