משמעת וספורט, משחקיות, חינוך טבעי וסמכות: אמש (שני) נחשפנו לארבע גישות שונות בגידול ילדים מתוך השמונה ש"מבחן ההורים הגדול" מציגה. התוכנית שבוחנת מה הדרך הטובה ביותר לגדל ילדים מאושרים ומוצלחים פתחה אתמול עם האתגרים הראשונים, ובין המשפחות שזכינו להכיר הם משפחת שמילוביץ. הזוג ליאת ואורן הגיע ל"פאולה וליאון" שם שיתפו בתחושות מפרק הבכורה ודיברו על הדרך בה הם מאמינים.

"זה לא פשוט להראות את הבית מפנים, אבל זאת הייתה חוויה", שיתפה ליאת על הצפייה בעצמם דרך המסך, "זה שם לנו מראה, ראינו את עצמנו. אני חושבת שזה הצטייר הרבה יותר קשוח ממה שזה באמת. זה נראה מאוד דרמטי אבל בגדול החיים שלנו דיי נעימים ושלווים".

ליאת ואורן דוגלים בשיטת משמעת וספורט, הם מעידים שהבית שלהם מתנהל כמו במסגרת צבאית, עם לוחות זמנים ומשימות. הם רואים עצמם כ"קשוחים ואולד סקול", ובביתם יש הקפדה על תזונה מאוזנת, מטלות ופיקוח. "יש סדר יום קבוע ומטלות אבל זה עושה את החיים יותר רגועים ונינוחים", הסבירה ליאת ואורן הוסיף, "הילדים מאוד שמחים ומאושרים לא חסר להם שום דבר, הקשיחות היא לא כל הזמן".

סדר היום נשבר לפעמים?
"לפעמים. עכשיו כשהם גדולים אנחנו יותר משחררים".

מה החוקים אצלכם בבית?
"אנחנו מקפידים מאוד על תזונה בריאה, מהצורך הזה נולד שכתבתי ספר ילדים שמעודד שתיית מים על פני מתוקים. הילדים מופיעים בספר וגם הבת של השכנים. זה בא מהצורך של שמירה על תזונה בריאה, בארוחות ערב הם תמיד אוכלים סלט וכריך מחיטה מלאה". 

משפחת שמילוביץ'  (צילום: מתוך "מבחן ההורים הגדול", קשת 12)
צילום: מתוך "מבחן ההורים הגדול", קשת 12

כשאתם פוגשים את ההורים האחרים והגישות האחרות, כל אחד משכנע את השני או שסופגים השראה ומיישמים?
אורן: "אנחנו לקחנו שני דברים קטנים שאהבנו, ואנחנו לא מנסים לשכנע. למשל בארוחת יום שישי אנחנו שואלים כל ילד דבר חיובי ושלילי שקרה לו השבוע, לקחנו את זה מזוג הורים אחר בתוכנית. אבל אנחנו מאוד מאמינים בחינוך למשמעת וספורט, זה מוביל להצלחה ואנחנו רואים את ההישגים ואיזה ילדים טובים הם".

ליאת: "אנחנו מקבלים גם המון תגובות חיוביות מהסביבה על השיטה".

העמידה מול דני פרידלנדר ועינת נתן שיש להם את הזווית שלהם זה גם קשה לפעמים. איך היה?
אורן: "אין לנו בעיה לקבל ביקורת, אנחנו מאוד מאמינים בשיטה שלנו".

ליאת: "להיות קשוחים זה עד גיל מסוים ואז צריך להתחיל לשחרר וזה מה שאנחנו עושים כרגע. אנחנו מתחילים להרפות ונותנים לה לעשות את הבחירות שלהם, הגענו למצב שאנחנו סומכים עליהם לגמרי ועכשיו אנחנו משחררים, אנחנו לא מחליטים בשבילם". 

בפרק הבכורה ראינו גם אתגר שהוביל אחריו לדיון לא קל אחרי שהציגו את ההתמודדות של משפחת שמילוביץ. האתגר דרש מהילדים וההורים להחליף ביניהם במשחק תפקידים, ולייצר מראה על הדרך בה הילדים חווים את גישת החינוך. למרות הביקורות שספגו מחבריהם למבחן, ליאת שיתפה כי היא בטוחה בדרך שלהם ומאמינה בה לחלוטין. "אנחנו רוצים לגדל ילדים שמחים ומאושרים ומאמינים שהגבולות והדרך הברורה שלנו תשמור עליהם מכל מיני דברים שקורים מסביב. אנחנו שומעים על דברים שקורים במערכת החינוך ולילדים בגיל הזה, ואנחנו מאמינים שמסגרת מוחזקת שומרת עליהם".

הם לא מחפשים לשבור את המסגרת?
אורן: "אצלנו זה לא קרה".

איפה יש חופש מהמשמעת והמסגרת?
ליאת: "בדרך כלל בסופי שבוע יש יותר זמן פנוי. הלו"ז שלהם מאוד צפוף אז באמת אין הרבה זמן, ובסופ"ש יש זמן להתפרק ולבלות, זמן לחברים וזמן משפחתי".

שניכם גדלתם ככה?
אורן: "לא. ההורים שלי היו מאוד חופשיים איתנו אבל אני גדלתי בפנימייה צבאית וזאת הייתה חוויה טובה. אני אוהב את הסדר והארגון, זה מקל עליי וזה עיצב אותי. כשנותנים לילד קטן מסגרת וזמנים זה יותר קל לו מאשר חופש".

ואם יש ימים שלא בא להם אימון?
אורן: "אין 'לא בא לי', ילדים לא מפספסים אימונים, גם אם כואבת היד או הרגל אין פטורים. אנחנו לא דורשים מהם משהו שאנחנו לא מקיימים, אנחנו מהווים להם דוגמה אישית".

ליאת: "זאת הבחירה שלהם והם בוחרים להתמיד".