מרק עוף או בשר / בְּרוּדוֹ של פסקל (צילום: מטעמים טריפוליטניים בהוצאת פסקל ברגש)
לא זה הפתרון למגיפת השפעת | צילום: מטעמים טריפוליטניים בהוצאת פסקל ברגש

כשהייתי קטן זכור לי היטב שהשכנה אמרה לבנה: "אם לא תאכל, נלך לרופא שייתן לך זריקה כואבת מאד". זה לא מפתיע שכשהילד חלה בדלקת גרון, הוא בכה כל הדרך לרופא, ולא עזרו כל ההסברים של האם שהרופא "טוב". מחלת השפעת והאופן שבו אנחנו תופסים אותה בנויים לא פחות על סיפורי ילדות. הרי תמיד הרגיעו אותנו ואמרו: "זו לא דלקת ריאות, זאת סתם שפעת. לא צריך לעשות כלום, רק לשכב ולשתות תה ומרק". וכולם גם מכירים את האמירה: "שפעת עוברת תוך שבוע ללא טיפול ותוך שבעה ימים עם טיפול".

לאור המספר הנמוך של ישראלים שהתחסנו השנה נגד שפעת, כנראה שקונספציות הילדות חזקות מהסברים הגיוניים. אז מה אם מחלת השפעת גורמת לתחלואה, אובדן ימי עבודה ושיבוש חייהם של רבים? אז מה אם היא אחד הגורמים המובילים לתחלואה קשה בימי החורף? אז מה אם סיבוכים כמו דלקת ריאות וזיהומים חיידקיים גורמים לתמותה באוכלוסיות הרגישות? אז מה אם בתי החולים נסתמים בחורף בילדים ומבוגרים החולים בשפעת? לא ניתן גם לעובדה שהטיפול היעיל ביותר למחלה הוא מניעתה ע"י חיסון לבלבל אותנו, הרי זו בסך הכל שפעת...

בארץ ובעולם נעשו מחקרים נרחבים על ההשפעות המיטיבות של החיסון ועל מניעת המחלה בקרב המתחסנים. חיסון רופאים ואחיות במחלקת הילדים בה עבדתי הדגים הגנה מצוינת מפני המחלה וירידה דרמטית במספר אנשי הצוות החולים ונעדרים מהעבודה. אבל גם עובדה זו לא נותנת לרופאים ולאחיות לבלבל אותם, כי הרי גם הם היו ילדים, וגם להם אמרו ש"זו בסך הכל שפעת".

חשוב לדעת - החיסון לשפעת יעיל ובטוח. העובדות ברורות, אבל תפיסות ודעות מושרשות קשה לשנות. בנה של השכנה לא אוהב ללכת לרופא למרות שהוא נושא תואר אקדמי מכובד וגם כשמדובר בטיפולים פשוטים. הוא יודע בראש שהרופא לא יכאיב לו, אבל הפחד המאגי שמלווה אותו מילדותו חזק יותר. נראה כי השינוי בעמדת הציבור – רופאים, אחיות ומטופלים , אם יתרחש, יהיה רק בעקבות שינוי ארוך בחינוך לדור הצעיר או, חלילה, מגיפת שפעת קשה שפוגעת פעם בעשרות שנים ומפילה חללים רבים.

ד"ר רונן מוסרי הוא רופא ילדים

>> עוד טורים של ד"ר מוסרי