עד לפני שנתיים עזה הייתה תחת חסותו של יניב, לשעבר ראש מרחב דרום בשב"כ. הוא היה שם, ראה ולמד את הצמיחה המפלצתית של החמאס ושל מנהיגיו, וכעת הוא מתייסר שלא הצליח לשכנע את הדרג המדיני לחסל את מנהיג ארגון הטרור - יחיא סינוואר. "אני מתייסר מאוד, בסוף יש דרג מדיני, החלטות, אנחנו רצינו - היו הצעות, גם ישבנו הרבה מאוד זמן על הרבה מאוד אנשים. תמיד נדחה, כי ישראל מדינת דמוקרטית חפצת שלום והתפתנו לחשוב בחשיבה מערבית, ישראלית, נאיבית - שיהיה בסדר", אמר הערב (א') בסרטו של יואב לימור "הכוונת".

אי אפשר שלא לתהות מה היה קורה אם ישראל הייתה מאשרת את חיסולו של סינוואר לפני שנים. כמי שגדל בחמאס הוא התווה את הדרך לאורך השנים, הוביל את הארגון לפי תפיסת עולמו והפך אותו לאחד הרצחניים בהיסטוריה. "24 שנים ששרתי במוסד, הייתי איש מבצעים במגוון תפקידים, עבדתי הרבה בכיסוי; לאמץ לעצמך זהות בדויה, מקצוע בדוי, לאום בדוי", אמר עודד עילם, לשעבר ראש חטיבת הפח"ע במוסד.

"כשאני עבדתי גם מול טרוריסטים, היכולת שלי להגיע לנבכי נפשו, לצלול עמוק לתוך הנפש הזאת ולזקק מתוכה את האמת נתנה לי הרבה מאוד תובנות מי הם באמת", הסביר עילם ותיאר, "אתה לפעמים יושב במרפסת של דירה בקומה ה-15, משקיף על נוף מדהים, קצת שותים ומדברים - אבל הדברים שאתה שומע מחרידים. אתה מזהה את האפלה שיש בתוך הנפש, את השנאה, את העובדה שהוא בכלל לא מקבל קיום של כופרים, כמובן שאם הוא היה יודע שהכופר גם יושב מולו הסיכוי שלי היה לצאת במעלית ולא דרך המרפסת היה קטן מאוד".

עודד עילם  (צילום: מתוך "על הכוונת", קשת 12)
"אתה מזהה את האפלה שיש להם בנפש". עודד עילם, לשעבר ראש חטיבת הפח"ע במוסד | צילום: מתוך "על הכוונת", קשת 12

מה הם אומרים?
עילם: "לכופר למעשה אין זכות קיום מעל פני האדמה - או שיקבל עליו את האסלאם או שימות. למעשה, אנחנו לא מדברים על קונפליקט טריטוריאלי או פוליטי, אנחנו מדברים על משהו עמוק ביותר. אין הבדל מהותי בין תורת הגזע הנאצית, דאעש ואחרים לבין החמאס. אני רוצה להזכיר שהחמאס קדם לדאעש, הם אימצו חלקים גדולים מאוד מהאג'נדה החמאסית".

למעשה חמאס נבנה על האחים המוסלמים אשר נולדו במצרים. כשמדינת ישראל הכירה בחמאס הוא היה עדיין ארגון אזרחי קטן, שעסק בעיקר בצדקה וסייע לתושבי הרצועה. אלא שב-1987 הפך השייח יאסין את הארגון הכביכול לגיטימי לתנועה קיצונית ואלימה. "חמאס הוא תנועה דתית, פוליטית, חברתית, צבאית, עממית שנוצרה מלמטה. עיקר העוצמה זו ההתארגנות השכונתית-חברתית", תיאר אלוף במיל' תמיר הימן, "החל מרמת טיפת חלב, דרך תנועת הנוער ועד לפיצול האם אתה הולך להיות לוחם או איש המנהלה, או מנהיג דתי".

"כשבתוך המסגדים לוקחים נוער, מחנכים אותו על ברכי הקוראן ועל תורת האחים המוסלמים שבמהות שלה אומרת: 'אנחנו רוצים מדינה סונית, דתית, לשלטון החילוני אין שום משמעות'. בהקשר החמאסי 'אנחנו רוצים מדינת סונית, דתית, שבירתה ירושלים מהירדן ועד הים. אין תכלית ואין זכות קיום לישות הציונות'. זאת אומרת שאנחנו יוצאים למלחמת קודש אל מול הישות הציונית, זה הרעיון".

ב-1988 השייח יאסין איגד את האג'נדה הקיצונית באמנת החמאס, אשר מדגישה את המחויבות לתנועה ולערכיה. "גם כשישבתי עם אחמד יאסין ויחיא סינוואר, דיברנו רבות על האמנה. הם מדברים על מדינה מהנהר אל הים, מעוניינים להקים פה מדינה פלסטינית עצמאית, אבל הם מתכוונים למדינה איסלמית. הם רחוקים שמיים וארץ מהרשות הפלסטינית, הם חושבים לגמרי שונה, לגמרי אחרת", אמר מיכה קובי, לשעבר חוקר בכיר בשב"כ שחקר את יחיא סינוואר, "הם הרגו שם אלפים מאנשי הרשות הפלסטינית, זרקו מהמרפסות את אנשי הפת"ח. אח הרג את אחיו, אבא הרג את הבן, אלה הם אנשי החמאס".

"לא מעניין שני מיליון האנשים שחיים בעזה, לא מעניין אותם מה הם לילדים שלהם, אין להם שום שיקול חוץ מדבר אחד – להשמיד את מדינת ישראל, להרוג כמה שיותר יהודים וישראלים. הם רוצים לעורר פה את כל המזרח התיכון כדי להעלים אותנו",  אמר זהר פלטי, לשעבר ראש מנהלת המודיעין של המוסד.

"יש פה אידאולוגיה מאוד חזקה שמשחקת, והיא דבר שמתחיל בגיל מאוד צעיר, אנשים פשוט מחונכים לשנוא אותנו, ככל שאתה שונא יותר ככה אתה מצליח יותר", אמר סטיב, לשעבר ראש אגף החקירות בשב"כ.

חמאס עבר טרנספורמציה להיות הרבה יותר רצחני, ההקבלה הישראלית שנעשתה לדאע"ש די מדויקת. מתי זה קרה לו?
"אני לא חושב שאי פעם חמאס היה ארגון שלא חשב על רצח, להיכנס לתוך אוטובוס שיושבים בו ילדים, לפוצץ את עצמך ולקבל על זה ברכות מהנהלת הארגון זה לא משהו שאתה אומר שזה הפתעה, הרבה פעמים אנחנו מסכלים, אבל המעשים תמיד היו מעשים קשים. אם הייתה להם הזדמנות להכיר עוד אנשים הם היו עושים את זה, גם לפני השביעי באוקטובר".

ב-9 בדצמבר 1987, נפתחה האינתיפאדה הראשונה. "הם בעצמם אמרו 'בואו נתנער מהשלטון שמעלינו', בהתנערות הזאת, יחיא סינוואר, אז בחור בן 27, דמות מעניינת מאוד. איש דתי מאוד, חדור אמונה, מונע גם מההיבט הדתי של איך הוא תופס את החמאס כמי שצריך לשלוט גם ברעיון הפלסטיני וגם יצר שלטון לא מבוטל. סינוואר היה במנגנון הביטחון, למעשה השב"כ של החמאס, היה אמון על איסוף מידע על אנשים וחקירות אנשים שנחשדו בשת"פ. יחיא כבר רצח כמה משתפי פעולה והוא נעצר ב-13 בינואר 1988, נכלא ל-23 שנה, למעשה הוא נשפט לחמישה מאסרי העולם שבמבחן הזמן לא עמדו".

יחיא סינוואר (צילום: מתוך "על הכוונת", קשת 12)
"הקצב מחאן יונס". האיש העיקרי על הכוונת של מדינת ישראל - יחיא סינוואר | צילום: מתוך "על הכוונת", קשת 12

ד"ר שגית יהושע היא קרימינולוגית שמתמחה בפרופילים של טרוריסטים, היא עובדת עם הצבא וכבר שנים שהיא עוקבת אחרי סינוואר. "בניית פרופיל של מחבל זה דבר מאוד מורכב, צריך לבחון אלמנטים רבים ומגוונים, ביניהם אלמנטים פסיכולוגיים, סוציולוגיים, תהליכים שבן אדם עובר, רקע שממנו הוא בא. ככה אפשר להבין את הטיימליין של הבן אדם, להיכנס לראש היטב ובהתאם לכך להסיק מסקנות, להעלות תובנות שיכולות לסייע לנו בחקירה, בהבנת הבן אדם, בניהול משא ומתן איתו, כל מה שצריך".

>>לצפייה בסרטו המלא של יואב לימור "על הכוונת" באפליקציית +12, לחצו כאן

את לא יכולה להבין את הנפש שלו.
ד"ר יהושע: "אני כן יכולה להבין, אני לא מזדהה, אבל בסופו של דבר אני יכולה להבין את המניע שלו. יחיא סינוואר הוא בן אדם ששייך לדור הטרוריסטים, הדור הקודם. האידאולוגיה נמצאת אצלו בדם, יש לו גם מאפיינים מאוד נוקשים מבחינת היכולת האמפתית שלו, הרציונליזציה שלו, אבל בהחלט ניתן לראות שהוא מאוד עקבי לאורך כל הדרך באמונה שלו ובצורך שלו, ברצון שלו לקדם את המטרה שלו. הוא היה רוצה להיחשב כמושיע של העם הפלסטיני. להגיד עליו שהוא פסיכופט חסר רגשות, זה לעשות לו הנחות, להתנהל מולו בצורה לא נכונה".

יכול להיות שהוא כזה?
"לא ברמה כזאת שכבר הוא מאבד קשר עם המציאות, לא ברמה כזאת שהוא כבר פועל אך ורק לטובת האינטרסים האישיים שלו - הוא לא שם".

"יחיא סינוואר יכול להיות פעם אחת בשיא האגרסיביות והאלימות ופתאום, נראה לך כאילו משהו אחר עבר עליו", הוסיף אלוף במיל' תמיר הימן, "הוא היה מזכיר לי את העבריינים שהכרתי מילדותי, שיש להם שלב של נימוס, שלב של יישוב דעת, רציונל, ופתאום הם נכנסים לאיזשהו טירוף של אלימות שיחרב העולם ואני יחד איתו. האיש פסיכופט ברמה מסוימת, אבל חכם מאוד, קר רוח ואכזר".  

"ישבתי עם סינוואר סה"כ כ-150 שעות פלוס-מינוס, זה המון", אמר מיכה קובי, "בשנת 1988 הגיעו שניים, יחיא סינוואר ואדם בשם רוחי מושטהה, הייתה להם תאונת עבודה בבית בחאן יונס, התפוצץ להם מטען, הם נכוו, אז הגיעו לכלא. יחיא היה קשוח ביותר בתחילת דרכו, הוא אולי יום-יום וחצי לא רצה לדבר על כלום. שאלתי אותו שאלות הוא פשוט לא ענה. אז אחמד יאסין נתן לו פסקת דין הילכתי, אמר לו 'אני מצווה עלייך להודות, לספר את כל מה שאתה יודע על החמאס'".

למה הוא עשה את זה?
קובי: "כי אחמד יאסין שיתף איתי פעולה והוא היה זקוק להרבה טובות מצידי, אתה יודע מה הייתה הטובה הכי גדולה בשבילו? שאני אביא לו מברשת שיניים שיוכל כל חמש דקות לצחצח שיניים, אוכל דיאטטי כמו שהוא רגיל לאכול, הוא היה זקוק לי מאוד".

בתמורה לזה הוא מכר את החברים שלו?
"הוא אמר לסינוואר לדבר, אני הכנסתי את סינוואר מיד לחדר, היה צריך לעשות את זה מהר. כמובן שלא מצא חן בעיניו כל הסיפור, אבל הוא ישב ודיבר".

הוא תיאר לך איך הוא רצח את משתפי הפעולה?
"הוא תיאר בדיוק איך הוא עשה את זה. היו אנשים שהתחננו לפניו ואמרו לו: 'אל תרצח, אנחנו לא מרגלים', הוא אמר 'תקעתי את הסכין בבטן ואחר כך פתחתי להם את הצוואר', לכולם הוא פתח את הצוואר. אנחנו לא נתנו לו את השם 'הקצב מחאן יונס', מי שנתן לו את השם הזה, אלה הערבים מעזה. לך אני יכול לומר שאף אחד מהאנשים שהוא רצח לא היה משת"פ של ישראל, הוא לא התבייש לומר כשהוא ישב מולי: 'אני עוד אהרוג אותך, תעשה לי מה שאתה רוצה, לפי אמנת החמאס אנחנו חייב להיכנס, לשחוט כמה שיותר יהודים, לעשות פיגועים, לחטוף חיילים, לרצוח".

מתמלילי החקירה של יחיא סינוואר הוצג: "כשחקרנו אותו לא הרבצנו לו, קשרתי לו את העיניים בשביל שלא יראה, הכנסתי אותו לקבר גדול וחנקתי אותו בכפייה. עטפתי אותו בבד לבן, תכריך וסגרתי את הקבר".

ב-1989 הופיע טרור חדש של החמאס, כשהחיילים אבי סספורטס ואילן סעדון נחטפים ונרצחים. סספורטס נחטף כשהמתין לטרמפ בדרכו הביתה, גופתו נמצאה כמה שבועות אחר כך. סעדון נחטף מצומת ראם כשהחוטפים מחופשים לחרדים, במהלך הנסיעה הוא נאבק בהם ונורה. גופתו נעלמה ונמצאה רק אחרי שבע שנים. "סינוואר למעשה היה איש שהביא את הרעיון לאחמד יאסין לחטוף אותם, הוא אמר: 'אנחנו צריכים להתחיל לחטוף חיילים ובביצוע פעולות צבאיות נגד האויב'", הוסיף קובי.

הטרור התפשט ונפתחה חזית חדשה גם ביהודה ושומרון. אמיל, לשעבר בכיר בשב"כ שחקר את צאלח אל עארורי אמר: "בסוף 1992 קורים פיגועים אחרים בחברון, אנחנו לא מצליחים להבין מה זה. אנחנו מצליחים לקבל אינדיקציה ראשונה שזה החמאס, החמאס הצבאי". "אני זוכר את הפיגוע הראשון של החמאס שהיה בעצם הנחת מכונית תופת, אנחנו לא ידענו מה זה, לא כל כך הבנו", הוסיף סטיב, "זה היה לפני כל פיגועי ההתאבדות, אבל לאט לאט שנכנסנו פנימה, הבנו את הממדים, העוצמה, סוג האנשים שעומדים מאחורי ארגון כזה". 

סאלח אל-עארורי המכונה אבו-אחמד מחברון היום מכהן כסגן ראש הלשכה המדינית של החמאס, שממונה על פעילות הזרוע הצבאית ביהודה ושומרון. בנובמבר 2018 הכריזה ארצות הברית על פרס כספי על ראשו. הוא אף פעם לא מתלכלך בעצמו, תמיד עומד מאחורי הקלעים, מגייס כספים ותחמושת - ומשכנע אנשים לבצע פיגועי התאבדות.

השם שלו כמי שמוביל טרור מגיע לשב"כ, הם עוצרים אותו במעצר מנהלי שנמשך לסירוגין 15 שנה. ישראל מציעה לו שחרור תמורת גירוש, הוא עוזב את הארץ ומשתקע בלבנון. "הוא בונה את קשריו עם החיזבאללה, מעמיק את הקשר עם האיראנים, הוא דמות שיצרה את העולם הצבאי החיצוני של החמאס, הדמות שיצר את הסיפור הזה".

ארגון הטרור חמאס (צילום: מתוך "על הכוונת", קשת 12)
ארגון הטרור חמאס בתחילת דרכו הרצחנית | צילום: מתוך "על הכוונת", קשת 12

"אני חושב שאנחנו הגדלנו אותו הרבה יותר ממה שהוא הצליח לבצע, האיש הוא לא בדיוק לוחם, הוא נושא במדינה מסוימת את חזון איחוד החזיתות. זה מאוד הטריד אותנו".

"יש לו שני מצבי הפעלה, או שהוא בהכנות לפיגוע, או שהוא שחרר כבר את הפיגוע, הוא אסף סביבו את כל האנשים הרעים", אמר אמיל, לשעבר בכיר בשב"כ.

אמנם בכירי הנהגת החוץ של החמאס יושבים בחליפות מחוץ לישראל, אבל את הטון ואת המדיניות של התנועה קובעים גם האסירים הביטחוניים בבתי הכלא. מי שהעלה את מעמדם והפך אותם לכל כך משמעותיים וחשובים היה סינוואר. "לחמאס יש הנהגה בכלא שהם בוחרים אותם באופן דמוקרטי, יש בחירות כל תקופה מסוימת ובוחרים את ההנהגה", אומר אילן בורדה לשעבר ראש חטיבת המודיעין בשב"ס.

"תפסתי ספר שלו שהוא תרגם, של כרמי גילון. הם עקבו אחרי השב"כ, אחרי כל המוסדות שלנו, ניתחו אותם, כי הוא עבד בתחום הביטחוני שזה חקירות אסירים, והוא העביר את זה לארגון החמאס. הוא יישם את זה בחמאס, הלכה למעשה, אבל הקצין עם זה - הקצין בשיטות החקירה שלו, בעשייה שלו, אם זה באמצעות הכאה, או לשים אותם על פלטה", מוסיף בורדה.

מה זאת אומרת לשים מישהו על פלטה?
"לקחת בן אדם שחשוד בשת"פ ולחקור אותו, ואם הוא לא מודה, אז להפשיט אותו ולשים אותו על פלטה רותחת כדי לשרוף אותו, זה קרה לנו בכלא כשחקרו אסירים שם".

"הנחמדות של סינוואר מבלבלת מאוד", מסביר בורדה ומוסיף: "הוא נחמד, מחויך, מדבר. הוא נראה פחות קשוח ופחות נוקשה, זה רק דרך שלו להגיע ללב של הסוהר או הקצין שמדבר אותו. זה לא אומר שאם הוא יתפוס אותך בפינה הוא לא ידקור אותך ויהרוג אותך, אל תתבלבלו. אני בתור מפקד כלא צריך להוציא מידע, לדעת מה קורה בכלא שלך, אתה לפעמים עושה דברים שנראים למי שמסתכל מבחוץ, למשל לשבת איתם לשתות קפה".

ישבת לשתות קפה עם השטן.
"כן, ידעתי שאני שותה קפה עם השטן. שתי דקות אחרי שיצאתי מהאגף, אם היה לי סקוצ' ביד לשפשף הייתי עושה את זה כי זה מה שהרגשתי".

ביוני 2006, מתחיל האירוע שיוביל את סינוואר חזרה אל רצועת עזה וכל הדרך אל השלטון: גלעד שליט נחטף לעזה והוחזק בידי החמאס במשך 5 וחצי שנים, עד שנחתמה עסקה שהובילה לשחרורו. בתמורה משחררת ישראל 1,027 אסירים, בראשם יחיא סינוואר. האחראי לחטיפת שליט הוא האח הצעיר של סינוואר.



מסתבר שבזמן שסינוואר הגדול היה בכלא, אחיו הקטן עשה את העבודה מבחוץ. "מי שבנה את סינוואר, הוא האח הקטן מוחמד. כשהתחילה להתגבש עסקת שליט, עלו אליו לרגל כי ידעו שהוא מגבש את הרשימות. בשלב מסוים נמאס לו והוא הודיע: 'הבא שמגיע אליי, אני לוקח את גלעד שליט לחוף עזה וכורת לו את הראש', ככה נפסקה העלייה לרגל", מסביר עודד עילם.

סינוואר לא מוכן לחתוך על המסמך שלא יעסוק בטרור, עליו נדרשים לחטוף כל האסירים הביטחוניים ומעכב את שחרורם, עד שלבסוף מתקבלת החלטה לשחרר אותם בכל זאת. הוא מתקבל בעזה בכבוד ענק, אחרי שהיה כלוא בחדר קטן עם עוד שלושה אסירים. ביום שהוא השתחרר הוא נאם והכריז שידאג לשחרר את שאר האסירים. "סוגיית האסירים כל הזמן יושבת לסינוואר בראש. הסיבה הראשונה היא שהוא רוצה להיות גיבור של כולם. הוא רוצה להשתלט על יהודה ושומרון, כי רוב האסירים משם ושחרורם לשטח, יעצים אותו ואת החמאס", מוסיף עילם.

ב-2011 כשהוא חוזר לעזה, הוא מתמנה לראש משרד העבודות, שזה המשרד שאחראי על הפיגועים. שם מתפתחת אצלו תפיסה שנועדה להתמודד עם המצור על רצועת עזה - ישראל צריכה לספק הכל. בדיוק כמו שהוא נהג לקבל דברים בכלא, דרך אלימות ושביתות אסירים, בעזה הוא עושה אותו דבר עם האזרחים. התפרעויות ואירועי אלימות על הגדר שנועדו כדי להשיג מישראל מה שהוא רוצה: כסף קטארי ואשרות עבודה, בזמן שבמקביל הוא מחזק את צבא חמאס.

בשנת 2014 חוזר סינוואר אל מטרת העל שלו: חטיפת חיילים ישראלים למען שחרור אסירים פלסטינים. במהלך מבצע צוק איתן חוטף החמאס את גופותיהן של אדר גולדין ואורון שאול, ובהזדמנות אחרת נופלים לידו אברה מנגיסטו והישאם א-סייד.

מהר מאוד סינוואר סולל את דרכו אל הפסגה ובשנת 2017 נבחר להחליף את איסמעיל הנייה בתפקיד ראש ממשלת חמאס. "כשמדברים על צמרת חמאס, צריך לזכור על מי אנחנו מדברים. מי שנתפסים היום כראשי החמאס כמו הנייה, אבו מרזוק, משעל וערורי, הם לא הצמרת האמיתית. הם הלכו ונדחקו ולפעמים הם לא מודעים אפילו להחלטות שמתקבלות בצמרת הצבאית שיושבת בעזה ובראשה מוחמד דף", מסביר עודד עילם.

"מוחמד דף הוא חצי אגדה עוד בחייו, בעל 7 נשמות שנתקף ושרד וממשיך לתפקד. עצם העובדה שהוא קיים בעזה, מעוררת מוטיבציה אצל האנשים".

מוחמד דף  (צילום: מתוך "על הכוונת", קשת 12)
מוחמד דף באחד מניסיונות החיסול שהצליח לשרוד במהלך השנים | צילום: מתוך "על הכוונת", קשת 12

בימים האחרונים איתר צה"ל צילומים עדכניים של דף, מהם ניתן להסיק שהפציעות שלו היו חמורות פחות מכפי שהעריכו בישראל.

מוחמד דף מפחד למות?
שגית יהושע: "הוא מרגיש שהוא אישיות על ושהוא לא ימות לעולם. בשלב זה גם אצל דף וגם אצל סינוואר, המוות זה משהו שהם כל יום מצפים שיקרה, לכן אני חושבת שזה כבר פחות מנהל אותם".

השם הפחות מוכר במשולש הפסגה של חמאס הוא מרואן עיסא. "אלו ילדים שגדלו באותה שכונה, שתפיסת עולמם נבנתה ביחד. עיסא תמיד מאזן בין השלושה", מסביר יניב, ראש מרחב דרום בשב"כ לשעבר. עילם ממשיך לתאר את דמותו מזווית מבטו: "הוא דמות מאוד חשובה בחמאס, היכולת שלו לבנות תעשייה צבאית שלמה בסדרי גודל כאלה".

"אם מקבילים את עיסא לתפקיד בישראל, הוא גם סגן שר הביטחון, גם סגן הרמטכ"ל, ראש אגף אסטרטגיה וראש צוות חשיבה ביחד. הוא איש אחד שמקיים הרבה מאוד פונקציות, יש לו רגל בצד המדיני ורגל בצד הצבאי ולכן הוא מסוכן", טוען אלוף במיל' תמיר הימן.

בבוקר ה-7.10.23, ראינו מה השלישיה הזאת מסוגלת ולאילו זוועות ואכזריות מחבלי החמאס מסוגלים להגיע. "הוא היה מאוד ברור במה שהוא רוצה לעשות", מסבירה יהושע את המתקפה של סינוואר וממשיכה: "אנחנו אלה שלא קראנו את המפה נכון. ראינו את האימונים, את התוכניות, את הכל. הוא אמר את זה וזה היה מאוד ברור. מה שכן היה חכם מצידו זה להרדים אותנו".

מה מעמדו של חמאס אחרי האירוע הזה?
תמיר הימן: "אין. הוא ביצע הימור על כל הקופה, הוא הרוויח את מעמדו לנצח. הניצחון הגדול של סינוואר, יביא לחורבן שלו".