שיער  (צילום: jupiter images)
יותר בריא? בעיקר לכיס של הספר שלך | צילום: jupiter images

סבתא שלך תמיד אמרה שאם תברישי את השיער כמה שיותר, הוא יהיה מבריק ובריא. מי יודע, כנראה שבשנות ה-20 בוורשה זה מה שהספרים היו אומרים. ויכול להיות שלסבתא שלך היה שיער מהמם, אבל היום, אנחנו כבר יודעים שלמרות שלסבתא יש כמה טריקים בשרוול, זה לא אומר שהיא תמיד צודקת. למשל, ידוע שהברשה מרובה דווקא פוגמת בשיער. אז איזה מהמיתוסים על השיער שלך הם עובדות מוצקות ונכונות, ואיזה הם דברים שרק סבתא שלך בטוחה שהם נכונים? הנה כמה דוגמאות. נסי לא לכעוס על סבתא, טוב?

גזירת השיער מבריאה אותו: לא נכון, למרות שמדובר באחד המיתוסים הנפוצים ביותר לגבי שיער הוא. האמת היא שאם נגזור אותו יותר, הוא לא יהיה בריא וחזק יותר, הוא פשוט יהיה קצר יותר. אין לזה שום קשר לנושא של בריאות השערה, אלא קשר ישיר לשגשוגו הכלכלי של מעצב השיער שטרח להחדיר לך את העיקרון הזה כמנטרה בכל פעם שבאת וביקשת "לעשות קצוות".

שיער זה בעצם תאים מתים: נכון. אין דבר כזה שיער בריא או שיער לא בריא. העובדה הביולוגית הפשוטה היא ששיער הוא בעצם תאים מתים, אחרת תחשבי כמה כואב היה לגזור אותם. החשיבות של טיפוח השיער היא מתמצה בטיפוח זקיקי השערה שנמצאים מתחת לעור הקרקפת ולהם צריך לדאוג.

קצוות מפוצלים מונעים מהשיער לצמוח: לא נכון. אבל אם כבר יש לך קצוות מפוצלים, אל תתעצלי. גשי למעצב השיער, והיפטרי מהם. נכון, זה לא יעזור לשיער שלך לצמוח מהר יותר, אבל זה ייתן תחושה הרבה יותר נעימה לכל מי שיעביר לך יד במחלפות, או סתם ילך אחריך ברחוב ויקנא במה שהאל נתן דווקא לך.

  תזונה נכונה חשובה לבריאות השיער: נכון. מדובר באחד המפתחות החשובים ביותר בשמירה על שיער רענן ובוהק. אכילת ירקות ירוקים, פירות צהובים, תמרים, אגוזים, ביצים, דגנים מלאים ושיבולת שועל מסייעים למניעת נשירה ויוצרים שיער מלא ברק וגמיש. גם מוצרי מזון עתירי חלבונים דוגמת בשר הודו, בשר בקר, מוצרי חלב ואפילו קינואה, מסייעים בשמירה על איכות וטיב השיער. שתייה מרובה של מים (6-8 כוסות מדי יום, ויש כאלו שממליצים אפילו על מינימום של 10 כוסות ביום) מסייעת גם היא לשמירה על זקיקי השערה ועוזרת בטיפוח השיער. ומהכיוון ההפוך, קפה ואלכוהול עושים עבודה טובה בעיכוב הספיגה של המינרלים החשובים לשערה. אז תחשבי שוב לפני שאת קופצת להרתיח מים.

למים בישראל יש השפעה רעה על השיער: נכון. המים בישראל אכן "קשים", וזה משפיע על איכות השיער. האבנית ויתר החומרים שנמצאים בהם הופכים את השיער לקשה ופחות גמיש ממה שהוא באמת. לכן, אם יש לך את האופציה הכלכלית – עדיף לחפוף את השיער במים מינרלים, או אולי לחבר לברז באמבטיה מסננים למיניהם הקיימים בשוק. בלי שום קשר, ובשביל למזער את הנזק, מומלץ לחפוף את השיער בשמפו המכיל שמן רוזמרין שיחזיר לשיער משהו מהגמישות שאובדת לו במים.

מומלץ לחפוף את השיער במים רותחים: ממש לא נכון. מים רותחים או חמים לא ינקו את השערות, הם יעשו להן נזק ולכן עדיף להימנע. השתמשי במים פושרים או במים קרירים. אלה גורמים לסגירת הנקבוביות בקרקפת, מה שמסייע לשמירה על לחות השיער.

חדר כושר (צילום: jupiter images)
כן, גם לשיער שלך זה עוזר | צילום: jupiter images

 פעילות גופנית לא משפיעה על בריאות השערה: לא נכון. כמו לגבי כל תא ותא בגוף שלנו, לפעילות גופנית יש חשיבות גם בענייני שיער. היא ממריצה את זרימת הדם לתאים, ובכך מסייעת להם להתחדש. זה נכון לעור פנים מתוח ורענן ונכון גם לזקיקי השערות בקרקפת.

ויטמינים ותוספים עוזרים לבריאות השיער: נכון. בשביל להצמיח זקיקים בריאים – התאים שמהם צומחת למעשה השערה, נדרשים ויטמינים דוגמת ביוטין (ויטמין מקבוצת B) ואבץ. כדי להזין את השיער בוויטמינים האלה, אפשר למרוח מדי יום קרם המכיל את אותם חומרים או לחילופין ליטול מולטי ויטמין עם התוספים האמורים.

כמה שמברישים יותר, השיער יותר בריא: לא נכון. הברשה למעשה מחלישה את השיער ושוברת אותו, וגם מפעילה על זקיק השערה לחץ שגורם לכך שבסופו של דבר השערה עלולה לנשור. נסי להבריש כמה שפחות עם המברשת ודאגי שזו תהיה מברשת טובה – אל תסתפקי במברשת עם "סיכות" מברזל או פלסטיק שעלולה לגרום לפיצול של השערות. ובכלל, עדיף להשתמש במסרק עם שיניים רחבות ככל שניתן במקום במברשת. ובכל מקרה, הברישי רק עד להשגת העיצוב שרצית ולא מעבר.

ג'ניפר אניסטון (צילום: Frazer Harrison, GettyImages IL)
אם תטפחי אותו, הוא יהיה יותר מטופח | צילום: Frazer Harrison, GettyImages IL

זה לא משנה איזה תכשירים אני מורחת, העיקר שאני מורחת: לא נכון. אל תתפתי לקנות תכשירי שיער זולים – לפעמים שווה להשקיע עוד כמה שקלים כדי לקנות תכשיר שיער איכותי ממעצב שיער, או של חברה שאת יודעת שמוצריה אמינים. חשוב לזכור כי אותם תכשירים שאת מורחת על הראש נספגים בשערות ובקרקפת, ובמידה והם מכילים חומרים לא בריאים יכולים לגרום לתוצאה הפוכה לגמרי מזו שביקשת להשיג.

אביזרי שיער וגומיות לא משפיעים על השערות: לא נכון. גם גומיות, סרטים, קליפסים ואביזרים שונים מתחככים לך בשיערה וגורמים לה להישבר. גומיות הקושרות אותו, סיכות ושאר אקססוריז מושכים את השערות עד לקצה גבול היכולת וגם משפיעים על הזקיקים. מומלץ גם לא לכלוא את השיער בכובעים או במטפחות, שכן מחסור בחשיפה לשמש יכול לגרום לו להפוך דהוי ובעל מראה חולני.

>> כדאי שתפסיקי לחפוף: דברים שהספר שלך לא מספר לך