11 הרוגים בתאונות דרכים בסופ"ש קטלני אחד הם לא אשמה ישירה של איש, אלא תוצאה של אוזלת יד רבת שנים של כל העוסקים בתחום. בראשם עומדות ממשלות שייבשו תקציבים והותירו את התחום תחת ניהולם של גופים ציבוריים בלי יכולת ממשית להשפיע על ההתנהגות של הנהג הישראלי, שסטטיסטית אחראי לבין 70%-90% מהתאונות, תלוי על איזה מחקר מסתמכים.

ולכן, גברתי השרה מירב מיכאלי, אין לך אחריות בלעדית לאסונות הכבדים שגבו את חייהם של 11 אנשים שחיי משפחותיהם כבר לא יהיו אותו דבר או לעשרות האלפים שלפניהם. ואני יודע על מה אני מדבר, כי הייתי שם. לפני עוד-מעט עשור, נהג מערבל בטון פגע באבא שלי ובי כשחצה ברמזור אדום עם שרידי סם בדמו. ולכן אני יודע היטב איך, לצערנו, חיי המשפחות הללו ייראו מעכשיו. 

אין לך אחריות על מה שנעשה עד כה, אבל - ומתוך בחירה שלך בלבד למטרות שהתחייבת למלא - יש לך אחריות על מה שיקרה מעכשיו. כי עכשיו זו המשמרת שלך. הבעיה היא שמסורתית, העיסוק בתאונות דרכים, כך מספרים לנו פעילים פוליטיים, לא מעניין אף אחד. אי אפשר להרוויח מנדטים, יש רק מה להפסיד, אבל אותי - ועוד כל כך הרבה אנשים אחרים - שיקולי הפוליטיקה פשוט לא מעניינים.

 

מידד נתיב (צילום: באדיבות המשפחה)
יאיר נתיב עם אביו, מידד נתיב ז"ל | צילום: באדיבות המשפחה

לפני תשע שנים ובהתנדבות מלאה הקמנו את מיזם "שומרי הדרך", כדי לצמצם את כמות המשפחות שעוברות תאונות כאלה ולהציל חיים. המיזם שלנו היה ועודנו אחת התקוות הגדולות במאבק בתאונות דרכים. אנחנו מאפשרים למתנדבים לתעד עבירות חמורות של עברייני תנועה סדרתיים כמו זה שהרג את אבי. עבירות שהמשטרה והרלב"ד מגדירות כחמורות ומסכנות חיים – עוברות למשטרה לצורך אכיפה. נהגים שביצעו עבירות ברמת חומרה נמוכה יותר, מקבלים מכתב מהרלב"ד הקורא להם לנהוג אחרת, במטרה לשנות את התנהגותם. מחקרים הוכיחו כי שתי דרכי הפעולה האלה אפקטיביות ויעילות. לא מזמן אף פורסם מחקר של חוקרות וחוקרים מהטכניון, שקובע חד משמעית - המיזם הזה אפקטיבי במניעת תאונות דרכים. כל עוד המיזם קיים, חיים ניצלים. 

יש 340 ניידות משטרה, שלא כולן פעילות, ואנחנו, שומרי הדרך, אלפים. מתנדבים ואנשים מכל שכבות האוכלוסייה: הייטקיסטים, מורים, משפטנים, פעילים חברתיים, שמאל, ימין, מרכז, ורבים וטובים ורבות וטובות. אנשים שיש להם מטרה אחת משותפת - לוודא שכל מי שעולה על הכביש, יחזור הביתה בשלום.

אומרים לנו, השרה מיכאלי, שאת לא מאמינה במיזם כי אינך מאמינה באכיפה אזרחית - למרות, שוב, שהיא הוכחה חד משמעית כיעילה. אבל כאן הטעות שלך – זו לא אכיפה, וסליחה על הנאיביות, זו פשוט אזרחות טובה ואחראית. לצורך העניין, מה היית מצפה כשרה שאדם יעשה אם הוא נתקל בעבריין תוקף מישהו אחר סתם כך ברחוב? האם אינך מצפה כי הוא יזעיק עזרה וינסה להתערב אם הוא יכול? מדוע הציפיה שלך שונה בכבישי ישראל?

את ממש מתאמצת לא להיפגש איתנו, כאשר במשרדך מוסרים בלקוניות שאתם לא סוגרים את המיזם. אכן, סגירת המיזם באופן אקטיבי היא צעד פוליטי רע, ולכן נתתם לו תקצוב חסר שיגרום לו, למראית עין, ליפול מעצמו. בצורה הזו אפשר לומר "נתנו תקציב, אבל המיזם לא הצליח". ברור לנו שאת יודעת, ואם לא את אז הצוות מסביבך - שהפרויקט החשוב ומציל החיים הזה על סף קריסה. המערכות אחרי כמה שנים קורסות, המערכות התפעוליות גם הן בחסר משמעותי. יש תקציב שמיועד לכך, שמחכה לאישורך, שעד כה לא הגיע. 

תאונת דרכים, תאונה (צילום: Kwangmoozaa
By Kwangmoozaa, shutterstock)
התקציב קיים - האישור מהשרה לא מגיע | צילום: Kwangmoozaa By Kwangmoozaa, shutterstock

השרה מיכאלי, אנו מבינים מה את עושה. את חושבת שלא יהיה לנו כוח להיאבק, כי אנחנו עמותה צנועה ולך יש משרד ממשלתי עם תקציבים של מיליארדים ומנגנון. אבל מה שאת לא יודעת הוא כמה כוח אני שואב מהאובדן שחוויתי ומהרצון שאיש לא ידע איך זה מרגיש לאבד אהוב בעוד תאונת דרכים מיותרת. דעי שאם המצב היה הפוך ואבי הוא שהיה שורד את התאונה ורואה אותי מת לנגד עיניו, אני בטוח שהוא לא היה מסתפק בטור המנומס הזה. הוא היה שואג את המאבק שלנו כיאה לאריה שהיה, ואני חייב לו את אותו הדבר בדיוק.

11 הרוגים היו הסופ"ש בתאונות דרכים, מעל 300 הרוגים מתחילת השנה וכל אחד ואחת עולם ומלואו. הצטרפי אלינו כדי לשנות את המציאות הזו. זה באמת עד כדי כך פשוט.