אין תמונה
כן, ככה את נראית בגיל 50. דמי מור
זוכרים את חוק הפוטושופ שאמור היה לעשות סוף לתופעות הריטוש הדיגיטליות בפרסומות? ובכן, כנראה שמישהו שכח לספר עליו לדמי מור, שנראית צעירה מתמיד בפרסומת חדשה.

בעוד שהשמיים מעלינו מתקדרים מרוב קמפיינים שטוחים ועמוסי קלישאות לקראת בחירות 2013, בולט לפתע בהיעדרו החוק שרבים ורבות כל כך דנו ודשו בו בשנה האחרונה, הלא הוא חוק הפוטושופ. מה לעשות, מסתבר שיעיל לא פחות מריטוש דיגיטלי הוא עמוד ענן על הפרצוף. הניחוש שלי – עד אחרי הבחירות לא נשמע שוב את שם התוכנה המתעתעת, לפחות לא מפי נבחרי/ות ציבור.

מזל שאינני אחת כזאת, כי לפעמים הפוטושופ קם על תוכנו באופן מגוחך כל כך שאי אפשר לעבור לסדר היום. מוקדם יותר השנה בחרו במותג הטיפוח הלנה רובינשטיין את השחקנית ושוטת-הכפר-בהתהוות דמי מור כפרזנטורית של ליין קרם האנטי-אייג'ינג החדש, ובתוך היוז'ואל גשעפט של פריזונט קוסמטי הגיע שלב הפוטושופ ההכרחי, שהרי אם היו מפרסמים מוצרי טיפוח באמצעות נשים בעלות נקבוביות, המכירות היו צונחות באחת.

מה קרה שם בחדר, בין המרטש למקלדתו? אלו פרטים אינטימיים הנסתרים מעינינו. כל מה שהציבור קיבל הוא את התוצר הסופי בו נראית מור כפרי אהבתן האסורה של לארה קרופט וקופסת טאפרוור.

הריטוש האגרסיבי הצליח לעצבן לא מעט נשים ברשת, שהחלו קוראות לאחרונה להחרים את ליין המוצרים בשל היות הקמפיין "בלתי מתקבל על הדעת". מה זה בלתי מתקבל, כבר ראיתי חדי קרן הגיוניים יותר.

שימוש בפוטושופ על תמונות בני אדם הוא הרגל מיותר להחריד, ויותר מזה, פעולת שיווק גסה שאף אחת איננה יכולה להעביר כל הזמן במסננת האינטלקט. החלב בפרסומות לקורנפלקס הוא בעצם דבק פלסטי; לכולנו יושבת בתודעה תמונה של חלב נשפך באיטיות וסמיכות של שומן אווז על דגני הבוקר שלנו למרות שבפועל, נו, אתן יודעות איך זה נראה.

האכזבה המתחדשת מדלילותו ועכירותו של החלב היא עוד משהו שהנפש יכולה להתמודד איתו. עכשיו ניקח את האכזבה הזו, נכפיל אותה במאה ונדביק אותה לעצמנו ממש באמצע הפרצוף.

לא קונה את זה

מיסרפרזנטיישן הוא סרט אמריקני ושמה של קבוצת התקשורת האקטיביסטית שהוציאה אותו באוקטובר 2011 ומאז לא נחה לרגע. העיסוק העיקרי של הקבוצה – שינוי בייצוג הנשים הרווח במדיה.

בשנה האחרונה יצאה הקבוצה ביוזמת טוויטר מוצלחת במיוחד בשם NotBuyingIt#. הרעיון פשוט – הרגשת שמוצר מסוים מפורסם באופן החוטא לייצוג שלך, מעליב או מקטין אותך? פרסמי לינק או תמונה של הפרסומת, פלוס הטייטל האמור. הכוח התקשורתי והצרכני שהפגינה הקבוצה גרם לחברות גדולות בארה"ב כמו Go Daddy ו-Spirit Halloween להתנצל ולשנות קמפיינים מטעמם, ולמגזין סבנטין המפורסם להתחייב להפסיק את השימוש בפוטושופ לאלתר. לא רע בשביל ארגון חדש המונה רק כ-80,000 חברים.

קמפיין המנסה להציג אישה שהיותה בת חמישים מוכרת וידועה, כמי שאין בפניה ולו קמט הבעה חוטא לנתח האוכלוסיה המשמעותי של נשים מגיל 40 ומעלה. הוא לא מייצג אותן, הוא משקר בבוטות להן ולגביהן, ופחות או יותר מכחיש את זכותן לקיום.

דמי מור ודומותיה יכולות לנסות ולהמשיך למכור לנו לוקשים – לא יודעת מה איתכן, אני מה זה #NotBuyingIt.