כבר כמה עשורים שמשפחת דץ מוכרת בכל בית וסלון בישראל. משה ואורנה הפכו מזמן לצמד על-זמני אחרי שכבשו את במת האירוויזיון וגידלו דור שלם על קלטות ילדים שמתנגנות עד היום. עכשיו הגיע הזמן של הדור הבא של המשפחה - יועד דץ, כוכב טיקטוק עם עשרות אלפי עוקבים, שבעולמות מסוימים יותר מוכר מהוריו.

עכשיו כששניהם מגיעים לפריים-טיים, מנקודה שכל אחד מוכר בזכות עצמו, הם יתחרו ביחד ב"המטבח המנצח VIP" (הערב, רביעי, אחרי החדשות, קשת 12) ויפתחו את הסבב השני כדי להציב רף גבוה לשאר המתמודדים. בשיחה עם mako הם מדברים על הדינמיקה המיוחדת שלהם ועל החששות לקראת מה שהולך לבוא: 
משה: "האמת שאני בלחץ, למה אני...".
יועד: "איש שתלטן".
משה: "אבל זה בא מגאווה ודאגה, זה משהו נוראי. בכלל לא קלה המחשבה לבשל במטבח שלא אצלנו בבית, ועוד להיות מול המצלמות. למשל בבית אני יכול להגיד לו 'אולי תסתום', אבל בטלוויזיה זה ישמע פתאום דרמטי".

יש איזה מטבח מסוים שאתם מביאים לתוכנית?
משה: "בוודאי, אנחנו קוראים לו מטבח 'זיכרונות': אוסף של מנות, מטבחים וחוויות שאספנו ממקומות שטיילנו בהם ביחד".
יועד: "חוץ מהרעיון לקינוח שאני חשבתי עליו לגמרי מהראש, ויישמר גם כהפתעה לתחרות".
משה: "הוא המוביל, הוא מבשל מצוין".
יועד: "לכל מה שאני יודע להכין אבא מוסיף את הטוויסט שלו".

מאיזה זוג אתם חוששים במיוחד?
משה: "שמחה ויגאל גואטה, ניב גלבוע, שי אביבי. זאת פשוט עונה לא הוגנת. ניב מבקר מסעדות, שי זכה כבר בריאליטי של אוכל ויגאל ידוע כבשלן".

איך תתמודדו עם הביקורת שלהם?
יועד: "אתה רואה איך אנחנו מתרצים את עצמנו נכון? זה מסביר לך איך אנחנו עם ביקורת - אנחנו תמיד הכי בסדר".
משה: "אני אגיד לך את האמת, הבעיה היא לא בביקורת כמו הבעיה בתחרות. זה דבר נוראי בשבילי".
יועד: "יש לי בעיה עם תחרותיות, זה ידוע. כל פעם שיש תחרות ולא משנה על מה אני נכנס לזה יותר בטירוף. יוצא החוצה יועד שחייב לנצח".
משה: "אצלי זה גם ככה, לא הייתי נותן לכם לנצח במשחק דוקים. לא באנו לבשל, אנחנו באים לנצח. אנחנו לא מלח דק עדין וזהו, אנחנו מלח גס ומתובל".

ליועד יש היכרות מוקדמת עם אחד המתמודדים של הסבב הראשון, קווין רובין, שהוא גם חברו הטוב מהבית והשותף שלו בטיקטוק ובכל רשת חברתית. קווין ואמו קרן בישלו אחרונים בסבב הקודם ונתנו את המקסימום בסרוויס שלהם, מה שלא הספיק להם בשביל לעלות לגמר.  

אתם חושבים שתצליחו יותר טוב מקווין ואמו?
יועד: "בוא נגיד שקווין הוזמן ליותר ארוחות אצלנו בבית מאשר כמות הפעמים שהוא הכין בעצמו. הוא מומחה בלהזמין אוכל, נקרא לזה ככה, אבל הכי כיף איתו".

"היה תמיד אוכל בבית, אבל לא איזו דמות שעומדת ומבשלת כל הזמן"

לפני כ-16 שנים משה ואורנה דץ החליטו להפריד כוחות ולהתגרש. מאז שניהם שומרים על קשר טוב ויועד נהנה מכל העולמות. "האוכל של סבתא היה הכי טוב, אמא מבשלת נהדר ואבא מבשל מרקים ושניצלים הכי טוב בעולם" מספר יועד. משה התקשה לשמור על אדישות בתשובה שלו והתפרץ: "סליחה? מה עם הצ'ילי קון קרנה?".

יועד: "השניצלים היסטרים והמרקים שאתה מכין הם ברמת ואוו, השאר פחות. בגדול סבתא הייתה מבשלת יותר טוב מהשניים, היינו יוצאים המון למסעדות, היה תמיד אוכל בבית, אבל לא איזו דמות שעומדת ומבשלת כל הזמן".

משה כבר רגיל להיות בטלוויזיה ובאור הזרקורים אחרי שנים בתעשייה ובהופעות על הבמות הגדולות בארץ ובעולם, אבל בשביל הבן שלו יועד זאת תהיה הפעם הראשונה בפריים-טיים, דבר שלא עובר בקלות אצל משה: "אני מאוד בלחץ, מאוד. הוא עוד לא יודע איך לשחק את המשחק. אני מקווה לעבור את זה בשלום כמו שאני עובר כל החיים. מצד שני, בחודשים של ההכנות לקראת התחרות הזמנו אנשים והלכנו לקנות דברים ביחד, אהבתי את הבונדינג הזה של לעמוד במטבח ביחד ולדעת לתת מקום אחד לשני".

יועד הוסיף, "וזה כולל גם לצרוח על אבא שיעמוד בלוחות זמנים בתרגול בבית, כי הוא החליט להתיישב לאכול עם האורחים אחרי שהגשנו מנה ראשונה". משה סיכם "ובגלל זה לא משנה מה יגידו, כי טעמתי ואני יודע אם זה טוב או לא".

יועד ומשה דץ (צילום: ערן לוי)
"אוסף של מנות, מטבחים וחוויות שאספנו ממקומות שטיילנו בהם ביחד" | צילום: ערן לוי

ומהצד השני יועד, איך זה מרגיש לך להופיע לטלוויזיה עם אבא?
יועד: "לא רציתי להתחיל בטלוויזיה רק בתור 'הבן של', אלא גם ככוכב רשת ויוצר שמצליח בזכות עצמו".
משה: "שני הילדים שלי עברו פאזה, גם יועד וגם עומר. שניהם נורא רצו שלא יידעו שהם דץ, אבל היום הם בסדר עם זה. יועד ועומר מצליחים בזכות עצמם ומבחינתי שנינו הגענו ל'מטבח המנצח VIP' מנקודת שוויון, ולא בגלל שהוא הבן שלי. אני לא פה בשביל לחשוף אותו, ממש לא. אני רציתי לעשות את זה כי ידעתי שגם ליועד יש פלח שוק גדול, הוא מצליח בזכות עצמו והוא לא בא להתפרסם על השם שלי".
יועד: "גם נורא רציתי להיכנס לתחרות עם אבא, וזאת הסיבה העיקרית שהגעתי לכאן".

היום כבר אפשר להגיד ששני בניו הולכים בדרכו כשיועד הוא כוכב טיקטוק ויוצר תוכן עם עשרות אלפי עוקבים, וגם בנו הבכור עומר דץ, שהוא זמר יוצר, מופיע עם אביו. משה, שמכיר את הצדדים הטובים והפחות טובים של התעשייה, משתף בתחושותיו: "תמיד יש חששות של איך הם יסתדרו במקצוע הזה, גם כלכלית. אבל מכיוון שאני יודע מה אומנות עושה לנפש וכמה אתה מתוגמל כשאתה עובד בחלומות שלך ובכלל ביצירה, אז אני שמח שהחיים שלהם יהיו מאושרים לפחות בלב. זה מקצוע לא קל, ולהתבגר בו זה בטח לא קל כי תמיד מגיע משהו או מישהו חדש. אבל אני מאושר כשהם מאושרים, זה הכי פשוט בעולם".

View this post on Instagram

A post shared by Yoad Datz | יועד דץ (@yoadatz)

"נכנסתי לניתוח הזה עם אפס הבנה של מה אני הולך לעבור"

עולם האוכל נפתח בפני יועד אחרי המהפך הגדול ביותר שעשה בחייו. בגלל עודף משקל, יועד מצא את עצמו לא מתאים לגיוס לצבא. באותו הרגע הוא עשה החלטה עם עצמו ועבר פרוצדורה של קיצור קיבה בשביל להתגייס לצה"ל.

אחרי ניתוח מורכב ותקופת החלמה ממושכת, יועד שינה את אורח החיים וירד יותר מ-100 קילו, עד שלבסוף גויס מחדש. הוא מספר איך זה השפיע על הרגלי האכילה שלו ויכולות הבישול שלו: "אני חושב שנפתח לי לגמרי הבישול, הטעמים וההכנה של האוכל אחרי שעשיתי את הניתוח. התחלתי להכין לעצמי בדיוק את הטעמים שאני רוצה להגיע אליהם, כי אני לא יכול לאכול הרבה, אני רוצה שהטעם יהיה בול והביס יהיה מדויק. אז התחלתי לדייק את הטעמים לפי מה שאני אוהב, ואז נפתח לי העולם הזה של הבישול".

היום הוא עובד קשה בשביל לשמור על עצמו והוא לא מסתיר את החשש שלו לחזור אחורה: "זאת מחשבה שעוברת, בין אם אתה רוצה או לא, אבל זה לא איזשהו פחד קיומי. זה פשוט שם ואני פועל כדי שזה לא יחזור. לאחור אני רואה שאני מצליח".

אתה יודע שאתה מקור להשראה להרבה אנשים.
יועד: "כמות האנשים שמתקשרים אלי ושולחים לי הודעות עם שאלות של איפה לעשות את הניתוח ואיך לעשות אותו היא ענקית, אני מחלק טיפים על בסיס שבועי. הרבה מהחברים שלי נכנסו לעשות את שני הניתוחים בזכותי, גם את מתיחת הבטן וגם את קיצור הקיבה. אני נכנסתי לניתוח הזה עם אפס הבנה של מה אני הולך לעבור. רק ידעתי שאסור לי לאכול אפרסמון וכשיצאתי מהניתוח אמרו לי שאסור לי לשתות מוגז".

משה: "אני מאוד גאה בו, כי הוא לא עבר ניתוח של מעקף קיבה אלא ניתוח של קיצור קיבה, כשרוב האנשים יכולים לחזור אחרי שנתיים לאותו משקל. אני שומע אותו מדבר על פחד, ואני לא יודע אם זאת המילה, אבל אם כן אז פחד זה דבר טוב".

המהפך של יועד (צילום: החדשות12)
"הרבה מהחברים שלי נכנסו לעשות את שני הניתוחים בזכותי" | צילום: החדשות12

משה, כנראה שהרבה מהעוקבים של יועד ברשתות מכירים אותו יותר מאשר אותך, אתה מרגיש את הפער התרבותי עם הדור שלו?
משה: "לא יודע, זה משהו אחר. אני לא מנסה לדבר לדור הזה, אין לי טיקטוק וכאלה. אני מרוצה מקהל שלי. אני גם מבורך שהשירים שלי פונים לכל המשפחה - עדיין ילדים גדלים על השירים שלנו, מבוגרים שרים שירים שלנו, אני מופיע במועדוני זמר. אני פונה לכל חתך הגילים, אני לא רודף אחריהם באמצעי תקשורת אחרים, זה לא משהו שאני מייעד לעצמי".

יועד, אתה מרגיש שאתה מביא משהו שונה מההורים שלך?
יועד: "אני חושב שהערכים שהם הביאו הם שונים מהעולם של היום. הם הצליחו בפסטיבלי זמר, הם הצליחו באירוויזיון, אבל היום הם לא תופסים את אותו מקום במדיה ובמרכז התרבות. בשונה מאז יש היום דרכים אחרות לגמרי לחדור למיינסטרים".
משה: "אבל אני שוב אומר - אני לא צריך לחדור, אנחנו במקום אחר. היום אני לא צריך להילחם על כל קהל, כמו למשל הקהל של הטיקטוק".
יועד: "אני עדיין חושב שאתה ממש תצליח בטיקטוק".