סער: "אפס תועלת ומקסימום נזק" (צילום: פלאש 90, חדשות)
המטרה האמיתית: לרשת את נתניהו בראשות הליכוד | צילום: פלאש 90, חדשות
אל תטעו - החלטתו של גדעון סער לאסור על פתיחת מרכולים בשבת לא נובעת, כפי שהוא ניסה לטעון, משמירה על צביון החוק. אין לה דבר וחצי דבר עם העיקרון הסוציאלי של יום מנוחה אחד בשבוע, או עם הגנה על בעלי העסקים הקטנים הנאבקים על מחייתם מול הרשתות הגדולות, וגם לא עם שמירת האינטרסים של ציבור שלם, שלבו נשבר לרסיסים כשהוא רואה מישהו שברוב חוצפתו מעז לקנות סיגריות בשבת. ההחלטה הזאת נובעת מפוליטיקה קטנה. מה זה קטנה? מיקרוסקופית.

כבר שנים שסער מתחנף בעקביות לציבור הדתי, על מנת לקנות את תמיכתם בבחירות הפנימיות לליכוד. כשר החינוך, הוא נקט שורה של פעולות לחיזוק ערכי היהדות, בהם חידוש חידון התנ"ך למבוגרים, מקצוע חובה חדש בבתי ספר בשם מורשת ותרבות ישראל, ותכניות לימודים כגון "נעלה לירושלים" ו"ביקורים בארץ האבות". במסגרת האחרונה הוציא סער המוני תלמידים למערת המכפלה – מעוז הקיצוניות הדתית היהודית והפלסטינית לדורותיה. הנה, ילדים, כאן רצח ברוך גולדשטיין 29 מתפללים מוסלמים ומת על קידוש השם. מי רוצה לעשות סלפי?

התכנית של סער פעלה כמתוכנן, ובפריימריס של הליכוד הוא הגיע למקום הראשון, במרחק אלפי קולות מיריביו. בבחירות לראשות הליכוד הוא לא התמודד, ונתניהו לקח בהליכה. אלא שעכשיו התכניות של סער השתנו. במסדרונות הליכוד כולם מדברים על כך שנתניהו שוב מתכנן לערוך בחירות מקדימות בחודשים הקרובים, הרבה לפני שאר המפלגות, והפעם סער מתכוון לקרוא עליו תיגר. כדי להביס את האלוף הבלתי מנוצח, הוא יודע שהוא צריך לפעול ומהר. היות והציבור הדתי-לאומי, שמהווה נתח נכבד ממתפקדי הליכוד, עוד לא שכח לו את הארכת שעון הקיץ, אחד המהלכים הראשונים שהוביל כשר פנים, סער מבין שהוא צריך לזרוק להם עצם. וכאן נכנס עניין השבת. עצם גדולה, פוליטיקה קטנה.  

>> כמה מהתל אביבים תומכים בסגירת המרכולים בשבת?

>> "בוקר אחד נקום ונגלה שמאוחר מדי, והם ניצחו"

מתחזק באמת?

גם במישור האישי החל סער לאמץ גינונים דתיים. מוקדם יותר החודש פורסם כאן לראשונה שבחודשים האחרונים עובר שר הפנים תהליך של התחזקות ושהוא הפסיק, לדוגמה, לנסוע ולענות לטלפונים בשבת. גורמים המקורבים לשר טענו שהשינוי שמתחולל בו נגרם כתוצאה מהולדת הבן הראשון שלו ושל גאולה אבן, אבל הטיימינג נראה מושלם מדי. לא יהיה מוגזם לחשוב שגם ההתקרבות של סער לדת אינה אלא חלק מהמחול היח"צני המתוזמר של שר הפנים, שרוצה להתנתק מהתדמית החילונית שדבקה בו כדי.ג'יי שמתקלט בברים תל אביביים שטופי זימה, ולהראות לדתיים שהוא בעצם אחד מהם. אם נפתלי בנט מציג את עצמו כהייטקיסט מתקדם כדי להתחנף לחילונים, גדעון סער לא מפספס הזדמנות להצטלם עם כיפה כדי להתחנף לדתיים.

ההחלטה של סער בעייתית בלשון המעטה. היא נוגדת את העיקרון הדמוקרטי של הפרדת דת ממדינה, ומצביעה על החולשה המובנית של הרשויות המוניציפליות, שנעדרות כל סמכות ממשית לקבוע מדיניות עירונית. מי שסובלים מהחלטתו של שר הפנים הם בעיקר תושבי העיר תל אביב, החילוניים והדתיים כאחד, שההחלטה הזו רק תעמיק את הפערים ביניהם ותפר את הסטטוס קוו הקיים. מי שמרוויח ממנה הוא בעיקר סער עצמו, שחושב יותר מדי על האינטרסים הפוליטיים הצרים שלו ופחות מדי על האינטרס הרחב של הציבור שאיתו הוא חולק עיר. אם מנוחת השבת של כבוד השר תופר השבוע על ידי רעשי הפגנה מתחת לדירתו, הוא לא צריך להיות מופתע. את זכותו הדמוקרטית של הציבור להפגין בכל ימות השבוע הוא (עדיין) לא יכול לשנות.