"כמה קל לנצל את בני הנוער?" שמעתי את השאלה הזו יותר מידי פעמים לאחרונה, בעיקר אחרי שנחשפה פרשת ניצול בני הנוער לכאורה על ידי מנהל קבוצת כדורגל לשעבר. הוא וחבריו, כך נטען, ניצלו מינית בני נוער תוך ניצול חלומם להיות שחקני כדורגל באמצעות מתנות ותוך ניצול סמכותם המקצועית.

הפרשה הזו הראתה שוב כמה קל לנצל את בני הנוער. הם תמימים, חסרי ניסיון חיים ונתונים ללחץ חברתי בלתי פוסק, כזה שגורם להם לרצות את כל הדברים הכי חדישים ונחשבים כמו שאר בני גילם. הם ירצו את הסמארטפון הכי חדיש, בגדים ממותג מוכר, איפור, כסף לסיגריות, אלכוהול ועוד. הבעיה היא שיש בני נוער שיכולים להשיג את הדברים הללו בקלות באמצעות הוריהם ויש בני נוער ממשפחות שאין באמצעותן להעניק לילדיהם את השפע הזה.

בני הנוער ינסו להשיג כסף בכל מחיר, הם רוצים שיהיה להם מה שיש לחבריהם בכדי לא להרגיש שונים. הבעיה היא שבדרך להשגת אותם דברים הם שוכחים את זכויותיהם וגם אם הם מודעים אליהן, הם ישכחו מהן בשביל הכסף. לצערנו תמיד יהיו אנשים שינצלו את זה לטובתם האישית.

חלק מאותם בני נוער, במקרה הטוב, ינוצלו בעבודות כמו מלצרות תמורת סכומי כסף קטנים או בעבודה בקייטרינג שישלם להם את המינימום המתבקש תמורת מקסימום עבודה. חלקם השני של בני הנוער ינסו להשיג את הכסף בדרכים אחרות, בתרחיש הנורא ביותר שנעלה על דעתנו הם ינוצלו מינית עבורו או יבצעו שליחות מסוכנת עבור גורמים עברייניים שינצלו את תמימותם. זכרו, נער או נערה שנוצלו בעבר, יהיה קל הרבה יותר לנצל אותם שוב בהמשך.

תמיד יהיו חיות טרף

כאן נכנס לתמונה התפקיד החשוב של ההורים. גם אם הם עובדים כל היום כדי לפרנס את הילדים והם חוזרים מהעבודה מאוחר בערב, עליהם להיות מעורבים וקשובים יותר. לשאול את ילדיהם איך היה בעבודה? כמה כסף הם קיבלו? מה דרשו מהם לעשות בשביל הכסף? ועוד. דרך נוספת של ההורים לסייע לילדיהם להתמודד עם המחסור שהם מרגישים לעומת שאר בני כיתתם, היא לתת להם חיזוקים חיוביים. להסביר להם שלמרות שיש להם חברים שיש להם יותר הם לא שווים פחות מהם. להדגיש בפניהם שבמקרים רבים דווקא אלו שאין להם את כל התנאים להצלחה, מתחשלים, וכוח הרצון שלהם יקל עליהם את המשך הדרך.

הורים ומחנכים, ברגע שאתם רואים את בני הנוער מחזיקים ברכוש יקר, מסתובבים לפתע עם כמויות כסף גדולות או בחברת אנשים מפוקפקים צריכה להידלק אצלכם נורה אדומה. אתם חייבים להתחיל לשאול שאלות קשות ולהיות מוכנים לפעמים לקבל תשובות קשות לא פחות. הסבירו להם יום יום, שעה שעה, שיש להם זכויות ושהם חייבים לשמור עליהן ושאם הם עדים לניצול של נער או נערה אחרים, הם חייבים לספר על כך כדי להציל את חבריהם.

לא פעם, במפגשים שקיימתי במסגרת עבודתי כמנחה סדנאות לבני נוער, שאלתי את חלקם מאיפה הם השיגו את הסמארטפון או את הבגדים היקרים. חבריהם ענו לי, ספק ברצינות ספק בצחוק "אין לך מושג מה הוא עשה כדי להשיג את זה". ברוב המקרים בני הנוער שנוצלו לא יספרו על כך, אבל ישנם רמזים ברורים לכך שעלולים לצוץ, בין היתר, באמצעות תשאול חבריהם.

לצערנו הרב, תמיד יהיו חיות טרף שינסו לספק את רצונם באמצעות ניצול נערים תמימים. ברוב המקרים יהיו אלה אנשים מבוגרים יותר שמודעים לחולשת בני הנוער. אנו, כחברה, צריכים להיות ערים לכך, להושיט יד ולא להפנות את הראש כשאנחנו נחשפים למקרה של ניצול. רק כך נוכל למנוע מהתופעה הזו לפגוע, חלילה, גם בילדינו.

יאיר קויפמן הוא מנכ"ל ומנחה סדנאות בחברת 'מציאות אחרת' שפועלת למניעת התנהגויות סיכוניות בקרב בני הנוער בישראל. כתובת האתר שלו - http://www.yk-dr.com