מי הכוכבת המניקה? (צילום: מתוך מגזין גלאמור)
אין לנו בעיה לראות נשים שנראות ככה מניקות. אוליביה ווילד | צילום: מתוך מגזין גלאמור
לעיתים נדמה שאין מה לעשות מלבד להיאנח. זו פחות או יותר התחושה מול כתבת השער של אוליביה ווילד לגיליון ספטמבר הקרוב של מגזין גלאמור, שמסיקורה העולמי לא כל כך ברור מה בעצם היא אמורה לקדם חוץ מפשיטת הרגל של אבקות חלב לתינוקות. על השער עצמו ויילד אמנם עומדת סולו, אבל פחות או יותר כל תמונה נוספת שלה בכתבת הפרופיל מכילה גם את בנה הפעוט (שלושה חודשים) במגוון פוזיציות בדיינר הכל-אמריקאי שבו צולמו (סטינג קלאסי לתינוקות), כולל מעיכת הפעוט על הבר והנקה בתא עם שמלת קוקטייל מופשלת.

בכך מצטרפת ווילד לטרנד ההוריקני של השנתיים האחרונות, שהחליף בסבבה את השיח על הנקה בתמונות מרוטשות ומתוסרטות של כוכבות המניקות את ילדיהן, החפות, כמובן, מכל מסר חבוי.

כי באמת, זה שאת לא אישה ראויה אם את לא אמא ואת לא אמא אם את לא מניקה, כבר איננו בדיוק מסר חבוי – רק תשאלו את א.ב יהושוע.

אקססורי חובה חורף: תינוק

הדיון סביב הנקה – כן או לא ומתי, והאם הכי כדאי להסתובב עם חיג'אב כדי שכולם ירגישו בנוח -איננו חדש במקומותינו, ועם זאת, השיח הציבורי נוטה להתעלם מהמעגליות המאפיינת אותו ולהתנהג כאילו כל שלב במירוץ האליפטי הזה הוא חדש לגמרי ויש להיכנס אליו במלוא המרץ. מה יש לומר, יופי לנו ויופי לכם.

עד שלב מסוים בתחילת המאה העשרים, הדיון לא התקיים כי לא היה על מה. אם היית עשירה, סביר להניח שמישהי אחרת היניקה את ילדייך, ואם פחות, אז את בעצמך. אבקות חלב לתינוק קיבלו בוסט שיווקי רק בשנות העשרים והשלושים, ונתפסו כמהפכניות לא פחות מהאוטומוביל, לפחות אצל קהל המיניקות (וכנראה לכן נפלו לתהום הנשייה ההיסטורית). העובדה שהנקה הפכה לבחירה שינתה את אורח חייהן של מיליוני אימהות, שלא רצו או לא היו יכולות לבצע אותה, והמטרנות למיניהן נחשבו לאבן דרך רצינית בשחרור הנשים.

טיימליין ג'יזל (צילום: Splashnews)
ככה אמורה להיראות אמא אחרי לידה? ג'יזל | צילום: Splashnews
אלא שעם השינויים החברתיים וגלי הפמיניזם האחרונים, החל גם להתפתח שיח שמבקש לאפשר לנשים לשוב ולהניק את ילדיהן בחופשיות, היכן וכיצד שמתחשק להן. עד כאן, הכל סבבה. שיניקו, שלא יניקו, שיעשו מה שמתחשק להן עכשיו שאפשר, נכון? ב-רור. שלא.

והרי האנחה: במקום להוריד את הרגל מצווארן של נשות העולם (יש אבקה, יש שדיים, ואפשר אפילו לא בכלל!) ההתקפה הרגילה שכל עניינה לגרום לכל אחת ואחת מכן להתבייש בעצמה עד עפר הגיעה מכיוונים הפוכים שחושפים, במידה רבה, את עקרותה ורשעותה הבסיסיות. מצד אחד, מי שמשתמשת בתחליף חלב היא אמא ואישה פגומה, כידוע, ומנגד, המיניקות בציבור חוטפות אש לא פחותה בשל הגעלת העולם, וזאת למרות שהדרך היחידה להניק, ולא בציבור, היא לגזור על עצמך קרנטינה.

כאילו שהצלחת לא הייתה מלאה, בשנים האחרונות החל העולם גם לחגוג פוטו-אופים זוהרים כמו זה של ג'יזל בונדשן או של אוליביה ווילד (ומירנדה קר ופינק ועוד ועוד), שמצדדים בהנקה כל עוד מי שעושות אותה נראות, איך לומר בעדינות, לא כמו נשים שילדו לפני שלושה חודשים וישנו מאז עשר שעות במצטבר. והתינוק? אקססורי חובה לחורף הקרוב.

התמונות, שאמורות כביכול לעודד הנקה חופשית, מפזרות על הדרך נעצים בצורת איך-לגיטימי-להיראות-בשעת-מעשה (פלוס מטען חורג לאללה של איך לא) ובעצם מנצלות את ההנקה כתירוץ לחשיפה ויענו פרובוקציית-ציץ, גם אם מילותיהן של המצולמות נשבעות שלהיפך, רק הכי טבעי ונעדר מהומה. כל זה לא בדיוק משחרר אימהות טריות. מי שעוד מצליחה לחשוב שהמטרה של כל זה איננה לדכא את רוחה ולתרום לתעשיית הקוסמטיקה, מתבקשת לפנות למערכת. אנחנו פשוט רוצות לדעת מאיפה היא התארגנה.