עשרות אלפי שייח'ים ערבים פקדו בשבוע שעבר את ועידת הפסגה העולמית של ממשלת דובאי. זאת השנה הרביעית ברציפות לקיום הוועידה שכותרתה "חדשנות" והיא מושכת אליה אנשי עסקים ויזמים חברתיים מהמזרח התיכון ומשאר חלקי העולם. מאות רעיונות מוצגים בוועידה. את חלקם מאמצת ממשלת דובאי על מנת לשפר ולהשפיע על חיי היומיום של אזרחי האמירות הערבית העשירה. על סדר היום נושאים כגון: בריאות, חינוך, שמירה על הסביבה ועוד. בין השייח'ים לבושים גלביות לבנות ועטויים כאפיות לבנות עשויות פשתן הסתובב נשיא "איחוד הצלה", אלי ביר. לבוש חליפה מערבית הציג היזם החברתי הישראלי-אמריקאי רעיון שהדהים את השומעים. הוא סיפר כיצד בכל שנה ניצלים אלפי אנשים, חולים ופצועים, בזכות מענה מהיר של אנשים שנמצאים בסביבתם.

"תארו לכם אלפי אנשי רפואת חירום – רופאים, פרמדיקים וחובשים – שעוסקים בשגרת היום שלהם", אמר. "במקרה ואדם מתמוטט בקרבתם, מוקד חירום רפואי מזהה את מיקומם באמצעות אפליקציה המבוססת GPS  ומזניק אותם למקום. הם מגיעים למי שזקוק לעזרה בתוך דקה וחצי ומגישים לו עזרה ראשונה מצילת חיים עד להגעת אמבולנס למקום. פעולה מהירה כזאת משפרת את סיכויו של האיש לשרוד בעשרות אחוזים ומונעת נזק רפואי עתידי. פריסה ארצית של מתנדבים עם הכשרה בהצלת חיים, בשילוב טכנולוגיית הזנקה מתקדמת ואופנועי אמבולנס מהירים מצילים חיים. וזה לא רק רעיון", סיכם ביר, "מדובר במודל שמפעיל הארגון שלנו במספר מדינות בעולם. קוראים לנו 'איחוד הצלה'".

אלי ביר בדובאי (צילום: איחוד הצלה)
עשרות אלפי שייח'ים ערבים ויהודי גאה אחד. ביר בוועידת הפסגה בדובאי | צילום: איחוד הצלה

איחוד הצלה. קונספט חדשני מציל חיים

בישראל כבר התרגלנו שבמקרי חירום רפואי: תאונת דרכים עם פצועים, אדם שמתמוטט בגלל אירוע לבבי, נפגעים בפיגוע טרור – בתוך פחות משתי דקות מגיעים אנשי רפואת החירום של "איחוד הצלה" במהירות שיא. רכובים על אופנועי אמבולנס ומצוידים בכל הציוד הרפואי מציל החיים שנדרש הם מעניקים טיפול רפואי בשטח עד להגעת צוות אמבולנס למקום. אך בשאר המקומות בעולם הרעיון החדשני שמביא להצלת חיים אינו מובן מאליו והוא סוחף בהתלהבות את מי ששומעים עליו. כאשר שמעו בממשלת דובאי על הקונספט החדשני שמציל חיים, הזמינו את ביר להשתתף בוועידה היוקרתית.

"אני יהודי גאה, ישראלי-אמריקאי, ומאוד שמחתי על ההזמנה", מספר ביר. "דובאי מדינה מאוד ידידותית, מתפתחת מאוד והם עורכים את הועידה בשנים האחרונות כדי להביא חדשות בתחומי חיים שונים לדובאי. הוועידה הזאת היתה פלטפורמה להפצת הבשורה של 'איחוד הצלה' לעוד מקומות בעולם. דובאי מושכת מדינאים ומשקיעים רבים והיא מרכז עסקי ותיירותי בינלאומי חשוב. כך שיצא לי לפגוש בראשי מדינות ואישים שיכולים לקדם את נושא הצלת החיים על פי המודל שלנו בעוד ועוד מקומות בעולם".

אלי ביר בדובאי (צילום: איחוד הצלה)
ביר ומייזל מחופשים לשייח'ים ערבים | צילום: איחוד הצלה

"שמח לבקר במדינה ערבית, להכיר ולשנות דעות קדומות" 

חשוב לציין כי "איחוד הצלה" כבר נמצא בצעדים להקים ארגון מתנדבי רפואת חירום זהים ל"איחוד הצלה" בדובאי. בשנה שעברה סיכם ביר עם איש העסקים שאפי מאהר, מייסד חברת האמבולנסים ההודית הענקית "זיקיתזה" (ZIQITZA), על הסכם שיתוף פעולה במסגרתו יוקמו ארגונים אחים ל'איחוד הצלה' בדובאי, הודו ובנגלדש. שיתוף הפעולה החל לפני שנתיים, אז נפגשו ביר ומאהר במסגרת הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס. מאהר התלהב מאוד מההצלחה של מתנדבי 'איחוד הצלה' להגיע במהירות לכל מי שזקוק לעזרה רפואית ולהציל את חייהם של עשרות אלפי אנשים בשנה. מאהר הציע לביר לשתף פעולה להקמת מערך מתנדבים דומה באזורי הפעילות של חברת האמבולנסים שלו שהיא הגדולה ביותר בהודו והיא כוללת 1,600 אמבולנסים ובעלת סניף גדול בדובאי.

אותו ביקור לפני שנה בדובאי זכה לכותרות אחרי שביר, יחד עם מנהל הפעילות הבין לאומיות של 'איחוד הצלה' דובי מייזל, הצטלמו לסרטון עצמי כשהם צועדים ברחובות דובאי לבושים כשייח'ים ערבים. ביר סיפר בסרטון כי פילנטרופ התורם באופן קבוע ל'איחוד הצלה' שמע שהוא נמצא בדובאי ואתגר אותו. התורם הציע שאם השניים יצאו לרחוב לבושים כשייח'ים ויתעדו זאת, יתרום הנדבן לארגון שני אופנועי אמבולנס בשווי של יותר מרבע מיליון שקלים. ביר ומייזל הרימו את הכפפה והצטלמו כשהם מדברים בעברית בלב רחוב סואן באמירות הערבית.

איחוד הצלה (צילום: איחוד הצלה)
חובש מתנדב של 'איחוד הצלה' על אופנוע. רעיון שסוחף את כל העולם | צילום: איחוד הצלה

"אני יהודי גאה ששמח לבקר במדינה ערבית, להכיר ולשנות דעות קדומות", מסכם ביר. "אני גם מאמין ששיתופי פעולה להצלת חיים יכולים לקדם את השלום באזור". ביר יודע על מה הוא מדבר. כפועל יוצא של פעילותו להצלת חיים, הוא מחבר בין אנשי רפואת חירום מכל הדתות: יהודים, מוסלמים, דרוזים ונוצרים. בזכות פעילותו זו זכה בשנת 2013 לפרס גולדברג לשלום במזרח התיכון של המכון לחינוך בינלאומי (IIE). הפרס מוענק פעם בשנה לשני אנשים, האחד יהודי והשני ערבי, שפועלים יחד על מנת לקדם את השלום במזרח התיכון, זאת באמצעות פעילות משותפת ליהודים וערבים שמטרתה לשבור את מחסומי השנאה כלפי "האחר". עם ביר זכה בפרס מוראד עליאן, איש רפואת חירום שעומד בראש פעילות 'איחוד הצלה' במזרח ירושלים.