מסעדת מאת'ה (Mathe)
חבל אבריטניה, הכפר קלפסי
בלב רכס הפינדוס יש חבל מופלא בשם אבריטניה (Evritania). בירתו קרפניסי (Karpenissi) היא עיירה חביבה מוקפת רכסים אדירים ובקרבתה נהרות, אגמים, קניונים גדולים, כפרים מקסימים ותושבים תמימים שאוהבים לקבל אורחים. בכפר קלפסי (Klafsi) המרוחק מקרפניסי כ–12 קילומטרים ישנה מסעדה קטנה בשם מאת'ה (Mathe), היא ממוקמת לצד הכנסייה המקומית ומנהלים אותה זוג מקסים בשם ונגליס וקתרינה.
למסעדה מרפסת שפונה אל נופו המרשים של הר חלידונה (Helidona), ממנה צופים אל עמק נהר קרפניסיוטיס (Karpenisiotis river) ושעת בין הערביים זו השעה הטובה ביותר להגיע אל המרפסת ולהזמין מוסקה. המוסקה של ונגליס וקתרינה היא לא פחות מהתגלות קולינרית - היא מגיעה חמה, נימוחה בפה, טרייה, רוטב הבשמל מושלם והתיבול מיוחד. כל מטייל שטעם את המוסקה מבקש את המתכון ורבים מהמטיילים רוצים לעבור קורס מזורז בהכנה שלו אחרי שהם עוברים בקלפסי. ראו הוזהרתם.
המסעדה של טאקיס – מילוס (Milos)
חבל אגרפה – טחנת הקמח של הכפר אגרפה
אחד מהחבלים המרתקים והיפים ביוון הוא חבל אגרפה. פירוש השם אגרפה הוא "לא רשום", זאת כיוון שהכיבוש העות'מני לא ערך מיפוי של איזור זה. בתוך קניון, לצד נהר זורם ומעיין, חבויה טחנת הקמח העתיקה של הכפר אגרפה. טאקיס, בעל המקום, ירש אותה מאבותיו והקים שם מסעדה קטנה ב"גן העדן" הקטן שנמצא בקניון. בריכת דגי פורל הוקמה, הונחו שולחנות לצד הפלג הזורם תחת עצי הדולב והכל ביחד מספק תפאורה מושלמת לארוחת צהריים.
טאקיס יודע להכין את ההמבורגר הכי טעים ביוון, מרקחת הבשר הטחון היא הסוד שלו. ההמבורגר בגודל נדיב, מגיע עם עגבניה ובצל צלויים ולצידם סלט חצילים מיוחד שהוא מכין במקום. כולם שואלים איך יכול להיות שבמקום כל כך מרוחק שמבודד מסצינת השפים שתוקפת אותנו מכל כיוון, נולד המבורגר כל כך מופלא, בלי ספרי בישול ולחלוטין ללא פוזה. התשובה היא שמדובר בהברקה כפרית של אדם בעל מעוף. גם הפורלים הטריים של טאקיס טעימים להפליא אבל מחווירים מול "ההמבורגר הלא רשום".
מסעדת קנלה קה גריפלו (Kanela Ke Garifalo)
חבל איפירוס – כפרי זגוריה – הכפר ויצה
בחבל איפירוס בין כפרי זגוריה, יש כפר שזכה לקצת פחות יחסי ציבור – ויצה (Vitsa). רוב התיירים חולפים ברחובו הראשי שלו בדרכם למונודנדרי (Monodendri) הידוע וקניון ויקוס הפופולרי. לצד אחד העיקולים בכפר ויצה הקים וסיליס את מסעדת "ציפורן וקינמון". וסיליס אמנם נולד באתונה אבל מקור משפחתו בכפר, הוא גדל באתונה ולמד בקנדה לימודי סביבה. שם החל סיפור האהבה שלו עם פטריות. מקנדה הוא חזר הישר לכפר אבותיו ויצה והקים גינה בה גידל פטריות ועשה נסיונות קולינריים. מהר מאוד הוא מצא את עצמו מטייל על מדרונות ההרים ואוסף פטריות בר לתבל בהן את מאכליו. חבריו האיצו בו לפתוח מסעדה כשזיהו את הפוטנציאל בתבישלי הפטריות שרקח.
המסעדה קמה, והאוכל אכן היה מופלא, יצירתי ומאוד טעים. אז אם הגעתם ל"ציפורן וקינמון" תדאגו להזמין את המנות הבאות: ריזוטו פטריות בר (עם 5 סוגי פטריות ממדרונות חבל איפירוס), פטריות שיטאקי עם "ירוקים" ושקדים, עוף באוזו עם פטריות בר וטליאטלה יווני. כמובן, אל תוותרו על מרק פטריות. אנחנו משוכנעים שאחרי הארוחה תציעו לוסיליס לפתוח את סניף "הפטריה של בוגרשוב" בתל אביב.
מסעדת מונופטי אי 6 (Monopathi E6)
חבל מקדוניה – ההר הקירח בכפר וולאקאס
מתחת להר הקירח (Falakro Mountain), הר עצום ממנו רואים הרחק לתוך בולגריה ועמוק לתוך יוון, שוכן כפר קטן שנקרא וולאקאס (Vollakas). מתושבי הכפר מדברים תורכית, בולגרית וכמובן יוונית. הקרבה לגבולות גורמת לערבוב של שפות ולמגוון קולינרי אדיר. לאחר שעולים להר הקירח לתצפית מרשימה, מבקרים בבור הקרח שעל ההר ומטיילים לאורך מצוק הרוחות האדיר, יורדים למסעדה במלון קטן המכונה "המשעול E6". מנהלת המלון היא אישה צעירה ונמרצת בשם סטברולה.
צפו לים של טעמים, כזה שמושפע משולש גבולות. בצקים בולגרים בשלל טעמים וצורות בתוכם גבינות מותכות, מיני ירוקים והכול קריספי ושמן. לא תצליחו שלא לגנוב" עוד "בורקאקי" מהשולחן, מאכלי תנור תורכיים של חצילים מוקרמים עליהם מונחת עגבניה ובצל מושחם. כו גם ממולאים של עגבניות ופלפלים ובתוכם אורז נהדר שספג את כל הטעמים, גבינות מטוגנות עליהם טפטפו לימון בנדיבות ותאכלו על לחם טרי טרי, ולבסוף בשר על האש או כבש בתנור, כמו שהיוונים כל כך יודעים לעשות.
מסעדת אקרולימניה (Akrolimnia)
אגמי פרספס – הכפר פסראדס
בקצה של יוון, אי שם בצפון מערב המדינה יש סדרת אגמים המשותפים ליוון, אלבניה ומקדוניה החדשה. האגמים מאכלסים כמות גדולה של עופות מים כמו שקנאים וקורמורנים ומיני ברווזים. מצוקים תוחמים את האגמים מדרום ובתוך המצוקים ניתן למצוא מנזרים שנבנו בתוך מערות טבעיות. השייט אל מנזרי המערה הוא יפהפה ומזמן אפשרות לצפות בעופות המים, לשחות בחופים המרשימים ולעלות למערות של הנזירים המתבודדים מהם נשקף האגם בשיא הדרו.
באחת מזרועות המים של האגם שוכן הכפר פסראדס (Psarades) שפירושו – דייגים. לזרוס הדייג יוצא אל האגם לדוג קרפיונים. מהשדות הכי פוריים ביוון הוא קוטף שעועית ענק (פסולאדה) אותה הוא משרה במים מספר ימים ולאחר מכן אופה בתנור. השעועית של אגמי פרספס (Prespa Lakes) נחשבת לטובה ביוון והיא נמכרת במחירים גבוהים מהרגיל. השעועית בתנור לצד קרפיון מטוגן כשנוף האגם ברקע זו חוויה נפלאה. הגאונות היא בפשטות, כמה פשוט כך טעים. רק בפסראדס.