לפעמים לא כל כך קל למצוא דירה חדשה או ישנה, ובטח שלא למכור או להשכיר אחת שכזו. אמנם ניתן לאתר דירות בעיתונים או באינטרנט די בקלות, אבל המודעות בכלי התקשורת לא תמיד משקפות את מה שבאמת מתרחש מעל פני השטח. במקרים רבים, שוכרים, משכירים, מוכרים וקונים פונים למתווכים, גם כדי לחסוך מעצמם את כאב הראש והטרטורים הבלתי פוסקים, וגם כדי להיחשף למאגר דירות רחב ומגוון יותר. אולי כל בית צריך מרפסת, אבל כל החלטה בנוגע אליו מצריכה כנראה מעורבות של מתווך.

מפתח לבית (צילום: istockphoto)
בדרך לדירה חדשה? תעשו שיעורי בית | צילום: istockphoto

בכל זאת, המדינה שופעת סוכנויות תיווך המפרסמות את עצמן תחת כל עץ רענן, על גדרות בניינים, שלטי חוצות ומגנטים על הדלתות. לפני שבוחרים מתווך או סוכנות תיווך שתוביל אותנו אל היעד הנכסף, צריך לבדוק מספר פרטים בסיסיים וחשובים, ורק אז "לתת את המפתחות" בידיים שלהם.

אם יש לכם מכרים עם המלצות טובות על סוכני ומתווכי נדל"ן, כדאי להקשיב להם, וגם אז לא חייבים להחליט מהר. מקובל מאוד להיפגש עם מספר מתווכים, ורק לאחר מכן לקבל החלטה בראש שקט ובלי לחץ.

לעשות שיעורי בית

בתור קונים פוטנציאליים, עליכם לדעת בדיוק מהם הצרכים והרצונות שלכם. כמה חדרים יש בנכס, איפה הוא ממוקם, אילו תוספות נלוות חיוניות עבורכם, כמו למשל מעלית וחנייה, וכמובן באיזה אזור מדובר. אל תתנו למישהו אחר להחליט בשבילכם, או למלא עבורכם את הפרטים. מדובר בנושא מספיק חשוב שאסור להתפשר עליו.

מתווך או מתחזה?

הפרט הראשון והאלמנטרי הוא לבדוק האם מדובר במתווך מורשה - כזה שהוכשר על ידי משרד המשפטים - ולא באיזה "חאפר" או רחמנא ליצלן "מתחזה". מדובר בבדיקה מאוד פשוטה. כל מה שנדרש מכם הוא להיכנס לאתר www.justice.gov.il - שם תמצאו רשימה מעודכנת של כל המתווכים המורשים.

חפשו שם את המתווך שחשבתם עליו. אם הוא לא שם - חפשו מישהו אחר. בכל מקרה, רישיונות צריך לחדש, לכן רצוי לבדוק האם הרישיון של המתווך עדיין בתוקף והאם הוא לא "שכח" במקרה לעדכן אותו מאז שנות התשעים.

שירותי ועמלת תיווך

השלב הבא הוא חתימה על טופס של הזמנת שירותי תיווך במקרקעין. זה לא עניין אופציונלי, אלא הליך מחייב על פי חוק, ואם המתווך לא מזכיר זאת, עליכם לעמוד על כך. חשוב לזכור: עמלת התיווך היא דבר קבוע. אם מדובר ברכישת דירה, אחוז העמלה הוא 2%, ואם מדובר בהשכרה, דמי התיווך הם בשווי חודש שכירות. בכל מקרה, למתווך אין כל נגיעה בחוזה שבין המשכיר למושכר, ובין המוכר לקונה. בשביל זה, מה לעשות, יש עורך דין.

בלעדיות הדדית

דלת פתוחה (צילום: istockphoto)
בלעדיות הדדית, זה שם המשחק | צילום: istockphoto

עוד דבר מהותי שצריך לסכם ולחתום עליו הוא בלעדיות. כך מתחייב המתווך לעשות את כל מה שנדרש כדי למכור או להשכיר את הנכס, והוא, ורק הוא, יזכה לתשלום המוסכם עליו בחוזה. כך גם המוכר מתחייב שלא להעביר את הדירה למתווך נוסף תוך כדי עבודה. בדרך כלל, לבלעדיות יש תוחלת חיים משפטית בת שלושה חודשים, בסיומה עושים כל הצדדים הערכה מחודשת של העסקה.

תפקיד המתווך

למתווך יש תפקיד מאוד חשוב ומוגדר. הוא חייב לספק לכל המעוניין מידע אמין, מקיף ומקצועי על הנכס המבוקש. למעשה, הוא חייב לדעת הכל: לשלוט במצב החשמל, האינסטלציה, האיטום ורהיטים בבית, ואפילו להכיר, גם אם באופן שטחי, את השכנים. כמו כן, הוא חייב לדעת אילו שינויים, שיפוצים ושיפורים נעשו בנכס בשנים האחרונות - לאלה כמובן יש השלכה ישירה על המחיר, ועל היכולת שלו לסגור עסקה ביתר קלות.

אחריות הלקוח

כמו למתווך, כך גם ללקוח הפוטנציאלי יש התחייבויות מקצועיות. הלקוח חייב לספק למתווך את כל הנתונים שיש ברשותו, ולנסות אפילו להיכנס לתוך "עורו" של השוכר או הקונה, ולפרוט בפניו את היתרונות והחסרונות של הנכס. לא יהיה נעים לשכוח דברים חשובים, ולאחר מכן לגלות אותם בדרך לא דרך, כזאת שתשפיע על כל העסקה, ואולי אף תפיל אותה.

מקור הכתבה