חדשות טובות: החינוך הפיננסי לנוער מתרחב. חדשות נוראיות: משרד החינוך ובנק ישראל החליטו שמי שילמד את הילדים שלכם כיצד לנהל חשבון הוא מי שמרוויח כשאתה מנהל אותו רע. כן, את השיעורים יעבירו הבנקים -- אותן חברות שהאינטרס שלהן הוא שתיקלעו לחובות, שתשלמו ריביות ועמלות עתק ושתשתעבדו לבנק אחד לכל החיים. המפגש הראשון של תלמידי כיתות ט' עם תכנים כלכליים יהיה באמצעות נציגי הבנקים. הם אלו שיוצבו בשער הראשון לעולם הכלכלי בו ייכנסו ילדיכם. תגידו, אנשי משרד החינוך, החלקתם על השכל?

כמו ללמוד על נזקי העישון מחברות הטבק

אני מסקר את היוזמות המלהיבות לחינוך פיננסי מזה שנים. הממשלה לא קפאה על השמרים וקודמו פיילוטים לכיתות י', אך זה עדיין בהיקף קטן. משרד החינוך מזדחל, וחבל, כי הפוטנציאל ענק.

אם צעירי ישראל ילמדו צריכה נבונה, ישננו את זכויותיהם מול בעלי העסקים, יבינו כיצד דמי ניהול רצחניים שותים את הפנסיה שלהם ויעכלו את המשמעות האדירה של חיסכון מגיל מוקדם - נקבל אזרחים מעורבים. נזכה בציבור שיידע להילחם מול חברות ענק שצברו כל כך הרבה כוח, שהרגולטור כבר לא מסוגל להתמודד מולן.

תבינו: רובנו חושבים שאנחנו "לא פראיירים" משום שהצלחנו לדלג על תור מסוים, אך באותו הזמן אנו מוותרים מרצון על מאות אלפי שקלים משום שאיש לא לימד אותנו להתמקח על דמי הניהול בפנסיה שלנו. וכדי לא להיות פראיירים צריך יותר מתרבות - צריך ידע. ומשרד החינוך יזם כעת את הצורה הגרועה בעולם כדי להקנות את האוריינות הפיננסית הקריטית הזו לילדיכם.

בנק הפועלים כבר לקח על עצמו בעבר את תפקיד המחנך, אבל זו עליית מדרגה. מדיניות הבנקים בישראל הם הסיבה שישראלים כה רבים במינוס כרוני, והצגת אנשיהם כמורים מקנה לגיטימציה לגופים שהם חלק מהבעיה.. בדיוק כפי שאני לא רוצה שילדיי ילמדו על נזקי העישון מחברות הטבק, על הבעיות שבסוכר מקוקה קולה ועל סכנות הטכנולוגיה מביל גייטס, אני לא מעוניין שאנשי הבנקים יהיו אלו שילמדו את צעירי ישראל פיננסים.

מה רע במורים?

נכון, התכנים יפותחו בבנק ישראל. ועדיין, מדובר ברעיון מטריד שאם יאומץ יהפוך את מדרון ההפרטה שאנחנו כבר מידרדרים בו לתלול אף יותר. כמה מידרדרים? הידעתם שחלק מעובדי המדינה אפילו לא יודעים יותר לכתוב מכרזים – ולכן הוציאו למכרז את היכולת לכתוב מכרז?

מעבר לבזבוז הכסף ולכפילות המיותרת (כבר יש עובדים שמקבלים שכר לעשות בדיוק את זה), לאותן חברות חיצוניות יש אינטרסים משלהם ולקוחות נוספים. ואם זה לא מספיק, משרדי ממשלה מאבדים בקצב מואץ את ליבת הידע שלהם לטובת מומחים חיצוניים. וזאת אולי הבעיה הגדולה ביותר של חינוך פיננסי מופרט: אנו מסירים תחום ליבה מאחריות המורים – אלו שאמורים להכין את התלמידים לחיים בשלל נושאים – ולטובת מי? לטובת אלו שמשתכרים מריבית מפלצתית לעסקים קטנים, דחיפת הלוואות כשאין בהן שום צורך, ועמלות סמויות על השקעות.

בבנק ישראל ביקשו להרגיע כי "במהלך הפעילות נוכח תמיד מורה בכיתה ובחלק מהכיתות בנוסף גם נציגי הפיקוח על הבנקים ומשרד החינוך". מדוע שלא ינכח, פשוט, רק המורה? למה אנו זקוקים לנציג חיצוני? מורה רגיל יכול ללמוד את המושגים וההמלצות ולהקנות אותם לתלמידים.

איך אני יודע? כי השנה התחלתי לבחון בגרות במקצוע חדש ומלהיב "ניו מדיה" בבתי ספר. בני הנוער מתבקשים להציג במסגרתו בלוגים וכתבות וידאו חדשניות - ולקבל על כך ציון. ומי מלמד אותם? לא מומחי מדיה מהחברות הלוהטות במשק, אלא מורים. מורים שלא היה להם מושג מה זה "בלוג" לפני שלוש שנים. משרד החינוך החליט להשקיע ושלח אותם להשתלמויות, ובמהירה המורים צוידו בכישורים שלא יביישו אפילו את עורכי האתר הזה (באמת, ראיתי אצל חלקם קליקבייטים לא רעים בכלל).

דיסטופיה עכשיו

יותר משמטרידים אותי אירועים מסואבים, מבהיל אותי הסיאוב במנגנון עצמו. למה? כי זה יוליד אינספור אירועים מסואבים בעתיד. כי זה ינרמל אותם – בדיוק כפי שהתרגלנו לכל כך הרבה עוולות שהפכו לחלק מהמנגנון. כי משרד החינוך מזהה סוף סוף את הצורך בחינוך פיננסי, אך עושה את ההיפך ומאפשר מציאות דיסטופית בה העושקים הופכים למחנכים.

היוזמה הזאת חייבת להיבלם ברחם. בינתיים ח"כ זהבה גלאון היא הפוליטיקאית היחידה שהתייחסה לנושא, אז הישועה לא תגיע כנראה מנבחרינו. הורים, תתאחדו ותגידו לשר החינוך: עשה את מה שהבטחת וקח אחריות על ילדינו.