יום הזיכרון לשואה ולגבורה: הזמרים והיוצרים המצליחים בישראל נפגשו עם שורדי שואה והפיקו ביחד איתם ובשיתוף גלגלצ את האלבום "פסקול שלישי". האלבום מכיל 14 שירים חדשים ומקוריים, אינטימיים ומרגשים, אשר מבקשים לחבר את הדורות הבאים, שלא יזכו לשמוע את עדויות שורדי השואה בגוף ראשון, אל אותם סיפורים אישיים - ובכך לחזק את הזיכרון הקולקטיבי.

הפרויקט הפגיש בין אומנים ועולמות שבשום מקום אחר לא היו מתחברים. האומנים שהשתתפו ביצירת האלבום: איה זהבי פייגלין, אלון עדר, אליאנה תדהר, בניה ברבי, גיא מזיג, דורון מדלי, הראל סקעת, טל קסטיאל, יונתן רזאל, לי בירן, כרקוקלי, משה קלוגהפט, סיון טלמור, סתיו בגר, עברי לידר, פטריק סבג, קובי אוז, רון ביטון, ריטה, שי צברי ותמיר גרינברג.

"זאת הזדמנות אדירה לקחת נושא 'מסוכן' ולגעת דווקא בצדדים היותר חדשים וקלילים שלו", מספר היוצר תמיר גרינברג אשר הפיק ומבצע את השיר "למה אני", "לא שיש צד קליל באמת, אבל יש צד מודרני שהוא גם הצד שלנו, שמסתכל על הדבר מבחוץ ומתייחס לזה מנקודת מבט של היום. זה חומר שאני לא באמת מתעסק איתו, לכן זו הזדמנות מאוד גדולה. היוזמה הזו חשובה מאוד ולהיות פה זה כבוד בשבילי".

>> להאזנה לאלבום בספוטיפיי
>> להאזנה לאלבום באפל מיוזיק

עברי לידר, שיצר עם סתיו בגר, טל קסטיאל ורון ביטון את השיר "ארמונות ורסיסים", כמו גם את "מפת הכאב", מתאר: "ניסינו לכתוב משהו שיתאר את חווית הדור הצעיר ממש, שלאט לאט מאבד את החוט המקשר. האנשים האלה הם בעצם אנחנו, הם לא נפרדים מאיתנו. אחד מהדברים שדיברנו עליהם הרבה בעבודת ההכנה שלנו, זה איך נכתוב משהו שינגיש את הנושא וידבר עליו פחות בזהירות. לגעת בנושא כזה בכתיבה, זה לא כל כך פשוט".

אליאנה תדהר, אלון עדר, בניה ברבי, דורון מדלי, לי בירן וריטה היו שותפים ליצירת השיר "אומץ לאהוב". תדהר יצרה שיר נוסף באלבום, "פרפר", לצד ברבי, האחיות כרקוקלי ופטריק סבג. "זו פרה קדושה שאסור לגעת בה: לך תכתוב שיר שואה. מאיפה מתחילים?", מתארת אליאנה, "כשיצרנו את השיר לא חשבנו על מה היה בשואה, אלא אחרי שהיינו נוכחים בעדות מאוד מרגשת ונוגעת, כל אחד דיבר על סיפורים ונקודות מהחיים שלו, ומתוך המקום הזה עשינו את החיבורים שבסוף, כולם יכולים להתחבר אליהם".

"מה שעשינו היום זה לנסות ולהגדיל את הקאנון הלאומי, ולהוציא שירים שבתוכם יש משהו בדנ"א שיוכל להתאים גם ליום השואה", מסביר מדלי. בירן מוסיף, "אני מתרגש להיות חלק מהאנשים שיושבים פה, להיות איתם באותו חדר וההזדמנות ליצור. זה סשן שלא יכול היה לקרות אילולא הנושא הזה וחשיבותו".

קובי אוז שאחראי לשני שירים באלבום: "פתאום נושם" ו"הזקן מברלין", מודה: "בדרך כלל מוזיקאים מפחדים לגעת בנושא השואה. זה קשה, מפחיד ומצריך עוצמות עתיקות. אני חושב שאנחנו מסוגלים ליותר מזה, וזה מה שעשינו פה. המון שנים לא יצאו שירים טובים על האירועים שמאגדים אותנו. לרענן את הזכר הזה, זה משמעותי. כל דור מעביר את זה דרך הפריזמה שלו ומוציא מזה משהו חדש. לכל מי שגדל בארץ יש שותפות גורל עם נושא השואה. זה סיפור של כולם, והשיר מדבר בדיוק על הדבר הזה".

הראל סקעת שיצר את השירים "שיר מספר" ו"ילד שלי" תוהה: "איך מספרים את הסיפור הזה בשנת 2023? באיזו שפה מדברים, האם כותבים משהו כללי יותר או שמשתמשים במילים שמספרות את הסיפור בצורה מאוד ברורה? זה היה מעניין. המפגשים והזיכרונות בסלון הכניסו אותנו מהר לסיטואציה. אני בשלב שכשאני כותב היום מוזיקה, מה שעובר לי בראש זה איפה זה יפגוש את הילדים שלי כשיהיו גדולים, מה הם ייקחו מזה".