לשפץ את הבית זה משהו שכולנו צריכים לעשות בשלב כזה או אחר. לפעמים, לא צריך לחכות לתקלות שקורות, יש פשוט בלאי טבעי. המטבח כבר נראה ישן ומתפורר. הקרמיקות באמבטיה דהויות, הריצוף שפעם היה לבן קיבל גוון שקשה מאוד להגדירו וכיוצא בזה. חשוב להבין שבית הוא מכלול של אובייקטים שמתבלים, מתקלקלים, נשברים, או צריכים רענון דחוף. ובכל זאת, כולם יודעים שאיתור קבלן שיפוצים אחראי, מקצועי, מיומן וזול עלול להיות משימה לא פשוטה בכלל.

גבר מנסר (צילום: אור גץ)
הוא צריך להיות אחראי, מקצועי, מיומן וזול. לא פשוט למצוא | צילום: אור גץ

ענף השיפוצים בארץ הוא ענף דינמי ופעלתני, שמגלגל כשמונה מיליארד שקלים בשנה. לפי נתוני התאחדות הקבלנים, רשומים בישראל 420 קבלני שיפוצים בלבד, ואולם במציאות עצמה יש בערך 15 אלף קבלנים חובבניים. בעבר הם קיבלו את הכינוי הלא מחמיא "חאפרים". אין מה לעשות, התחום הזה פרוץ וכאוטי לחלוטין. אין בו שום פיקוח, לא על העבודה ולא על המחירים. ומי שנפגע מהמצב הזה הוא בדרך כלל הצרכן, שמרגיש שאין לו על מי לסמוך.

הצעת מחיר

לכן במצב כזה סקר שוק מחושב ומדויק הוא הכרחי. לעולם אל תבחרו בקבלן הראשון שמזדמן לדרככם. תיפגשו עם כמה שיותר אנשי מקצוע, תדרשו מהם להכין הצעת מחיר מפורטת, לקבל הסבר על תהליך העבודה וזמני העבודה, ולא להסס לבקש את העלות של כל פריט ורכיב. אם זה סוג צנרת, אריחים או תמחור יום העבודה של הפועלים. ואתם בהחלט יכולים לרשום את הכל ולהעביר את הרשימה בין אנשי מקצוע.

המלצות

בתחום הזה, בדרך כלל, ההמלצות הן שמכריעות את הכף. אם חברים או בני משפחה שיפצו לא מזמן את הבית או המשרד, כדאי לשמוע מה יש להם לומר. יש בשוק הזה הרבה קבלנים שמשאירים אחריהם אדמה חרוכה, או בעיות שרק הולכות ומתרבות, ואחר כך, כשמחפשים אותם, הם מתאיידים מעל פני האדמה כמו רוחות רפאים. או פשוט מסננים אתכם באלגנטיות.

הסכם עבודה

זה אולי לא שכיח, אבל בהחלט הכרחי. חשוב לחתום על הסכם עבודה. שלא יתחילו לשבור לכם את הבית, לעזוב באמצע בשביל עבודה אחרת, ולחזור כאילו לא קרה דבר. אפילו מומלץ לעשות זאת באמצעות עורך דין. גם אם הקבלן מעקם את הפרצוף - זו זכותכם המלאה.

גבר עם כלי עבודה (צילום: DIGIcal, Istock)
תעשו הסכם עבודה, זה הכרחי | צילום: DIGIcal, Istock

קנס או פרס

בהסכם עצמו רצוי להגיע גם לרזולוציות של מחיר לפי מטר ויחידה, לעבור שם על כל סעיפי העבודה, כולל הסעיף שאומר שאם יש שינוי כלשהו על הקבלן להודיע לכם מיד לפני שהוא ממשיך הלאה. קנסות הם לא מילה גסה. אם הקבלן חורג בצורה משמעותית מזמן העבודה, זה בהחלט יכול להיות כלי ענישה יעיל, שיגרום לו לעמוד בלוח הזמנים שהוא עצמו קבע. כמו כן, קבלנים רבים נוהגים להעסיק עובדים ללא רישיון. ודאו שאתם לא נושאים בעלות, אפילו לא של שקל, במקרה של קנס בגין העסקתם.

מעורבות אישית

אבל קודם כל חשוב לזכור כי כל שיפוץ דורש חשיבה מראש, ועיסוק בפרטים הקטנים והגדולים כאחד. אז קחו נשימה עמוקה ותכינו את עצמכם נפשית ולוגיסטית לכך שזו הולכת להיות תקופה לא פשוטה. אבל אל תישארו בצד לרגע, חשוב שתהיו מעורבים בכל התהליך, החל מבחירת החומרים, העיצובים השונים, ועד לאופן בו העבודה מתבצעת.

טבלת הוצאות

לפני שמתחילים בעבודה, חשוב להגדיר את המטרות, את הצרכים ואת התקציב, אבל להשאיר גם מקום נרחב לשינויים. הרבה פעמים צצות במהלך השיפוץ בעיות קריטיות שלא ידענו מקיומן, ואם כבר פתחנו את הריצוף רצוי מאוד לא להשאיר אותן בלתי פתורות. המומחים אף ממליצים להכין טבלה מסודרת של הוצאות, לסכם כמה אמורים לעלות החומרים ולעקוב שאכן אין חריגות משמעותיות. חשוב גם להבדיל בין דברים הכרחיים לבין אלו שניתן לדחות. שטיח ותאורה, למשל, אפשר לקנות כשהעו"ש קצת יתאושש, אבל לקרמיקות וגימורים לא כדאי לחכות.

עונת השיפוצים

אם אתם רוצים לחסוך כל שקל אפשרי, תאמו את השיפוץ כך שיתחיל בתקופת החורף - זו התקופה הזולה ביותר בשוק. נסו לא לקבוע לפסח או לקיץ. גם תשלמו יותר וגם תחכו יותר.

אספקת החומרים

עוד דבר שחשוב מאוד להבין הוא שרבים מבעלי המקצוע גם יכולים ורוצים לספק את החומרים השונים. זה אולי נוח, אבל לא תמיד זול יותר. חשוב לבדוק כל מקרה לגופו של עניין. לעתים, מכיוון שקבלנים קונים כמויות גדולות, הם מקבלים מבתי העסק הנחות משמעותיות. כמו כן, הם יודעים טוב מאיתנו איזו כמות נדרשת לעבודה. אנחנו לא רוצים להיתקע באמצע בלי חומרים. זה רק יעכב אותנו ואותם. 

עציצים במקום קירות: מוזילים עלויות

אחרי החומרים, יש גם דרכים נוספות לחסוך בשיפוץ עצמו, ולמצוא פתרונות נאותים, יצירתיים ולא יקרים. למשל, הטיפול בפתחים, בחלונות ובדלתות, עלול להיות יקר מאוד בכל סוג של שיפוץ. במקרים כאלה שווה לשקול צביעה שתרענן את כל החזות, ושימוש מושכל בתריסים וצמחייה. לפעמים אפשר לשנות את הפרופורציות ואת הנוף בלי לשבור קירות ולעשות מהפכות.

בכל הנוגע לריצוף, לפעמים החלפה של המילוי בין הרצפות (הרובה) יכולה ליצור אשליה של ריצוף חדש, ולחסוך בעלויות בצורה משמעותית. כמו כן, אפשר לרכוש קיטים מוכנים שניתן להרכיב לבד, ובכך לחדש את מראה הריצוף. זה חוסך גם בחומרים וגם בביצוע. גם הדבקת קרמיקה היא אופציה טובה.

אם הגדלת חלל הוא חלק מהשיפוץ, שוב, לא צריך להתפתות מיד לשבור קירות. אפשר לפעמים רק לצבוע אותם, להניח חיפויים או מראות גדולות, ולקבל אמנם אשליה של חלל, אבל כזאת שבהחלט תענה על הצרכים שלכם.

לסיכום, חשוב לזכור שעבודת השיפוץ היא תהליך דינמי ומורכב. בדרך כלל אתם יודעים היכן העבודה מתחילה, אבל לא תמיד יודעים מתי היא מסיימת, הן מבחינת השיפוץ עצמו והן מבחינת המחיר. חשוב שתהיו ערים לכל התהליך, שתעודכנו בכל פרט חדש או בעיה, ושתהיו שותפים מלאים לתהליכים. אחרי הכל מדובר בבית שלכם.

מקור הכתבה