מה נדרש מאדם כדי להיות מתאם שבויים ונעדרים? אינטליגנציה רגשית מפותחת; שליטה בעולם הערבי ובשפה הערבית; הבנת הזירה הבינלאומית וקשרים אישיים עם נציגים ממדינות זרות; יכולת לדבר עם הציבור בישראל ועם גופי התקשורת השונים; היכרות עמוקה עם המערכות הישראליות המעורבות בלחימה; יצירתיות ואמון מלא של ראש הממשלה. אלו הן עיקרי התכונות אשר מנו בכירים במערכת הביטחון. באשר לשני הקריטריונים האחרונים לאף אחד אין ספק – תא"ל (במיל') גל הירש מסמן וי גדול.  

"אין הגדרה מדויקת של איך התפקיד הזה צריך להיות ומי האדם שהכי נכון שיבצע אותו. מצד אחד הוא צריך להיות אדם מאוד סוציאלי, בעל אוזן קשבת ויכולת להרגיע, ומצד שני הוא צריך להיות דיפלומט מנוסה ומוערך בעולם", מסביר בכיר המוסד לשעבר דוד מידן, ששימש בתפקיד המדובר וערך בפועל את המשא ומתן לשחרורו של גלעד שליט.

"אתה ממונה על צוות שלם של נציגים מכל סוכנויות המודיעין. יחד עוברים בכל רגע נתון על המודיעין הגלוי והסמוי ומנסים לנהל מערכות של משא ומתן עם מדינות זרות", מסביר ראש השב"כ לשעבר יעקב פרי, שגם הוא מילא בעבר את תפקיד. "הממונה צריך להיות איש משא ומתן וחשוב שידע ערבית, בעיקר היום כשאנחנו מתנהלים מול מצרים וקטאר. חשוב שיהיו לו אנשי קשר חשאיים מאותן מדינות".

גל הירש עם המשוחררות (צילום: שימוש לפי סעיף 27א')
גל הירש עם המשוחררות | צילום: שימוש לפי סעיף 27א'

רבים זעו באי נוחות כשראו את תמונת השחרור של החטופות יהודית ונטלי רענן. הירש במרכז, אוחז בידיהן של שתי החטופות שעוטות פיג'מות ומבטים מבוהלים, בזמן שהוא צועד כשלגופו אפוד מגן

את דבריהם מסכם אל"מ איתמר יער, סגן ראש המל"ל לשעבר ומנכ"ל תנועת "מפקדים למען ביטחון ישראל": "התפקיד הזה מבוסס בין היתר על האישיות שמבצעת אותו. הרבה שנים היו אחראים על התחום גורמים במוסד, מכיוון שהאוריינטציה הייתה שמדובר קודם כל בהתארגנות דיפלומטית מול גורמים במדינות זרות. ב-20 השנים האחרונות אופי התפקיד התרחב, ולצד הפעילות הדיפלומטית הובן כי המתאם צריך להיות בקשר עם משפחות השבויים והנעדרים. עבור המשפחות, המתאם הוא איש הקשר בינם לבין המערכות השונות, ובמידה מסוימת הוא נכנס לנעלי בן המשפחה הנעדר".

מבין כל האנשים במדינת ישראל

כמעט ארבעה שבועות עברו מאז מתקפת הפתע על ישראל ב-7 לאוקטובר. נכון להיום, 242 נשים וגברים, ילדים ותינוקות, סבים וסבתות, חטופים ברצועת עזה. עוד 28 עדיין נחשבים לנעדרים. באופן מסורתי, לאורך השנים ראש הממשלה נהג למנות שליח מטעמו לניהול משא ומתן על שחרור שבויים ונעדרים, אך מאז פרישתו של איש השב"כ ירון בלום באוקטובר 2022, לא מונה אדם לתפקיד. יממה וחצי אחרי פרוץ המתקפה, ראש הממשלה בנימין נתניהו בחר בהירש. האיש שהוחלט להדיחו אחרי מלחמת לבנון השנייה, שמינויו למפכ"לות המשטרה נפל, שהועלו כלפיו חשדות לשוחד והעלמת מס, שעומד בפני כתב אישום ומשפטו מתנהל בימים אלה. האיש שהתפקד לליכוד בארבע מערכות הבחירות האחרונות.

"ביום שבת בבוקר, עם תחילת המלחמה, גל הוזנק ליחידת המילואים שלו במערך המבצעים המיוחדים", מספר איתן (שם בדוי), מקורב להירש. "כמה שעות מאוחר יותר ראש הממשלה קרא לו מתוך היחידה והציע לו את תפקיד. היו אז למעלה מ-3000 נעדרים והיה כאוס מוחלט. בשנים האחרונות גל עוסק בעיקר בתחומי האקדמיה, המחקר והטכנולוגיה, ואני יכול להגיד לך שתפקיד הממונה על השבויים והנעדרים מעולם לא היה חלק מהתוכניות שלו, אבל הוא הסכים להצעת נתניהו. מבחינתו זו הייתה קריאה לדגל".

גל הירש (צילום:  Photo by Avshalom SassoniFlash90 )
צילום: Photo by Avshalom SassoniFlash90

"מינוי גל הירש - תקלה חמורה", הכריז האלוף במיל' נועם תיבון בריאיון לחדשות 12. "הוא נכשל כמפקד בקרב. זה מינוי פוליטי. אתם מתעסקים בפוליטיקה קטנה ומאבדים את מעט אמון העם. עוד דוגמה לאיך לא עושים מלחמה. תביאו אנשים ראויים. המשפחות לא יסמכו על גל הירש".

בדומה לתיבון, גם המרואיינים בכתבה זו מתקשים להסביר את בחירתו של נתניהו. "האם האיש הזה, מבין כל האנשים במדינת ישראל, הוא האיש שהיא צריך למנות לתפקיד? חד משמעית לא", חורץ יער. "בעיניי הבחירה של נתניהו למנות את הירש לתפקיד הגיעה כדי לייצר להירש רלטיביזציה בציבור מכל הביקורות שהיו עליו לאורך השנים, כדי שיוכל למנות אותו בהמשך לתפקיד מפכ"ל המשטרה. מאותה סיבה אני מאמין שהירש הסכים לקבל את התפקיד. הוא לא איש טיפש, ברור לו שהוא לא האיש המתאים לתפקיד, אבל אני מאמין שגם הוא חושב על השלב הבא".

גם עידן (שם בדוי), קצין ששירת תחת הירש תקופה ארוכה, מתקשה להבין את המינוי. "גל אדם מבריק, יצירתי ומלא מוטיבציה, אבל התפקיד הזה לא מתאים לו. הוא האדם הכי פחות אמפתי שאני מכיר והוא לא מדבר עם אנשים בגובה העיניים. בעיניי זה מתכון לכישלון".

מתוך ההיכרות שלך עם הירש, איך בכל זאת אתה מסביר את המינוי שלו לתפקיד?
"הבסיס האישיותי של נתניהו ושל הירש מאוד דומה. שניהם מונעים מתוך הרצון להצליח, לזכות בתהילה ולהיות 'מלך ישראל'. הם אנשים שחשוב להם התמונה בעיתון והמעמד. ביבי רואה את הירש כשותף גורל, כזה שיסכים לעשות כל דבר בשבילו כדי שיסכים לקדם אותו בעתיד. לזכותו של גל אגיד שמההיכרות שלי איתו, יש לו כוונות טובות. אבל לתפקיד הזה כוונות לא מספיקות".

איתמר יער (צילום: באדיבות המצולם)
איתמר יער | צילום: באדיבות המצולם

איתמר יער, סגן ראש המל"ל לשעבר: "הבחירה של נתניהו בהירש לתפקיד הגיעה כדי שיוכל למנות אותו בהמשך לתפקיד מפכ"ל המשטרה. הירש לא טיפש, אני מאמין שגם הוא חושב על השלב הבא" 

מאז ההכרזה על מינויו, הירש נתון לביקורת רבה באמצעי התקשורת וברשתות החברתיות. מקורביו מעידים שהוא לא מתרגש. "גל בטוח בעצמו", מרגיע איתן, "כבר עשרות שנים שהוא עוסק בתחום הלוחמה בטרור והוא נחשב מומחה בתחום המבצעים האסטרטגיים ושילוב ארגוני הביטחון השונים. להגיד שאין לו את הכישורים זה פשוט לא נכון". 

אמיץ, מוכשר, מאוהב בעצמו

עד כה, חמש חטופות שבו לגבולות ישראל מאז מינויו של הירש לתפקיד. תמונת השחרור של השתיים הראשונות, יהודית ונטלי רענן, תיזכר לנצח בתודעה הישראלית. ספק כמה הירש באמת היה מעורב בשחרורן, מדובר במהלך שהתגבש בין האמריקאים לקטארים, אבל את התמונה המפורסמת איש לא ישכח. רבים זעו באי נוחות כשראו את הירש מככב במרכז, אוחז בידיהן של שתי החטופות שעוטות פיג'מות ומבטים מבוהלים, בזמן שהוא צועד כשלגופו אפוד מגן.

שעות בודדות לפני פרסום התמונה, נחשפה ב"הארץ" שיחת התדרוך של הירש לשגרירי העולם, שהגיעו לישראל כדי לשמוע ממנו על סוגיית השבויים והנעדרים. המטרה הייתה לרתום אותם לעשייה. על פי אותו פרסום, בפועל, במשך דקות ארוכות סקר הירש את הסכסוך הישראלי-פלסטיני לאורך השנים תוך שהוא צועק ונוזף בשגרירים על חתימת מדינותיהם על הסכם אוסלו. "בתדרוך נאמרו דברים מדם ליבו של גל", מגונן מקורבו איתן, "נכון, זה היה פחות כיף מתדרוך רגיל שיש בו קוקטייל ובורקסים, אבל זה היה חזק. עובדה שאחרי זה גברו שיתופי הפעולה של ישראל עם מדינות שונות וכל השגרירים ביקשו להיפגש עם גל באופן אישי".

יעקב פרי (צילום: Photo by Yonatan SindelFlash90 )
יעקב פרי | צילום: Photo by Yonatan SindelFlash90

יעקב פרי, ראש השב"כ לשעבר: "מתאם השבויים והנעדרים צריך להיות איש משא ומתן וחשוב שידע ערבית, בעיקר היום כשאנחנו מתנהלים מול מצרים וקטאר. חשוב שיהיו לו אנשי קשר חשאיים מאותן מדינות"

הירש (59) נולד בערד ולמד בפנימייה צבאית לפיקוד בתל אביב. הוא התגייס לסיירת צנחנים ובמשך שלושה עשורים התקדם בתפקידי פיקוד. בין היתר פיקד על יחידת שלדג, תחילה כסגנו של בני גנץ ולאחר מכן כמפקד היחידה, ועל בה"ד 1. במסגרת שירותו כקצין אג"ם של אוגדת איו"ש נפצע קשה בפניו ופלג גופו הימני שותק.

הירש נחשב לקצין אמיץ ומשובח, אך גם קשוח ולא ממושמע. בשנת 1993, כששימש כמפקד העילית של יחידת שלדג, התנהלותו השנויה במחלוקת כמעט עלתה לו בהדחה. באחד ממבצעי היחידה הוא הוביל כוח קטן של לוחמים לבסיס חיזבאללה בלבנון. כשהתגלה איחור בפעולות, הירש סירב לסגת. הוא ניתק את מכשיר הקשר מבלי שיוכלו לתת לו פקודה מפורשת לסגת והמשיך עד שהצליח לבצע את המשימה. "האירוע הזה מאפיין את גל הירש באופן מדויק", אומר עידן ששירת תחתיו. "כל מסלול חייו הוא מכוון את עצמו להיות הלוחם הכי טוב בעולם, להיזכר כגיבור ישראל. הוא לא תמיד חשב על ההשלכות של הפעולות שלו, שיכלו לסכן את החיים שלו ושל החיילים שלו. הרבה פעמים היו לו רעיונות מעולים אבל הוא לא העביר אותם הלאה, לא גיבש צוות חשיבה וחיילים שיעזרו לו לנתח את הפעולות ולא הקשיב לאף אחד אחר. ולמרות שהוא חושב בצורה מבריקה, לפעמים בלתי אפשרי לעבוד ככה".

איך זה נראה בשטח?
רוב הזמן הוא היה באוהל שלו, כותב מאמרים ותוכניות לחימה. הוא לא היה אמפתי, לא דיבר בגובה העיניים, לא כל כך הצליח לדבר עם החיילים וליצור איזושהי מערכת יחסים. הוא לא ידע מה הלך בגדוד באמת ומה קרה עם האנשים. היה חשוב לו רק הניצחון".

"גל הירש הוא לא אדם שגרתי", אמר תת אלוף (במיל') אילן פז שירת לצד הירש במספר מבצעים צבאיים ואף החליף אותו כמפקד חטיבת בנימין בתחילת שנות האלפיים. "הוא איש מאוד אמיץ ומוכשר ושנים ארוכות שהוא ביצע את תפקידיו בצורה נכונה וטובה. עם זאת, בתפקידים האחרונים שלו, הבכירים יותר, הוא ניסה לפתח שפת לחימה חדשה בהקשר ללוחמה בטרור במקומות עם אוכלוסייה אזרחית, ויש האומרים שהשפה שלו הובילה לתוצאות שליליות בקרב. בזה אני לא בטוח, אבל כן אומר שלאורך השנים ראיתי שהאיש מאוהב בעצמו, מגלומן לא קטן ואופורטוניסט מאוד גדול".

יער, ששנים ארוכות עקב אחר פעילותיו של הירש מוסיף: "לגל הירש יש ניסיון בתור מפקד שדה, ולזכותו אגיד שברוב השנים הוא היה מפקד שדה טוב ויצירתי. עם זאת, הוא שחצן והוא מאוהב בתחכום של עצמו. בלבנון השנייה היו לו רעיונות כל כך יצירתיים, עד שהכוחות למטה לא הבינו מה הוא רוצה מהם".

בניגוד לכל תורת הלחימה של צה"ל

האירוע המזוהה ביותר עם הירש, לפחות עד היום, התרחש ביולי 2006. זה קרה כשנה לאחר שמונה למפקד עוצבת הגליל וקודם לדרגת תת אלוף: חטיפת החיילים אהוד גולדווסר ואלדד רגב, שהובילה לפרוץ מלחמת לבנון השנייה. בקטע זכור ששודר בערוץ 10 תיעדה הבמאית נורית קידר את אל"מ (במיל') אמנון אשל, מפקד חטיבה 7, תוקף את הירש בזמן אמת: "הוא באאוט, הוא לא מבין מה קורה בקרב, הוא לא יודע מהי תמונת המצב", אמר אז.

"רגע לפני הכניסה ללבנון קיבלנו תדריך מהמח"ט שלנו, ששירת ישירות תחת הירש", נזכר עידן, שאז כבר שירת במילואים. "בתדריך עצמו המח"ט השתמש במילים שהירש אמר והיה נראה שאפילו הוא לא מבין מה הוא אומר, בטח שלא אנחנו. הוא נתן הוראות שבלתי אפשרי לבצע כי לא היה לנו את הציוד הנדרש, לא היו לנו תצלומי אוויר, לא מכשירי קשר ולא הכרנו את הקרקע. הייתה הרגשה שהוא מנותק מהמציאות".

גל הירש (צילום:  Photo by Avshalom SassoniFlash90 )
צילום: Photo by Avshalom SassoniFlash90

עידן, פקוד לשעבר של הירש: "גל אדם מבריק, יצירתי ומלא מוטיבציה, אבל התפקיד הזה לא מתאים לו. הוא האדם הכי פחות אמפתי שאני מכיר והוא לא מדבר עם אנשים בגובה העיניים"  

חודשים ספורים לאחר תום מלחמת לבנון השנייה פורסמו מסקנות ועדת אלמוג. קביעתו של האלוף (במיל') דורון אלמוג הייתה כי "ניתן היה למנוע את החטיפה. לנוכח הכשל הפיקודי והמקצועי המהותי והעמוק שנמצא בתפקודו, ממליצה הוועדה שתא"ל הירש לא ימשיך בתפקידי פיקוד ולא יקודם בצה"ל". זמן קצר לפני פרסום המסקנות, הירש התפטר מתפקידו. 

ב-2006, לאחר סיום שירותו הצבאי, הקים הירש את חברת "דיפנסיב שילד אחזקות", שמספקת שירותי ייעוץ ותכנון אסטרטגי וביטחוני לממשלות ולחברות גדולות. החברה סיפקה שירותים לצבא גאורגיה לפני המלחמה עם רוסיה שנערכה ב-2008, וכן לשירות המודיעין של קזחסטן.

בפברואר 2012 נקרא הירש לחזור לשירות ומונה לסגן מפקד במילואים במפקדת העומק החדשה שהקים גנץ. באוגוסט 2015, בשעה שהודיע על סיום תפקידו, פורסם שהשר לביטחון הפנים, גלעד ארדן, החליט להציע לממשלה למנות את הירש לתפקיד מפכ"ל המשטרה, וזאת למרות שלא הגיע מתוך שירות המשטרה. "הוא לוחם וקצין ראוי ומוערך, שמילא שורה של תפקידי פיקוד בצה"ל והוביל את פקודיו אל שדה הקרב ומבצעים רבים, באומץ לב ויצירתיות", אמר אז רה"מ נתניהו, "הוא יצעיד קדימה את המשטרה אל מול האתגרים הניצבים בפניה תוך חתירה מתמדת לשיפור ביטחונם האישי של אזרחי ישראל וחיזוק שלטון החוק".

לצד הצעתו של השר ארדן ותמיכתו של נתניהו, הורים שכולים ממלחמת לבנון השנייה יצאו במאבק נגד מינויו של הירש. בריאיון לערוץ הכנסת עם חיים ואלישבע צמח, הוריו של עוז שנפל תחת פיקודו של הירש, אמר האב: "אחרי המלחמה, כשהמשפחות התחילו להיפגש ולספר את הסיפור האישי של הנפילה, ראינו שיש חוט מקשר בין נסיבות הנפילה – גל הירש. במהלך השבעה הבנתי בדיוק מה קרה בקרב, והבנתי שגל הירש הרג לי את הילד. הקרב הזה היה בניגוד לכל תורת הלחימה של צה"ל. הוא הפעיל כוחות בצורה הזויה, בצורה הכי בוטה, שלח כוחות כמו אווזים במטווח".

גל הירש ובנימין נתניהו (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק הרשמי של בנימין נתניהו)
גל הירש ובנימין נתניהו | צילום: מתוך עמוד הפייסבוק הרשמי של בנימין נתניהו

לצד מחאתם של ההורים השכולים, חומר מודיעיני של ה-FBI הצביע על מעורבותו של הירש וחברת "דיפנסיב שילד אחזקות" שבבעלותו בעבירות של מתן שוחד והלבנת הון. ארדן הודיע על הסרת מועמדותו של הירש לתפקיד. באוקטובר 2021 הוגש נגד הירש כתב אישום על העלמת הכנסות בסך של למעלה משישה מיליון שקלים. לטענת הפרקליטות הירש העביר את הסכום לחשבון בנק בשוויץ ללא שהצהיר עליו במלואו ומתוך כוונה להעלים את הפרטים מרשויות המס. כתבי אישום נוספים הוגשו נגד מעורבים אחרים בפרשה, שניים מתוכם הורשעו.

לפני שבועיים, במסגרת הליך ההוכחות במשפטו, הירש היה אמור להגיש תגובה לבית המשפט בתל אביב. עורכי דינו ביקשו מבית המשפט דחייה ונימקו זאת בכך שהירש "נקרא לדגל" בשל שעת החירום שבה נמצאת ישראל.

ניתוק וחוסר הבנה של האירוע

מטה החטופים והנעדרים שבראשו הירש פועל מתוך בסיס צבאי במרכז הארץ ומרכז מאות אנשי מילואים מכל סוכנויות הביטחון. "גל יושב מדי יום במטה ומשם מנהל את מאמצי המודיעין, יחד עם האלוף במיל' ניצן אלון", מספר א', בכיר במערכת הביטחון. "המשא ומתן מול המדינות הזרות מובל על ידי המוסד מתוך ההבנה שלראש המוסד, דדי ברנע, יש יתרון יחסי על הירש בנושאים האלה. בין הירש לבין המוסד יש שיתוף פעולה מלא".

יש שמועות שיוסי כהן, ראש המוסד לשעבר, הוא מי שבפועל מנהל את האירוע.
"יוסי כהן מעורב כמעט בכל צעד. הוא מסייע למטה, מסייע למוסד ומסייע לראש הממשלה. יש לו קשרים מדהימים והוא תורם המון למערך".

בימים האחרונים בכירים במערכת הביטחון הביעו תהיות לגבי תפקידו של כהן, לאחר שפורסם כי נפגש עם בכירים בקטאר. "מי שמנהל בפועל את המגעים לשחרור החטופים הוא יוסי כהן יחד עם דדי ברנע", מוסיף בכיר נוסף במערכת הביטחון, "גל אחראי בעיקר על הקשר עם משפחות החטופים". אמש פורסם כי נתניהו מינה את כהן כשליח ל"משימות מיוחדות" מול המפרציות.

יוסי כהן בשיחה עם משפחות החטופים (צילום: פרטי)
יוסי כהן בשיחה עם משפחות החטופים | צילום: פרטי

יהיו תחומי האחריות של הירש אשר יהיו, על פי פרסומים כבר ב-12 באוקטובר שלח מנכ"ל משרד ראש הממשלה, יוסי שלי, מכתב לנציב שירות המדינה וביקש לסדר להירש שכר של מנכ"ל משרד ממשלתי, כ-41 אלף שקלים לחודש. כתת אלוף, אגב, נהנה הירש מפנסיה של למעלה מ-35 אלף שקלים לחודש. 

רגע לפני ההכרזה על התקן החדש, הזהיר משרד המשפטים כי נאשם בפלילים אינו יכול להיקלט בשירות המדינה ועוד לזכות בתקן מוקבל מנכ"ל. גם אנשי התנועה לאיכות השלטון דרשו לבטל את המינוי וציינו: "מכלול הבעיות במינויו של גל הירש מעלה חשש כבד שמדובר במינוי פוליטי אשר אינו ראוי לתפקיד רגיש זה ואף כלול להביא לפגיעה ממשית באמצעי החילוץ וההגנה על אזרחי מדינת ישראל החטופים. לאזרחי ישראל הכואבים, אשר התגייסו כולם לטובת המאמץ המלחמתי, מגיע שימונה לתפקיד הרגיש והחשוב הזה אדם ראוי, ולא עוד סידור עבודה למקורבים".

נציגי הממשלה לא ויתרו על העסקתו של הירש בתפקיד החדש שאליו מונה, אך בכוונתם להעסיק אותו על תקן יועץ חיצוני, דבר שהוסדר בעבר במינויו של בלום, קודמו בתפקיד. על־פי הנתונים המופיעים בדו"ח המבקר, לבלום שולם תמורת עבודתו סכום של כ-50 אלף שקלים לחודש.

מקורביו של הירש טוענים לאורך השבועות האחרונים כי הירש ממלא את התפקיד בהתנדבות מלאה, כי לא ביקש דבר ולא דן בתנאי שכר ובבירוקרטיה. גם הפרשן הפוליטי עמית סגל גיבה את הדברים והדגיש: "גל הירש לא מקבל שקל מהמדינה, ומשלם אפילו על הדלק על עצמו".

גיל דיקמן וכרמל גת (צילום:  באדיבות גיל דיקמן)
גיל דיקמן וכרמל גת | צילום: באדיבות גיל דיקמן

גיל דיקמן, שבנות משפחתו נחטפו: "בזום עם המשפחות אנשים התחילו להתפרץ ולשאול שאלות, ואז הוא כיבה את המיקרופונים של כולנו. שלושה שבועות שהמשפחה שלי חטופה, ואתה שם אותנו על מיוט" 

מאז מינויו לתפקיד, טענו משפחות החטופים והנעדרים לא פעם כי הירש לא מקדיש להם זמן ולא משוחח איתם באופן אישי. בשבוע שעבר, רגע לפני כניסת הכוחות הצה"לים לעזה, קיבלו משפחות החטופים הזמנה לשיחת זום עם גל הירש. "זו הפעם הראשונה מזה שלושה שבועות שגל הירש הסכים לדבר איתנו", מספר גיל דיקמן, שבנות משפחתו כרמל גת וירדן רומן גת נחטפו לעזה. "הזום התחיל אחרי כמה בעיות טכניות, גל נאם בערך עשר דקות על זה שהוא עושה מה שהוא יכול ולקראת הסוף נתן לנו הוראות: להתגייס להסברה ולדבר על הקרובים שלנו בתקשורת. הייתי בהלם מהבקשה שלו, זה ניתוק וחוסר הבנה של האירוע, לרגע הרגשתי כאילו שהוא מפקד בצבא שבא לתת שואו והוראות לפקודים שלו. אנשים התחילו להתפרץ ולשאול שאלות ואז הוא כיבה את המיקרופונים של כולנו והמשיך להגיד שהוא עושה כל מה שהוא יכול. ואז הוא פתח את המיקרופונים שוב. אמרתי לו 'אם זה כל מה שאתה יכול אז נכשלת בתפקיד. שלושה שבועות שהמשפחה שלי חטופה, ואתה שם אותנו על מיוט'".

אני מבינה שאתה לא מרוצה מהתפקוד שלו.
"אני חושב שיש תחתיו אנשים שעושים עבודה מדהימה, אבל הוא פשוט הגיע לעשות סיבוב על האירוע כדי להיכנס לפוליטיקה. את התפקיד הזה צריך לעשות אדם עם לב, אדם שיכול לחבק ולעטוף את המשפחות שצריכות את זה. אנחנו לא צריכים מינוי פוליטי".

מצד שני, אולי באמת כדאי לשים כרגע את הפוליטיקה בצד?
"עד שלא כל החטופים חוזרים הביתה זה הזמן לדבר על זה. לפני שיהיה מאוחר מדי. ב-7 באוקטובר בגדו באמון שלנו, אבל עדיין יש דרך להחזיר אותו – להחזיר את החטופים הביתה". 

הערב (חמישי) הוזמנו מאות המשפחות למפגש, הפעם פיזי ולא בזום – והפעם עם יוסי כהן ולא עם הירש. "הירש לא היה שם", אומרת קרובת משפחה של חטופים שנכחה בפגישה. "אנשים יצאו בתחושה אחרת לגמרי, 180 מעלות מהירש. אמרו שיוסי כהן היה קשוב, סבלני ומעמיק, ולא אמר רק את מה שנעים לשמוע. סוף סוף נראה שיש מישהו שמפקד על האירוע".

 

תגובת משרד ראש הממשלה בשם הממונה על נושא החטופים והנעדרים:

תא"ל (במיל') גל הירש מונה לתפקיד ע"י ראש הממשלה. זאת אחרי שירות של עשרות שנים בצה"ל - בסדיר, קבע ומילואים בתפקידי לוחמה ופיקוד. תא"ל (במיל') הירש מומחה בתחום הלוחמה בטרור, משמש כבר 17 שנים כעמית בכיר במכון למדיניות נגד טרור וכמרצה לביטחון לאומי ולניהול משברים באוניברסיטת רייכמן, מרצה באקדמיות צבאיות בחו"ל, ספריו ומאמריו נלמדים במוסדות רבים בעולם.

אל התפקיד התייצב ללא תנאי, מבצע אותו כבר חודש ימים בהתנדבות, הקים מערך גדול שלא היה קיים בפרוץ המלחמה ועושה לילות כימים להשבתם של החטופים והנעדרים הביתה, לישראל.

בכל הנוגע לתהליכים הקשורים למאמץ השבת החטופים – תא"ל (במיל') הירש עובד בתיאום מלא עם ראש הממשלה, שר הביטחון, ראש המוסד, ראש השב"כ, הרמטכ"ל, ראש המל"ל וגורמי ביטחון נוספים מהארץ ומהעולם. יוסי כהן נמצא בקשר עם תא"ל (במיל') הירש ומייעץ לו מעת לעת בנושאים שונים.

באשר לביצועיו של תא"ל (במיל') גל הירש במלחמת לבנון השנייה – אנו מפנים את הכתבת לדבריו של הרמטכ"ל לשעבר אייזנקוט שקבע כי תושבי הצפון חבים לגל שנים ארוכות של שקט.

נוסיף כי תא"ל (במיל') הירש מעריך ומוקיר את כל מי ששירת תחת פיקודו ובוודאי אם שירתו יחדיו בלחימה ובמלחמה.

לגבי הטענה על שיחת הזום – לא היה ולא נברא. במהלך השיחה שנמשכה קרוב לשעתיים הועברו דרך הצ׳אט עשרות שאלות וגל הירש השיב לכולם כולל שיחות טלפון אישיות בתום השיחה.

נדגיש כי בשיחה השתתפו למעלה מ-300 איש, מנהל הרשת ביקש לאפשר לו דברי פתיחה וכמקובל בשיחות זום שם את המשתתפים על מיוט לדקות ספורות. גל הירש לא הפעיל את המערכת ולא השתיק אף אחד.