ממש לא מזמן סיפרנו לכן על טרנד הניוד (עירום) שנראה על כל פיגורה אופנתית, ומבוסס על פריטים שנעים בין גוון עור של בחורה בהירה במיוחד, ועד כזה של בחורה קצת פחות בהירה. ואם היינו צריכות הוכחה נוספת לכך שמדובר בטרנד החם של הקיץ, אז היא הגיעה בצורת סערה אופנתית במיוחד, כזאת שמעורבת בה הגברת הראשונה של אמריקה.

אין תמונה
אובמה בשמלה שעוררה את הסערה. צילום מסך מתוך אתר דיילימייל

מישל אובמה, שזכתה כבר בכל תואר מתלבשת טובה אפשרי, נראתה לבושה בשמלת ערב בגוון המדובר באחת מארוחות הערב הרשמיות של הבית הלבן. רק שבמקרה של הגברת הראשונה, טון עורה השחום לא ממש מתכתב עם הגדרת הטרנד, וזאת כמובן עילה מיידית לזעוק "אפליה".

הסיפור שמעורר ביקורת קשה ברשת התרחש בנובמבר האחרון, כאשר מישל אובמה לבשה שמלה אלגנטית למפגש מלכותי עם ראש ממשלת הודו. AP הגדירו את השמלה, שעוצבה על ידי המעצב נעים קהאן, כ"שמלת סטרפלס נוצצת, בגוון העור - ניוד". אך כאמור, התיאור יכול להיות מדויק רק אם גוון עורה של אובמה היה, ובכן, בהיר. בחירת המילים משכה הרבה מאוד אש כלפי האתר ששאלו "צבע עור? בטח לא של מישל אובמה", מה שגרם לאנשי AP לתקן במהרה את עצמם ובמקום המילה "ניוד", נבחרה המילה האובייקטיבית ונטולת ההשלכות "שמפניה".

אין תמונה
מישהו יודע לזהות איפה העור מתחיל ואיפה השמלה נגמרת? ג'מה ארטרון בצילומי שער לאינסטייל

הניוד הוא השחור החדש

כל מי שבקיאה מעט בשיח האופנתי, יודעת בדיוק למה אנחנו מתכוונות כשאנחנו אומרות "ניוד". מדובר בגוון שהוכרז כצבע של אביב-קיץ 2010 והוא נע בין הגוונים של אפרסק עדין לזהב חיוור. מגזין אינסטייל אף הגדיר את הצבע ניוד כשחור החדש: ציני משהו לאור השתלשלות העניינים.

לדברי עורכת מגזין "אל", לורן קנדי, אין שום דבר רע בהגדרת הטרנד. "מדובר בניוד לבן ולא בניוד שחור", היא מסבירה. "מצד שני, הניוד שאנחנו מדברים עליו גם לא משקף את גוון עורי שלי. אני לבנה שקופה, וכשמדובר במישהי כל כך חזקה וידועה כמו מישל אובמה, נראה לי שזה פשוט בזבוז זמן להתעסק ולהתעצבן מזה".

אפשר להסתכל על זה ככה, ולהמליץ לכל הזועקים בשם הגזענות להתעסק בבעיות אחרות. מצד שני – יש כאן נקודה שצריך להתעכב עליה. אין ספק שתעשיית האופנה עדיין מנוהלת ומיוצגת על ידי האנשים הלבנים, ותסלח לנו האימפרייה טיירה בנקס. איך שלא מסתכלים על זה, דוגמניות כהות עור עדיין לא מגיעות למעמד של אלה הלבנות, ויש הרבה פחות דוגמניות אפרו-אמריקאיות שמככבות על המסלולים ועל שערי העיתונים.

מיילי סיירוס במראה הניוד (צילום: John Shearer, GettyImages IL)
כשמיילי סיירוס לבשה ניוד, אף אחד לא השמיע ציוץ | צילום: John Shearer, GettyImages IL

"עבורי, בגד בגוון הניוד יהיה בצבע חום", אומרת דודיי סטיוארט, עורכת משנה במגזין ג'זבל. "אני לא חושבת שיש דרך להתעלם מזה ולהבין שכמדברים על ניוד, הרי שאי אפשר להתייחס לכולם".

מה שבטוח, טבעי זה לא

אגם רודברג באוברול (צילום: אלעד דיין)
יש לנו גם נציגות בתחום. אגב רודברג מאמצת את טרנד ה"שמפניה" | צילום: אלעד דיין

עוד נקודה לא מפתיעה, היא שבכל פעם שמוכרים לנו את הטרנד, הוא תמיד מוצא את עצמו רק על דוגמנית בהירת עור. דוגמא מעודכנת ומדויקת יכולנו למצוא על שער מגזין אינסטייל של חודש מאי, שאותו מעטרת השחקנית ג'מה ארטרון. זו לבשה שמלת סטרפלס קצרה בצבע שכמעט ותואם לגמרי את עורה שלה . גם על המסלולים, ניתן היה לראות את הגוון המדובר מיוצג על ידי דוגמניות חיוורות בלבד.

בשורה התחתונה, אפשר להתייפיף עד מחר בנוגע לסמנטיקה, אך אין דרך להתעלם ממנה: ניוד שמתורגם כמובן לצבע העור נע סביב קשת הצבעים שמאפיינת את האנשים הבהירים: מדבש עדין, לפודרה ורדרדה ועד לאפרסק בהיר. ובסופו של יום, הצבע שאמור לשקף מראה טבעי הוא הכל חוץ מכזה.

>> הנה טרנד שגם מכעיס אותנו, מסיבות אחרות לגמרי: אוברול