עין גדי – גן עדן נצחי בלב מדבר

לא משנה כמה פעמים מבקרים בעין גדי – תמיד רוצים לחזור. נווה המדבר הפלאי הזה הוא גן עדן של מים מתוקים בלב היובש של מדבר יהודה אל מול ים המלח ההולך ונעלם. המפגש עם המפלים והמים מחייה את הנפש וכשצועדים בנחל דוד נוסף לכך מפגש כמעט 100% בטוח עם שפני סלע ויעלים. בשמורה זורמים שני נחלים – נחל דוד (שחלקו הראשון גם מונגש) ונחל ערוגות. נחל דוד הוא הקליל והקצר יותר (בחלקו גם מוצל) וניתן לצעוד בו במסלול מעגלי. בדרך עוברים בין כמה בריכות ומפלונים קטנים שמזמינים עצירה ושכשוך. סוף המסלול במפל נחל דוד הגבוה והיפה. אחרי המפל ניתן לחזור לפתח השמורה או לעלות לנחל דוד עליון (הפנייה מעלה היא מצד ימין קצת אחרי שעוזבים את המפל). המסלול מגיע למעיין שולמית ומערת דודים ומספק בילוי רטוב בחלק היפה והפחות מוכר של אחד המסלולים הכי ידועים בישראל. המסלול של נחל ערוגות רציני יותר וההליכה עד המפגש הכיפי עם המים חשופה לשמש ואורכת זמן רב יותר, אבל זה משתלם. המים עמוקים יותר ומזמנים הליכה במסלול רטוב עד המפל הנסתר. גם כאן, אם יש לכם כוח ואתם מצוידים בסקרנות, ניתן להאריך את המסלול, לטפס לבריכות העליונות ולגלות את גן העדן האמיתי.

למי מתאים: לכל המשפחה וגם לצועדים רציניים יותר. בשמורה יש מגוון מסלולים חלקם מעגליים וקצרים, אחרים ארוכים יותר המגיעים לבריכות נוספות שקהל המשפחות פוקד אותם פחות.
כניסה: בתשלום
טיפ: מדובר במסלולים מאוד מתויירים, אם מגיעים בסוף שבוע או חגים מומלץ להיות הראשונים בשמורת נחל דוד ו"לתפוס" בריכה או מפל לפני שמגיעים ההמונים.

עין בוקק, ים המלח (צילום: vvvita, Shutterstock)
עין בוקק | צילום: vvvita, Shutterstock

עין בוקק – עין גדי הקטן

דרומית לעין גדי על כביש 90, ממש מול המלונות של עין בוקק מתחיל המסלול הקצר (פחות מקילומטר) והיפהפה של נחל בוקק שבקניון שלו נובע עין בוקק. הצעידה קלה מאוד ומהנה והמפגש עם המים הוא כמעט מידי (הצטיידו בנעליים להליכה במים לטיול חווייתי. אפשר גם ללכת גם לצד המים). המסלול מוצל ברובו ובתחילתו עובר ב"מנהרות" קנה מצוי שממש סוגרות על הדרך. בהמשך עוברים בין אשדים קטנים, מגלשות סלע ועצי אשל ואחרי הליכה נעימה מגיעים לבריכה עם מפל רחב. המפל, גובהו כ-3 מטרים והוא מזמין טיפוס קליל על הסלע עליו גולשים המים והתרעננות לרגליו. מכאן ניתן לשוב באותה דרך, אך מיטיבי לכת יכולים להמשיך לטפס על המצוק מעל הבריכה ולעלות בעלייה התלולה אל עבר עין נואית ולסיים מסלול אתגרי במצד בוקק.

למי מתאים: מסלול הלוך חזור לכל המשפחה. ניתן לאריך את הטיול ולצעוד במסלול מעגלי שמשלב טיפוס וירידה אתגריים.
כניסה: ללא תשלום
טיפ: מאחר שהמסלול נגיש וחינמי מגיעים אליו רבים. כדאי להגיע בימי שישי או ביום חול או לנצל את העובדה שאין כאן שעות פתיחה וסגירה ולצאת לטייל דווקא בשעות אחר הצהריים המאוחרות כשרוב הקהל כבר בדרכו חזרה.

השביל התלוי בבניאס
השביל התלוי בבניאס

השביל התלוי בבניאס – לראות ולהתפעל אך לא להירטב

לפני שנספר על המים הגועשים והזרימה העוצמתית נקדים ונאמר שבמסלול המעגלי הזה אין גישה למים לא במהלכו וגם לא בסופו במפל הבניאס. מצד אחד זה מתסכל בייחוד בימות הקיץ, מצד שני באמת מדובר במסלול מרשים ומפתיע שכדאי מאוד להכיר ולצעוד בו בכל ימות השנה. תחילתו של המסלול בשביל מישורי ממנו תצפית לסביבה ואז יורד השביל ומתפתל מטה עד שמגיעים לנקודה שבה כבר שומעים את שאון המים אבל טרם רואים אותם. כמה דקות אחרי ותמצאו עצמכם צועדים על מערכת גשרוני פלדה ועץ התלויה מהמצוק מעל הנחל הזורם והשוצף. המראה מרגש (כי בהחלט לא מדובר בזרזיף) ולארוך כ-100 מטרים התחושה הכללית היא של קרירות אירופאית. אחרי שהצעידה על הגשרים מסתיימת ממשיכים בהליכה מתונה לצד הנחל עד שמגיעים למרפסת התצפית על מפל הבניאס הנופל מגובה של 10 מטרים. אם עומדים קרוב לגדר המרפסת אפשר ליהנות מרסס המים הניתזים במפל, אך אחר כך כל שנותר לעשות הוא לטפס מעלה בשביל ולפנטז על קרטיב קריר במזנון.

למי מתאים: לכל המשפחה. תינוקות ופעוטות במנשא. קחו בחשבון שהעלייה בסוף המסלול חשופה לשמש ודורשת מאמץ קל. ניתן לחבר בין מפל הבניאס ומעיינות הבניאס לטיול ארוך ברמת קושי בינונית.
כניסה: בתשלום
טיפ: אחרי שרואים את המים ולא ניתן לגעת בהם מתבקש להגיע אל הבניאס במקום בו כן ניתן לשכשך במימיו למשל סמוך לבית הלל או שאר יישוב.

נחל שניר (צילום: רשות הטבע והגנים)
נחל שניר | צילום: רשות הטבע והגנים

נחל שניר – הכי טיול מים

אי אפשר לבקר באצבע הגליל מבלי לטבול כמו שצריך לפחות באחד משלושת הנחלים באזור: שניר (חצבני), דן או הבניאס (חרמון). המסלול של החצבני הוא טיול מים קלאסי שמשלב אזור מנוחה ופיקניק בתחילת המסלול, שביל מוסדר ומונגש עד לבריכות השכשוך ובהמשך מסלול בטבע הפראי של ערוץ הנחל בתוך המים ולצדם, בין צמחייה ובדילוגים על סלעים ואבנים. המים הם גולת הכותרת כמובן והם קרירים (אך לא קפואים כמו מימי הדן), זורמים ונהדרים. מסלול נהדר עם ילדים ונוער שניתן לצעוד בו במסלול מעגלי קצרצר, קצר או ארוך ולשלב גם מסלולים נוספים במרחבי השמורה. כל המסלולים קלים ומזמינים.

למי מתאים: לכל המשפחה. הצעידה לצד המים ובתוכם, ההליכה רק במקומות המסומנים וכך גם הכניסה למים.
כניסה: בתשלום
טיפ: הגיעו עם נעליים או סנדלים סגורים להליכה במים ולא כפכפים שנוטים לברוח בזרם וגם לא נוח ובטיחותי לצעוד בהם על השביל החלקלק.

שוחים בעמוקים בזוויתן העליון - בריכת המשושים (יח``צ: ערן גל-אור, מסלולים> להתאהב בארץ מחדש)
בריכת המשושים | יח``צ: ערן גל-אור, מסלולים> להתאהב בארץ מחדש

בריכת המשושים – הרבה יותר מבריכה קטנה לטבול בה

רמת הגולן היא ארץ פלגי מים עם נחלים כמו הג'ילבון, זוויתן, יהודייה ואלעל, וגם מעיינות ובריכות קצינים צוננות. מבין כל מסלולי הנחלים החווייתיים בחרנו להמליץ על בריכת המשושים המיוחדת בתחום שמורת יער יהודייה שחובה להכיר. בגלל תהליכים גיאולוגיים באזור - קירות הבריכה תחומים בעמודי בזלת זקופים וזוויתיים בעלי צורה גיאומטרית מובחנת, שהטבע כאילו חתך ביד אמן. משושי הבזלת הם תוצאה של התקררות לבה שזרמה כאן ואז התגבשה לסלע בזלת שזו צורתו האופיינית כשתהליך הקירור הוא איטי. הבריכה עצמה גדולה, עמוקה וצוננת, אבל אחרי ההליכה מתבקש לטבול במים ולהישאר לנוח על גדותיה. לחניון חוזרים באותה הדרך, אבל הירידה הקלילה ומלאת הציפיות הופכת לעלייה מאומצת. מהר מאוד מתחילים להזיע ומיד עולה געגוע למכת הקור הרעננה שסיפקה הבריכה מהיפות בגולן. בשמורה קיימים שבילים נוספים (חלקם ללא מים) ואם רוצים להאריך את המסלול וללכת יותר לצד הנחל ניתן לרדת לבריכה בשביל הנקרא 'שביל הנחל'. מיטיבי לכת יכולים להמשיך מנחל משושים אל עבר נחל זוויתן במסלול ארוך ומאתגר.

למי מתאים: לכל המשפחה. קחו בחשבון שהעלייה מאתגרת עבור פעוטות והמים עמוקים.
כניסה: בתשלום
טיפ: בטיול עם ילדים קוראים כדאי להתאבזר בחוברת משימות "פקח צעיר" של שמורת טבע משושים שהוציאה רשות הטבע והגנים. את דפי החוברת ניתן להוריד בחינם מהאינטרנט או לקנות בכניסה לשמורה.

מאה הדברים הטובים בישראל - עין מודע, פארק המעיינות (צילום: אתר מפה)
פארק המעיינות | צילום: אתר מפה

נחל הקיבוצים ופארק המעיינות – לשחות במסלול

נחל הקיבוצים בקרבת בית שאן ניזון ממעיינות עין מגדל ועין חומה ומציע מסלול הליכה קצר (כקילומטר) שכולו עובר במים המגיעים עד לגובה המותניים או הכתפיים של אדם מבוגר. בחלק מהקטעים המעבר מחייב שחייה. ניתן ללכת גם בצד הנחל, אך בהתחשב בחום השורר באזור בייחוד באביב ובקיץ הבחירה בנתיב הרטוב - מתבקשת. פארק המעיינות הסמוך כולל כמה מעיינות (עין מבוע עין שוקק) שהוסדרו לביקורי מטיילים ומשלבים מים עם גישה נוחה ואזורי מנוחה ופיקניק.

למי מתאים: לכל המשפחה
כניסה: חינם
טיפ: הכניסה לפארק המעיינות היא בחינם אבל כדי להסתובב בפארק צריך אופניים (ניתן להביא מהבית או לשכור) או להיעזר ברכב גולף שגם אותו ניתן לשכור בכניסה. אל עין שוקק ניתן להגיע רגלית מרחק של כ-20 דקות מהכניסה לפרק.

עין חרדלית בנחל כזיב - שכשוך ברוח גלילית

נחל כזיב הוא אחד מהנחלים הגדולים והיפים בגליל עם מים זורמים, בריכות שכשוך, חורש ים תיכונים וצמחייה ירוקה. הנחל זורם מהרי מירון ונשפך לים סמוך לאכזיב וניתן ללכת בו בכמה מסלולי הליכה באורכים שונים שכוללים מקטעים שונים של הנחל. היתרון של עין חרדלית הוא קרבתו למקום בו משאירים את הרכב מה שמאפשר לסחוב בנוחות מחצלת וצידנית לפיקניק מוצל על גדת הנחל (כ-100 מטר הליכה ממקום החנייה ליד מתקן שאיבה מקורות לא רחוק מכביש 8911 בין עבדון למנות בגליל המערבי). הבילוי כולל רחצה ושוטטות נינוחה הלוך חזור במים עד לאן שרוצים ומנוחה תחת עצי דולב ותאנה הנותנים צל רב.

למי מתאים: לכולם
כניסה: חופשית
טיפ: כדאי גם לבדוק מסלולי הליכה נוספים בנחל כזיב העוברים בבריכות ובמעיינות עין טמיר ועין זיו. כדאי לזכור שעין חרדלית עשוי להיות עמוס במטיילים בשבתות וחגים ושהגישה לעין זיו נחסמה לרכבים.

>> לכל כתבות Pure Life