אובמה ונתניהו. ארכיון (צילום: אבי אוחיון)
שולם, שולם לעולם? נתניהו ואובמה | צילום: אבי אוחיון
אין ספק שנתניהו הימר בגדול על רומני, ושיא ההימור היה מתן האפשרות למועמד הרפובליקני לנשיאות להביא 50 מתומכיו לירושלים כדי לערוך שם אירוע התרמה. כזה דבר עוד לא היה כאן.

אין ספק שאובמה רתח מזעם, ויכול להיות שבינו לבין עצמו תכנן כל מיני תרחישי נקמה בנתניהו, בעיקר כאשר מדובר בתקופה של שבועות מעטים לפני הבחירות בישראל, אשר בהם לכל צעד של הנשיא הנבחר מחדש יש משמעות כלפי קהל הבוחרים. הוא יודע שרוב הישראלים העדיפו את רומני, אך הוא גם יודע שהבוחר הישראלי איננו אוהב עימותים בין ממשלת ישראל והממשל האמריקני. ברור לו היכן מרוחה החמאה.

לכאורה – אין קל מאשר לנקום: די בהזמנה של אחד מאנשי האופוזיציה הבולטים בישראל לפגישה עם אובמה בוושינגטון, לאחר שבקשת נתניהו לפגישה כזו נדחתה בספטמבר האחרון. די בראיון באחד מאמצעי התקשורת, שבהם ירמוז אובמה משהו על יחסו לנתניהו. די בכך שיאמר בפומבי, או באמצעות הדלפה, כי הוא מקווה שממשלת ישראל, אחרי הבחירות, תהיה חיובית יותר באשר למו"מ עם מחמוד עבאס ותקפיא את ההתנחלויות באמת. אבל סביר להניח שאובמה יתאפק, ולא יעשה אף אחד מן הדברים הללו.

נשיא ארה"ב, שנבחר לתקופת כהונה שניה ואחרונה הוא תמיד חזק מנשיא הנבחר לכהונה ראשונה, ואשר פוזל ארבע שנים לארבע השנים הבאות. אם אכן הוא נחוש בדעתו להצדיק את פרס נובל שקיבל "על החשבון" ולא מימש אפילו את קצהו, אם הוא מתכוון באמת לממש את מה שנאם בנאום קהיר המפורסם שלו מ-2009, ובהופעות אחרות שלו אשר בהן הציג את עמדותיו בנושאים שלנו, צפוי הרבה יותר שהוא יודיע בפומבי כי הוא מתכוון להזמין את ראש הממשלה שייבחר בישראל בעקבות הבחירות הקרובות, ואת מחמוד עבאס, לוועידת פסגה בוושינגטון, וכי ההזמנה הרשמית תימסר לשני הצדדים לאחר הבחירות בישראל.

כך, מבלי לנקוט עמדה באשר למועמד המועדף בעיניו כמנהיג הישראלי, יוכל לסייע בהטיית הדיון בישראל אל הנושא שנתניהו בורח ממנו כמו מאש – הצורך לשים קץ לסכסוך הישראלי-פלסטיני.

הסכסוך חי וקיים

במקום להמשיך בדיון העקר בנושא איראן ("פצצה או הפצצה"), תוכל מערכת הבחירות בישראל לעסוק בוויכוח האמיתי הנוגע למחיר השלום, שהרי העובדה שכמעט כולם רוצים שלום אינה מעלה ואינה מורידה. השאלה האמיתית היא מי מוכן לשלם את מחיר הפרמטרים של קלינטון או יזמת ז'נבה, שרק הם יאפשרו הסדר מוסכם.

בסביבתו של אובמה נשקלת האפשרות הזו. יש כאלה בוושינגטון המציעים לו לפגוע בנתניהו באופן ישיר הרבה יותר, ויש גם כאלה המבקשים ממנו לברוח מן המיטה החולה של המזרח התיכון, ולהפנות את תשומת ליבו לזירה החשובה, לכאורה, הרבה יותר: מזרח אסיה.

אבל המזרח התיכון לא יוכל לחכות ללוח הזמנים העמוס של המעצמה היחידה בעולם. סוריה עולה באש, מצרים לומדת איך זה להישלט על ידי "האחים המוסלמים", ירדן זקוקה, נואשות, לסיוע, והסכסוך הישראלי פלסטיני יודע תמיד להזכיר את עצמו כאשר אחרים שוכחים את קיומו.