כולנו סוטים

אזהרה: הסרט הבא הולך לבחון את הסבלנות שלכם. ד״ר דן פיליפ בן ה-90, הוא עובד סוציאלי וקרימינולוג מצליח שמטפל לאורך עשרות שנים בעברייני מין ובעובדי תעשיית הזנות, וזה כנראה המקצוע האחרון שהייתם מקשרים לקשיש כסוף השיער וחובב הסריגים שמופיע על המסך. פיליפ הוא גיבורו של המרפא הפצוע, סרט תיעודי שזכה בפרס העריכה בפסטיבל דוקאביב האחרון ושודר השבוע בערוץ yes דוקו.

יוצר הסרט, יוחאי רונזברג, מצא מכרה זהב כשהחליט לתעד את חייו של דן פיליפ, כי באמת מדובר באחת הדמויות המורכבות והמעניינות שנראו על המסך לאחרונה: היום הוא אמנם קרימינולוג מצליח בישראל עם בית צמוד קרקע ואישה אהובה בשם טובה, אך בשנת 1934 הוא היה עוד ילד יהודי חסר אונים בגרמניה, שנאנס על ידי חיילי הגסטפו. אנחנו רגילים לשמוע על הדממה מחרישת האוזניים שממלאת את בתיהם של ניצולי השואה, אותם אנשים שחיים בינינו ושרדו תופת שאי אפשר לתאר. אבל בבית משפחת פיליפ מדברים על הכל, על הגוף שמתחיל לבגוד בך, על החיילים שמצאו אותו ואת חברתו בת העשר, הפשיטו אותם וביצעו אונס רק לצורך השפלה ורמיסת הנפש, וגם על העבריינים הסוטים בהם הוא מטפל בחמלה רבה.

הבחירה של פיליפ להפוך למטפל בעברייני מין תמוהה לפחות באותה מידה שהיא מובנת, והוא מאוד אוהב לדבר עליה. הגיל כמעט ולא נותן סימנים בד"ר פיליפ: הוא חד וצלול ומדבר עם עברייני המין בהם הוא מטפל בפתיחות משל הייתה זאת פינה של הדוקטור דניאל דריי, שמדבר על משבר מיני בקרב זוגות ולא טיפול בצעיר שהתפרץ לבית ואנס אישה מול בתה הצעירה.

נדמה שהסבלנות של פיליפ לעברייני מין מעצבנת לא פעם גם את יוצר הסרט שמקפיד לשאול אותו אחרי כל מפגש טיפולי איך הוא מסוגל לדבר עם "אנשים כאלה". המרפא הפצוע הוא לא מכתב אהבה לעברייני מין, רחוק מכך, אבל הוא כן טקסט מרתק על סבלנות והכלה ואפילו נורת אזהרה לכל אחד מאיתנו. הרי ד"ר דן פיליפ בעצמו טוען כי כולנו צבועים ואצל כולנו מסתתר סוטה קטן (או גדול) עמוק בפנים.

עונג שבת

זהבה בן, גילי ארגוב, שקד קוממי, שריף, עינת שרוף, ח״כ איוב קרא, דקלון, מעיין אשכנזי, אביבה אבידן, אביבית בר זוהר, ליאת בנאי, ננסי ברנדס, ניר ברקת, גלית גיאת, דורון מזר. זה אולי נראה כמו רשימת הדיירים בעונת ה- VIP הבאה של האח הגדול (ואולי כך הדבר), אבל בפועל מדובר ברשימת האורחים בעונה הראשונה של כמעט שבת שלום עם אבי כאכון (גילוי נאות: כאכון כותב במערכת מאקו ואפילו קרא לי פעם בכף  היד).

למקרה שלא ידעתם, כמעט שבת שלום היא תכנית האירוח הכי כיפית על המסך בשנת 2018, משהו בין צפייה משפחתית מחממת לב לתופעת קאלט. מודה ומתוודה, לא הכרתי את התכנית לפני שקטעים ממנה התחילו להופיע במה נסגר וגרמו לי לצחוק בלתי נשלט, אך מאז היא הפכה לצפיית חובה בכל שישי אחר הצהריים. אבי כאכון הוא אנטיתזה לכל הגברים שאתם רגילים לראות בטלוויזיה: יהודי מאמין עם כיפה שחורה, חייכן כמו אימוג׳י בוואטסאפ, אדם נטול ציניות ובעיקר מלא הודיה לבורא עולם. בכלל, כמעט שבת שלום - שחולקת את שמה עם פינת הקאלט של ארץ נהדרת - מתובלת ביותר דברי תורה מאשר ברייקים לפרסומות. אבי כאכון הוא דמות מוכרת בזמר המזרחי ובהתאם הוא זוכה לקרדיט מהשמות הגדולים ביותר בז'אנר, שמגיעים לאולפן כדי לקשקש מסביב לשולחן השבת, לטעום מהתמהיל של פיצוחים ופירות (יבשים אך גם טריים) והכי חשוב - לשיר עם מיקרופון מסביב לשולחן.

אפשר להתייחס אל כמעט שבת שלום כסדרה תיעודית: מצלמה נדלקת בסלון של אנשים שאתם לא מכירים, ומביאה אל המסך את השיחות האגביות ביותר. למשל, בספיישל הנשים ששודר בתכנית התארחו ליאת בנאי, אתי ביטון ומאיה בצלאל, שלושתן דיברו בלי פילטרים על הקשיים של נשים שמגשימות את עצמן - אבל עדיין חיות בחברה מלאת סטריאוטיפים מגדריים. אבי כאכון, כמו שמעון פרנס לפניו, הוא לא מראיין תוקפני (עם כל הכבוד, בגזרת תכניות האירוח זה פחות מקובל), אבל הוא אדם נטול מסכות שתמיד אומר את דעותיו גם כשאינן תואמות לרוח התקופה. בסופו של דבר, כמעט שבת שלום היא פתרון מושלם לכל מי שרוצה להשתחרר קצת ואין לו כח להזמין חברים לקריוקי. כל מה שצריך זה צלחת פיצוחים, מיקרופון ותודה לבורא עולם. 

גורילה גדולה קטנה

השם שלו לא מוכר כמו אלה של ריאן מרפי ושונדה ריימס אבל ז׳אן-מארק ואלה (הולכת רחוק, מועדון הלקוחות של דאלאס) הולך והופך לאחד היוצרים היותר מבוקשים בטלוויזיה. שקרים קטנים גדולים בבימויו ובכיכובה של ניקול קידמן הפכה ללהיט גדול כל כך עד שנאלצו להמציא לה עונה שנייה, וחפצים חדים בדיוק התחדשה בשלוש מועמדויות טריות לגלובוס הזהב - יש מצב שהבמאי הקנדי בורך במגע זהב.

השבוע הודיעה רשת HBO כי היא מזמינה את גורילה והציפור - מיני סדרה חדשה שיביים ואלה ומבוססת על רומן מצליח מאת זאק מק׳דרמוט, בכיכובו של צ׳אנינג טאטום המגה חתיך (מג׳יק מייק 2), משמע, עוד שחקן קולנוע שעושה הסבה לטלוויזיה. גורילה והציפור מביאה את סיפורם של אמא ובן - הוא סנגור ציבורי שסובל מהפרעת אישיות דו קוטבית והיא האחר המשמעותי שלו שמצאת שם עבורו ללא תנאי. לאחר התקף פסיכוטי ממושך שגרם לו להישאר לבד והוביל לאישפוזו במוסד סגור, הבן (הגורילה) פונה אל האדם האחרון בעולם שעדיין לא ויתר אליו - אימו (הציפור). הדרמה המרגשת הזאת צפויה לעלות ב-HBO במהלך השנה הבאה.

צ'נינג טייטום