ערוץ 20 מפעיל לחץ לקידום אסדרה רגולטורית של פעילותו על אף הפרת רישיונו: הערוץ, שקיבל רישיון לשדר שידורים במורשת ישראל, הודיע היום (ג') כי הוא נערך להחזרת הרישיון וסגירת הערוץ. לטענתו, הקשיים שמערימה עליו מועצת הכבלים והלוויין לא מאפשרים לו להתקיים. הליכי חקיקה שהיו אמורים להסדיר את פעילות הערוץ תקועים במשרד התקשורת כבר כשנה וחצי.

ערוץ 20 קיבל רישיון לשידורים במורשת ישראל, אך לא עומד בכללי המכרז וחורג בהיקף השידורים שאינם במורשת ישראל. בעקבות כך מועצת הכבלים החליטה בנובמבר כי בשלב זה לא תחלט את ערבויות הערוץ, אך הנושא ייבחן בהמשך ואם לא יחול שינוי תפעל לחילוט הערבויות. בפועל, הערוץ המשיך באותה מתכונת שידורים שאינה עומדת בהוראות.

במקביל, הערוץ הגיש בקשה לקבל היתר לשדר חדשות. ההיתר הזה עוד לא התקבל, לאור חוות דעת ממשרד המשפטים שלא מאפשרת להעניק לערוץ רישיון קבע לאור ההפרות הרבות שלו. בערוץ טוענים כי המגבלה על שידור חדשות פוגעת בהם ולא מאפשרת להם להגדיל את היקף הצפייה.

המכה הקשה ביותר ניחתה על הערוץ לפני כשבועיים, כשמועצת הכבלים והלוויין ביטלה את זכיית הערוץ במכרז להפעלת ערוץ הכנסת בסכום של 25 מיליון שקל בשנה. ביטול הזכייה נעשה לאחר חוות דעת ממשרד המשפטים שלפיה נפלו כשלים בהצעה של הערוץ והוא לא יכול לשפר את הצעתו בדיעבד.

במועצת הכבלים והלוויין הבהירו לאורך כל הדרך כי אסדרת פעילות הערוץ מוטלת לפתחם של המחוקקים. בעתירה של קבוצת RGE המפעילה את ערוץ 10 הביעו שופטי בג"ץ עמדה דומה, שלפיה סוגיית הערוצים הייעודיים אמורה להיות מוסדרת בהליך חקיקה.

>>אחד הפוליטיקאים המושחתים ביותר בעולם המערבי חוזר - עשיר יותר ופופולרי

>>הבנקאי שגנב 100 מיליון דולר מלקוחותיו חי כמו מלך בריביירה הצרפתית

בפועל, במשרד התקשורת החל הליך חקיקה שאמור לאפשר את הפעלת הערוצים הייעודים כערוצים מסחריים לכל דבר – ללא מחויבויות תוכן ספציפיות. נוסחה מעין זו הומלצה כבר בוועדת לאסדרת השידורים שהגישה מסקנותיה לפני שנה וחצי. ואולם עד כה משרד התקשורת לא הניח כל הצעת חוק בעניין והחקיקה נותרה כשהיתה.

הצעת חוק פרטית של ח"כ שרן השכל (הליכוד) אושרה בקריאה טרומית ובוועדת השרים לענייני חקיקה, אך טרם קודמה. כפי שפורסם ב-TheMarker, יש כוונה לשלב רפורמות בתקשורת כחלק מחוק ההסדרים לתקציב 2019.

בינתיים, בערוץ 20 מנסים היום להפעיל לחץ כדי לקדם את אסדרת התחום – ומכריזים כיום כי הם נערכים לסגירה. במכתב שהעביר היום מנכ"ל הערוץ שכי פרנץ ליו"ר מועצת הכבלים והלוויין, ד"ר יפעת בן חי שגב, צוין כי "הנימוק שלא לתת אישור לשדר חדשות הוא שהמועצה קבעה כי ערוץ המורשת הפר הפרות מהותיות את תנאי הרישיון שלו, ואף החליטה בספטמבר האחרון בצעד חסר תקדים לפעול לחילוט הערבויות שהעמיד הערוץ, ולפגוע בו פגיעה בלתי סבירה. זאת, בניגוד למדיניות הרגולטור, שלדוגמה, נחלץ לעזרתו של ערוץ 10 כשזה נקלע לקשיים, ומצא לנכון למחוק לו חובות אדירים ולאפשר את המשך שידוריו".

לפי פרנץ, "בכך מגיע לשיא חדש התהליך המתמשך של הצרת צעדי הערוץ, שתחילתו מיד עם זכייתו במכרז, בשינויים המהותיים שנעשו ברישיון הערוץ באופן חד צדדי... אגף הפיקוח של המועצה נטל לעצמו את הסמכות לקבוע מהי מורשת ישראל ולהגדירה בפרשנות מצומצמת ודווקנית, סיווג את תוכניות הערוץ כמפרות את רישיונו, ובעקבות זאת הוטלו עליו קנסות כבדים נוספים. התנהלותה של המועצה והמטה שלה משקפת מדיניות עקבית להצר את צעדיו של הערוץ, ולדחוק אותו לגטו בלתי אפשרי של שידורי נישה חסרי היתכנות כלכלית וחסרי עניין לציבור".

בשורה התחתונה כתב פרנץ כי "ערוץ 20 אינו מסוגל לשרוד... המשמעות בפועל של התנהלות והחלטות המועצה שפורטו לעיל, כמוהן כסגירת ערוץ 20. לפיכך, אין בכוונתנו להמשיך ולנהל מאבקים חסרי תכלית, שכן כל בר דעת מבין שיש כאן מגמה מכוונת ושיטתית. אשר על כן, אנו מודיעים בזאת למועצה, כי אנו נערכים באופן מיידי להחזרת הרישיון".

על אף שהערוץ מזוהה עם הצד הימני של המפה הפוליטית ומביע תמיכה מובהקת בראש הממשלה בנימין נתניהו, שר התקשורת איוב קרא (הליכוד) לא פעל עד כה לקידום החקיקה בנושא. קרא מאשים את מועצת הכבלים שמדיניותה היא זו שהביאה למשבר בערוץ. היום פורסם ב"כלכליסט" גם כי קרא מאיים לפזר את המועצה, אך עד כה לא פעל בעניין.

קרא מסר בתגובה כי קיים התייעצויות בעניין היום וסוכם כי בעוד כעשרה ימים תתכנס מועצת הכבלים והלוויין, ותדון בבקשת הערוץ לקבלת אישור לשידורי חדשות. לדבריו, "נושא הערוצים הייעודיים ובכללם זה ערוץ 20, מטופל במסגרת הצעת חוק ההסדרים שמסדירה את מעמדם כערוצים מסחריים לכל דבר, לרבות האפשרות למעבר מזיכיון לרישיון. החוק החדש יסדיר אחת ולתמיד את סוגיית הערוצים הייעודיים הכוללים כיום את ערוץ 9, ערוץ 24, ערוץ 20 והלא TV. הם סובלים כיום מקשיים רגולטורים המקשים מאוד על תפקודם. חופש הביטוי צריך להישמע בכל המגזרים, בכל הדתות - ואינו נחלתו של שום צד במדינת ישראל הדמוקרטית. אעשה הכול באופן ממלכתי וחוקי לשמר עיקרון זה".

ממועצת הכבלים סירבו להגיב.

 הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker