מי היה הראשון לזהות? נתניהו ושטייניץ (צילום: חדשות 2)
לקחו לעצמם את תהילת הימים המפוארים של הכלכלה הישראלית | צילום: חדשות 2

חברות וחברים, הגיעו זמנים קשים. זוהי עת להדק את החגורה (ולשמור את שקיות ההקאה במקום בטוח), לחסוך לימי סגריר, ושאר קלישאות.

הקברניטים של ספינת הכלכלה הישראלית שלא החמיצו אף הזדמנות לספר לנו כמה נפלא מצבה של הכלכלה הישראלית, החליפו ברגע דיסקט. ולהלן הסיפור החדש: המצב בכי רע. תקציב המדינה סובל מגרעונות עמוקים. חייבם לקצץ, לקצץ ולקצץ. אם לא נניף את הגרזן, נהפך עוד רגע ליוון וספרד.

למי התהילה בימים ה"מפוארים" של הכלכלה הישראלית? לנתניהו ומסייעו הנאמן, שטייניץ, כמובן. במי האשם במצב הכלכלי הקשה הנוכחי? הטלטלות העולמיות והשפעתן על ישראל. ויוון וספרד כבר אמרנו?

בבית הספר היסודי למדתי שלכל סיפור יש פואנטה. מרקס היה שואל: מי מרוויח ומי מפסיד? בשכונה היו אומרים: אתה עוד תקבל את החשבון. כך או כך, זה ייגמר בבכי. הפואנטה של הסיפור הכלכלי שרקמו לנו נבחרינו, הולכת למקום אחד, כפי שכל הנחלים זורמים לים: תקציב המדינה 2013.

במידה מועטה של סיכונים, נוכל לנחש מה יהיה תוכנו: ביטחון? עלייה משמעותית (אמרנו יוון וספרד, אבל אמרנו גם איראן), שתשמש בעיקר לכיסוי פנסיות העתק של משרתי הקבע, הפורשים יותר מעשרים שנה לפני פרישת אזרחי ישראל ה"רגילים".

חינוך? יישום חלקי של חינוך חינם לגילאי שלוש-ארבע, כי זה הדבר היחיד שהושג מהמחאה החברתית של הקיץ שעבר. אבל גם הפרטה, המשך צפיפות בכיתות, ירידה בהישגים, אלימות ושחיקת מורים. רווחה? קיצוצים וקיצוצים. בריאות? החמרת הצפיפות והגדלת הפערים בין מי שידם משגת רפואה פרטית ובין מי שכמונו, לא. דיור? אפס דיור ציבורי ואפס דיור בר השגה.

ולצד כל זאת, המשך מיסוי נמוך על רווחי הון ורווחי החברות הגדולות והכבדת עול המיסים העקיפים. מאבק לשבירת הקרטלים שמכבידים את יוקר המחיה? יוק. שנמשיך?

החוזה בין הקברניטים לאזרחים נשחק

בואו נלך כמה חודשים לאחור. על מה יצאנו לרחובות, כולנו? כדי לדרוש את העניין היהודי העמוק, שבגינו יוצאים כבר אלפי שנים יהודים לסליחות בחודש אלול - לדרוש ולייצר תיקון. החוזה הבסיסי בין הקברניטים לאזרחים נשחק והתמסמס.

בעוד שאנחנו המשכנו לעמוד בהסכם, שילמנו את המיסים – גם הישירים והעקיפים, הממשלה שכחה לספק את צרכינו. ההשקעות הנוגעות לדברים החשובים והבסיסיים בחיינו כמו חינוך, דיור, תעסוקה, תחבורה ותרבות רק הולכות ומצטמצמות. לעומת זאת, כיסיהם של טייקוני משק בודדים הולכים ותופחים והפערים הולכים ומתעמקים.

נכון, לא פשוט לנווט את ספינת מדינת ישראל הקטנה שלנו, אבל הפוטנציאל כאן הוא אדיר. באנו לכאן על מנת לייסד חברה למופת ולכן מוטל על האנשים שמובילים אותנו להוכיח שיעור קומה. התקציב - הקופה המשותפת של כולנו, הוא הוא המקום בו נוכיח, כקולקטיב, מהם הדברים המעניינים אותנו באמת, והאם פנינו להמשך עסקים כרגיל, או לתיקון עמוק ואמיתי. לצורך כך, שורת ארגונים והתארגנויות מייצרת, בימים אלו, חזית לקידום תקציב חברתי לישראל. זה המאבק של כולנו. בואו להשפיע!

בינתיים, מוזמנים להיכנס למשאל העם הכלכלי ולהבין אילו שאלות מעמיד התקציב לפתחנו.