הצופים בפרק ששודר בשבוע שעבר ב"כיפת ברזל" עצרו את הנשימה לכמה רגעים ביום חמישי האחרון. בסצנה דרמטית וכמעט קשה לצפייה נראה החייל, גור אריה, כשהוא מגיע לישיבה בה למד לפני הצבא כדי להצית את המקום. כשהרב תופס את חניכו לשעבר בשעת מעשה, העימות ביניהם חושף את הסוד הקשה של גור אריה - אותו רב ניצל את מעמדו ופגע בו מינית כשהיה נער בן 13. בסופו של דבר, מצליח הרב בדרכים מפוקפקות למנוע מתלמידו לנקום על הפגיעה בו, אבל הקטע משאיר כמה שאלות פתוחות. יואב שוטן גושן, אחד מיוצרי הסדרה, הסביר בראיון ל-mako על הרקע שהוביל לכתיבת הסצנה.

יואב שוטן-גושן (צילום: רדי רובינשטיין,  יחסי ציבור )
"זו תופעה שמתרחשת בשולי כל חברה, ובציבור הדתי היא כמעט ולא מדוברת" יואב שוטן-גושן | צילום: רדי רובינשטיין, יחסי ציבור

"כבר שלב הכתיבה הרגשנו צמרמורת"

שוטן-גושן, סופר, תסריטאי ומחזאי, יצר את "כיפת ברזל" יחד עם אשתו, איילת גונדר-גושן ושותפיהם ליצירה אבנר ברנהיימר ורעיה שוסטר. לדבריו, הסצנה המדוברת לא מבוססת על סיפור אמיתי ספציפי אלא על שורה של מקרים כאלו. "כולנו שמענו בתקשורת על רבנים שפגעו בתלמידים", הוא מסביר, "לצערנו זו תופעה מוכרת, למרות ניסיונות ההשתקה. חשוב להדגיש שבשום אופן אין כאן אמירה שהתעללות היא תופעה נפוצה בקרב רבנים. חס וחלילה. גם אין פה כוונה להכפיש את המגזר הדתי - רוב רובם המכריע של הרבנים הם אנשי חינוך ראויים כמובן, ואין כאן נסיון להטיל בהם דופי. בהקשר האקטואלי, רק בימים האחרונים חשף הבמאי ואיש התיאטרון רפי ניב, את הטענות על הטרדה מינית נגד גרי בילו מ"בית צבי" - מי שהיה כמו 'הרב הראשי' של בית הספר. שוב ושוב אנחנו מקבלים את אותו סיפור, גם בציבור החילוני וגם בציבור הדתי. גם בסדרה חשוב היה לנו להראות את הרב שיוצא להילחם לצד גור-אריה כדי לעשות צדק. עם זאת היו מקרים כאלה בעבר. זו תופעה שמתרחשת בשולי כל חברה, ובציבור הדתי היא כמעט ולא מדוברת. את זה חייבים לשנות".

מה מרגישים כשיוצרים סצינה כזאת?
"כבר בשלב הכתיבה הרגשנו צמרמורת, תחושה מוזרה, מפחידה ומרתיעה, והיינו צריכים לגייס כוחות כדי בכל זאת לדון על הנושא החשוב הזה, שהגיע הזמן שידברו עליו בצורה גלויה. פגיעה של רב או דמות אב בנער, היא אירוע מזעזע, טראומה הרסנית ומחרידה. קראנו ספרות מקצועית על הנושא, דיברנו עם פסיכולוגים, וזה מאוד מטריד, מבלבל ומדיר שינה".

מה למדתם מהתחקיר שעשיתם על הנושא?
"הקורבנות במקרים כאלו נמצאים במקום בעייתי מאוד. מצד אחד הם נפגעים מאוד, אך מהצד השני גם מעריצים ואוהבים את מי שפוגע בהם. חשוב להדגיש שהפוגעים הם בדרך כלל דמויות שופעות חוכמה, חום ואהבה. הם יכולים להיות מסורים מאוד, לעזור לתלמידים ברגעים קשים וכך לפתח איתם קשרים אינטימיים. לפעמים הניצול נעשה בלי שהצדדים מספיק מבינים מה קורה".

"לך תדבר איתה, תשפיל את עצמך" (צילום: מתוך "כיפת ברזל", שידורי קשת)
" אנשים טענו שכבר מהרגע הראשון ידעו שזה הסיפור של גור-אריה" | צילום: מתוך "כיפת ברזל", שידורי קשת

"מדובר בנושא שסובל מהשתקה"

לאורך הפרקים של "כיפת ברזל", המשודרת בערוץ 12, נבנתה דמותו של החייל גור אריה ככזה שמסתיר סוד גדול. הסצנה המדוברת פיזרה חלק מהערפל בעניינו, אך היוצרים מעדכנים שהסיפור עוד רחוק מלהיסגר. "היו תגובות של אנשים שטענו שכבר מהרגע הראשון ידעו שזה הסיפור של גור-אריה", מתייחס יואב לצורה בה התקבל הקטע אצל צופי הסדרה. "מבורך בעיני שהצופים כבר יכולים לעכל ואף לצפות סיפורים מהסוג הזה. אני מקווה שהדיון בנושא ישמש כתמרור אזהרה. באופן כללי, מוזר בעיניי שאין עדיין קמפיין metoo# בעולם הדתי. יש מקומות שבהם התחילו לדבר על הנושא, אבל נדמה לי שזה עדיין בחיתולים".

"לא היינו יוצאים למסע האפל הזה, אם לא היינו רוצים למתוח ביקורת. באנו לעורר דיון, לא רק לספק בידור, וכאן מדובר בנושא שסובל מהשתקה מסוכנת. ההשתקה הזו היא רב-מערכתית, ולא פשוט לשבור אותה: לנערים דתיים קשה במיוחד להתלונן על אירועים כאלה כבר ברמת השפה, משום שהתלונה דורשת מהם לומר מילים לא צנועות, לתאר דברים אסורים. הקהילות לפעמים מאוד סגורות, כמו משפחות מורחבות, ולא פשוט לאדם לצאת נגד דמויות מרכזיות שכאלה".

מי שעבד עם השחקנים על הסצינה מאחורי הקלעים, היה הבמאי אלון זינגמן. "אבי מצליח, שמגלם את גור אריה יצא לתחקיר מעמיק על הטרדות מיניות במגזר החרדי", הוא מספר על ההכנות המקדימות. "בעבודה האישית שלו הוא התבקש להגביר ווליומים רגשיים של חוויות אישיות, אחרות לגמרי. ביום הצילום של הסצנה הספציפית הוא הגיע טעון לסט, ובחר שלא לדבר עם הפרטנר שלו למשחק במשך כל היום, כדי להוציא הכל כשהמצלמה דולקת. התפקיד שלי בכל הטורנדו הרגשי שעברי עליו היה להיות קרוב אליו ולהטעין אותו, תוך שאני יורד לפרטי פרטים, מומצאים, של הטראומה שהדמות עברה".

>> היכנסו לעמוד הפייסבוק של "כיפת ברזל" וקבלו את כל העדכונים על הסדרה

"כמו שראינו במקרי עבר, הרבנים הפוגעים עשויים להיות אנשים מאוד כריזמטיים, מקושרים, והם מפעילים כל כוח אפשרי כדי להכפיש את המתלוננים", מסביר שוטן-גושן, "להציג אותם כשקרנים או משוגעים. היו בעבר מקרים שבהם הוסתר מידע מהמשטרה, סיפורים נקברו בפנים, וההנהגה הסתפקה ב"הגליה" של הפוגע, כלומר העברה למקום אחר. התוצאה היא שהפוגעים לא נשפטים, הקורבנות לא מרגישים שנעשה צדק, איש לא שומע על עונש ולא נוצרת הרתעה ראויה".

"מבחינתנו יש כאן סיפור על כוח, ועל השחיתות שהוא מזמן. שוב ושוב אנחנו רואים את זה, למרות שבכל מגזר תמיד מנסים להסתיר את העובדות. אנשים בעלי מרות הם לא בהכרח מפלצות, אבל לפעמים הסמכות והכוח מוציאים מהם רוע. לצידם פועלים גורמי כוח אחרים שמנסים למנוע זעזועים במערכת, מחפשים איך להסתיר סיפורים שכאלה כדי לא להכפיש את המגזר. בכך, הם רק תורמים להנצחת הבעיה". 

עוד ב"כיפת ברזל":