בטח שמת לב שלכל מוצר קוסמטי בפארם הקרוב למקום מגורייך, מודבקות לאחרונה תוויות זועקות: "אנטי אייג'ינג", "עצירת תהליכי ההזדקנות של העור", "מלחמה בקמטים", ועוד שלל סלוגנים שגורמים לך לחשוב שאם תישארי עם הקרם יום העלוב שלך, ודאי תיראי כמו שק מיובש בעוד עשר שנים, בעוד שחברותייך שמשכילות לרכוש את תכשירי ההייטק – יתהלכו בעור מתוח וגוף חטוב. אז תני לנו לומר לך כבר עכשיו: עוד לא נולד הקרם שיעשה אותך צעירה. ואל תחשבי שהקמטוטים הקטנים שהופיעו לך מסביב לעיניים כן מקשיבים לשיטות השיווק שוטפות המוח של חברות הקוסמטיקה. מה שכן, אם תשכילי לשתף אותם במערך שלם של מלחמה בקמטים, הם ישמחו לסייע.
"מרגע שאנחנו נולדים, אנחנו מזדקנים", אומרת ד"ר איה בן דוד, מומחית למזותרפיה ובעלת קליניקה לרפואה אסתטית. "התאים אמנם מתחדשים כל הזמן, אבל במקביל עוברים תהליך הזדקנות. החל מגיל 20 זה גם עשוי להיראות לעין באמצעות קמטוטים וכתמי עור". את תהליך ההזדקנות המשמח הזה, אנחנו מעכבות (או מזרזות) באופן טבעי ויומיומי, בלי לדעת אפילו, עם הרגלים טובים – פעילות גופנית סדירה שתורמת לחילוף חומרים, הגנה מפני השמש, הימנעות מעישון, שתייה מרובה של מים, תזונה נכונה (פירות, ירקות, תוספי מזון וויטמינים) וזמן שינה ממוצע.
וכן, יש גם את נושא הטיפוח, אבל לפני שאת מתחילה למרוח על עצמך קרמים במאות שקלים, כדאי לברר מה באמת העור שלך צריך, מה באמת יש בקרם שאת עומדת לרכוש ולהתמיד גם בפעילות מונעת, שהיא לא פחות חשובה, אם לא יותר. "הגורם העיקרי והמכריע ביותר להזדקנות העור הוא החשיפה לשמש", אומרת ד"ר זהבה לבר, מומחית לרפואת עור ודרמטולוגיה קוסמטית. "חשוב לדאוג שכבר מגיל צעיר לא נחשף לשמש ללא הגנה. זה המפתח הראשון והמרכזי בכל מה שנוגע לסימני גיל מוקדמים".
נוגדי חמצון נגד הרדיקליים החופשיים
אחרי שדאגנו לאכול טוב, לישון טוב ולשים כובע, הגיע הזמן להוציא את התותחים הכבדים, חומרים בעלי רכיבים פעילים נגד הרדיקלים החופשיים, שהם מה שמזרז אצלנו את תהליכי ההזדקנות. החבר'ה האלה הם יצורים כימיים ואטומיים שנוצרים באופן טבעי בתהליך הנשימה שלנו. לצד הדברים הטובים שהם עושים (כמו קטילת חיידקים), הם גם מעוללים דברים רעים מאוד: הם גורמים לנו להזדקן. איך? ובכן, החופשיים האלה רוצים להתייצב. כדי לעשות זאת, הם תוקפים תאים בריאים בגוף וגוזלים מהם חלבונים ושומנים. התוצאה היא שהאדם נהיה פחות חסין למחלות ותהליך ההזדקנות ניכר בעורו ובמצבו. מי שיכול לסייע לנו במצב הזה הם האנטי אוקסידנטים (נוגדי חמצון): מטרתם לבלום את הרדיקלים מלפגוע בתאים בריאים ולמעשה לעצור את פעולת החמצון בגופנו. הם מורכבים מוויטמינים ומינרלים שונים ומגוונים, ומחומצות אמינו (חלבונים).
אז יופי לנו שזה מה שאנחנו צריכות, ועוד יותר יופי שנוגדי חמצון נמצאים ממש מתחת לאף שלנו: במאכלים שונים ובתוספי מזון. בפירות וירקות עשירים בוויטמינים, ביין אדום, תה ירוק, אגוזים, אוכמניות, אומגה 3 ועוד. אבל עם כל הכבוד לתזונה נכונה, היא לא יכולה לקחת על עצמה את כל העבודה. לא משנה כמה עגבניות וחמוציות תאכלי, העור שלך מקבל מעט מאוד מהוויטמינים, והוא צריך עזרה חיצונית נוספת. כאן נכנסים לתמונה מוצרי הטיפוח, שמכילים חומרים נוגדי חמצון.
אבל לא כל קרם טוב לכל אחת. "חשוב מאוד ללכת לרופא עור ולקבל ממנו אבחון של העור. קרם שלא מותאם לסוג העור עשוי לגרום לנזקים כמו פצעים, אדמומיות, יובש ועוד", מבהירה ד"ר לבר.
בנוסף לסוג העור, יש לאבחן גם את סימני הגיל שאיתם מגיעה האישה לטיפול", מחזקת בן דוד. "כך למשל, יכולה להגיע אליי אישה עם הרבה קמטים ומעט כתמים, או מישהי שסובלת מפיגמנטציה בלבד. לכל אחת מהן ארקח קרם שאולי מורכב ממרכיבים זהים אך במינונים שונים".
ומה בנוגע לקרמים שמוכרים על המדפים?
"בואי נגיד שהם לא מזיקים, אבל גם לא מועילים במיוחד. הסיבה היא פשוטה: חברות הטיפוח הגדולות לא יכולה להסתכן ולכן המינונים של החומרים הם מאוד נמוכים, שכן על אחת הם יכולים לעבוד מצוין ולשנייה לגרום לפריחה ועוד מיני השלכות. זאת הסיבה שהחברות הולכות על מינון בטוח, אבל לא מועיל במיוחד".
לבר דווקא חושבת אחרת: "מניסיוני, קרמים על המדף כן יכולים להועיל, אבל חשוב שכל אחת תבין במה בדיוק. ניתן לראות תוצאות בשיפור מרקם העור: הענקת לחות, העלמת אדמומיות או יובש ותחושה מתוחה קצת יותר של העור. אך מי שרוצה להסתיר קמטוטים קיימים או פיגמנטציה, שלא תצפה לשינוי".
מתי כדאי להתחיל להשתמש בקרמים בעלי רכיבים נוגדי חמצון?
"קרמים יכולים לעשות את העבודה בתנאי שמתחילים איתם מוקדם, כשמצב העור הוא טוב (סביב גיל ה-20) ונשמרים היטב מהשמש לאורך כל השנים. הם בטח לא יעלימו קמטוטים למי שלא הגנה על העור מגיל צעיר ומתחילה להשתמש בקרמים בגילאים מבוגרים (40+)".
סליחה, חסר לי מלח בנוגדי חמצון
אז מה בכל זאת אפשר לעשות נגד הזדקנות העור? "טיפולים רפואיים. נקודה", אומרת ד"ר לבר. "בין אם זה מילוי קמטים בהזרקה, פילינג עמוק, טיפולי הבהרת כתמים ועוד, בשילוב קרמים".
בן דוד: "אני מסכימה, ואם נדבר במספרים אז אישה שלא עושה דבר בטיפוח עורה, יכולה לראות את נזקי הגיל תוך חמש שנים. מי שתשתמש בקרמים הנכונים לה, בשילוב טיפולים, יכולה גם לחכות עשר שנים. זה יגיע, השאלה רק מתי ואיך".
טיפול חדש בתחום שהגיע לישראל הוא מזותרפיה. מדובר בטיפול שבו מזריקים רכיבים נוגדי חמצון לשכבה האמצעית של העור, ונותנים לו הפצצה של ויטמינים ולחות. היתרון: הרכיבים שמוזרקים לא נספגים דרך הדם ונותרים בגוף לתקופה ארוכה של שנה, שאחריה החומר מתפרק. התוצאה, לדברי בן דוד, הוא עור מוצק וקורן. "מדובר בסדרה של ארבעה חמישה טיפולים אשר מתבצעת פעם בשנה, והיא מומלצת החל מגיל 25".
אנחנו מקוות שאת לא מאלה שנכנסות להיסטריה מכל קמטוט בזווית הפה, ובטח לא רצה להזריק חומרים לעור בגיל מוקדם. מה שכן, שגרת טיפוח זה משהו שכל אחת עושה, אז אם לקרם שלך יהיו גם חומרים פעילים – להזיק זה בטח לא יכול. בכל קרם שקורא לעצמו אנטי-אייג'ינג, שימי לב שהוא כולל חלק מהרכיבים הבאים:
ויטמין C – מזרז יצירת קולגן.
ויטמין E – נוגד חמצון שמועיל במיוחד בהפחתת קמטים.
קו אנזים קיו 10 (Q10) – מועיל במיוחד לקמטוטים מסביב לעיניים.
חומצה רטינואית – נגזרת של ויטמין A שעוזרת בהחלקת הקמטים.
חומצות הידרוקסיות – קבוצת חומצות המפורסמת שבהן היא חומצה גליקולית, אשר גורמת לקילוף העור (פילינג) ומבהירה כתמים.
חומצה אלפא ליפואית – נוגד חמצון טבעי שיש בכל התאים ומעניק לעור הגנה מוגברת.
מקדם הגנה.