צפו: כך מקדמות החנויות ספרים של בעלי הרשת (צילום: חדשות 2)
מי שאומר שאפשר להפיק ספר בחמישה שקלים, מטעה | צילום: חדשות 2

בשבוע הספר הנוכחי טמנו לנו פח. מהוצאת גרף, בה אני עורכת, הוזמנו כמה אלפי עותקים של ספרים, בהבטחה שהם יימכרו ביוני לפי אותו מבצע שנמכרו בחודש מאי - 3 ספרים ב-96 שקלים. לא הסתפקנו בהבטחה הכללית, ולפני שמיהרנו להדפיס עוד ביקשנו הבהרה והתחייבות מצד רשת סטימצקי למבצע הזה. את התשובה קיבלנו בעל פה ולא בכתב: עכשיו גם ברור לנו למה. פתאום ביום ראשון שעבר – הפתעה. לא, לא 3 ספרים ב-96 שקלים, כי אם 4 ספרים ב-100. כי ככה. ואם לא מוצא חן בעיניכם, לכו תמכרו את הספרים שלכם במקום אחר. "שוק חופשי".

אני מזכירה שוב: סטימצקי וצומת ספרים אחראיות ביחד ל-80 אחוז ממכירות הספרים בארץ. מו"ל שמסרב לעבוד איתן, צריך תכנית מאוד מאוד מקורית אם הוא רוצה לשרוד בשוק. הרשתות יודעות שכל הכוח בידיהן, והן חונקות את המוציאים לאור טיפין טיפין כבר שנים. השנה נחצה גבול חדש בכך שהמבצעים הקטלניים הונחתו בהפתעה, ברגע האחרון, וככול הנראה לא בתום לב.

אילו ידענו מראש את תנאי המבצעים, לא היינו מדפיסים את כמות הספרים שהדפסנו. אבל הוּלכנו שולל, השקענו, ואת הנעשה אין להשיב. את ההפסד הגדול כבר ספגנו. בדקה התשעים, כשסטימצקי מחזיקה אותנו בביצים (וכמובן גם רשת צומת ספרים מיהרה להכריז על מבצע זהה), נאלצנו להחליט אם שוברים את הכלים ולא משחקים ונשארים עם כל הסטוק הזה (סוג של התאבדות), או מסכימים בלית ברירה למכור כמה מהספרים במחירי הפסד, כדי לצמצם את ההפסדים שלנו (התאבדות איטית יותר). זאת הסיבה שהמו"לים השנה יותר ממורמרים מהרגיל.

 

כמה בעצם שווה ספר?

מהי העלות האמיתית של ספר? קצת קשה לענות בדיוק, כי זה מורכב, וגם משתנה. נתייחס לרגע לעלויות הדפוס בלבד. יש ספרים ארוכים, וספרים קצרים. יש סוגי נייר יקרים יותר ויקרים פחות. אם אנחנו מדפיסים מהדורה קטנה, העלות לכל עותק גבוהה יותר מאשר אם אנחנו מדפיסים מהדורה גדולה. עם זאת אנחנו לא משנים את המחיר הקטלוגי בכל פעם שאנחנו מדפיסים מהדורה חדשה של ספר. אנחנו מתמחרים את הספר לפי אומדן כלשהו, בידיעה שאותו ספר ממש לפעמים יהיה זול יותר להפקה, ולפעמים מעט יקר יותר. כך שכל מי שאומר לכם שספר עולה לא יותר מחמישה שקלים להפיק - טועה ומטעה.

פעילות שבוע הספר (צילום: istockphoto)
רוצה לתת ספרים בחינם, אבל צריכה גם לחיות | צילום: istockphoto

מעבר לעלויות המידיות של הדפסת הספרים, יש גם עלויות אחרות מאחורי הקלעים (וזאת הסיבה שגם ספרים אלקטרוניים עולים כסף). בכל ספר אנחנו משקיעים השקעה מסוימת מראש. זה מתחיל בכסף שמושקע לרכישת זכויות. הסכום הזה יכול לנוע בין כמה מאות דולרים בשביל ספר ישן ולא ידוע, לאלפי דולרים ואף יותר לספר חדש של סופר רבי-מכר פופולארי.

אחר כך יש עלויות כגון תרגום לספרים שנכתבו בשפה זרה, ועריכה ברמות שונות: מעריכה ספרותית של יצירת מקור שיכולה להימשך חודשים, המשך בעריכה לשונית, הגהה וקריאה אחרונה לפני דפוס. הרבה אנשים מלבד הסופר מעורבים בהפיכתו של כתב יד ראשוני למשהו שראוי לראות אור, ואת כולם צריך לתגמל (ואגב, רובם לא זוכים לגמול שמגיע להם). צריך גם לשלם לגרפיקאית על העבודה שלה, וכן הלאה.

נניח שהגענו לאיזשהו אומדן של עלויות הפקת ספר, והוספנו לזה איזשהו סכום שמשקף את הצורך להחזיר את ההשקעה שהשקענו בספר, ולבטח את עצמנו מפני כישלון מסחרי של הספר הזה ושל ספרים אחרים ואולי, טפו טפו, אפילו להרוויח איזה גרוש וחצי. ונניח שקבענו שהסכום הזה הוא X.  

בנוסף, צריך להביא בחשבון את העמלות שגובים מתווכים שונים לאורך הדרך. חנויות הספרים גובות לא פחות מאשר 50 אחוז מההכנסה על הספרים שהם מצליחים למכור, ולא משנה בכמה כסף מכרו אותם. בסטימצקי זה אפילו יותר, כי בנוסף לעמלה שלהם הם גובים גם עוד איזה שקל ומשהו על עלויות "שינוע" מהמחסן המרכזי של סטימצקי לסניפים השונים (ולא, הם לא מאפשרים לנו לחלק את הספרים לסניפים בעצמנו במחיר תחרותי). מהחצי הנותר, רבע הולך למפיץ שלנו: אותו עסק חיוני שמספק לנו שירותי אחסון, מעקב מלאי, פיזור, הובלה וקישור אל חנויות. אז לכאורה אנחנו צריכים לקבוע לספר מחיר קטלוגי, Y, ככה ש:

Y/2 * 3/4 = X

כלומר המחיר הקטלוגי צריך להיות קצת יותר מפי שניים וחצי (8/3, או 2.67) מהסכום שהוצאת הספרים צריכה רק כדי לא להפסיד.

מחיר קטלוגי של 94 שקלים פירושו שהוצאת הספרים מקבלת בערך 35 שקלים לספר שנמכר בחנות חיצונית. 35 שקלים זה יותר ממה שאנחנו צריכים. כשהספר נמכר במבצע 4 ב-100, כלומר ב-25 שקלים, ההוצאה מקבלת רק קצת יותר מתשעה שקלים לעותק. נכון להיום, תשעת השקלים הללו בקושי רב מכסים את עלויות הדפוס והשינוע של הספר. רווח אין בכלל.

 

איך משפיעים המבצעים?

ידענו מראש שיהיו מבצעים קשים ברשתות (גם 3 ב-96 זה לא נפלא בשבילנו) וערכנו חשבונות בהתאם. בהתחשב בעלויות הנייר הגבוהות במיוחד השנה, ובניבויים שלנו לגבי הצלחת הספרים, ובמצב חשבון הבנק שלנו, קיצצנו. היו לנו כמה כותרים חדשים מוכנים לדפוס, שלמרבה הצער החלטנו לא להוציא אותם לאור עכשיו. הדפסנו ספרים מסוימים בלי השבחה בעטיפה. ויתרנו על הדפסת קטלוג. ויתרנו על פרסום בעיתונים. עשינו הרבה ויתורים, כואבים יותר וכואבים פחות, כדי להגיע למצב שאולי נוכל להרוויח על ספרים בשבוע הספר. ואז נחתה עלינו במפתיע מכת ה-4 ב-100.

אני יודעת שאתם רוצים לקרוא ספרים, ושמחירם המלא יקר לכם. תאמינו לי שכשבאים הילדים עם העיניים הבורקות לדוכן שלנו, מתחשק לי לתת לכולם את הספרים במתנה. אבל העובדה העצובה היא שהוצאת הספרים שלנו לא יכולה להתקיים ממכירת ספרים בתשעה שקלים לעותק.

חוק הספרים שעומד עכשיו לדיון לא יפתור את הבעיה. זהו חוק מסורס שמפספס את כוונתו המקורית. עד שהממונה על ההגבלים העסקיים לא יפסיק להעלים עין בעקשנות מהעיוות בשוק, הוצאות הספרים הקטנות, חנויות הספרים העצמאיות והיוצרים נמצאים בבעיה אמיתית – וגם הרשתות עצמן, שאחראיות לבלגן הזה, מתחילות לסבול.

אנחנו בהוצאת גרף חושבים טוב טוב איך להיגמל מהתלות ברשתות הספרים. זאת אחת הסיבות שאנחנו מחלקים, לכל מי שבא לקנות בדוכן שלנו, ספרים אלקטרוניים במתנה, באמצעות אתר מנדלי מוכר ספרים. אנחנו מאמינים שעתידנו הוא בספרים הדיגיטליים, וברור שהמעבר לספרים דיגיטליים ידרוש תהליך למידה, גם מאיתנו וגם מהקוראים. בואו השתתפו בחגיגה שלנו ביריד של שבוע הספר.  עזרו לנו להביא לכם את הספרים שתאהבו לקרוא.

הטור פורסם לראשונה בבלוג עוד דף אחד ודי