קוואסן בנגקוק תיאלנד - הרחובות הפופולאריים בעולם (צילום: Mr Bullitt)
תמיד חזק אצל הישראלים. רחוב הקוואסן בבנגקוק, תאילנד | צילום: Mr Bullitt

השתחררתם? בשעה טובה. עכשיו אתם בטח מתחילים להתחבט בשאלה החשובה - לאן לנסוע לטיול הגדול של חייכם? האם תלכו בדרכו של האח הגדול ותגלו את דרום אמריקה, האם תפנו מזרחה עם כל החברים או שאולי תחליטו בכלל להרחיק עד אוסטרליה וניו זילנד?

האופציות של הישראלי המשוחרר לרוב כללו את שלושת היעדים הללו, אבל מי שיצא השנה לתקופה ארוכה בחו"ל יגלה מגמה של שינוי במפת המקומות החמים לטיול אחרי צבא. התייקרותן של מדינות שונות בדרום אמריקה גורמת לירידה במספר הביקורים בה ולהתחזקותם של יעדים זולים במזרח הרחוק או במרכז היבשת. אז מהם היעדים החמים עכשיו לטיול אחרי צבא, כמה יעלה לכם מסע של חצי שנה באחד מהמקומות הנפוצים ובאילו עונות כדאי להגיע?

תופעת התרמילאים התחילה אי שם באייטיז, בשיירת אוטובוס עד מצרים ומשם טיסה למזרח הרחוק. התרמילאים הישראלים הראשונים הם ההורים של המטיילים החדשים וגם השנה הצעירים המשוחררים ממשיכים את דרך האבות. נועם רון, מנהל השיווק של איסתא מעריך כי כ-30,000 תרמילאים יצאו השנה לטייל ומרביתם טסים לתקופות של 4 חודשים עד שנה. לדבריו, כ-70 אחוז מהתרמילאים הישראלים הם בגילאי 20-24, כלומר מטיילים אחרי הצבא.

הר הסוכר בריו דה ז'נרו (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
כבר פחות מגיעים לשם. הר הסוכר בריו דה ז'נרו, ברזיל | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אל פרו, קולומביה ובוליביה מצטרפות פנמה וניקרגואה

אבל אם חשבתם שהמזרח הרחוק ודרום אמריקה יהיו לעד המתחרות הגדולות בז'אנר, מסתבר שהשנה יחסי הכוחות משתנים. מחלקת ישראלים בחו"ל של משרד החוץ מדווחת כי בשנה האחרונה נרשמה ירידה במספר המטיילים במדינות דרום אמריקה, בעקבות ההתחזקות הכלכלית ויוקר המחייה במדינות ברזיל, צ'ילה וארגנטינה. לצד ההתייקרות במדינות אלה, היעדים החמים השנה בדרום אמריקה הם פרו, קולומביה ובוליביה.

"תרמילאי שרוצה לטוס לדרום אמריקה עושה עכשיו את השיקול הכלכלי. ביבשת עוברים בכמה מדינות ואם רובן יקרות הוא יחשוב פעמיים אם להגיע אליהן. הרי לא נוסעים לדרום אמריקה רק בשביל בוליביה", אומר רון. "תרמילאים שכן מחליטים לעשות את הטיול בדרם אמריקה יקצרו את שהותם במדינות היקרות ויאריכו את השהות במדינות השכנות והזולות כמו פרו, בוליביה וקולומביה. כמו כן, רבים מגיעים למרכז אמריקה כתחנה לפני החזרה לארץ. עכשיו, כשמדינות רבות בדרום אמריקה יקרות התרמילאים יאריכו את השהות במדינות המרכז כמו פנמה וניקרגואה. אלו מדינות שהצטרפו בשנים האחרונות למדינות המרכז הקלאסיות - מקסיקו, קוסטה ריקה וגואטמלה".

זוג צעיר במאצ'ו פיצ'ו (צילום: istockphoto)
לא זזה לשום מקום. מטיילים בפרו, אתר מאצ'ו פיצ'ו | צילום: istockphoto

ניקרגואה היא המדינה הענייה ביותר והכי פחות מפותחת מבין מדינות מרכז אמריקה. התעבורה לא פשוטה ושירותי התיירות לא מפותחים, אך היא זולה ביותר ונופיה מדהימים - מה שמוביל אליה יותר ויותר תרמילאים מדי שנה. בניקרגואה יש איים קאריביים, חופים נקיים, הרי געש ואגמים יפיפיים. עיר הבירה, מנגואה, אינה מסבירת פנים ומשמשת רק כנקודת עצירה בדרך לגראנדה וליאון - שתי ערים שמטיילים נוהרים אליהן. נקודה מומלצת נוספת היא עיירת החוף סאן חואן דל סור.

פנמה מקשרת בין מרכז ודרום אמריקה, והפכה בשנים האחרונות לנקודת חובה עבור מוצ'ילרים. מטיילים רבים מגיעים אליה בשייט מקרטחנה, קולומביה. המחירים עדיין נמוכים והאטרקציות בשפע: תעלת פנמה המפורסמת, חופים יפיפיים, אתרי שנירקול, טבע פראי ומגוון חיות. האיים האהובים ביותר הם בוקאס דל טורו וסן בלאס.

פנמה סיטי (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ברזיל אאוט, פנמה אין. מבט על פנמה סיטי | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

היעדים החמים עכשיו: וייטנאם וקמבודיה

רון צופה כי בשל ההתייקרות בדרום אמריקה רבים יעדיפו השנה את המזרח הרחוק ובעיקר את תאילנד והודו. "מעל 60 אחוז מהתרמילאים יטוסו למזרח ורק 30 אחוז לדרום ומרכז אמריקה. השאר ייסעו לאפריקה, אוסטרליה וניו זילנד", מעריך רון. מחלקת ישראלים בחו"ל מאששת את דבריו של רון, ומוסיפה כי בעקבות ההתייקרות התרמילאים הישראלים גילו השנה את קמבודיה ווייטנאם.

רון מספר על שתי המדינות שתופסות תאוצה בקרב המטיילים: "מסלול טיפוסי בוייטנאם מתחיל בעיר הבירה האנוי שבצפון המדינה. ממנה עולים צפונה לעיירה ההררית סאפה, שבסביבותיה מגוון צבעוני של שבטי הרים, שעדיין חיים ומתלבשים בבגדים מסורתיים. אח"כ יוצאים המטיילים לסיור בסירות דרקון במפרץ האלונג, הממוקם כשעתיים נסיעה מהאנוי ונחשב לאחד מהנופים הקרסטיים היפים ביותר בעולם - קרוב ל-1,600 מצוקים של סלע גיר שהופך את השיט למסע בתוך ציור. בהמשך אפשר לעצור למספר ימי בטן גב במרכז המדינה בחופי "ניא טראנג" ו"מוי נה". בדרום המדינה נוהגים התרמילאים לבקר בעיר הו צ'י מין סיטי (לשעבר סייגון) וממנה לצאת לסיורים במערות "קו צ'י" המתארות את לחימת הוייטנאמים באמריקאים".

אנגקור ואט -קמבודיה (צילום: Veni, Istock)
המונומנט הפולחני היחיד הגדול בעולם. מקדש אנגקור ואט, קמבודיה | צילום: Veni, Istock


 
חלק גדול מהתרמילאים המבקר בווייטנאם בוחר להמשיך מדלתת המקונג אל המדינה השכנה קמבודיה, מסלול המבוצע באמצעות סירה עד מעבר הגבול המשותף ולאחר מכן באמצעות סירה נוספת אל בירת קמבודיה פנום פן. "בקמבודיה המטיילים יבקרו מקדשי אנגקור הממוקמים ליד העיר סיאם ריפ, בה מצויים שרידים של מעל אלף מקדשים מימי האימפריה הקמבודית, בין המאה ה-9 למאה ה-15, ביניהם נמנה מקדש אנגקור ואט המפואר, שיש האומרים שהוא המונומנט הפולחני היחיד הגדול ביותר בעולם". אומר רון. מ"סיאם ריפ" ממשיכים רבים מהמטיילים אל עבר הגבול התאילנדי (נסיעה של מס' שעות באוטובוס).

"שתי המדינות הללו מתפתחות ומתחזקות. לפני עשר שנים קמבודיה למשל הייתה קשה מאוד לטיול. היום הכל מפותח - אינטרנט, תשתיות", מספר רון. "בעבר המזרח היה היעד החזק ביותר, אחר כך דרום אמריקה תפסה את המשבצת ועכשיו חוזרים למזרח. גם אפריקה עלתה על המפה - צעירים מתחילים לטוס להתנדב ביבשת".

הלונג ביי, וייאטנם (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אחד הנופים היפים בעולם. מפרץ האלונג, וויטנאם | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אתר "למטייל" מדווח שתאילנד עודנה חזקה מבחינת תרמילאים, בשילוב עם טיול בוויאטנם ולאוס. גם הודו ונפאל מתחזקות. "הודו גם היא נותרה יעד מועדף על מטיילים, פעמים רבות כיעד בפני עצמו ללא מדינות נוספות. יש המשלבים טיול בחלק מהודו עם טיול בנפאל", מוסרים באתר.

מתי להגיע וכמה זה עולה?

דרום אמריקה
עלות טיול של חצי שנה: מאתר למטייל נמסר כי העלות הממוצעת היא בין 8,000-10,000 דולר - לא כולל פעילויות ואטרקציות שמקפיצות עוד המחיר, כגון הקרנבל בברזיל, שיט בגלאפגוס או שיט לאנטרקטיקה.
טיול למשך חצי שנה רק במדינות הזולות יותר: קולומביה, פרו, בוליביה ואקוודור, יעלה לכם בסביבות 7,700 דולר.
עונות: "הגל העולה" הוא מסלול הטיול שמתחיל מדרום לצפון - מארגנטינה, צ'ילה וברזיל לכיוון פרו, בוליביה וקולומביה. הגל העולה מתחיל בנובמבר - ינואר, חודשי הקיץ בקצה הדרומי ביותר של היבשת, ומסתיים בסביבות אפריל. "הגל היורד" הוא מסלול הטיול שמתחיל מצפון לדרום - מקולומביה, אקוודור ופרו, לבוליביה וממנה אל ברזיל או ארגנטינה וצ'ילה. הגל היורד מתחיל במרץ ועד סביבות יולי.

המזרח הרחוק
עלות טיול של חצי שנה: טיול של חצי שנה בתאילנד-לאוס-ויאטנם יעלה בסביבות ה- 9,000 דולר, אם לא עושים יותר מדי טיסות פנים. טיול בהודו ונפאל זול משמעותית, ויעלה בסביבות ה-4,000 דולר לחצי שנה.
עונות: עבור תאילנד, לאוס, ויאטנם וקמבודיה רצוי להגיע בעונה היבשה - מאוקטובר ועד אפריל. בעונה היבשה יורד מעט גשם באופן יחסי, המונסונים מעטים וחם אך לא מהביל.
בדרום ומרכז הודו החודשים הטובים ביותר לטיול הם נובמבר ועד מרץ, בצפון הודו מאפריל ועד נובמבר.

אוסטרליה וניו זילנד
עלות טיול של חצי שנה: 12,000 דולר בממוצע, אם לא מתפרעים על כל האטרקציות הניו זילנדיות.
עונות: העונה החמה והיבשה היא מדצמבר ועד מרץ, אך אוסטרליה וניו זילנד עמוסות במטיילים בתקופה זו והמחירים בהתאם. יתרון עונות המעבר (אוקטובר-נובמבר ואפריל-מאי) הוא במחירים הנמוכים, אבל יש סיכון שחלק ממסלולי הטרקים בניו זילנד לא יהיו פתוחים בחודשים אלו. כדאי להתחיל באוסטרליה בספטמבר - אוקטובר ולעבור לניו זילנד בסביבות נובמבר-דצמבר.

ישראלים בהודו
לנצח נצחים. הודו, קאסול
>> חושבים שלכם חם? בקרו במקום החם בעולם

חיים הכט ממשיך לחפש אנשי מקצוע צדיקים. יצאת צדיק, שני ב-21:00, ערוץ 2

>> לכל כתבות mako בודק