עדכון, 12.05: יומיים לאחר ביטול האירוע, מארגני ההקרנה המיוחדת של "מדורות השבטים" בפרס חנה כרכור הודיעו היום (ו') כי היא תתקיים בתחילת השבוע. "הביטול התבטל!", כתבו המארגנים, "ביטול ההקרנה והדיון בפרדס חנה כרכור עם פרק מהסדרה 'מדורות השבטים' בוטל. ההקרנה והדיון איתנו יתקיימו ביום ראשון, פרטים בהמשך. תודה לתושבי האזור, לפורום היוצרים הדוקומנטריים ולכל מי שחתמו ופעלו למען חופש הביטוי ולקיום האירוע ולהגר פרי-יגור שהבינה את גודל הטעות ופעלה להחזיר את האירוע".


ביום שישי הקרוב אמורה הייתה להתקיים במתנ"ס פרדס חנה כרכור הקרנת בכורה של הפרק השלישי לסדרה התיעודית "מדורות השבטים". עם תום ההקרנה, אמורה הייתה להתקיים שיחה עם יוצריה נפתלי גליקסברג ודוקי דרור. אבל אתמול (רביעי) נודע כי ההקרנה בוטלה: גליקסברג פרסם פוסט בחשבון הפייסבוק שלו ובו סיפר כי ההחלטה התקבלה עקב החשש של מנהל המתנ"ס מדיון פוליטי ומפרובוקציות.

"מדורות השבטים" של כאן 11 סוקרת אירועים מכוננים שעברה החברה הישראלית בשלושים השנים האחרונות – החל מרצח רבין ועד למחאות נגד התוכנית המשפטית. אותם אירועים מכוננים מסופרים מנקודות מבט של אישים ישראלים בולטים, שהתראיינו לסדרה כנציגים של השבטים הישראלים השונים: בין המרואיינים אפשר למצוא יוצרים מתחומים שונים, פעילים חברתיים ועוד. הפרק השלישי של "מדורות השבטים" - זה שהקרנתו במתנ"ס בוטלה, כאמור - עוסק בסיפורם של השבטים מנקודת מבט כלכלית.

הפרק השלישי של הסדרה, "העם דורש", מספר על היעלמות הסולידריות בחברה הישראלית, על הרחבת הפערים הכלכליים, העצמת המגזריות והשבטיות והופעתם של מהלכי מחאה חדשים. הפרק עוסק בתהליך ההפרטה וחיסול מדינת הרווחה, הופעת השבט הרוסי והיווצרות שבט ההייטק, צמיחת המעמד הבינוני המזרחי, מהפכת המכללות, בג"ץ הקרקעות של הקשת הדמוקרטית המזרחית, מחאת ויקי כנפו ומחאת 2011. בפרק מתראיינת בין השאר מובילת המחאה, דפני ליף.

כך כתב גליקסברג בפוסט שפרסם בחשבון הפייסבוק שלו: "אחרי שאיתי קנטור היקר, האיש שאחראי על המפעל התרבותי הזה, הקרין את הפרק למנהל המתנ"ס מר וינו טרפה - הנ"ל הודיע כי הוא חושש מתגובות הקהל ופרובוקציות ואוסר להקרין את הסרט. לאחר דין ודברים הוא נאות להקרין את הסרט אך בתנאי שלא יצוין במודעה כי ההקרנה תתקיים בנוכחות היוצרים ולא יתקיים דיון לאחר ההקרנה. יש לי תחושה שלמר טרפה אישית אין כלום נגד הסדרה אלא שהוא פוחד, חושש ממה יגידו  - אולי מישהו חלילה ישמיע פתאום דעה שלא מקובלת על השלטון, אולי יתעורר ויכוח, וזה הדבר המפחיד יותר מהכל. כי הצנזורה הכי חזקה היא הצנזורה העצמית שנובעת מהפחד". בסיום הפוסט, ציין גליקסברג כי זהו אותו המתנ"ס שמנע את הקרנת הסרט "H2: מעבדת השליטה", שעוסק בהשלכות הסכסוך הישראלי-פלסטיני ברחוב אחד בחברון.

בשיחה עם mako, מספר גליקסברג מה בדיוק קרה שם. "מנהל המתנ"ס ראה את הפרק, ואמר: 'אני לא רוצה שיהיה דיון, זה פוליטי, אני לא רוצה דיון על זה פה'", אומר היוצר. גליקסברג גם מסביר כי יחד עם קנטור, האחראי על הקולנוע במתנ"ס, הוא ודרור הציעו למנהל המתנ"ס אפשרות נוספת – לקיים את ההקרנה ללא השיחה עמם בסיומה. מנהל המתנ"ס נרתע גם מהאפשרות הזו. "הוא אמר, 'לא, אני לא רוצה שיהיה כתוב במודעה שההקרנה היא בנוכחות היוצרים'", מסביר גליקסברג. "הוא אמר שאם יצוין שההקרנה תתקיים בנוכחות היוצרים, זה יעורר מהומות".

ואז מה קרה?
"אז אנחנו כיוצרים אמרנו – 'מה זה לעשות הקרנה ולמחוק את השמות שלנו, מה עשינו בזה?'. זו סדרה שמביאה את כל הקולות הישראלים למסך: זה מורכב, זה מאתגר רגשית, זה הרבה דברים - אבל זו סדרה שהישראליות מדברת בה. הם החליטו על ביטול הדיון ועל מחיקת השמות שלנו מהפרסום, ואנחנו לא הסכמנו שתהיה הקרנה בלי השמות שלנו. הם כתבו שזו החלטה לגיטימית והם לא רוצים לעורר סערות".

מה יקרה עכשיו, מבחינתכם?
"אנחנו לא יודעים לאן זה הולך, אנחנו מאוד עסוקים ביצירה שלנו ורוצים שאנשים יצפו בה. אנחנו לא באנו לעשות מחאות, אנחנו עשינו סדרה שמדברת בזכות עצמה".

"אנחנו מודאגים מזה שיש פחד, שיש השתקה של השיח הציבורי. אני לא מאשים את מנהל המתנ"ס: הוא פקיד, הוא רוצה לחזור הביתה בשלום. הוא מבין שבאווירה הציבורית לא כדאי לעורר דיון, אז בוא נשתוק ונשתיק"

"יש פחד משיח בחברה הישראלית", אומר גליקסברג. "הלך הרוח הוא 'בואו לא נדבר, נשתיק פיות'. וסתימת פיות זה לא בהכרח להגיד 'אתה לא תקרין את הסרט', אלא גם להגיד 'אתה תקרין את הסרט אבל אל תכתוב את השם של הבמאי, אל תכתוב שהוא יהיה נוכח. כי אם הבמאי יהיה נוכח יבואו אנשים, ואם יבואו אנשים הם ירצו לדבר - ואנחנו לא רוצים שאנשים ידברו, אז אל תכתוב את השם של הבמאי'".

ולצד התסכול של גליקסברג עקב ביטול ההקרנה, הוא מבהיר כי הוא לא מפנה אצבע מאשימה כלפי מנהל המתנ"ס – אלא כלפי הלך הרוח הרווח שגרם לו לפעול כפי שפעל. "אנחנו מודאגים מזה שיש פחד, שיש השתקה של השיח הציבורי", הוא אומר. "אני לא מאשים את מנהל המתנ"ס: מנהל המתנ"ס הוא פקיד, הוא רוצה לחזור הביתה בשלום. הוא מבין שבאווירה הציבורית לא כדאי לעורר דיון, אז בוא נשתוק ונשתיק. הבעיה היא שהשיח הציבורי בישראל נהיה מבוהל, זה מחלחל. אנחנו לא יכולים להסכים לזה. סליחה, מתנ"ס זה מקום ציבורי ואמור להתקיים בו שיח ציבורי. אי אפשר להגיד שהסדרה הזאת היא סדרה שמאלנית או ימנית - היא סדרה שמספרת את הסיפור הישראלי מכל ההיבטים שלו".

נפתלי גליקסברג (צילום: facebook)
נפתלי גליקסברג | צילום: facebook

אתם מתכננים לקיים הקרנה במקום אחר?
"יש כל מיני הצעות וכל מיני דיונים, לא קיבלנו החלטה. ההעדפה שלנו היא שיתקשרו אלינו מהמתנ"ס, יבקשו סליחה, ויגידו – 'בואו נעשה הקרנה מכובדת במתנ"ס, נפרסם את השמות שלכם'. שתבוא ראש המועצה המקומית לדבר, ושיהיה שיח ציבורי תרבותי וראוי - כי רק ככה החברה הישראלית תוכל להתקיים". 

מהמרכז הקהילתי פרדס חנה כרכור נמסר: "תפקידו של המרכז הקהילתי הוא לשרת את הקהילה ולהעניק לכל אחד מתושבי הקהילה מענים בתחומי החיים השונים, ואנו עושים זאת בהצלחה רבה לאורך השנים. אנו מציגים באופן שוטף מגוון רחב של יצירות תרבויות, סרטים, מופעים והצגות, כך שיתאימו לכולם, מטף ועד זקן, אך אנו מנועים משיח פוליטי מכל סוג שהוא. הסרט היה צפוי להיות מוקרן במועד שנקבע, אך לצערי הבמאי בחר שלא להקרינו מסיבותיו האישיות. המתנ"ס גאה לפתח ולקדם את התרבות הקולנועית בפרדס חנה כרכור וימשיך לעשות זאת במסגרת 'סינימה בפרדס'. אין עובדה זו מונעת מאדם כלשהו מלהביע את דעתו בכל מסגרת מתאימה אחרת."