תינוק בוכה (צילום: istockphoto)
כל הדרכים ללילה שקט | צילום: istockphoto

מאת רונית דוייב, המנהלת הרפואית של אבוט, יצרנית סימילאק

כשתינוקכם סובל מקשיי עיכול, אתם נתקלים בלא מעט מושגים שלא הכרתם, או כאלו ששמעתם בעבר מאחות גדולה או חברה טובה, ולא ממש הבנתם או התעמקתם בהם. מדובר בימים לא קלים לתינוק ולכם, וזמן רב להעמיק בידע אין לכם, כשהקטן בוכה בלי הרף ומרגיש לא נינוח. אז להלן מילון קצר ומהיר על כמה מושגים שחשוב לדעת ולהכיר: 

מערכת העיכול של התינוק - מערכת העיכול של תינוק שזה עתה נולד נמצאת במצב של התפתחות, ולכן היא רגישה. במהלך שלושת-ארבעת החודשים הראשונים לחיי התינוק, מערכת העיכול נמצאת במצב של הסתגלות, המלווה לרוב בכאבי בטן. זוהי תופעה טבעית.

קוליק – כאשר יש סימנים של כאבי בטן עוויתיים חוזרים ונשנים, חוסר נוחות ובבכי ממושך. תינוקות מתחילים לסבול מקוליק סביב גיל שבועיים - שלושה, ושיא ההופעה חל בגיל 6 שבועות. התופעה נעלמת כליל עד גיל 4 חודשים. הבכי מתחיל בדרך כלל בשעות הצהריים-ערב. לעתים מלווה הבכי בהאדמה של הפנים והעור ובגזים.

עצירות – פעוטות ותינוקות הסובלים מעצירות מתאמצים בדרך כלל ומראים סימני אי נוחות בזמן פעילות מעיים ובזמן היציאה. הצואה מקבלת צורה של כדורים קטנים וקשים, או שהיא רחבה וגדולה. לעתים צואה קשה נשארת בגוף התינוק, ואז נוצרת נפיחות והתינוק סובל מגזים וכאבים בעקבות העצירות.

תנועת מעיים - תנועות המעיים והיציאות אצל תינוקות משתנות מפעם לפעם בצבען, באחידותן ובתדירותן.  תינוקות רבים מתאמצים ונאנחים באופן טבעי בזמן פעולת המעיים. אין צורך לדאוג בנוגע להרגלי תנועת המעיים של תינוקך אלא אם יש שינוי במספר היציאות, או שהיציאות הופכות מימיות, דמיות, קשות מאוד או מלוות בכאב. במקרה של חשש לגבי תקינותן של היציאות, ניתן להתייעץ עם רופא.

שלשול- תינוק סובל משלשול כשלוש פעמים בממוצע במהלך השנה הראשונה לחייו. הסימנים הם יציאות תכופות, מימיות - לרוב תוך שינוי צבע וריח. במהלך השלשול תינוקות מאבדים מגופם נוזלים ומינרלים חשובים, ולכן יש להיות ערניים למצב בו השלשול חריף, ואז עלול התינוק להתייבש. במקרים אלו יש לפנות בהקדם לרופא על מנת להשיב לגוף את הנוזלים שאבדו.

פליטות - רוב התינוקות פולטים מעט לאחר ההאכלה. מדובר בתופעה נורמלית ויש להניח כי הדבר נובע מכך שמערכת העיכול שלהם עדינה ונמצאת עדיין בשלבי התפתחות. רוב התינוקות מפסיקים לפלוט עד לזמן בו הם מתחילים לשבת (כאשר כוח המשיכה עוזר להם לשמור על האוכל במקומו).

אי סבילות ללקטוז (סוכר החלב) - ישנם תינוקות העלולים לפתח בעיות בעיכול הלקטוז, שיבואו לידי ביטוי בצורות של שלשול, נפיחות, גזים וכאבי בטן. במקרה שכזה ניתן, לאחר התייעצות עם רופא, להעביר את התינוק לתרכובת מזון צמחית או תרכובת מזון לתינוקות חלבית ללא לקטוז.

 בכל שאלה בנושא תזונת תינוקך ניתן לפנות למוקד "צוות המומחים" של סימילאק, הכולל דיאטניות קליניות, בטלפון 1800-65-65-01.