עשרות ישראלים נעלמים מהארץ מדי שנה, חלקם עבריינים המוכרים למשטרה וחלקם אנשים נורמטיביים שומרי חוק שפשוט הסתבכו עם הצד הלא מחמיא של הגורל. סדרת הדרמה החדשה של קשת "נופלות על הרגליים", שתעלה לאוויר ביום שלישי אחרי "ארץ נהדרת" (25.4) מגוללת את סיפורן של שתי נשים, אותן מגלמות מילי אביטל ושני כהן, שנפלו קורבן להיעלמותו של גבר המותיר אותן עם ערימות של שקרים, צרות ושאלות פתוחות. רגע לפני שנצא יחד איתן למסע בלשי מרתק, החלטנו לבדוק כמה קשה (או קל) במציאות להיעלם מישראל מבלי להותיר זכר?

מקרה אחד מתוך מאות שהתרחשו בשנים האחרונות הוא של אבי (שם בדוי), תושב הנגב שהואשם בבית משפט השלום בבאר שבע בעבירות רכוש, גניבה וניסיון שוד. בית המשפט החליט לשחררו למעצר בית והורה לו להפקיד את דרכונו בתחנת המשטרה עד לסיום ההליך המשפטי, מחשש שינסה לברוח. בנוסף, הוצא נגדו צו עיכוב יציאה מהארץ, אך כל אלה לא הועילו. אבי הבין כי במידה ויורשע ייגזרו עליו 5-7 שנות מאסר והוא הגה תכנית מתוחכמת שסייעה לו לברוח מהארץ מבלי להותיר עקבות או לעורר חשד. הוא תכנן בקפידה נתיב בריחה המסתיים בדרום אמריקה, ארז את חפציו והגיע לנתב"ג עם הדרכון של אחיו התאום. גורמי הביטחון לא חשדו בדבר ואפילו בביקורת הדרכונים פילסו לו את הדרך ללא בעיות. למעשה כעבור שעתיים אבי כבר היה בדרך על המטוס בדרך לטורקיה ומשם לטיסת המשך לברזיל. רק כשנפתח המשפט שלו גילה התובע המשטרתי כי הוא נעלם. תחילה סברו במשטרה שהוא מנסה להתחמק מעונש אך לאחר שנעדר פעם אחר פעם מדיונים שנקבעו בעניינו הבינו במשטרה שככל הנראה הוא הצליח לברוח. עד היום במשך חמש שנים כל הניסיונות לאתרו עלו בתוהו. 

הדרכון החדש של יונתן - "כפולים" (צילום: מתוך "כפולים", קשת)
15,000 שקלים ויש לכם דרכון חדש | צילום: מתוך "כפולים", קשת

שימוש בדרכון של אח או אחות תאומים הוא אכן פתרון מבריק ואף מתבקש בעת הצורך, אבל מדובר בשיטה שמעטים מאד יכולים לעשות בה שימוש. אמיר גונן, בעלים של "אגמון חקירות" מתאר מציאות מטרידה: "היום ניתן לזייף דרכון של כמעט כל מדינה בעולם, הרבה יותר קל לזייף דרכונים של מדינות מזרח אירופה, דרום אמריקה ודרכון ישראלי שהוא אחד הקלים והמבוקשים. תמורת כמה אלפי דולרים אפשר להשיג את הדרכון המבוקש". תעשיית ההברחות וזיוף הדרכונים משגשגת בימים אלה ומגלגלת מדי שנה מיליוני דולרים. על פי הערכה של קצין במשטרת ישראל עלותו של דרכון מזויף נע בין 5,000 ל-15,000 שקלים, תלוי באיכות הזיוף. אבל למרות שדרכון מזוייף עדיין נמצא בראש טבלת השיטות להיעלמות, גונן מעריך כי מדי שנה עשרות ישראלים מצליחים לברוח מהארץ בשיטות משוכללות ביותר.

>>בואו לעקוב אחרי "נופלות על הרגליים" בפייסבוק

ליקטנו את השיטות הנפוצות ביותר בהן עבריינים השתמשו בשנים האחרונות:

1. להפוך לאדם מת

אחת השיטות הנפוצות לבצע בריחה מהירה מהארץ היא שימוש בדרכון של אדם שנפטר אך מותו טרם עודכן במאגרי המחשוב של משרדי הממשלה. זייפן מקצועי יוכל להחליף את תמונת הדרכון והסיכוי להיתפס כך שואף לאפס. התענוג הזה עולה כ-1,000-3,000 שקלים לדרכון רגיל וכ-5,000 שקלים לדרכון ביומטרי, זאת בשל מורכבות הזיוף. 

2. קפיצה קטנה לחו"ל

אנשים במנוסה שאין נגדם עדיין צו עיכוב יציאה מהארץ, אך חוששים שבקרוב יתגלו דברים שהיו שמחים להסתיר, משתמשים בטיימינג הנכון בדרכון האמיתי שלהם כדי להגיע למדינות שקל להיעלם בהן. זה יכול להיות מדינות ענקיות כמו רוסיה או אוסטרליה או מדינות שנמצאות במלחמת אזרחים או משבר כלכלי קשה. באופן מתבקש לרוב מדינת היעד הן כאלה שאין בינהן לבין ישראל הסכמי הסגרה.

3. טובים השניים

נוכלים שהתמזל מזלם ויש להם אח\ות תאומים זהים, נוטים לנצל את היתרון הגנטי כדי להשתמש בדרכון שלהם ולהימלט מהארץ. רבים כבר הצליחו לברוח בדרך הזו ועל פי הצלחתם, עד שפקידי משרד הפנים עולים על התרמית הם כבר ישבו על חוף הים עם שייק בננה. 

סיפורי תאומים (צילום: ויקיפדיה)
הסתבכתם? חבל שאתם לא חלק מתאומים | צילום: ויקיפדיה

4. זהות בדויה - דרכון מזוייף

השיטה הרווחת ביותר בעולם וגם בארץ היא אימוץ של זהות בדויה בעזרת דרכון מזוייף. בשיטה זו נוהגים להשתמש גם עבריינים המאלצים אחרים להשתמש בזהות בדויה על מנת לבצע הברחות לארץ של סמים, כספים ודברי ערך. 

5. הסתננות למדינות שכנות

מדובר בשיטה קשה ומסוכנת מאד, אך עם זאת נפוצה בשנים האחרונות. תמורת כמה עשרות אלפי שקלים ניתן להסתייע במבריחים בדואים כדי להסתנן מישראל למצרים או לירדן. במקרים אלה לרוב הפושעים ימשיכו ממדינות אלה בטיסות המשך מקהיר או עמאן מה שאומר שהם גם הצטיידו בדרכון מזויף.

6. יאכטות וצלילות: בריחה דרך הים

עבריינים מבוקשים נעזרים לא פעם בבעלי יאכטות כדי להימלט לקפריסין ומשם אל העולם הפתוח. כיוון שהפיקוח על היאכטות לא הדוק, בעזרת תחכום קל אפשר להחביא נוסעים בתא המנועים או בתאים עם דפנות כפולות. שיטה רווחת נוספת היא צלילה מתחת ליאכטה עד לסיום הבדיקות של המשטרה ואז לטפס חזרה פנימה ולהמשיך הלאה. ואם כבר בעסקי הצלילות, שיטה נפוצה נוספת היא לצלול מחופי הים האדום באילת עד לעקבה או סיני. 

צוללים עם כרישים? זה הזמן להפסיק (ארכיון) (צילום: רויטרס)
בריחה בצלילה מהים האדום. קחו בחשבון את הכרישים | צילום: רויטרס

7. אוניות משא וספינת תענוגות

הסתננות לאוניות היא שיטה עתיקה שמוכרת לנו עוד מימי הטיטניק העליזים, בין אם מדובר באוניית משא או הפלגה של שיט תענוגות בספינת קזינו מפוארת, ברגע שאותם נמלטים מצליחים לעלות על הסיפון, הם למעשה כבר בחצי הדרך החוצה. 

8. מוות מזוייף

לא מעט אנשים שרצו להיעלם מהעולם מבלי להותיר עקבות או החליטו לזייף את המוות של עצמם. היתרון של שיטה זו היא שברגע שהאמינו לכם אף אחד כבר לא ייצא לחפש אחריכם. בין הדרכים הנפוצות לשימוש בטכניקה זו אפשר לראות מקרים של הצתות ופברוק של התאבדות על די השארת רמזים שהובילו לחשדות שמדובר בחיסול או התאבדות.

9.  דאבל פספורט

כמדינה של עולים, המון ישראלים נושאים דרכון זר בנוסף לדרכון הישראלי שברשותם. הדבר הזה יצר למעשה את אחת השיטות הנפוצות לבריחה מהארץ. פעמים רבות גם אם יש נגד אותם עבריינים חשדות, במשטרה מבקשים מהם רק להפקיד את הדרכון הישראלי, מה שמאפשר עדיין לצאת מהארץ ולהסתובב ללא חשש במדינות בהן אין הסכמי הסגרה עם ישראל.

10. השיטה הפלסטינית

יחסי השכנות שלנו עם מדינות ערב לא תמיד מציעים יתרונות בולטים, אבל המצב שונה לאדם שמנסה לברוח מהארץ. אחת הדרכים הפופולריות לצאת מהארץ בלי להשאיר עקבות, מתבצעת בסיוע מבריחים מהרשות הפלסטינית. במקרים אלה לרוב הנמלטים מגיעים למזרח ירושלים, שם מחכה להם המבריח עם דרכון ירדני מזויף וכל מה שהנמלט צריך לעשות זה להצהיר שהוא לחאג' לסעודיה - לעליית הרגל למכה. 

"נופלות על הרגליים": שלישי (25.4) אחרי ארץ נהדרת, ערוץ 2, קשת