שיזוף (צילום: Lachlan Currie, Istock)
חמש דקות ביום זה בסדר | צילום: Lachlan Currie, Istock

אנחנו לא מקנאות בשמש. רק חיים קשים אנחנו עושות לה. מצד אחד, כולנו המתנו בשקיקה כל החורף עד שתצא במלוא הדרה ותצבע את כולנו בגוון ברונזה מרהיב ותנשק אותנו בנגיעות מבריקות שיגרמו לנו לנצנץ בשמלות הלבנות. מצד שני, כשהיא כבר עושה את זה, היא מסכנת אותנו ועושה אותנו אדומות, שרופות ומקומטות. איך שלא נסתכל על זה, יחסי הציבור של השמש זקוקים להרבה מאוד עבודה. ובכן, החלטנו להרים את מקדם ההגנה ולפצוח בקמפיין ראשוני לטובת השמש. אז קודם כל, היא לא כזאת רעה, והדבר האחרון שהיא באמת רוצה לעשות זה להזקין לנו את העור ולגדל עליו גידולים. העניין הוא, שהיא לא היחידה במשוואה הזאת.

"קודם כל, חשוב מאוד להבין שאם מנצלים נכון את השמש, היא יכולה לעשות לנו הרבה טוב", אומר לנו ד"ר אכי פרידמן, מומחה ברפואת עור ומין ורפואה אסתטית. "השמש היא מקור ראשוני להפעלת מנגנון לוויטמין D בגוף, שאחראי לחיזוק העצמות. בעבר, אמהות חששו שהילדים לא יקבלו מספיק ויטמין ודאגו לעשות אמבטיות שמש רצופות ותמידיות, מה שכמובן היה סכנה גדולה. היום הטרנד הוא להימנע לחלוטין מחשיפה לשמש ולמצוא תחליפים. אני לא בעד ההליכה הקיצונית הזו מקצה אחד לשני".

ד"ר פרידמן מבקש להבהיר שחמש דקות יומיות של חשיפה לשמש מונעות את רככת העור ומחזקות את העצמות. שנית, הוא מסביר, שאין שום סיבה להתנזר מהשמש. "חשיפה לשמש היא נכונה בהנחה שהיא נעשית בשעות הנכונות של היום (לפני עשר בבוקר ואחרי ארבע אחר הצהריים) ובפרקי זמן מתאימים".
מהם פרקי זמן מתאימים?
"היום ידוע כי מה שגורם לסכנות ונזקים בעור היא חשיפה מזדמנת ארוכה. הכוונה היא לאנשים שיוצאים לחופשה ובמשך שלושה ימים רצופים נחשפים לשמש ובכל מה שנשאר מעונת הקיץ – נשמרים. הוכח כי נזק זה חמור יותר מחשיפה עקבית, איטית ובטוחה. כמו כן, חשוב מאוד להימנע מחשיפה לשמש בין השעות 16:00-10:00 בעונת הקיץ, זאת משום שהשמש נמצאת ממש מעלינו והמרחק שעל הקרניים לעבור עד אלינו הרבה יותר קצר, לכן האנרגיה שבהן היא הרבה יותר גבוהה".
אבל אם דאגנו להימרח מראש?
"זה טוב מאוד להימרח, הבעיה היא שאנשים מסתמכים יתר על המידה על מסנני קרינה. הם אפקטיביים כל עוד מחדשים את המריחה אחת לשעה וחצי. לא מספיק להימרח פעם אחת ולבלות בים ארבע שעות. כמו גם חשוב לזכור שזיעה ושכשוך במים מנקים את הקרם ופוגמים ביעילותו".

אישה בבקיני אדום שוכבת על ערסל בחוף ים מתחת עצי קו (צילום: ersler, Istock)
נוסעת לחופשה? אל תיחשפי באופן מרוכז | צילום: ersler, Istock

אז כולנו יודעות שצריך להתמרח, אבל מה זה בדיוק אומר שאנחנו מורחות על עצמנו קרמים עם מקדמי הגנה? "המשמעות הכימית של SPF הוא מדד אדמומיות העור. כלומר – תוך כמה זמן מרגע החשיפה לשמש ללא הגנה עור בהיר יהפוך לאדום. התוצאה עומדת על כרבע שעה. כאשר רכשת מסנן קרינה בעל 30 SPF הכוונה היא שייקח לך פי 30 זמן להפוך לאדומה". עם זאת, חוזר ד"ר פרידמן ומדגיש את חשיבות המריחה אחת לשעה וחצי וגם ממליץ להסתכל באותיות הקטנות שעל המסנן שלך: ודאי שהקרם מכיל מסנן קרינה כימי (כלומר, נספג וחודר לעור), מסנן פיזיקלי (עוטף את הגוף בשכבה מגנה כמו שרוול), מסנן קרניים UVA ו-UBV וגם עומד בתו התקן האוסטרלי, שכן אוסטרליה הפכה למובילה בנושא סרטן העור בשל ריבוי מקרים.

שיזוף מזויף זה רע?

מי שלא מעוניינת להתעסק עם תווי תקן אוסטרלים או שונאת חול אבל עדיין חושקת בצבע הנכון, מכירה בוודאי את מיני התחליפים המוצעים כיום בשוק. רק חשוב לעשות הפרדה בין שיזוף מלאכותי שעדיין עושה בך שמות, שומות ונקודות חן מוזרות, לבין אלה שיעשו אותך צבועות ללא פגע. "ראשית, חשוב להבהיר כי מי שחושבת שמיטות שיזוף הן אופציה נכונה, זה הזמן לומר שהן לא. בכל מכוני השיזוף הללו יש כמות אדירה של קרינה שנמצאת במרחק אפס מעורנו. מה גם שלא תמיד ניתן לדעת את איכות הנורות הסגולות והתחזוקה שלהן. המטרה זהה לקרני השמש: כמה שיותר מהר, כמה שיותר עוצמתי ולכי הביתה", מחדד ד"ר פרידמן.

מורחת  (צילום: jupiter images)
מוצרי שיזוף עצמי? גם איתם לא מומלץ להפריז | צילום: jupiter images

 בכל הנוגע לתחליפי שיזוף בריאים דוגמת קרמים, ג'לים, מגבוני שיזוף, תכשירי ספריי ושיזוף בהתזה, מסביר ד"ר פרידמן כי אין בהם שום אלמנט שלילי מבחינה רפואית ולא נמצא שהם גורמים נזק. מה שכן, יכול מאוד להיות שהחומרים שנמצאים במוצרי שיזוף עצמי, כאלה שמחזיקים כמה ימים על העור, לא מאפשרים לו לנשום, מה שעלול ליצור פצעונים, אלרגיות ופטריות. "רצוי שהשימוש במוצרים יהיה כמה שיותר זמני וקצר, אני לא ממליץ לעשות זאת באופן רציף", אומר פרידמן. במילים אחרות: לא כדאי לחזק את השיזוף העצמי על בסיס קבוע בגלל חשש למחנק העור.

סיסי נמיר, מנהלת ההדרכה של קליניק, מסכימה אבל גם מסייגת. לדבריה, שימוש חזור בתחליפי השיזוף העצמי אינו מזיק, אבל גם ממש לא הכרחי. "אין שום סיבה לחזק את השיזוף על בסיס יומי, זה לא תורם בדבר. ההמלצה היא לעשות זאת כל שלושה ימים ובמידת הצורך".

זה כתם לידה או סתם שיזוף עקום?

אז על פניו, מוצרי השיזוף העצמי נשמעים כמו פתרון מבורך ביותר עבור בהירות העור במצוקה. אלא שלא פעם השימוש בהם מאוד לא ידידותי ומותיר את המשתמשת עייפה, מותשת ובעיקר עשירה בכתמי דלמטי על עורה. אז אם את מהמורחות החוששות, הנה כמה טיפים באדיבות נמיר שיעזרו לך לצאת שזופה אך אחידה.

 1. מומלץ מאוד לפנות זמן מראש ולא למרוח תחליף שיזוף בלחץ רגע לפני שיוצאים מהבית. מריחה על כל הגוף יכולה לקחת בין 50-30 דקות ואף יותר. לזה תוסיפי עוד כחצי שעה עד שהחומר מתייבש. הצבע הסופי מתקבל על העור בין שעה לשלוש שעות מרגע המריחה.

2. בטרם השימוש – נקי את העור מ"מכשולים" כמו שערות ותאים מתים. הסרת שיער ופילינג גוף עם ליפה יהפכו את העור לחלק ומוכן.

3. באזורים היבשים של הגוף כמו הברכיים, המרפקים וקרסוליים כדאי למרוח קודם קרם, שכן אלו האזורים שנוטים לצבור יותר חומר, מה שמוביל לתופעת הכתמים המדוברת.

4. ספריי מגיע לכל מקום – באזורים שקשה להגיע אליהם העדיפו את השימוש במוצרי הספריי למיניהם.

5. העדיפי תמיד מוצר שהצבע שלו נראה לעין, בניגוד לכל אותם תחליבים לבנים שהצבע שלהם מתקבל על העור רק כעבור שעה. כך תוכלי לדעת את הגוון המדויק ולבחור לך את מה שנכון לך. המלצת הבית: לבהירות העור מומלץ להשתמש בגוון הבהיר תחילה ולא לבחור מיד את הכהה, שאיתו גם מגיעות כל תקלות הצבע.

משתמשת במרפקים  (צילום: jupiter images)
תמרחי את האזורים היבשים במיוחד בקרם למניעת כתמים כהים יותר | צילום: jupiter images

 5. עשית את כל זה ובכל זאת, מצאת כמה כתמים סוררים? הנה כמה דברים שיעזרו לך להיפטר מהם:
מרחי מעט תחליב גוף על האזורים "הכהים" – התחליב מדלל את הצבע.
אם נוצר יש אזורים שלא נצבעו בכלל השתמשי בספריי (בניגוד לקרם וג'ל) והכהי את האזור הרלוונטי.

ולסיכום, האם נשים בהריון יכולות להשתמש בתחליפי השיזוף?
פרידמן: "באף מקום לא הוכח שהדבר אסור ומשפיע על העובר. עם זאת, אני אישית שייך לבית שמאי וממליץ להימנע מכך בתקופת ההיריון".
נמיר: "חשוב להבין והדבר, אגב, נכון לגבי כל מוצר קוסמטי בשוק – אין במוצרים אלה ספיגה במחזור הדם והמוצר מותר ונכון לשימוש. אילו המצב לא היה כזה, הייתה ניתנת אזהרה ברורה".