עוגייה (צילום: jupiter images)
אל תוותרי על אוכל שאת אוהבת, רק אל תשבי עם כל הצלחת | צילום: jupiter images

 מזה דורות מלמדות אמהות את בנותיהן סמוקות הלחיים ש"בשביל היופי צריך לסבול", ואנחנו סובלות: מורטות שיער, מדדות על עקבים גבוהים, מחשמלות את הישבן בשביל להפטר מהצלוליטיס, קופאות מקור למען המחשוף הקדוש. וכן כן, הבנו שהכל בראש, ושאם נרגיש יפות גם נראה יפות.

ואם "הכל בראש", אז הקונספט הזה אמור לעבוד גם בענייני שמירה על המשקל וסתימת פיות. דיאטה, למשל, מתחילה ונגמרת בהחלטה, ולמרות זאת, מדובר בהחלטה כאובה וקשה במיוחד, שגורמת לנו לסבל רב לאור כמות הפיתויים שנמצאים בכל פינה ופשוט משתלטים לנו על הראש, עד שהוא מפסיק לקבל החלטות רציונליות ופועל על אוטומט.

והנה, ספר חדש שטוען שאנחנו יכולים לשוט על טייס אוטומטי בהקשר של אכילה, אבל לכיוון ההפוך מהרגיל. לספר קוראים mindless eating (בתרגום חופשי: אכילה ללא מחשבה), והוא מנסח פרקטיקה פשוטה שמטרתה אחת: לגרום לך לאכול פחות בלי לסבול. למעשה, הוא מתחייב ליעד יהיר אפילו יותר: לגרום לך לאכול פחות בלי בכלל להרגיש בזה.

תקטיני, תגדילי, תשאירי בצלחת עקבות

נו באמת, את בטח מעקמת את העין לכיוון הבורקס שמישהו הביא הבוקר למשרד. איך את יכולה להתעלם מהניחוחות שעולים מבצק העלים הריחני הזה? ובכן, מחבר הספר, החוקר בריאן ואנסינק, טוען שאדם ממוצע מקבל מדי יום ביומו מעל 200 החלטות הקשורות באוכל, בלי לשים אליהן לב. וכמו כולם, גם את בטח סבורה שאת אישה מתוחכמת ומודעת, שלא נותנת לאלמנטים מטופשים כמו פרסומות, אריזות או גודל של צלחת להשפיע על הרגלי האכילה שלך. ובכן, ואנסינק רוצה לחדש לך משהו: ככל האדם, גם את אוכלת יותר מדי לא בגלל שאת רעבה, אלא גם בגלל השפעות סביבתיות ש"עושות לך" או "לא עושות לך" את זה.

החוקר הנועז התגייס לטובת האנושות ויצא לחפש את הסיבות והגורמים שמשפיעים עלינו לאכול בלי אפילו לשים לב. אחרי שהוא מצא כמה כאלה, הוא ניסח מספר אסטרטגיות שיכולות להערים על ההרגלים האלה, והתוצאה: טיפים שימושיים, קלים ולא מסויטים לשמירה על הגזרה. אתר הדיילי מייל הביא כמה מהם, והרי הם לפניכן, להפנמה, להדפסה ולהדבקה על המקרר:

1. תצמצמי בשוליים: מספיק לוותר על 100 או 200 קלוריות ביום בשביל לרזות, אבל לא כדאי לוותר על ארוחות או על חטיפים שאת אוהבת לנשנש בזמנך הפנוי – פשוט צמצמי כל "מנה" ב-20 אחוז מהכמות שאותה את חושבת לסיים עוד לפני שהתחלת לאכול. ממחקרים עולה כי אנשים מרגישים בצמצום של 30 אחוז מהכמות, אבל לא חשים כלל בהפחתה של 20 אחוז.

2. תגדילי את הבלתי מסוכנים: כשמדובר בירקות ופירות, עשי בדיוק את ההיפך: הגדילי את המנה ב-20 אחוז נוספים מהכמות שעמדת לאכול. הורדת 20 אחוז מהיקף מנת הפסטה? נפלא. הוסיפי 20 אחוז של עגבניות ופלפלים לרוטב שאת מכינה.

3. הודאה באשמה: נסי לעמוד על הסיבה האמיתית בגללה את פוצחת בכרסום, והכריזי עליה בקול רם. תגלי שעצם ההודאה בקול במשפט כמו "אני לא רעבה, אבל אני הולכת לאכול את זה בכל מקרה", יכולה ממש להוציא את החשק.

4. תראי מה את אוכלת: תדאגי לראות מראש את כל מה שאת מתכננת לאכול. מסתבר שכשאוכלים מהצלחת, אוכלים 14 אחוז פחות, ולכן מוטב אם תניחי את כל המנות בצלחת שלך לפני, אפילו אם מדובר בפרי או בחטיף. בכלל, אם תהפכי כל אכילה של שוקולד לתהליך מעיק הכולל הגשה בכלי מיוחד, תגלי שאולי תעדיפי לוותר.

אישה וגבר נוגסים בהמבורגר (צילום: 101cats, Istock)
במסעדה תחלקי את המנה העיקרית שלך עם מישהו | צילום: 101cats, Istock


5. הגישי הכל על הצלחת: אחרי שהוצאת את האוכל מהאריזות שלו, השאירי אותן במטבח ועברי לאכול בלוקיישן אחר, רחוק משם. אל תניחי על שולחן האוכל את הכלים עם המנות, אלא קחי אליו רק צלחות מוכנות להגשה. מחקרים מראים שכשאנחנו אוכלים עם אנשים אחרים, נמשיך להעמיס עד שאחרון הסועדים סיים את ארוחתו. אם לא יהיה לך ממה להעמיס, אז כשהצלחת שלך תתרוקן, את תחשבי פעמיים אם באמת מתחשק לך לקום עכשיו בשביל לקחת עוד, ולא פשוט תקחי עוד פירה או, רחמנא לצלן, עוד פתיתים.

6. השאירי עקבות: אל תפני מהצלחת שלך עקבות למה שכבר אכלת: השאירי עליה עצמות או קליפות ותני להן להמשיך ולתפוס מקום על הצלחת, ולשמש עדות אילמת לכך שהבטן שלך כבר לא ריקה. בלי להרגיש בכלל, הזלילה שלך תקטן באופן משמעותי.

אישה אוכלת גרגר אפונה בודד עם סכין ומזלג (צילום: amoceptum, Istock)
אם הצלחת הייתה אפילו יותר קטנה, זה היה נראה לך כמו ארוחת 3 מנות | צילום: amoceptum, Istock

7. לכי על אשליות אופטיות: הטעי את עצמך באמצעים הנלוזים ביותר – אל תחשבי שאת עמידה בפני אשליות אופטיות. חלקי אריזות גדולות של חטיפים לשקיות קטנות, הגישי מנות אוכל בצלחות קטנות יותר ותראי איך את שבעה בדיוק באותה המידה ממנה מוקטנת שהוגשה בצלחת מוקטנת.

8. תבקשי לארוז חצי: מסעדות טומנות הרבה מוקשים. לחם, למשל. אם הסלסילה שלו תהיה על השולחן, את פשוט תאכלי ממנו. אז בקשי מהמלצר שייקח אותה משם או לא יביא מלכתחילה. המנות במסעדות לרוב גדולות ממה שצריך, אז או שתקחי 2 ראשונות, או שתחלקי עיקרית או שתבקשי מהמלצר לארוז מראש חצי מהמנה, וככה תזכי למזון טעים גם למחרת. 

מחפשת מה להכין היום לארוחת הערב? כנסי לערוץ האוכל ותתכונני ללקק את האצבעות.  

עוד על דיאטות:
לכוכבות של הוליווד יש טכניקות משלהן: מה גווינית פלטרו וג'ניפר אניסטון עושות כדי לרזות.
אוכל בכלל אמור לעשות אותנו יפות וסקסיות: הדיאטה שתוריד לך שנים מהפנים.
בסך הכל אמרתי שלום לשוקולד: אפשר לרזות גם בלי דיאטה.