מדורה 1
גם בר כוכבא היה ממחזר אם הוא היה יכול
המרד שהוביל המצביא שמעון בר כוכבא באימפריה הרומית השיג ניצחונות צבאיים מועטים, ובסופו של דבר, נחל כישלון ודוכא באכזריות. למרות זאת, המיתוס סביב האירועים שהתרחשו אז נותר עד היום, ועשרות אלפי אנשים בוחרים לחגוג מדי שנה את גבורת היהודים בהדלקת מדורות בל"ג בעומר.

אלא שההיסטוריה מראה שהדעות כלפי פועלו של בר כוכבא לא היו אחידות. היו שראו בו מנהיג של עם, ואחרים האשימו אותו בגזירות הקשות שהוטלו על היהודים בעקבות המרד ובמקרי המוות הרבים שלהם גרם.

את מצבו של מי שכונה אז "שמעון נשיא ישראל" אפשר להשוות היום ליחס כלפי אותן להבות הנדלקות מחדש בכל שנה, וגורמות לנזק סביבתי חמור. גם הן, כמו בר כוכבא, אהודות מאוד על הילדים אלא שהם לא מבינים מספיק את ההשלכות על האוויר שאנחנו נושמים.

בכל שנה עולה רמת זיהום האוויר בערב זה לגובה של פי 3 עד פי 17 לעומת יום רגיל, בהתאם לגודלה של עיר מסוימת, כשהסיבות לכך הן ריבוי המדורות ושריפה של עצים צבועים או אפילו אריזות מזון מפלסטיק.

דרך אחת להתמודד עם התופעה יכולה להיות באמצעות צמצום מספר המדורות, והחלטה על חגיגה בקבוצות גדולות יותר – אולי אפילו כמה כיתות יחד. דרך נוספת יכולה להיות אפילו פשוטה עוד יותר, ותלויה, בין היתר, בכם ההורים של אותו נער או אותה נערה שרוצים לדעת איך אפשר לעשות משהו לטובת החברים שלהם. מדובר בתהליך הפרדת פסולת האריזות למחזור והשלכתה לפח הכתום שאת הצבתו אנחנו בתאגיד המחזור תמיר מקדמים בימים אלה ברשויות רבות בארץ כחלק מחובות היצרנים והיבואנים בחוק האריזות

מטרתו של הפח הכתום היא איסוף כל פסולת האריזות שהייתם משליכים עד עתה לפח הירוק שאליו הורגלתם, וגם מניעת הגעתן חלילה למדורות החג של הילדים. בין אם מדובר באריזת החומוס, בפחית השימורים של המלפפון החמוץ ואפילו בחבילת המרשמלו – כל אריזה ריקה שתגיע לחגיגה מקומה בסופו של דבר בפח הכתום ומשם תגיע הפסולת לטיפול הולם ולמיחזור.

קובי דר, מנכ"ל תאגיד המחזור תמיר (צילום: תאגיד המחזור תמיר)
"זכרו לאסוף את הפסולת בסיום החגיגה". קובי דר | צילום: תאגיד המחזור תמיר
אבל אם עדיין אין בסביבה פח שכזה, אין הדבר אומר שכולם פטורים ממעשה - זכרו לאסוף את הפסולת בסיום החגיגה מסביב למדורה ולהשליכה לפח המתאים. הקפידו שגם בסביבה הקרובה לכם יעשו כך, כדי שכולנו נוכל להמשיך לחגוג במדינת ישראל בסביבה נקייה ובריאה יותר.

הילדים ובני הנוער הם העתיד שלנו. ובידם ובידי הוריהם, בדומה לבר כוכבא, היכולת ליצור מורשת ומיתוס שיימשכו לאורך שנים בדומה לאלה שנוצרו סביב המרד ברומאים. מורשת של שמירה על הסביבה של כולנו ומיתוס שיעצב את הזהות הקולקטיבית שלנו כעם שדואג האחד לשני, ולא פחות חשוב– כעם שדואג לסביבה שלו ולעולם כולו.

קובי דר הוא מנכ״ל תמיר- תאגיד מחזור האריזות בישראל