אדי מכלוף הספיק להתפלל תפילת שחרית בבית לפני שיצא עם המשפחה לפארק העירוני ליד חוף אשקלון. זה היה יום שני שמשי באמצע דצמבר, והפארק היה כמעט ריק מאנשים. מכלוף החנה את המכונית ויצא החוצה עם אשתו מירב ובנם התינוק, ששכב בעגלה כשהם טיילו לאורך אחד השבילים. בעיצומו של הטיול מכלוף פרש הצידה לכמה רגעים, הטיל את מימיו לתוך אחד השיחים, התעכב כמה שניות כשהוא מסתכל לכל הכיוונים כדי לוודא שהשטח נקי והמשיך הלאה עם משפחתו לכיוון המכונית.

מה שהוא לא ידע זה שכל הזמן הזה המשטרה ישבה עליו. בלשי היחידה המרכזית במשטרת מרחב לכיש תיצפתו עליו והאזינו לכל שיחותיו. מי שנחשב מזה שנים רבות למהנדס המטענים של העולם התחתון בישראל, עמד להגיע לקצה הפתיל.

בטוח בעצמו, מכלוף שלף מתוך המכונית זוג כפפות, לבש אותן, השאיר את אשתו ואת התינוק במכונית וצעד לכיוון השיח. הוא הוציא ממקום המסתור מטען מצבר במשקל שני קילו, כרוך בחוטי חשמל, ולאחר מכן את מטען החבלה שהוסלק עמוק באדמה והכיל ארבע לבנות חבלה תוצרת חברת "רפאל" שנגנבו מבסיס צה"לי. לרוע מזלו, ברגע זה שני בלשים הסתערו לעברו, ומכלוף ההמום זרק את חלקי המטען. הוא ניסה להתנגד למעצר, אבל השוטרים הפעילו כוח. כמה שעות לאחר מכן הצליחה סוכנת סמויה שהתחזתה לבלדרית של מכלוף שבאה לגבות את הכסף עבור המטען, להביא למעצרם של שלושה עבריינים שהיו אמורים לקנות ממנו את המטען ולהפעיל אותו כדי לחסל עבריין בכיר באשדוד.

"אני יכול לומר בוודאות שהרבה מטענים שהכין מכלוף התפוצצו בכל מיני מקומות בארץ", אומר קצין משטרה בכיר במשטרת מרחב לכיש. "הוא עבד עם כל ארגוני הפשיעה. היה ספק המטענים שלהם, המהנדס. המטענים שהכין היו קטלניים ואנחנו מעריכים שגבו חיי אדם וגרמו לפציעתם של רבים. כל עבריין שרצה מטען ידע מה הכתובת: אדי מכלוף. במקרה הזה סוכל פיגוע פלילי שיכול היה להביא למותם של אזרחים חפים מפשע".

מטען 3 (צילום: דוברות מרחב לכיש)
התעריף למטען של שני קילו עמד על כ-80 אלף שקל, לא כולל הפעלה בשלט רחוק. המטען שנתפס | צילום: דוברות מרחב לכיש

"ההתקרבות לבכירי ארגוני הפשיעה קסמה לו"

מכלוף, בן 38, נשוי פעם שנייה (מאשתו הראשונה יש לו ארבעה ילדים, ומהשנייה ילד אחד), גדל באשקלון להורים שעטפו אותו בהרבה חום ואהבה. כיום הוא עדיין מתגורר בעיר שבה נולד, ויש לו גם בית נוסף במושב בית שקמה. בצבא שירת בגולני ונחשב לחייל טוב וממושמע. אז איך הפך הגולנצ'יק הסימפטי למי שהמשטרה מחשיבה כאשף חומרי הנפץ של העולם התחתון, וכיצד הצליח כל פעם לחמוק מזרועות השוטרים ולהשאיר מאחוריו, לכאורה, שובל של מכוניות מתפוצצות וגופות חרוכות בלי להיתפס?

"אדי היה חבר בלב ובנפש, אחד שתמיד עזר לכולם", אומר חבר לשעבר של מכלוף. "המפקדים אהבו אותו מאוד. בחור עם נשמה גדולה. יש לו משפחה מדהימה, כולם אנשים טובים שמעולם לא התעסקו בפלילים ותמיד תרמו לחברה. בשנים האחרונות הוא הסתבך. ההתקרבות לבכירי ארגוני הפשע קסמה לו, הוא אהב כוח ומעמד ועבריינים בכירים אימצו אותו אליהם, ניפחו לו את האגו".

לאחר שחרורו מהצבא התמקם במושב בית שקמה, חלק משרשרת מושבים הנמצאת בין אשדוד לאשקלון. הוא גידל במושב בעלי חיים, בהם סוסים, כלבים ותוכים. את צעדיו הראשונים בעולם הפשע עשה לפני כ-15 שנה, עקב בצד אגודל. במקום לגדל פלפלים ועגבניות, הוא העדיף לבנות מוניטין כמומחה להכנת מטעני חבלה. הקריירה הפלילית שלו התחילה בגניבת תשתיות, כולל מתכות. בעבר הורשע במספר עבירות פליליות, ישב תקופות קצרות בכלא ולאט לאט החל לבנות את מעמדו בקרב ארגוני הפשיעה. לפני חמש שנים ריצה עונש מאסר של 24 חודשים  לאחר שהורשע בהחזקת אמצעי לחימה לביצוע פשע.

"אדי הוא בחור עדין, מנומס ואדיב", מספר פרקליטו לשעבר, שרון וקנין, ששימש בעברו כקצין חקירות ותשאול בכיר במרחב לכיש. "כשהייתי נפגש איתו, או בבית המשפט הוא מהכבוד לא הסתכל לי בעיניים. חמד של בחור. מופנם מאוד, מתייחס בכבוד. הוא לא פרחח ביסודו, לא עבריין רחוב, אחד שקיבל חינוך טוב, הגיע מבית שההורים נתנו לו הכול. הוא אוהב בעלי חיים ויודע לאלף כלבים. אחד הטובים שהכרתי בתחום. הוא ממש לא נראה כמו עבריין. אינטליגנטי מאוד. יש לו קודים של כבוד ונימוס. מסוג הלקוחות היותר נחמדים שהיו לי".

עבריין שהכיר את מכלוף שם את האצבע על המשיכה שלו לתחום: "אדי אוהב כסף, והוא הבין מהר מאוד שהכסף הכי קל זה בהכנת מטענים, יש להם הרבה ביקוש בעולם התחתון. הוא יכול להרוויח בחודש מאות אלפי שקלים. על כל מטען שהוא עובד כמה שעות כדי להכין אותו הוא מקבל עשרות אלפים. הוא מסוג העבריינים שלא מלכלכים את הידיים, קשה מאוד לאתר 'טביעות אצבע' שלו כמי שאחראי על הכנת המטען. הוא ימכור מטענים רק למי שהוא ממש מכיר וסומך עליו".

"חיילים בסדיר סיפקו לו אמצעי חבלה"

מכלוף, על פי החשד, פעל במעבדות מאולתרות להכנת מטענים שאותן הקים בתוך מקלטים, מרתפי בניינים ומחסנים באזורי תעשייה ובמושבים בדרום. במשטרה חושדים שהוא עבד בשיתוף פעולה עם חיילים, גם כאלה שנלחמו במבצע צוק איתן או היו אחראים על מאגרי התחמושת של היחידות, וכי הם אלה שדאגו לספק לו על בסיס קבוע לבנות חבלה, נפצים ואמצעי תחמושת נוספים שסייעו לו להרכיב מטענים איכותיים ובעלי עוצמה גדולה מאוד.

המטענים של מכלוף נחשבים לאיכותיים וזכו לביקוש. על פי החשד, התעריף למטען של שני קילו עמד על כ-80 אלף שקל, לא כולל הפעלתו בשלט רחוק, עליה יגבה כ-30 אלף נוספים אבל לעולם לא יבצע בעצמו את העבודה. הוא תמיד דאג שעבריינים צעירים שהוא מכיר או "חיילים" זוטרים בארגוני הפשיעה יניחו את המטען ויפעילו אותו, ועל כך לפי החשד הוא משלם להם 10-15 אלף שקל.

"מרגיש שזה מתקרב אליו". דומרני (צילום: חדשות 2)
בשלוש השנים האחרונות התקרב לארגון של דומראני. שלום דומראני | צילום: חדשות 2

"אנחנו חושדים שמכלוף עבד עם חיילים בסדיר שסיפקו לו אמצעי חבלה איכותיים מאוד להכנת מטענים ובתמורה הוא תיגמל אותם בכסף", טוען מפקד היחידה המרכזית במרחב לכיש, סנ"צ יגאל קלימיאן, "הוא יעד מודיעיני שלנו כבר כמה שנים. טיפוס חכם מאוד, ערמומי, חמקמק, שלא קל להפליל. הוא חשדן מאוד ולא ממהר להתחבר לאנשים מבלי שהוא מכיר אותם לעומק כדי שלא יפלילו אותו. הוא נותן לאחרים לעשות את עבודת הפעלת המטענים, לא לוקח סיכון".

חבר באחד הארגונים בדרום מוסיף עוד פרטים על אמצעי הזהירות שבהם נוקט מכלוף: "אדי אף פעם לא מדבר על העניינים האלה בטלפון. הכול בארבע עיניים וגם זה אחרי שהוא עושה עליך תחקיר ובדיקות לוודא שלא תמכור אותו. הוא לא פראייר, אי אפשר לעבוד עליו. המטענים שלו לא עולים המון כסף ונחשבים להכי טובים. הוא תמיד מסתובב עם טלפון נוקיה ישן כזה. הוא תמיד היה חשדן מאוד וכל הזמן חשש שהמשטרה מנסה לשלוח סוכנים כדי להפליל אותו".

חבריו מספרים שהוא נוהג כל בוקר להתפלל תפילת שחרית, להניח תפילין, לסייע לנזקקים ולתרום לא פעם גם לבתי כנסת ולאנשים במצוקה. "אפשר להגיד עליו הכל אבל אדי הוא בן אדם עם לב זהב, תורם ועוזר למסכנים", מעיד תושב אשקלון שמכיר את מכלוף. "לפעמים הוא הולך לרבנים לקבל ברכה. לפעמים הוא נוסע לקברי צדיקים. הוא אדם שמאמין שאלוהים שומר עליו כל הזמן. האמונה שלו בבורא עולם חזקה מאוד. הוא ממש לא נראה כמו עבריין. לא ראיתי אותו מעולם מרים יד על מישהו או צועק".

אקדח (צילום: דוברות מרחב לכיש)
בחמש השנים האחרונות התפוצצו כ-70 מטענים במכוניות ובאופנועים ברחבי ישראל. האקדח | צילום: דוברות מרחב לכיש

במשטרה חושדים כי מכלוף מעורב בהכנת מטעני חבלה לא מעטים שהתפוצצו בשנים האחרונות בכלי רכב בדרום הארץ ובמרכזה וגרמו לחיסולם של עבריינים בכירים. בחמש השנים האחרונות התפוצצו כ-70 מטענים במכוניות ובאופנועים ברחבי ישראל כחלק ממאבקי שליטה בעולם התחתון. עשרות נהרגו, בהם עבריינים רבים או כאלה שעבדו עם ארגוני הפשיעה בתחום הצ'יינגים, הפעלת בתי הימורים, מתן הלוואות בשוק האפור וניכיון צ'קים, וגם כמה אזרחים חפים מפשע. במרבית המקרים יחידת להב 433 לא הצליחה לפענח את התיקים או להגיע למי שהכין את המטענים.

השם של מכלוף כמהנדס מטענים עלה בדו"חות מודיעיניים של המשטרה רק בשבע השנים האחרונות. המעקבים אחריו הלכו והתהדקו אבל הוא ידע פעם אחר פעם איך לא להיתפס על חם. "יש לו שיטות וחושים שעוזרים לו לחמוק ממעקבים משטרתיים", הודה קצין משטרה ותיק. "אבל לפעמים הוא סובל מביטחון עצמי מופרז ובטוח שאף פעם לא יתפסו אותו וזה גורם לו לעשות טעויות שעלולות לשלוח אותו לשנים ארוכות בכלא".

"אם לא היה עבריין הוא יכל להיות שחקן שחמט מעולה"

ב-27 בינואר 2012 מכלוף חגג בר מצווה לבנו. לטענת המשטרה, בתום המסיבה, מכלוף לקח במכוניתו את קרוב משפחתו ר', אז תלמיד תיכון מצטיין לפני גיוס, למושב בית שקמה. הוא שלף ממקום מסתור מטען צינור המחובר בחוטים לטלפון סלולרי, ומשם הם נסעו למושב שחר הסמוך לקריית גת. ר', לבקשת מכלוף, הניח את המטען במכוניתו של המיועד לחיסול. למזלו של בעל המכונית, כשיצא בשעת בוקר מוקדמת לאסוף את בתו הוא הבחין במטען והזעיק למקום את המשטרה. ערנותו הצילה את חייו.

המשטרה עצרה את מכלוף ואת ר' כחשודים בהנחת המטען. מדובבים משטרתיים שהוכנסו לתאו של ר' גרמו לו להפליל את עצמו ולספר איך גויס על ידי מכלוף להנחת המטען. מכלוף הכחיש את מעורבותו בפרשה. "קיבלנו 80 אלף שקל עבור הנחת המטען והתחלקנו בכסף", סיפר ר' למדובבים.

למרות ההודאה של ר' בפני המדובבים, הצליח סנגורו של מכלוף עו"ד וקנין לגרום לזיכויו בגלל חוסר ראיות נגדו בעוד שר' נדון ל-30 חודשי מאסר בפועל. "אדי זה עבריין שקשה מאוד לשבור", מודה בתסכול קצין משטרה בכיר. "הוא מתוחכם מאוד. הכניסו לו מדובבים לתא אבל הוא שתק שלושה ימים, כי הוא הבין שמדובר במדובבים שמנסים להפליל אותו. עדי מדינה ניסו להביא להרשעתו אבל כל פעם הוא יוצא זכאי או שהתיק נגדו נסגר מחוסר הוכחות. הוא זהיר מאוד ויודע לצאת נקי כמעט מכל תיק חמור שהיה נגדו. תמיד חושב כמה צעדים קדימה. אם לא היה עבריין יכול היה להיות בקלות שחקן שחמט מעולה".

אדי מכלוף
מכלוף: "הגעתי לפארק לטייל עם אשתי והתינוק ולתת אוכל לשועלים שהיו בשיחים". מכלוף

כמה חודשים לאחר מכן נעצר שוב מכלוף בפרשה נוספת של הכנת מטענים לחיסולים של עבריינים וגם ממנה הוא יצא נקי. "אני יכול להגיד לך שהמשטרה התקשתה מאוד לאסוף ראיות נגד אדי", נזכר הסנגור לשעבר עו"ד וקנין. "אני זוכר שלפחות בשני תיקים הצלחתי לזכות אותו גם מעבירה של ניסיון רצח, כי גיליתי מחדלים חמורים בחקירה. היו עדי מדינה שלכאורה הפלילו אותו אבל הוכחנו שהם משקרים והוא זוכה. ייאמר לזכותו שהוא מאוד קר רוח ולא כל כך התרגש מהמעצרים. הוא תמיד האמין שהוא חף מפשע ושהמשטרה סתם רודפת אותו".

לדברי עו"ד וקנין, היה מקרה שבו מכלוף שהה במעצר בית ולאחר שהסתכסך עם עבריינים שניסו לפגוע בו, וביקש מהמשטרה להחזירו לתא המעצר. כמה חודשים לאחר מכן נעצר שוב, יחד עם שני אנשים אחרים, בחשד שניסו לפגוע בקבלן מצבות מקרית גת. מתברר ששני מטענים התפוצצו תוך שלושה ימים בכניסה לבית העסק של הקבלן ובמכוניתו. המטענים הכילו כדוריות מתכת. החשד היה שמכלוף נשכר להכין ולהניח את המטענים לבקשתם של יריביו של הקבלן איתו היו מצויים בסכסוך כספי.

המשטרה היתה בטוחה שסוף סוף תפסה את מכלוף ושהפעם הוא ישב בכלא שנים ארוכות. אלא שגם מהתיק החמור הזה הוא חמק. הקבלן שהמטענים יועדו לו סירב לשתף פעולה עם החוקרים, מכלוף טען שאין לו קשר לפרשה וחקירת המשטרה נקלעה למבוי סתום. מכלוף סימן עוד וי בדרך אל החופש.

"עובד עם כולם אבל מקורב לדומרני ולאחים לביא"

לאורך רוב השנים עבד מכלוף כספק מטענים פרילאנסר, כזה שלא מתחייב לארגון כזה או אחר. אלא שבשלוש השנים האחרונות, כך על פי דו"חות מודיעיניים של המשטרה, מכלוף הפך למקורב יותר ויותר לראש ארגון הפשיעה הגדול בדרום, שלום דומרני, ולארגון הפשיעה המקורב אליו של האחים עמוס ואופיר לביא מרחובות. העלילה מסתבכת כשלוקחים בחשבון שדודו של מכלוף , עופר, קבלן עפר המתגורר במושב בית שקמה, מקורב מאוד לטענת המשטרה לאחים שלום ובני שלמה ממושב חלץ, שנחשבים ליריבם המר של דומרני והאחים לביא. באוקטובר 2013 הושלך רימון רסס לעבר ביתו של עופר מכלוף. בנס לא נפגע איש. זורק הרימון נעצר ונידון לשש שנות מאסר. למרות שעופר מכלוף טען במשטרה שאין לו מושג מי זרק את הרימון ושאין לו אויבים, היה ברור לחוקרים שכל הסימנים מובילים לדומרני ולאחים לביא.

מפקד ימר לכיש סנ''צ יגאל קמיליאן. (צילום: משטרת ישראל)
"הוא טיפוס חכם מאוד, ערמומי, חמקמק". סנ"צ יגאל קלימיאן | צילום: משטרת ישראל

המטען האחרון שהכין מכלוף היה מיועד, על פי החשד, לחיסול עבריין בכיר באשדוד שמזוהה עם ארגון הפשיעה של בני שלמה. ב-4 בנובמבר חוסל מנשה מאור וחבר טוב שלו נפצע קשה. כמו תמיד, המשטרה ביצעה מעצרים אבל התקשתה להגיע למי שסיפק את המטען ולמי שהפעיל אותו, ומכלוף שוב הופיע ברשימות המשטרתיות כמי שיכול היה לספק את המטען הקטלני. במשטרה הבינו שהמלחמה בין הכנופיות באשדוד תתפוס תאוצה ושמטען ירדוף מטען, והחלו לעקוב אחר מכלוף ועבריינים אחרים המקורבים לדומרני ולאחים לביא.

הפעם בטוחים במשטרה שיש להם די ראיות  שיובילו להרשעתו של מכלוף ושהוא לא יחמוק מעונש כבד. במשטרה מנסים לאתר את המעבדה בה פעל מכלוף ולנסות להגיע לחיילים שסיפקו לו את אמצעי הלחימה. "יש לנו די ראיות שאני לא יכול לפרט, כדי להוכיח שמכלוף הוא ספק המטענים של ארגוני הפשיעה", טוען סנ"צ קלימיאן. "המטען שהכין יכול היה לגרום למוות לא רק של עבריינים אלא גם של אנשים חפים מפשע. תפסנו אותו על חם עם המטען והגרסאות שמסר תלושות. אני יכול לומר שמנענו פיגוע פלילי גדול מאוד וייתכן שסיכלנו פיגועים עתידיים נוספים שמכלוף היה אמור להיות הזרוע הביצועית שלהם". מפקד מרחב לכיש, נצ"מ אלי כזרי, הוסיף: "אנחנו נמשיך להלום באירגוני הפשיעה באשר הם ונעשה הכול לחזק את ביטחון הציבור".

מכלוף, מצדו, לא התרגש ממעצרו והכחיש שידע בכלל שמדובר במטען חבלה. לשאלת החוקר מה חיפש בפארק הלאומי באשקלון, השיב מכלוף בקור רוח ומבלי להתבלבל יותר מדי: "אני אוהב בעלי חיים. הגעתי לפארק לטייל עם אשתי והתינוק ולתת אוכל לשועלים שהיו בשיחים. אין לי שום קשר למטען. כשהאכלתי את השועלים, ראיתי פתאום מצבר עם חוטים והרמתי את זה, זהו". מאוחר יותר, כשהציגו בפניו החוקרים את הראיות המפלילות, העדיף לשמור על זכות השתיקה.

האם הפעם לכדה המשטרה את מהנדס המטענים של העולם התחתון שהולך לבלות את השנים הקרובות בכלא? על סמך פרשות העבר החמורות שבהן הואשם, הכל פתוח. "לא הייתי מהמר שאדי הולך לשבת שנים ארוכות בכלא, אם בכלל", מסכם עו"ד וקנין. "כבר בתיקים הקודמים היו למשטרה ראיות מוצקות לכאורה ואז התברר שהן לא מחזיקות מים. לאור לקחי העבר, הייתי נזהר מלהמר האם הפעם המשטרה הצליחה במשימתה. בבית המשפט הכול פתוח".