בסוף השבוע האחרון שודרה בחדשות 2 כתבה מטרידה של דפנה ליאל, שדנה בהפרעת אכילה חדשה: בנות צעירות שמפחדות לאכול בציבור, עד כדי כך שלפעמים הן אוכלות בהיחבא שירותים.

זה לא סוד שמודל היופי המעוות והבלתי אפשרי שקורץ לכולנו מכל פינה במרחב הציבורי גורר אחריו שובל ארוך של נשים וגברים – לרוב בגילאי העשרה ושנות העשרים המוקדמות לחייהם – שניזוקים מהדימויים האלו, פיזית ונפשית. על אנורקסיה ובולמיה כולנו שמענו, אבל הנה מגיע דור חדש ומוכיח לנו שעוד לא ראינו כלום.

הללי ז'בוטינסקי מנשנשת
כבר אמרתי שאני מאוד אוהבת קאפקייקס?
הן רוצות "רווח ברגליים" – שם קוד לרגליים רזות שהן כמו קווים מקבילים, ללא ירכיים מלאות, עגולות ונשיות. "בנים מתחילים עם מי שנראית טוב", הן אומרות בעודן מתכוננות ליציאה. "החלום של כל בת זה להיות אנורקסית" אמרה אחת מהן למצלמה וניכר על פניה שהיא חושבת שזו אמירה טריוויאלית.

אתגר ההמבורגר: לתקוע מול המצלמה

הכתבה הזו זעזעה לא רק אותי, אלא את הרשת הישראלית: גולשת בשם קים ישורון החליטה לעשות מעשה והעלתה תמונה שלה אוכלת המבורגר. "הכתבה הראתה נערות שאוכלות בשירותים מהבושה, ילדה בת 8 ששונאת לעשות קניות כי 'יש לה ידיים שמנות' ונערים שמגעיל אותם לראות בנות אוכלות המבורגר", היא כתבה בפוסט שהפך לויראלי גם בעמוד של סטטוסים מצייצים, "אז הצטלמתי אוכלת המבורגר ואתגרתי שתי חברות לעשות אותו הדבר". זה עבד: מאז ועד עכשיו, בנות מכל רחבי הארץ מעלות תמונות שלהן אוכלות מאכלים "משמינים" בהנאה, דרך קטנה למחות על עיוות עצום.

כשהייתי בת 16, חלומי הרטוב היה בטן שטוחה, כזו שניתן להשוויץ בה בציבור באמצעות חולצות בטן, שהיו שיא האופנה אי שם בשנת 2004. היו לי חברות אנורקטיות שאכלו תפוח ביום ושתו רק דיאט קולה, אבל למזלי מעולם לא נדבקתי במחלה האיומה הזו (אף על פי שבתקופה מסוימת הילכתי על סף תהום הבולימיה). גם אני חשבתי ש"יפה=רזה". גם אני חשבתי ש"בנים מתחילים רק עם רזות". גם אני גדלתי בחברה שבה המסרים שספגתי מהתקשורת הן שאין ערך למה שיש בתוך הקנקן.

"אני ממש אוהב לראות אותך אוכלת"

כל אדם עובר לאורך חייו רגעים מסוימים שמשנים לו את התודעה ואת החיים. שניים מהם עולים לי לראש בהקשר של הפרעת דימוי הגוף הקולקטיבית שכולנו סובלות ממנה: הראשון קרה בגיל 21, כשבן הזוג לשעבר ואני ישבנו במסעדה. הייתי רעבה ולכן הסתערתי על המנה שלי בתאווה, כשלפתע הרמתי עיניים וקלטתי שהוא בהה בי במבט אוהב כל העת. "מה?", שאלתי אותו, "מה יש? למה אתה בוהה בי?". "אני ממש אוהב לראות אותך אוכלת", הוא ענה, בתשובה שעד היום מטלטלת אותי – במובן החיובי של המילה. זה היה מין רגע כזה, שבו נפלו המסכים, רגע שבו כל השקרים שדחפו לי לגרון כל השנים האלו חדלו מלהתקיים. הנה הוא, בחור יפה, חכם, מוצלח ונפלא, יושב מולי ואומר שהאכילה שלי, לא רק שאינה מגעילה אותו, אלא להיפך, היא יפה בעיניו. בריאה. משמחת.

הללי ז'בוטינסקי מנשנשת
מאוד, מאוד אוהבת קאפקייקס!!!
הרגע השני התרחש שנה אחת אחר כך, כשקראתי לראשונה את מאמרה המאלף של ד"ר דיאנה לוצאטו, "בתיאבון, מותק!". באותה תקופה בדיוק יצאתי חבולה ומדממת ממעגל הדיאטות האכזרי והמייאש והחלטתי שאני מחליפה את השפה הדיאטטית בשפה של חמלה. התחלתי לקרוא ברשת על דיאטות, אכילה ונשיות – הפעם מהזווית המחקרית – ונתקלתי במאמר של ד"ר לוצאטו. במאמר, חושפת ד"ר לוצאטו את הגלגלים הפוליטיים מאחורי הקשר בין שליטה, נשים, סקס ואכילה, מסבירה שדווקא נשים אנורקטיות – המבקשות לשלוט בחייהן וגופן דרך אי אכילה – אינן מבינות שהן סובייקטים הכפופים לשליטה גברית וחותמת אותו במשפט המדהים והנכון הבא: "כאשר נשים ידרשו את הזכות להפגין הנאה מאוכל כפי שגברים עושים, הן יצעדו צעד חשוב לקראת שחרורן ושוויונן החברתי, ובעיקר, הן יעשו זאת בדרך מענגת ומשחררת אשר תיתן להנאה שלהן את המקום הראוי".

היום אני אוכלת בציבור כל מה שבא לי. אם מישהו נגעל מזה – הוא מזמן להסתכל לצד השני ואני מזמינה אתכן, קוראות יקרות, לאמץ את הגישה המשחררת הזו גם. אוכל, לא רק שהוא דלק הכרחי, אלא הוא אחת ההנאות הגדולות ביותר בחיים ותסלחו לי, אבל חיים בהם אני לא יכולה להתענג על קרם ברולה, מאפה מהביל שיצא מהתנור או סתם קוביית שוקולד כשבא לי, מבחינתי הם לא חיים.