השבוע האחרון היה מדמם במיוחד. במוצאי שבת בשעה 21:30, בעוד אלפי נופשים גודשים את רחובות אילת, נשמעו לפתע יריות. אופנוע ועליו שני רוכבים הגיח בכיכר הסמוכה למרכז הקניות '"פנינת אילת", ואחד הגברים שלף אקדח ולעיניהם המשתאות של עוברים ושבים ירה לעבר ג'יפ כשמונה כדורים, אשר חדרו דרך החלון האחורי. היעד לחיסול: עבריין בכיר בן 37 ממגדל העמק שהורשע בעבר בירי טיל לאו לעבר תחנת משטרה. באחרונה, עשה מעשה שלא ייעשה בעולם התחתון וחצה את הקווים מארגונו של העבריין מיכאל מור לארגון המתחרה של שמואל בן הרוש. מחיר המהלך שלו היה פציעתם של שלושת ילדיו (9,11,15) שהיו ברכב בזמן התקרית. הוא עצמו, אגב, שהה בחלק אחר בעיר וניצל. היורה וחברו נמלטו מזירת האירוע, ומאוחר יותר מצאו השוטרים את האופנוע שרוף בסמוך לבית העלמין בעיר. יום למחרת נמצא האקדח, וכמה שעות מאוחר יותר נעצר היעד לחיסול בחשד שירה כמה כדורים לעבר ביתו של מור בנהריה, כנקמה.

יום ראשון האחרון היה גם היום בו גבעתיים, עיר מנומנמת בדרך כלל, רעדה מפחד. בשעה 11:30 החריד פיצוץ את שלוותם של תושבי רחוב הפלמ"ח, וכשהשכנים יצאו למרפסות, חלקן מלאות רסיסי חלונות מנופצים, גילו מכונית עולה באש באמצע הרחוב. היעד לחיסול היה הפעם איציק כהן, עבריין המקורב לראש ארגון הפשע עמיר מולנר. הוא ניצל בנס מפיצוץ המטען, אך שני מאבטחיו שהיו ליד המכונית הממולכדת נפצעו, ואחיו נפצע באורח קל. גם הפעם העבריינים שהוציאו לפועל את הפיגוע הפלילי חמקו.

הבוקר (חמישי), סמוך לשעה עשר בבוקר, האירועים הגיעו לשיא כשרוכב אופנוע נצמד למכונית בצומת המגינים-בנקים בעיר התחתית בחיפה, שלף אקדח וירה לעברה כמה כדורים. גבר בן 40 נרצח ושני אחרים שנסעו ברכב, בני 31 ו-42, נפצעו בינוני. הפעם עוברי אורח לא נפגעו מהכדורים, אך אזרחים רבים כבר מאבדים את הסבלנות, מנסים להבין מתי ואיך הפכה ישראל למקום בו חיסולי חשבונות של בכירי העולם התחתון, כך סתם בליבה של עיר מרכזית, הפכו לעניין של שגרה.

מפת משפחות הפשע - ניסיון חיסול בגבעתיים  (צילום: יהודה רחמים - סוכנות)
ניסיון החיסול בגבעתיים. יעד החיסול חמק | צילום: יהודה רחמים - סוכנות

"הסכסוכים בין ארגוני הפשיעה תופסים בתקופה האחרונה תאוצה מפחידה, וזה בהחלט עשוי לגבות מחיר דמים יקר מאזרחים שאין להם קשר לעולם הזה", אומר קצין מודיעין במשטרה. "יש ביניהם קרבות על טריטוריות של עסקים, עריקות מארגון לארגון, קרבות על כסף גדול – והם נחושים לגרום אחד לשני לשלם. הצלחנו באחרונה  לסכל פיגועים של עבריינים וניסיונות חיסול, וגם ביצענו מעצרים, אבל אין לנו אפשרות להיות בכל מקום במשך 24 שעות. צריך להבין שמבחינת העבריינים האלה, חיי אדם שווים כקליפת השום: הם יהרגו ויחסלו אחד את השני בגלל מלחמות אגו וכסף. כולם שם התעשרו בצורה מפחידה בשנים האחרונות, הם מגלגלים מיליארדי שקלים, ומבחינתם זו סיבה מספיק טובה להפוך את הרחובות לשדה קרב ולבצע חיסולים באמצע היום. רצח בגלל טעות בזיהוי, כמו שקרה עם הנערה שקד שלחוב (נרצחה ביולי 2003, הרוצחים היו בטוחים שבמכונית יושב יריבם דומראני וריססו אותה בעשרות כדורים) עלול לחזור על עצמו. הקווים האדומים כבר נחצו מזמן".

כשמניחים פצצה במכונית הלא נכונה

אין צורך באבחנות המשטרה כדי לאשר את התחושה הזאת: בשבועות האחרונים מסוכן להסתובב ברחובות ישראל. הסיכוי להיפגע מירי, מהשלכת רימון רסס או מהדף פיצוץ הופך יותר ויותר גבוה, וגם מי שאינו מעורה באינטריגות העולם התחתון מבין שמשהו בוער. ליחידת להב 433' וליחידה המרכזית במשטרת מרחב לכיש, האזור בו פועלים עבריינים רבים, יש הסבר לתופעה: יציאתם מהכלא של ראשי הארגונים שלום דומראני ויריבו המר בני שלמה מתסיסה את השטח, ואם תוסיפו לכך את חזרתו לישראל של איציק אברג'ל להמשך מאסרו בכלא ואת שיבתו ארצה של מיכאל מור מגלות בדרום אפריקה ובתאילנד, תבינו למה השקט היחסי היה חייב להישבר.

קריית שמונה, הבוקר (צילום: חדשות 2)
ניסיון חיסול בקריית שמונה, אוגוסט 2014. הקווים האדומים נחצו | צילום: חדשות 2

"כשעבריינים עוזבים את הארץ מחשש שייעצרו על ידי המשטרה  או מרצים עונשי מאסר בכלא ולאחר מכן רוצים לחזור למשחק ופתאום מגלים שאחרים תפסו את מקומם, זה עניין של זמן עד שמתחילים הפיצוצים והחיסולים", מסביר קצין מודיעין בכיר לשעבר. "הם מתחמשים ברוצחים שכירים, בטילי לאו, ברובי תבור, בלבנות חבלה ובמהנדסי מטענים – הכל כדי להחזיר לעצמם את השליטה, את תזרים המזומנים, ולא פחות מזה, את המעמד שאבד".

וכשהפיצוצים מתחילים, הם לא ממהרים להסתיים: בשלוש השנים האחרונות כ-60 כלי רכב התפוצצו ברחבי ישראל במסגרת ניסיונות חיסול וגרמו למותם של כ-25 עבריינים וגם של אזרחים חפים מפשע. זה קרה ברחובות ראשיים, במרכזי קניות הומי אדם ובצמתים מרכזיים – ועדיין, אף אחד מהמקרים לא פוענח נכון לעכשיו. בין היתר התפוצצו כלי רכב באשקלון, רחובות, חיפה, נהריה, קריית ים, רמת השרון, קריית גת, רשפון, פתח תקווה, ראשון לציון, חולון ובת ים. במקרה שהתרחש ביישוב גן יבנה, התניע את רכבו גל נועם, בן 20 ללא עבר פלילי – ובאותו הרגע הופעל מטען נפץ שגרם לפיצוץ המכונית. נועם נהרג במקום, וגם שלוש שנים מאוחר יותר התיק לא פוענח. במשטרה  העריכו שמדובר בטעות בכתובת וכי היעד לחיסול היה אמור להיות עבריין בכיר. הם מתגאים בכך שהקימו לפני כשנה יחידה מיוחדת לאיתור מניחי מטענים ומעבדות לייצור חומרי חבלה וכי בכמה מקרים, מכוניות תופת ממולכדות נתפסו על ידי בלשי המשטרה בטרם הופעלו.

בחודש האחרון, למשל, אנשי ימ"ר לכיש בפיקודו של סנ"צ יגאל קמיליאן חשפו מכונית תופת שהייתה אמורה להתפוצץ סמוך לבית כנסת בקרית גת, במטרה לחסל את בני שלמה. חיילים בארגונו של דומראני שעמדו מאחורי המזימה הקטלנית נעצרו, ובמקביל נעצרו עוד מספר עבריינים אשר תכננו לבצע חיסולים באשדוד ואשקלון. בנוסף, במשטרה רשמו בשבועיים האחרונים הצלחה חלקית כאשר הצליחו לגייס עד מדינה שהוביל למעצרם של 20 בכירים בארגון הפשע של העבריין אלי מוסלי, בחשד שהיו מעורבים בשורה של חיסולי חיילים בארגון של איציק אברג'יל, על רקע של מלחמות שליטה בצ'יינג'ים בראשון לציון וחולון. גם מעצרם השבוע של כמה בכירים בארגונו של העבריין מיכאל מור, כולל שומר ראשו, כשהם רכובים על אופנוע ואוחזים בידיהם חומר דליק ומסיכה, כנראה בדרך לפיגוע, אמור לשדר לציבור מסר מרגיע. אלא שתושבים רבים ברחבי הארץ מתקשים להירגע.

"זה מפחיד להיות מטרים ספורים ממכונית שמתפוצצת לך באמצע הרחוב", סיפר י', תושב אשקלון שהיה עד ראייה להתפוצצות מכונית לפני כשנתיים. במקרה ההוא הפיצוץ גרם למותו של עבריין בכיר בצבא החיילים של דומראני ולפציעתו הקשה של אחד מבכירי הארגון. "אני עד עכשיו בטראומה, בהלם מכל העשן, מהדי הפיצוץ, מהמחשבה שיכולתי למות. כשאני  מסתובב ברחוב אני כל הזמן מסתכל לצדדים. לא עובר ליד המקום הזה שוב. מה שמפחיד עוד יותר זו העובדה שהמשטרה לא מצליחה לעצור את האחראים לכל הפיצוצים האלה. אני נפגעתי יותר מבחינה נפשית, אבל יש אזרחים שנפצעים וסוחבים את הנכות אחרי זה לכל החיים. למה הם אשמים שעבריינים הפכו את הרחובות לזירת חיסולים? יש באמת תחושה קשה של חוסר ביטחון".

"במקום להשקיע מיליוני שקלים בקמפיין לשיפור התדמית וביחסי ציבור, בזבוז כספים מוחלט, המשטרה היתה צריכה להשקיע את הכסף בהוצאת  מאות שוטרי מטה  מהמשרדים הממוזגים לרחובות", זועם קצין בכיר במטה הארצי. "אין נוכחות של המשטרה ברחובות ועבריינים מנצלים את זה עד תום".

מפת משפחות הפשע - ניסיון חיסול באילת (צילום: משטרת ישראל)
ניסיון החיסול באילת. הילדים שילמו מחיר כבד | צילום: משטרת ישראל

השכנים של העבריינים דווקא מרוצים

ראשי ארגוני הפשע חיים את המציאות הזאת בלי הפסקה: כך למשל, בשנים האחרונות היו ארבעה ניסיונות כושלים לחסל את שלום דומראני – בין אם באמצעות ירי לעבר מכונית בה נסע, שיגור טיל לאו לעבר ביתו או באמצעות רוצח שכיר שחדר לתוך בניין מגורים באשקלון אבל פספס אותו בכמה שניות וירה לבסוף בעבריין אחר. היומיום הזה הוא חלק משגרת העבודה שלהם, והחשש מחיסול הוא המחיר שהם מוכנים לשלם עבור הכסף הגדול.

מהם המקומות המועדים לפורענות, אלה שבהם האירועים הקשים בדרך כלל מתרחשים? התשובה, למרבה הצער, אינה מנחמת: מן הסתם, החיסולים מתבצעים באיזורים בהם סביר וראשי ארגוני הפשע מסתובבים דרך קבע - אלא ששום מקום אינו בטוח לחלוטין. למעשה, מרבית ניסיונות החיסול כלל לא התרחשו בסביבות המגורים של העבריינים הבכירים, אלא במרכזי הערים, לעיתים ברחובות ראשיים.

הפאניקה שהאירועים האלה מעוררים בציבור היא גדולה, אלא שדווקא היעדים לחיסול מורגלים לחיים תחת איום מתמיד: כבר מספר שנים שרוב ראשי ארגוני הפשע מתגוררים באחוזות מבוצרות מוקפות חומות וגדרות תיל, או לחילופין בבנייני מגורים גבוהים ושמורים היטב, כולל מצלמות אבטחה ותגבורת של אנשי ביטחון פרטיים. לאחרונה, בעקבות המתח הגואה, נוקטים אלו החשים בסכנה במשנה זהירות: העבריינים הבכירים רכשו אפודים קרמיים, מיגנו את כלי הרכב, וחלקם אף עברו למתכונת חירום במסגרתה הם מחליפים מדי יומיים את המכונית השכורה בה הם נוהגים, מטעמי ביטחון אישי. אחדים מהם מסתובבים עם שומרי ראש ומאבטחים צמודים, 24 שעות ביממה, ויש גם כאלה שדואגים לעבור בין דירות שכורות בתדירות גבוהה, לעיתים פעם בחודש, וזאת כדי להקשות על אויביהם לאתר אותם.

דומראני (צילום: פלאש)
דומראני. ניסו לחסל אותו כבר ארבע פעמים | צילום: פלאש

יוני (שם בדוי), בלש לשעבר במשטרה שחצה את הקווים ואבטח במשך כשנתיים ראש ארגון פשיעה ממרכז הארץ והיה אחראי על אבטחת מועדוני ההימורים שלו, מספר שמניעת חיסול של בן אדם היא משימה מעייפת עוד הרבה יותר משנדמה לכם. "הוא לא היה יוצא מהבית בלי אישור שלי שהשטח נקי, זה ממש כמו נוהל אבטחת אישים של השב"כ", הוא אומר. "כל בוקר עורכים סריקות סביב הבית שלו לבדוק שאין אנשים חשודים או זרים שמסתובבים. אחרי זה אני ועוד מאבטח בודקים בצורה מקיפה ביותר את המכונית כדי לוודא שלא הטמינו מתחתיה מטען. אני תמיד דאגתי שהוא יהיה מוקף באנשים כשהוא מסתובב במקומות ציבוריים כדי שהיריבים שלו לא ינסו לחסל אותו. קיבלתי 20 אלף שקלים בחודש, אבל זו בהחלט עבודה תובענית ומאתגרת. בגלל שניסו כמה פעמים לחסל אותו בירי לעבר המכונית ובהנחת מטענים, הוא ואחרים במעמדו די מבוהלים. חיים כל הזמן בפחד".

לעיתים, מספר יוני, הפאניקה הקבועה הזאת התרגמה לבקשות משונות. "היו שני מאבטחים שמלווים את הילדים שלו לגן ולבית הספר ושומרים על אשתו. הייתי מלווה אותו גם לנסיעות עבודה בחו"ל והיו מקרים שהוא היה מבקש שאבדוק את האוכל שמגישים לו במסעדה מחשש שמישהו ינסה להרעיל אותו. הייתי טועם את המנה וזה היה מרגיע אותו שהכול בסדר. זו עבודה תובענית מאוד, חגים, שבתות, ובסוף זה לא התאים לי והחלטתי לעזוב".

אמצעי ההגנה האינטנסיביים האלה עולים כסף רב ומצריכים התעסקות מתמדת – אלא שלמרבה הפליאה, הם לא בהכרח מבריחים שכנים פוטנציאליים. ד', המתגורר בשכנות לראש ארגון פשיעה בדרום הארץ, מודה שהוא מרגיש את מערך האבטחה סביב שכנו, אבל מציין שזה דווקא גורם לו להרגיש יותר בטוח. "תאמין לי, אם לא הייתי יודע את שמו, הייתי בטוח שמדובר באחד השכנים הכי טובים שהיו לי. הוא שקט מאוד. יש לו אישה נחמדה, ילדים מחונכים", הוא אומר. "אף פעם לא היו תקריות או אירועים ליד הבית והוא עצמו מעולם לא איים עליי. בהתחלה אשתי פחדה כשהיא שמעה שהוא עבר לגור לידינו ורצתה למכור את הבית, אבל היא נרגעה אחרי כמה ימים. יש לו מצלמות אבטחה בכל מקום, ככה שאני חושב שאני יותר בטוח מאנשים אחרים בשכונה".

 אז איפה הם גרים?

 שלום דומראני | מתגורר באחוזה מפוארת במושב עוצם שבחבל לכיש

 יוסי מוסלי, אלי מוסלי ושי מוסלי |  מתגוררים במספר וילות בתל אביב, מחזיקים דירות ברומניה

אלי מוסלי  (צילום: חדשות ערוץ 2)
אלי מוסלי | צילום: חדשות ערוץ 2

 דרור וניסים אלפרון | דרור מתגורר ברעננה, ניסים בגבעת שמואל

 אבי רוחן | מתגורר ברעננה

 ריקו שירזי | מחזיק בתים במרינה בהרצליה ובנתניה

 עמיר מולנר | מתגורר לסירוגין בתאילנד ובדרום אפריקה. בישראל מחזיק דירה ברמת גן

 בני שלמה | מתגורר באחוזה מפוארת במושב חלץ

 מיכאל מור | מתגורר בנהריה

מיכאל מור (צילום: חדשות ערוץ 2)
מיכאל מור | צילום: חדשות ערוץ 2

 חגי וניבי זגורי | מתגוררים בווילות בשכונות "נאות לון" ו"נווה נוי" בבאר שבע

 האחים עמוס ואופיר לביא | מתגוררים ברחובות

 איציק אברג'יל | בעבר התגורר בערד, ועדיין מחזיק וילה בעיר. בני משפחתו גרים במרכז הארץ

 האחים דודו ויאיר מגידיש | מתגוררים באשדוד ובקריית גת

 יעקב (עקא) שמעון | מתגורר בירושלים

 ארגון הפשע ג'רושי | בכיריו גרים ברמלה-לוד

 

מטען
הנחת מטען על ידי חיילי ארגון פשע. יש גם טעויות בזיהוי

מדוברות המשטרה נמסר בתגובה: משטרת ישראל על מיטב יחידותיה, מנהלת מאבק נחוש, מקצועי, עקבי ובלתי מתפשר כנגד הפשיעה החמורה והמאורגנת בישראל, בשת״פ עם כלל גופי האכיפה ותוך מיצוי כל כלי האכיפה העומדים לרשותה. במסגרת המאבק מבצעת המשטרה פעילות ממוקדת ועניפה במישור המודיעיני, המבצעי והחקירתי בנושא השימוש הפלילי במטענים, לרבות ניהול מאומץ של תיקי החקירה המורכבים ופעילות יחידת המטענים הארצית בלהב 433 המתמקדת באיסוף מודיעיני ובהתחקות אחר הכנת מטענים מורכבים שנועדו לשימוש פלילי, תכלול הידע המצטבר בתחום והתיאום מול מצ״ח בכל הנוגע לזליגת אמל״ח. המאבק הניב עשרות כתבי אישום ומעצרי תום הליכים כנגד גורמים המזוהים עם פעילות פשיעה חמורה ומאורגנת, עשרות מהם נשפטו ונכלאו. עשרות רבות של אירועים סוכלו ואמצעי לחימה בהיקפים ניכרים נתפסו ובכך ללא ספק נמנעו אינספור אירועים שהיו עלולים לסכן את שלום הציבור ובטחונו, אך מרביתם אינם מגיעים לידיעת הציבור, בין היתר בשל חובת ההגנה מפני חשיפת שיטות ומקורות. רק בחודשים האחרונים סוכלו ופוענחו במחוז דרום ארבעה ״פיגועים פליליים״, האחרון שבהם רכב תופת של ממש, במחוז מרכז פוענחו 7 מקרי רצח והימ"ר הצליח לשים קץ למאבק מטעני החבלה בין שתי כנופיות פ"ת עם הגשת כתבי אישום נגד דודו שימול וכנופייתו ונגד אברהם ויוי אטיאס וכנופייתו, 12 כתבי אישום הוגשו בתחום הסחר באמל״ח והשימוש הפלילי במטענים בעקבות חקירות שניהל מחוז תל אביב ומתקיים שת״פ הדוק עם צה״ל במספר תיקי חקירה, בצפון הוגשו כתבי אישום בתום חקירת הימ״ר המחוזי בגין הנחת מטען במגדל העמק, ימ״ר חוף עצר חשודים משני צידי סכסוך עברייני בצפון בחשד לעיסוק באמל״ח ונסיונות פגיעה, נסיונות פגיעה בין ארגונים בדרום סוכלו על ידי להב 433, לאחר שאותרו בין היתר אמצעי מעקב מתקדמים ואמל״ח וכתב אישום הוגש בגין מטען שאותר במוסד חינוכי והיווה סכנה של ממש לציבור התלמידים - ואלו רק מקצת מהדוגמאות. בנוסף, הניב המאבק תפיסות רכוש וכספים לצרכי חילוט בהיקפים חסרי תקדים של מאות מיליוני שקלים

לכל כתבות המגזין