אנחנו כבר יודעים לשמור על העור שלנו מפגעים רבים שאורבים לו בחוץ: שמש, רדיקלים חופשיים, זיהום וכמובן שיניו של הזמן, אבל מתברר שאחד הגורמים המשמעותיים ביותר להזדקנות מואצת של עור הפנים מגיע מבפנים. מחקרים מראים שלא מדובר באיזה ממבו-ג׳מבו על חיבור בין גוף לנפש אלא על הורמונים שמופרשים בשעת הדחק ומחרבים את עור הפנים מבפנים החוצה.
מצב של סטרס, של לחץ, גורם להפרשה מוגברת של הורמון הקורטיזול, מה שעשוי לגרום לגוף לתקוף את עצמו. למשל, בקטריות שלרוב היו מחוסלות - יכולות לגדול על גבי העור וליצור אקנה. הסטרס יכול גם ליצור שינוי במערך הדי.אן.איי ולהותיר את התאים חלשים ופחות מיומנים בלאחות את עצמם. התופעה הזו יוצרת סימנים של הזדקנות מוקדמת. הגוף מייצר במצב כזה גם יותר היסטמינים מה שיכול להוביל לפריחות.
"מצפים שנהיה אמהות, נשות קריירה, נחזיק בית ומשפחה ונהיה יפות"
אחת מחוקרות התחום היא ד״ר קלאודיה לוץ׳, דרמטולוגית מומחית לונדונית הידועה בעולם בזכות גישתה הטבעית, שנתקלה במרפאתה שוב ושוב בתופעה של נשים הסובלות מאקנה לראשונה מאז גיל ההתבגרות. ״אני רואה את זה יותר כי הנשים של היום מתמודדות עם יותר אתגרים מאי פעם", היא מסכמת חד משמעית. ״מצפים שנהיה אמהות, נשות קריירה ונחזיק בית ומשפחה. יש גם את הסטרס מאיך שאנחנו נראות. נשים עובדות על עצמן בג׳ים וזה עוד סטרס לערימה. גם התזונה הלקויה, המשקל הנמוך מדי. העור הוא האיבר הגדול בגוף ומשקף את מה שמתרחש בפנים".
ד״ר לוץ׳ מונה עוד סיבות פזיולוגיות, חלקן עשויות להיות קשורות בסטרס, או שלא, שהעור ניזוק. דלקות וגינליות, קנדידה, תזונה או חוסר איזון הורמונלי עשויים כולם לייצר בעיות בעור. ״כדי להלחם בתופעות צריך להבין מה הבעיה ולטפל בה. צריך איזון של מה שנכנס ומה שיוצא מהגוף, 7-8 שעות שינה ביום, שתיה של מינימום חמש כוסות מים ביום, פעילות גופנית קבועה, מדיטציה או שיטה אחרת שמורידה מתחים. מי שסובל מבעיות עור שמקורן הוא סטרס, כדאי שיתנו לפצעים להתייבש, ולהוריד את כמת המתח, להתעמל ולאכול בריא".
לוץ׳ היא מאמינה גדולה בחשיבות המזון שנכנס לגוף. ״הרבה אנשים חושבים שהם אוכלים בריא אבל הם לא", היא פוסקת. ״יש היום דיאטות שכולן שומן וסוכר, מלאות בזרעים ואגוזים. גם אבוקדו וסלמון זה שומן. הרבה אנשים נעשים טבעוניים למען הבריאות. מבחינת תפקוד ביולוגי, בני האדם צריכים בשר. הגוף שלנו אינו כמו של פרה או ארנבת וחשוב לאכול בשר אדום. יש בו הרבה חלבון וברזל והוא מייצר בגוף ויטמין B, D ועוד. גם יותר מדי פעילות גופנית מביאה למתח ועור שנמצא בסטרס. הגוף צריך לנוח. פעילות כדאי לעשות יום כן יום לא".
המומחית מביאה רשימה של 7 דברים שהעור שלך אולי מנסה להגיד לך ממש עכשיו, בדרכיו המשונות והלא פוטוגניות:
1. עור שמן? תפסיקי עם החלב
הדרמטולוגים מסכימים שחלב פרה, שיש בו הרבה פרוגסטרון, יכול לשבש את איזון ההורמונים בגוף ולייצר עור שמנוני וגבשושי. אנשים שסובלים מאקנה, אקזמה או פסוריאזיס צריכים לנסות לא לצרוך מוצרי חלב בכלל.
2. התקפי אקנה? צאו לחופש
הקורטיזול, ההורמון המופרש בשעת מחזור או סטרס, הוא כאמור שחקן מפתח בהתפתחות אקנה בגיל בוגר. צריך לנסות לטפל בסטרס.
3. עור כמו נייר זכוכית? אולי זו בלוטת התריס
עור מגורה ומגרד הוא דבר נפוץ אצל אלה שההורמונים שלהם לא מאוזנים, וגם כשיש תת פעילות בבלוטת התריס. עוד תסמינים הם התכווצויות שרירים ועלייה במשקל. כדאי לבדוק.
4. עיגולים שחורים מתחת לעיניים? הכליות צריכות ניקוי
כשחתיכות מלפפונים לא מצליחות לאושש את מצב השקיות בעיניים, הגיע הזמן להשלים שעות שינה. העיגולים מופיעים כשהעור מתקשה לפצות על זמן מנוחה חסר. במידה והעיגולים מופיעים לצד נפיחות כללית, בעיקר בידיים וברגליים, זה עשוי להצביע על פעילות כליות לא מספקת. כדאי לקחת כדורי חמוציות ולנקות את המערכת.
5. עור לא אחיד בצבעיו? תאכלו אוכל צבעוני
כשבעור מופיעות חלקות בגוונים שונים, או שהשפתיים נסדקות, זו דרכו של הגוף לזעוק: תאכלו מזון יותר מגוון. העניין נפוץ במיוחד אצל טבעונים או אנשים שתזונתם מוגבלת מסיבות רפואיות.
6. עפעפיים נפוחים? כדאי להוריד את הכולסטרול הרע
קסנטלזמה היא תופעה של שומן בעפעפיים שהוא תוצאה, רוב הפעמים, של תזונה רוויית כולסטרול. שינוי תזונתי מלא בירקות וסיבים יחסל את התופעה, וכדאי לגשת ולעשות בדיקת כולסטרול אם מתעורר חשד בכיוון.
7. כתמים לבנים על העור? אולי זו סוכרת
כשכמות הסוכר בדם גבוהה מדי הגוף שולח רשימה ארוכה של סימני אזהרה. ויטיליגו היא מחלה המוכרת לנו ממייקל ג׳קסון ומהדוגמנית ויני הארלו, בה כתמים לבנים מופיעים על העור כי הפיגמנטים בתאים ניזוקו. מצב כזה יכול בהחלט להעיד על סוכרת.