אתמול קרה משהו. אולי לא שמתם לב לכך אבל אתמול חל שינוי אמיתי, ערכי, במערך יחסי הכוחות בין הציבור לנבחריו. זו לא קלישאה לומר שמהיום לחברי הכנסת יהיה קשה יותר לשכוח מי הבוס האמיתי שלהם, מי משלם להם את המשכורת ועבור מי הם עובדים.

מה קרה? הלא ייאמן. אלף אנשים גיהצו יותר ממאה אלף שקל עבור פרויקט חברתי, מוזר ואפילו קצת מטורף בשם "מאה ימים של שקיפות". המיזם - אותו אני ואחרים מקדמים בהתנדבות - מבקש לעקוב אחר חברי הכנסת. במסגרתו, אנחנו רוצים להבין ולראות עם מי הם נפגשים, מה הם עושים במסגרת מילוי תפקידם; מי מקורב אליהם, מי זוכה ללחוש על אוזנם. אנחנו רוצים לממש את הזכות הבסיסית שלנו לדעת מה הם עושים כשהם פועלים בשמנו, כשהם משתמשים במנדט שנתנו להם. האם הם באמת פועלים בשמנו, או מנצלים את שמנו בכדי לפעול עבור קומץ מקורבים?

אנחנו רוצים להציב מול הח״כים, ממש מולם, מראה חד כיוונית - כדי שיבינו עד כמה אנחנו לא סומכים על חלק מהם. אנחנו כל כך לא סומכים עליהם שאנחנו רוצים לפקח עליהם - כן, על נבחרי הציבור שאנחנו שלחנו לכנסת - באמצעות חוקרים פרטיים (כן, חוקרים פרטיים!).

למה שלא נדע עם איזה טייקון ראש הממשלה שלנו נפגש?

חברי הכנסת לא אימצו סטנדרטים של שקיפות באופן התנדבותי. כשהם נדרשו לחשוף את יומני הפגישות שלהם, הצהרות ההון שלהם ואפילו תיקי המניות שלהם - רובם סרבו. אם חברי הכנסת מסרבים לשקיפות, אז אנחנו נקח אחריות ונבדוק בעצמנו - בצורה חוקית למהדרין - האם הם מבצעים את העבודה שלשמה הם נבחרו? האם הם פועלים ממקום נקי ונטול אינטרסים צרים? האם הם חושבים ופועלים עבורינו, כפי שהבטיחו?

וכן זה קיצוני. אבל אנחנו רותחים מזעם על זה שגנבו לנו לא רק את הכנסת אלא גם את השיטה. כי לאורך השנים הבנו שלא משנה את מי נשלח לכנסת ובמי נבחר כדי לייצג אותנו, נקבל כמעט את אותה תוצאה. אז אנו רוצים לשנות את הכללים, ואנו רוצים שזה יקרה בקרוב. אנחנו מבינים שבכנסת ישראל מתקבלות ההחלטות החשובות ביותר, המשפיעות על כל כיס ורגע ביום שלנו, ולכן מותר לנו לקדם יוזמות קיצון חוקיות- כדי לוודא שהיושבים בה יבצעו את מה שהבטיחו. כי הם לא.

ועדיין, אנחנו לא מטורפים. הפרויקט הזה - שנולד מסדרה של אכזבות מנבחרי ציבור שהצביעו ללא בושה שוב ושוב נגד האינטרס הציבורי בסוגיות שקשה למצוא להן מסתייגים - זוכה לליווי משפטי צמוד וכפוף למסגרת החוק. לא יהיו האזנות סתר או צילומים נסתרים במקומות פרטיים. לכל מי שעבד בכנסת יש די מידע רכילותי שיכול להביך משמעותית את נבחרי הציבור. זה לא רלוונטי. מה שכן רלוונטי זה מקרים כמו שבהם יו״ר ועדת הכלכלה משתמש בלוביסטית כדי לראיין אנשים לתפקיד היועץ הפרלמנטארי, שראש הממשלה - מקבל ההחלטות מספר 1 שלנו- נפגש לכאורה במעונו לארוחה אינטימית עם יצחק תשובה בימים בו גוזרים את דיני מסיו.

אי אפשר לומר שקירות בית הנבחרים שלנו שקופים. לישראל יש עוד דרך ארוכה לעשות עד שתעמוד בסטנדרטים מתקדמים של שקיפות. בארצות הברית, למשל, ניתן לראות את תיקי ההשקעה המלאים של נבחרי הציבור בפילוחים מרהיבים, או פירוט של כל מי שמבקר את אובמה בבית הלבן. בארץ נגלה זאת רק לאחר הדלפות של בעלי אינטרס.

פעיל חברתי צ'כי השווה לאחרונה נוכחות בין 33 פרלמנטים מרחבי העולם. ישראל זכתה במקום האחרון. נבחרינו מתהדרים ב-32% נוכחות. זה לא פלא כשבקדנציה הקודמת שליש מהכנסת היו חברי ממשלה שמזלזלים במליאה.

במחקר שערכתי בקדנציה הקודמת עם המשמר החברתי גיליתי שחברי הכנסת נעדרים אפילו מהצבעות של עצמם. חברי האופוזיציה הקודמת נהגו להיעדר באופן עקבי מהצבעות במליאה ובכך הכשילו 62 הצעות חוק שהם עצמם יזמו. במושב החורף האחרון אלי ישי (ש"ס) וטאלב אבו-עראר (רע"מ-תע"ל) נכחו בשמונה מתוך 170 ישיבות מליאת החורף. למה? איך אנחנו משלימים עם זה? מה היה חשוב יותר? אין בעיה שתבריזו אם יש משהו חשוב יותר – אבל מה הוא? למה נעדרתם מהוועדה בה הוחלט לשלב גם את חברת הענק x בתכנית הטבות המס? מה עשיתם עם המנדט שלנו? עם מי נפגשתם?  הגיע הזמן שנדע.

יש לנו את הזכות לדרוש מנבחרי הציבור שלנו להפוך את קירות הכנסת והממשלה לשקופים - ולאפשר לנו לדעת ולראות שהם ראויים לתפקידם, שהם פועלים בשבילנו. אנחנו מקווים שהעובדה המדהימה הזה שאזרחים תרמו לפרויקט הזה, תעורר את נבחרי הציבור שלנו להבין: זה גם הזמן שלכם לאמץ מבחירה סטנדרטים של שקיפות. זה הזמן שלכם לפעול כדי להחזיר את אמון האזרחים בממסד. זה גם האינטרס שלכם.

יש ארגונים מדהימים שמבצעים עבודת קודש כמו 'התנועה לחופש המידע', 'הסדנא לידע ציבורי', ׳צדק חברתי - חדר המצב׳ 'התנועה לאיכות השלטון', 'המשמר החברתי' ועוד. אלו אלטרנטיבות ראויות ומומלצות. אנחנו לא מחליפים אותן. פרויקט "100 ימים של שקיפות" מצטרף לאגודות הלו ומהווה פעילות משלימה לפעילותן. אנחנו נפעל במקביל, בתנועת מלקחיים, כדי להפוך את העידן הזה לעידן הנקיון הפרלמנטארי, עידן השקיפות.

תומר אביטל הוא עיתונאי וכתב כנסת, יוזם פרויקט "100 ימים של שקיפות", שנועד לקדם שקיפות ציבורית. במסגרת הפרויקט, יעקבו חוקרים פרטיים אחרי חברי הכנסת, במטרה לחשוף את האינטרסים שבשמם הם פועלים. הפרויקט כולו ממומן באמצעות גיוס המונים. ניתן לתרום לפרוייקט עד יום רביעי בלילה, ה-1 באוקטובר

>> דףהפרויקט

>> הבלוגשלתומראביטל