המאגר ביומטרי (צילום: חדשות 2)
אל תנקפו אצבע | צילום: חדשות 2

ביום ה' בשבוע שעבר אושרו תקנות המאגר הביומטרי וצו המאגר הביומטרי על ידי חברי הכנסת מאיר שטרית ואברהם מיכאלי. אישור התקנות והצו חתמו תהליך של שנתיים שהחל בדיונים בחוק המאגר הביומטרי. הדיונים נסובו על השאלה מהם השימושים שיעשו בו ומי יקבל גישה למידע הזה – משום מה לא דנו בשאלה אם המאגר באמת נחוץ. על פי הצעת החוק שהתקבלה לבסוף, כל אזרח שיצטרף למאגר הביומטרי יצטרך לתת את טביעות אצבעותיו וצילום הפנים שלו, ואלה יאוחסנו במאגר מרכזי שיהיה נגיש למשרד הפנים, למשטרה ולשירותי בטחון שונים.

לאור המחאה הציבורית הרבה שהתעוררה, בין היתר באינטרנט, הוחלט כי החוק יחל בתקופת מבחן אשר מטרתה לבדוק את נחיצות המאגר, את הצלחתו ואת קבלתו בציבור. תקופה זו, שתמשך בין שנתיים לארבע שנים, תחל בנובמבר הקרוב. הדרך היחידה בה אתם כאזרחים מסוגלים למנוע את הפיכתו של המאגר לקבוע היא לסרב לתת את טביעות האצבע שלכם.

על השאלה מדוע מאגר ביומטרי מסוכן למדינה אין צורך לדון שוב. בקצרה: המטרה המוצהרת של הקמת מאגר ביומטרי היא מניעה של זיופי תעודות זהות; אלא, שעל מנת למנוע זיופים אין צורך במאגר ביומטרי אלא די בתעודות זהות אלקטרוניות שהן כמעט בלתי ניתנות לזיוף טכנולוגיות. מעבר לכך, רשויות החוק הודו כבר כי הסיבה היחידה בגללה דרוש מאגר ביומטרי הוא כדי להעביר למשטרה טביעות אצבעות של אזרחי המדינה. כן, אנחנו מדברים על אותה משטרה שמשתמשת באלימות מופרזת כנגד מפגינים מימין ומשמאל, כנגד עובדים זרים, כנגד ערביי ישראל וכנגד פעילים חברתיים.

סיבה נוספת להתנגד לזיהוי ביומטרי ולמאגר הביומטרי היא כי מרגע שטביעת האצבע שלכם הופכת להיות פריט המידע שמזהה אתכם, הרי שכל מי שמקבל גישה למידע הזה יכול להתחזות לכם כלפי שאר הציבור; וכמובן שלא צריך להזכיר לכם שאת טביעת האצבע שלכם אתם משאירים על כל כוס קפה, נכון?

איך מתנגדים למאגר?

אז אחרי שעברנו את "מדוע לא צריך מאגר ביומטרי בשתי פסקאות או פחות", השאלה שעולה היא כיצד אתם, כאזרחים, יכולים להתנגד למאגר: קודם כל, חשוב שתבינו שהמדינה הולכת לנסות לשכנע אתכם בכל דרך אפשרית בשנים הקרובות לתת לה את טביעת האצבע שלכם; פקידי משרד הפנים מחוייבים, על פי צו המבחן, להציע לכם להצטרף למאגר. כן, בדיוק כשם שקופאית בסופר מחויבת על ידי המעביד החינני שלה להציע לכם להצטרף למועדון הלקוחות, כך גם הפקיד במשרד הפנים מחויב, בכל פעולה, להציע לכם להצטרף לניסוי.

אלא שאחד ממדדי הניסוי הוא גם כמה אנשים לא הצטרפו למאגר מתוך כלל האנשים. האנשים האלה צריכים להיות אתם: החל מהאחד בנובמבר זו חובתכם האזרחית ללכת ללשכות משרד הפנים ולהוציא תעודות חדשות לא-ביומטריות, כדי שהסירוב שלכם לקבלת תעודה ביומטרית ייספר, וכדי שבעוד שנתיים כאשר המדינה תבחן את נחיצות המאגר היא תגלה שאף אחד לא רוצה אותו.

אם לא תעשו כן, הרי שאתם עשויים למצוא את עצמכם בעוד שנתיים עם מאגר ביומטרי, שכמו כל מאגר מידע אחר של מדינת ישראל, הופך את הפרטיות שלנו להפקר מיום ליום.

יהונתן קלינגר הוא עורך דין העוסק בתחום דיני המידע

>> יצחק תשובה, שמור את החתונה שלך לעצמך