הסיגריות מסרטנות, השוקולד עושה סוכרת, השמש עושה קמטים - מעט מאוד הנאות נשארו לנו בחיים, וכעת מתברר שגם הנאה תמימה כמו מניקור מושקע וצבעוני עלולה לגרום לנזק בריאותי משמעותי. 

בשבוע שעבר פרסם ה"דיילי מייל" תחקיר, ולפיו מתיל מתקרילט (או בכינויו החמוד: MMA), דבק תעשייתי חזק שמשמש, בין היתר, להדבקת מתכות ובטון, נמצא בשימוש תדיר במכוני יופי בבריטניה (בעיקר בזולים שבהם), ועלול לגרום לתגובות אלרגיות חריפות, בעיות עצביות ונזק בלתי הפיך לציפורן. 

"החומר יכול לגרום להמסת הציפורן והעור"

ב"דיילי מייל" ציטטו את ד"ר דייויד אורטון, מומחה לרפואת עור וחבר באגודה הבריטית לדרמטולוגיה, שאמר על החומר, האסור לשימוש בארצות הברית: "החומר הזה עלול לגרום לתגובה אלרגית קשה, עד המסת הציפורן והעור שסביבה. בנוסף, שאיפה של האדים שהוא מפיץ עלולה לגרום לבעיות נשימה חמורות, עד כדי התפתחות אסתמה".

עם כל הדאגה לציפורניהן של אחיותינו הבריטיות, חשוב לנו יותר מה קורה אצל המניקוריסטית הקרובה למקום מגורייך - ולכן, החלטנו לבדוק אילו חומרים מסוכנים עלולים להימצא בלק שאת בוחרת במניקור הקרוב. ובכן, על פי רוב, החומר המסוכן לא נמצא בלקים רגילים ובחומרים סטנדרטיים לבניית ציפורניים  - לפחות לא באלו הנמכרים ברישיון משרד הבריאות הישראלי. 

עוד בערוץ הנשים:

"MMA משמש לבניית ציפורניים אקרילית. בארץ נעשה שימוש בחומרים שונים, שמבחינת הפיקוח עליהם נופלים בין הכיסאות, ולכן יכול להיות מצב שבו החומר נמצא בשימוש במכונים", אומרת יוליה גל, מנכ"לית רשת הטיפוח yullia. "אנחנו מקפידים מאוד לא לעשות בנייה אקרילית, אלא להציע אך ורק טיפולים עדינים ובריאים: מניקור קלאסי וג'ל לק, שאינם מכילים חומרים מסכנים, ומקפידים במיוחד לבדוק את כל הספקים שלנו על מנת לוודא שעומדים בתקנים. כדי להיזהר מחומרים מסוכנים, אני ממליצה לכל אחת שמגיעה לטיפול יופי לבדוק שעל כל בקבוק שנעשה בו שימוש מופיע אישור משרד הבריאות, שעובד לפי התקן האירופי ולא מאשר שימוש בחומרים מסוכנים". 

"לא כל החומרים המסוכנים אסורים בשימוש בארץ"

אחרי שהבהרנו את הסכנה לגבי בניית ציפורניים, אנחנו מגיעים ללחם ולחמאה של המניקור: הלקים. איך יודעים לפענח מה כתוב על התוויות, בהנחה שלא כולנו הספקנו להשלים את הדוקטורט בכימיה? 

"שוק הלקים בישראל מציג לצרכן מגוון רחב של לקים, שבחלקם קיימים חומרים העלולים לסכן את בריאותם", אומרת ליז ביסמוט, סמנכ"ל הדרכה ומכירות ברשת LAKA. "שלושת החומרים המדוברים המסוכנים ביותר הם: DBP ,Formaldehyde ו-Toluene. השלושה, המכונים "TOXIC TRIO", מכילים רכיבים מסוכנים שמייחסים להם נזקים בריאותיים, החל מהגברת השמנה והאצת ההתפתחות המינית בקרב ילדים ועד שיבושים הורמונליים, השפעה על מערכת העצבים, נזק נוירולוגי, סרטן ועוד.

מניקור לפני (צילום: עודד קרני)
אל תתנו שישימו לכם כל דבר על הציפורניים | צילום: עודד קרני

"המודעות לנזקים שגורמים שלושת החומרים הללו תופסת תאוצה בעולם. בארה"ב נעשו מחקרים בנושא, וגופים ממשלתיים פועלים לאסור כליל את השימוש בהם, וגם האיחוד האירופי מוביל מהלכים דומים. בארץ המצב בעייתי - לא כל החומרים המסוכנים אסורים בשימוש לפי משרד הבריאות, והתוויות קטנות ובלתי קריאות לקונה הממוצעת. בכל בקבוקי הלקים שלנו אין את שלושת המרכיבים המסוכנים, ואנחנו קוראים לקונים ולקונות לא לרכוש מוצרים שלא קיבלו את אישור משרד הבריאות״.

פנינו עם רשימת החומרים המסוכנים למשרד הבריאות, שענה לנו כי BDP אסור בשימוש ופורמאלדהיד מותר לשימוש עד ריכוז של 5%. לגבי יתר החומרים נמסר: "משרד הבריאות אימץ את הרשימה האירופאית של חומרים אסורים בתכשירים קוסמטיים. ישנם כאלף וארבע מאות חומרים אסורים לשימוש במוצרי קוסמטיקה, ואת הרשימה ניתן לראות באתר. המשרד מנחה את הציבור בישראל להשתמש אך ורק במוצרים שקיבלו רישיון, ואת רשימת המוצרים המלאה ניתן למצוא במאגר התמרוקים של משרד הבריאות". 

>> האם אפשר להיות גם פמיניסטית וגם ימנית?