התגובות לידיעה שבריטניקה מפסיקה להדפיס אנציקלופדיות הביעו בעיקר צער ואבל. ״עצוב״, "הילדים שלנו לא ידעו מה זה אנציקלופדיה״, ״נגמר עידן״.  

נכון, אבל. העידן נגמר כבר מזמן. כל המידע החשוב, בטח זה שאנחנו משתמשים בו, נמצא אונליין. הדרך הבטוחה להפוך היום מידע ללא-שימושי היא להדפיס אותו בתוך ספר ענק. וחוץ מזה, אם יש משהו עצוב, זה כל הדברים שהילדים שלנו ידעו ואנחנו לא. מה כבר יש לנו להנחיל להם? איך כורתים עצים והופכים אותם למשקולות חובה בכל סלון ביתי?

אנציקלופדיה בריטניקה (צילום: Phillips, GettyImages IL)
"הדרך הבטוחה להפוך היום מידע ללא-שימושי היא להדפיס אותו בתוך ספר ענק" | צילום: Phillips, GettyImages IL

כילד שהיה גורר אנציקלופדיות למיטה כחומר קריאה קליל לפני השינה, גם הלב שלי נחמץ כשאני רואה את ערימות הספרים מסודרות יפה ליד הזבל, כמו כלבלב נטוש במכלאה שזוקר אזניים מרוטות. גם בי עוברת המחשבה, בטוח שיש חנות יד שנייה שתרצה את זה. חייבים לצלצל לאיתמר. 

_OBJ

אבל עדיף להסתכל החוצה דרך השמשה הקדמית ולא דרך המראה האחורית. יש כל כך הרבה חסרונות באנציקלופדיה מודפסת, שמדהים שבכלל הדפיסו עד עכשיו. אין שום דבר שימושי במידע שאי אפשר לחפש בתוכו ולהעביר אותו מכאן לשם בשניות. ואן שום דבר מדויק במידע שלא יכול להתעדכן. זו לא רק האינפורמציה שמשתנה, אלא גם דרך שאנחנו רואים אותה. הומוסקסואליות היתה תמיד, אבל לפני ארבעים שנה היא הוגדרה באנציקלופדיה כמחלת נפש. פייסבוק זה לא סטארט-אפ חביב שעוזר לנו לבזבז זמן. זה כוח שמעצב מחדש את ההיסטוריה האנושית. 

בריטניקה, כמו חברות התקליטים, כמו קודאק וכמו נוקיה, היתה יכולה לדבוק בכל הכוח במה שיש לה. להאמין בספרים שעליהם גאוותה כבר 244 שנים, לחשוב שהמכובדות והכבדות של המותג שלה תלויים בהם ולהילחם עליהם. אבל בניגוד לקודאק פושטת הרגל, היא הספיקה להבין בזמן שהעולם השתנה. שהערך שהיא מציעה תלוי במידע ולא בספרים. עוד לפני שהיה לכם אינטרנט בריטניקה כבר הרימה מהדורה מקוונת ב-1994, וחיזקה אותה במקביל לירידת המכירות התלולה בספרים. כך היא הגיעה למצב ש-99 אחוז מההכנסות שלה היום מגיעות ממוצרים שאינם ספרים, כמו מנויים לאנציקלופדיה ברשת (15 אחוז) ותוכניות למידה (כל השאר).

בריטניקה עברה ועוברת ימים עסקיים לא קלים. וויקיפדיה המצויינת עושה לה חיים קשים, עם 3.4 מיליון הערכים שבה לעומת מאה אלף הערכים של בריטניקה. התחרות חייבה את בריטניקה לחדד עוד יותר את הערכים המוספים שלה, למשל עומק המידע ורמת הדיוק שלו. להפסיק להדפיס ספרים זו החלטה מתבקשת. אין פה רגשות, זה רק ביזנס. ואם בכל זאת תתגעגעו, תמיד תוכלו לגשת לחנות יד שנייה, רק אל תטרחו לסחוב לשם את האנציקלופדיה הישנה שלכם. גם הם לא לוקחים סחורה שאי אפשר למכור.  

>> צפו: ילדה חושבת שעיתון זה אייפד