אין תמונה
חורף משודרג. אתר הסקי לה קלוזה
הרגע הזה בו אתה יורד ממעלית הסקי, גולש כמה מטרים, נעצר על סף המדרון ומעביר מבט פנורמי על הנוף המופלא מסביבך: פסגות מושלגות ונוצצות בשמש, מצנחי רחיפה צובעים את השמיים, גולשים קורעים את המסלולים הרחבים ולמטה, ממוקמת בנוחות בעמק, עיירת הסקי היפהפייה על בתי העץ שלה, האווירה החמימה (והשיכורה משהו), המסעדות והחנויות והפאבים שמחכים לגולשים שעומדים לסיים את היום שלהם על ההר.

ואז מגיע הרגע שאפילו מתעלה על זה, בו אתה משחיל את כפות הידיים העטויות כפפות ללואות של מקלות הסקי, נותן פוש – וטס במדרון הלבן נגד הרוח הקרירה והצלולה. אולי תוך כדי קריאת "יייי-הההה" ספונטנית.

אם אתם יודעים על מה אני מדבר אתם כנראה כבר מכורים לסקי. אם לא, קבלו את הכתבה הבאה כהמלצה לא רק על אתרי הסקי המצוינים של לה קלוזה (La Clusaz), לה גרנד בורננד (La Grand Bornand), סיינט ג'ין דה סיקסט (Saint-Jean-de-Sixt) ומניגוד (Manigod), אלא גם כהמלצה לנצל את מה שנשאר מהחורף ולהתחיל בתחביב המעולה הזה – שיהפוך את החיים שלכם למשודרגים בכמה רמות. באחריות.

אין תמונה
מלון חמים וביתי. לה ספינס

אתר בלי עברית

כבר שנים שאני גולש באירופה, ותמיד אני נתקל בישראלים – בין אם הם מגיעים עם חבילה מסודרת או בחבילה שהרכיבו בעצמם, הם שם. ישראל, אם לא ידעתם, היא אימפריה של סקי, וכשאתה יורד מהגונדולה יש סיכוי לא רע בכלל שתפגוש קבוצה של גולשים מתגודדים סביב מפת האתר ומתכננים בעברית מה הדרך הטובה ביותר לכבוש את הפסגה ממנה אפשר להשקיף למון בלאן.

לא כאן. אחרי יומיים של גלישה אינטנסיבית באתרי הסקי הסובבים את אגם אנסי (Annecy), שאלתי את המדריכים אם הם רואים ישראלים באתרים שלהם, והתשובה של כולם הייתה זהה: אתם הראשונים.

וזו, כמובן, גם הסיבה שהוזמנו לטעום מקבוצת האתרים הזו. אנשי הפי.אר של אנסי עסוקים בלארח עיתונאים ממגוון ארצות כדי שיפיצו את הבשורה, ויש מה להפיץ: מדובר במקום אידיאלי לחופשת סקי בסגנון קצת אחר: משפחתית, עם שפע של אטרקציות, מסלולים מגוונים (לא רק למתחילים), ואווירה כיפית וביתית שלא תמצאו בהרבה עיירות סקי אחרות. יתרון מרכזי נוסף הוא שאתרי הסקי המדוברים נמצאים 40 דקות מאגם אנסי היפהפה (אטרקציה תיירותית בפני עצמו), ושעה וקצת נסיעה בלבד מג'נבה – שם ממוקם נמל התעופה השוויצרי אליו אפשר להגיע בקלות ובזול, באמצעות טיסה של איזי ג'ט.

מבין ארבע העיירות השוכנות למרגלות אתרי הסקי, אנחנו התמקמנו בלה קלוזה התוססת, במלון לה ספינס (La Sapins, שלושה כוכבים) החמים והביתי. ג'קוזי, סאונה, ארוחות טובות, חדרים נעימים ומיקום של שלוש דקות הליכה ממעלית הסקי – לא צריך יותר מזה. כל מה שנשאר זה לקום לבוקר שמשי ומאיר פנים, לאסוף את ציוד הסקי מהחנות הסמוכה – וללכת לכבוש את ההר.

אין תמונה
המלון נוסד לפני 50 שנה

גדולים באתרים קטנים

ההבדל המרכזי בין לה קלוזה, לה גרנד בורננד, סיינט ג'ין דה סיקסט ומניגוד (השם הכולל לקבוצה הוא "ארביס" – Aravis), לאתרי סקי פופולריים יותר בצרפת, טמון בגודל. לא תמצאו כאן אתר שמציע מאות על מאות של קילומטרים של מסלולי סקי כמו בואל טורנס בצרפת או סלה רונדה באיטליה, אבל 220 הקילומטרים של הסקי סלופס של ארביס בהחלט מספקים חוויית גלישה מעולה לשלושה-ארבעה ימי סקי.

"אנחנו גדולים, באתרים קטנים", אמר לי ברונו, המדריך המקומי, וחייך חיוך גדול – וזה בדיוק העניין: נראה שלה קלוזה והאתרים האחרים בסביבתו משלבים את הטוב משני העולמות: מצד אחד יש המון מה לעשות מבחינת מסלולי סקי ואטרקציות, מצד שני מדובר בעיירות עם אווירה ביתית – פחות תיירותי ותעשייתי כמו באתרים גדולים אחרים בצרפת.

"אנחנו גרים פה", מדגיש ברונו, כמה וכמה פעמים. "אנחנו לא עוזבים כשנגמרת העונה". ופה הוא מתכוון לאתרי סקי גדולים אשר סביבם נבנו מלונות כדי לארח את עשרות אלפי התיירים שמגיעים – ולא יותר מכך. באזור לה קלוזה, בכל עיירה יש 1,000-2,000 תושבים, ולמרות שרובם עסוקים סביב תעשיית הסקי, זה לא הדבר היחיד שקורה באזור. אנשי העיירות הם גם חקלאים, יש להם תוצרת מקומית, ולצד שפע הפאבים, המסעדות וחנויות הסקי יש גם סממנים של עיירה חיה ונושמת: קבוצת הוקי הקרח המקומית, למשל, או המשאיות עמוסות התוצרת שיכולות להאט את התנועה בכבישים המתפתלים במעלה ההר. "ממש כמו ברמת הגולן", אמר אחד החבר'ה בחיוך לאחר שנתקענו אחרי משאית כזאת והאמת שאין סיבה שלא לחייך כאן – הנופים של האלפים לצד העיירה המקסימה והתוססת, וכמובן מסלולי הסקי שניבטים מכל עבר וגורמים לכל חובב שלג לתחושה מוכרת של אצבעות מדגדגות. נו, מתי גולשים כבר?

אין תמונה
לחזור מהמדרון אל האווירה הביתית

אל תפספסו

מלון "La Sapins, Manigod": יש אנשים שחייבים לפגוש בחיים. אחד מהם הוא כריסטוף, הבעלים של מלון לה סאפינס, (ארבעה כוכבים אבל מרגיש כמו חמישה) במניגוד. כריסטוף יקבל אתכם בחיוך רחב, ואם תהיה לכם קצת סבלנות תוכלו לשמוע את סיפור המלון המשפחתי שלו (אחיו הוא השף, אמו מנהלת, ילדיו מתרוצצים וצוחקים בלובי המלון), שנוסד לפני חמישים שנה. הפנים המחייכות של כריסטוף מלוות אתכם בכל המלון – אפילו מצוירות על דלתות המעלית – ובנוסף לכישוריו הוא גם אקורדיוניסט מפורסם באזור, כך שיש סיכוי שתשמעו אותו מנגן בלובי המלון. החדרים במלון של כריסטוף מפנקים ותוכננו להתאים למשפחות עם ילדים, וגולת הכותרת היא המסעדה המלון, שמציעה מנות מוקפדות בניחוח מקומי. גם אם אתם לא ישנים אצל כריסטוף, את המסעדה שלו אתם חייבים לנסות.

ועוד מילה לגבי מניגוד. אם אתם מתלבטים איפה כדאי לכם להתמקם – בלה קלוזה, לה גרנד בורננד או מניגוד – ההמלצה היא כזאת: אם אתם באים עם ילדים ולא מתכוונים לצאת לבלות בלילה, או אם אתם ברמת מתחילים, מניגוד זו הבחירה שלכם. תבחרו מלון משפחתי כמו של כריסטוף, ואחרי יום חווייתי של סקי חזרו אליו ותהנו מהאווירה הביתית שהוא מציע.

לה קלוזה זה סיפור אחר: פה יש מסלולים למתקדמים יותר (7 מסלולים שחורים, 24 אדומים, 30 כחולים, 23 ירוקים), אבל לא פחות חשוב – חיי הלילה של העיירה התוססת הזו יקרצו לכל מי שבא לסקי לא רק בשביל הספורט. ראש טוב, כבר אמרנו?

אין תמונה
האתר מלא אטרקציות שמתאימות למשפחה

גלישה עם סוסים: ניסיתם פעם לגלוש בעזרת סוס? מי שהנהן מוזמן לדלג לפסקה הבאה, אבל ככל הנראה רובכם הרמת גבה, ובצדק. זה הזמן להכיר את ה- Ski Joering: מחזיקים במושכות של הסוס באמצעות רתמה מיוחדת וקשיחה, ונותנים לו לדהור קדימה ולמשוך אתכם, כשאתם מחוברים למגלשיים כמובן. התוצאה מסעירה למדי, ואם אתם יודעים לגלוש ברמה סבירה לא צריכה להיות לכם בעיה לשרוד את החוויה. שימו לב שהפעילות הזאת דורשת מאמץ מסוים דווקא באזור הידיים: כשהסוס עולה צריך להחזיק חזק כדי להישאר במסלול הנכון.

נהיגת קרח: אם אתם אוהבים קארטינג, כדאי לנסות – מדובר במסלול מרוץ קטן וקפואף עליו נוהגים ברכבי ניסן ג'וק קטנים וחשמליים שהותאמו לנסיעה על קרח. מדובר באטרקציה בטוחה לחלוטין, אז מומלץ להרגיש קצת אמיצים ולתת גז – הכי הרבה שיקרה לכם הוא ש"תזרקו תחת", וזה דווקא מומלץ. אם אתם פחות חובבי הגה, אתם בהחלט מוזמנים לוותר על האטרקציה הזאת. היא ממצה את עצמה די מהר, ולא בטוח שזה שווה את ה-30 אירו ל-10 דקות שזה עולה.

אין תמונה
חוויית גלישה מעולה לשלושה-ארבעה ימי סקי

מצנח רחיפה: אם הגעתם ללה קלוזה ביום שמשי והרמתם את הראש למעלה, רוב הסיכויים שתבחינו במצנח רחיפה אחד או שניים מנקדים את הנוף בין הפסגות המושלגות. גם בלה קלוזה וגם בלה גרנד בורננד יש חובבים רבים של הספורט הזה. אגב, אם אתם מיומנים מספיק בשני הענפים – רחיפה וסקי – יש גם אפשרות לשלב: לצנוח כאשר המגלשיים מחוברות לרגליים, היישר לאחד המדרונות, ולהמשיך לגלוש. או באנגלית: Speed Riding.

פארק שלג: גם בלה קלוזה וגם בלה גרנד בורננד הפכו את אחד המסלולים לפארק שלג שמתאים גם למתחילים וגם למתקדמים, ומלא באתגרים לגולשים מיומנים יותר או פחות. אוהבים לקפוץ עם המגלשיים ולהסתובב באוויר? אל תפספסו.

אין תמונה
מנות מוקפדות בניחוח מקומי

מידע שימושי

איזי ג'ט: איזי ג'ט מציעה מחירים אטרקטיביים לז'נבה (החל מ-66 אירו למזמינים מראש). אם הגעתם לשדה התעופה ברכבת, או שבחרתם לחנות בחניונים לטווח הארוך, מחכה לכם נסיעה בשאטל (יוצא כל 20 דקות) לכיוון טרמינל 1, בו מתבצעת מסירת הכבודה בטיסות איזי ג'ט. מטרמינל 1, אחרי הצ'ק אין – חוזרים עם השאטל לטרמינל 3, כדי לטייל בדיוטי ולעלות על המטוס. רק הסיבוב הזה יכול לקחת שעה, ולכן מומלץ ככלל להגיע לשדה התעופה שלוש שעות לפני ההמראה. 

תזכרו שאיזי ג'ט היא חברת לואו קוסט שלא מתיימרת "להתגנדר" בשום צורה. אתם מקבלים את הבסיס עבור הכסף שלכם – מטוס טוב שלוקח אתכם מיעד א' ליעד ב'. יש מספיק מקום לרגליים, אך אי אפשר להשעין את הכיסא לאחור. כמו כן, אין מערכת בידור במטוס. למחיר הטיסה יש להוסיף מזוודה (למי שמעוניין). מחיר מזוודה עד 20 ק"ג הוא כ-20 אירו. ניתן גם להעלות תיק יד אחד למטוס בגודל המתאים ללא תשלום. על התוספות משלמים: למשל אוכל. באיזי ג'ט האוכל אינו כלול במחיר הטיסה אבל ניתן לרכוש במטוס. תמורת 7 אירו תקבלו קפה, סנדוויץ' וחטיף שוקולד לקינוח. לא הרבה כסף, ולמרות שלא מדובר בארוחות גורמה, זאת הצעה משתלמת למדי. אם אתם רוצים להביא סנדוויצ'ים מהבית, לכו על זה. כמו כן קחו בחשבון שאפשר להוסיף 4-15 אירו כדי לשדרג את איכות המושבים, מבחינת המיקום, שנבחר באופן רנדומלי לולא עושים כן.

אין תמונה
בריכה מחוממת ומפנקת

סקי פס: מומלץ לרכוש את הכרטיס הכולל (Aravis), שמאפשר לכם לגלוש בלה קלוזה, מניגוד, לה גרנד בורננד וסיינט ג'ין דה סיקסט. סקי פס לארבעה ימים יעלה לכם 127 יורו.

אוף פיסט: חובבי סכנות? לה קלוזה זה מקום לא רע בשבילכם. המסלולים עצמם אולי לא מהווים אתגר ממשי למקצוענים, אבל במקום יש קילומטרים רבים של "אוף-פיסט" – המסלולים הלא רשמיים לחובבי הפודרה והאקסטרים. אבל תיזהרו: במקום כבר היו מספר מפולות שלג שאף גבו קורבנות. אם אתם מחפשים ריגושים תשאלו קודם כל את מדריכי הסקי באזור איפה כדאי ומומלץ.

טיפ: אם לא בוער לכם לנצל כל דקת סקי, ההמלצה היא לגלוש בעיקר בשעות הצהריים – אז השמש מציצה מאחורי ההרים, שוטפת המדרונות המושלגים והופכת גם את השלג לפחות קרחי וגם את הגלישה, ואת הנוף, למהנים יותר.

אין תמונה
כלבים באתר. עוד אטרקציה

* הכותב היה אורח של חברת איזי ג'ט.

  מהמדרון אל המסז': 10 בתי הספא השווים באתרי הסקי