גלולות למניעת הריון (צילום: Wavebreakmedia Ltd, Thinkstock)
קטנה וחשובה. גלולה למניעת היריון | צילום: Wavebreakmedia Ltd, Thinkstock
גלולות למניעת הריון מוכרות היום לכל נערה ואישה. לא רבות יודעות שהסיפור על פיתוח הגלולה קשור בד בבד לסיפור שחרור האישה, והוא התחיל מאישה אחת בשם מרגרט סנגר, "יוזמת הגלולה", שהייתה פעילה פמיניסטית אמריקאית ובמשך שנים רבות ניהלה מאבק ציבורי למען תכנון המשפחה ובעד הפצה חופשית של אמצעי מניעה.

מתי האישה לא מבייצת? כאשר היא בהיריון

לאורך השנים חיפשה סנגר אחר אמצעי מניעה טובים, פשוטים וזולים, שיספקו לאישה הגנה יעילה מפני הריון לא רצוי. היא פעלה להקמת ארגון למען הורות מתוכננת, שהינו הארגון הגדול מסוגו בעולם עד ימינו – והוא שהשיג את המימון למחקר שהוביל לפיתוח הגלולה למניעת הריון. סנגר חברה לגרגורי פינקוס, מדען יהודי, שזיהה שהתקופה היחידה בה אישה בגיל הפריון לא מבייצת היא בעודה בהריון, זאת מאחר שרמת הפרוגסטרון בגוף האישה גבוהה לכל אורך תקופה זו. הוא הבין שאם יצליח ליצור מצב שבו רמת הפרוגסטרון אצל האישה ישמר גבוה, היא לא תבייץ. מחשבה זו היא הבסיס לפיתוח גלולה הורמונאלית שתמנע הריון.

1961, הולדת הגלולה - לאחר שפינקוס הגיע לתובנה זו, הוא הצליח להוכיח בעזרת חיות מעבדה כי מתן פרוגסטרון אכן יכול להוות אמצעי יעיל למניעת ביוץ והיריון. לאחר שמצא את הבסיס לפיתוח הגלולה, הוא התאכזב לגלות שהפרוגסטון שהופק באותה עת משחלות של בעלי חיים, קשה ויקר להפקה. באותה עת גרם אחד של פרוגסטרון עלה יותר מגרם זהב. כך עלה הצורך בהפקת הפרוגסטרון הסינתטי.

הראשון שהצליח לעשות זאת היה הכימאי היהודי קרל דז'ראסי, שהפיק פרוגסטרון מהבטטה המקסיקנית וסלל את הדרך לניסויים הקליניים ולפתוח הגלולה ושיווקה בשנות השישים. באותה עת הוחלט גם להוסיף אסטרוגן לגלולה, על מנת להבטיח את סדירות המחזור. המשכיות הסדירות המחזורית נועדה להקל את קבלת הגלולה החדשה על ידי הנשים ובניסיון, שנכשל, לשכנע את האפיפיור והכנסייה הקתולית כי מדובר באמצעי מניעה "טבעי".

גלולות למניעת הריון (צילום: dolgachov, Thinkstock)
כמה ימים בחודש את לוקחת? | צילום: dolgachov, Thinkstock

השנים הראשונות - הגלולות הראשונות הכילו מינון גבוה מאוד של מרכיב האסטרוגן והדבר נקשר לתופעות לוואי שונות. מאז, בחמישים השנים הבאות הפחיתו בצורה דרמטית את המינון של המרכיב האסטרוגני. בעבר הוא עמד על 100/150 מיקרוגרם של אתניל אסטרדיול ובמהלך השנים ירד ל-15\20 מיקרוגרם.

מאז ועד היום - האסטרוגן: בחמישים השנים האחרונות ועד לשנה האחרונה השתמשו באותו אסטרוגן סינתטי, אתניל אסטרדיול. בשנתיים האחרונות ישנן גלולות חדשות המביאות את בשורת האסטרוגן הטבעי, האסטרדיול (גלולות מסוג קלייר וזואלי).

היתרון התיאורטי של הוספת אסטרדיול לגלולות הוא שהשפעתו בגוף זהה לזו של האסטרדיול שמיוצר על ידי השחלות, בעוד שלאתניל אסטרדיול שנמצא בכל הגלולות ששווקו עד כה השפעה שונה על הקולטנים ברקמות השונות.

מחקרים מורים שלגלולות שמכילות אסטרדיול ישנה השפעה מתונה יותר על השומנים בדם ועל גורמי הקרישה שמיוצרים על יד הכבד. לא ברורה עדיין עד כמה משמעותית ההשפעה הקלינית של ממצאים אלה מכיוון שהגלולות מאוד חדשות, יחד עם זאת, אין ספק שלנשים שאינן מרוצות מתופעות הלוואי של הגלולות הוותיקות מהוות הגלולות החדשות אפשרות מעניינת.

פרוגסטרון: ביחס לפרוגסטרון שבגלולות, הרי לאורך כל השנים ניסו לייצר פרוגסטין שיהיה יותר דומה לפרוגסטרון הטבעי, זאת בעיקר כדי למזער את תופעות הלוואי של האסטרוגן שבגלולה, כולל אצירת נוזלים, גודש בחזה, תחושת מלאות בבטן ועליה חולפת במשקל. את הסוגים השונים של הפרוגסטרון שמצוי בגלולות נהוג לחלק ל"דורות". כיום רוב הגלולות שמשווקות בישראל מכילות פרוגסטרון מהדור השלישי. בשנים האחרונות הושקו שתי גלולות חדשות (יסמין ויאז) שהכילו פרוגסטרון חדש מהדור הרביעי, שהתייחד בתכונות שנמצאו יעילות בהקלת תסמונת הקדם ויסתית ואף לטיפול באקנה. הגלולות החדשות שמכילות אסטרדיול טבעי מכילות גם פרוגסטינים חדשים שיש מי שכבר מכנים אותם כדור חמישי. אחת התכונות הייחודיות שכבר הוכחה לגבי הגלולה המכילה את הפרוגסטרון החדש (קלייר) היא השפעה על רירית הרחם שמפחיתה דימומים ווסתיים קשים.

כף יד נשית מחזיקה חפיסת גלולות (צילום: winterling, Istock)
איזה דור את, 4 או 5? | צילום: winterling, Istock

אופן נטילת הגלולות

גם צורת נטילת הגלולות התפתחה באופן דרמטי בעשור האחרון. בעוד שעד לאחרונה נטלו הנשים 21 גלולות ועשו הפסקה של שבוע (21/7), הרי שמחקרים זיהו כי דווקא בזמן שבוע ההפסקה הנ"ל קיימת עלייה בהופעת תופעות לוואי. בהתאם, כמעט בכל הגלולות החדשות קוצרה תקופת ההפסקה בנטילת הגלולות. לדוגמא - בגלולות מסוג יאז, מינס וזואלי נוטלים 24 ימים גלולות פעילות ומיד עוד 4 גלולות פלאצבו (שאינן מכילות הורמונים), מתכונת הנטילה של הגלולה קלייר כוללת 26 גלולות פעילות ו-2 גלולות ללא חומרים פעילים (26/2). נראה שצורת נטילה זו מעכבת באופן יעיל יותר את הביוץ וכך עשויה לשפר את סדירות המחזור תוך צמצום תופעות הלוואי.

ולנשים שלא מעוניינות בנטילה יומיומית של גלולות ניתן להציע אמצעי מניעה הורמונלי בצורת מדבקה שבועית או טבעת וגינלית המוחדרת לנרתיק, שני התכשירים משחררים הורמונים זהים לאלו שבגלולות.

* תודה רבה לפרופ' זיידמן שעזר בהכנת הכתבה.