גבולות אירופה פתוחים לחלוטין, וכל ההגבלות הקשורות למגפה הוסרו, מה שגרם לביקוש לטיסות בקיץ להרקיע שחקים. אך בעוד שרוב התיירים ייאבקו על מקום בשמש ברודוס או סנטוריני, מעטים יחשבו לקחת בחשבון את אחד מהיעדים היפים והקרובים אלינו בחשבון.

את קפריסין כולנו מכירים, והיא רק ממשיכה לעלות בפופולריות שלה בשל סצנת הנופש המתפתח וקו חוף בתולי מוקף במים תכולים. אבל יש בקפריסין יותר מאיה נאפה ופאפוס בקו החוף הדרומי, שכן היא מאכלסת לא אחת - אלא שתי מדינות, שהצפונית שבהן אפילו לא קיימת מבחינה טכנית.



ההיסטוריה המורכבת של צפון קפריסין (קפריסין הטורקית)

האי מחולק לשניים בין הרפובליקה המוכרת של קפריסין בדרום, לבין קפריסין הטורקית בצפון שהכריזה על עצמאותה בשנת 1983 ותופסת שליש משטח האי. בעוד שהרפובליקה השוכנת בדרום היא חברה באיחוד האירופי וביתם של קפריסאים דוברי יוונית, רוב דוברי הטורקית באי כמו גם טורקים שהיגרו לכאן, חיים בצפון הבלתי מוכר, המוטל עליו אמברגו והוא אינו מוכר על ידי מדינות העולם למעט טורקיה וארבייג'ן. 

דגל טורקיה צפון קפריסין (צילום: sadullahkisi, shutterstock)
דגל טורקיה על ההר בצפון קפריסין | צילום: sadullahkisi, shutterstock

קפריסין נמצאת בליבו של סכסוך בן מאות שנים בין יוון לטורקיה, שהוחמר מאז שהכוחות הטורקים פלשו וכבשו את החלק הצפוני של קפריסין בשנות השבעים. למרות המיליטריזציה המתמשכת באי מאז הפלישה, במיוחד לאורך אזורי הגבול, קפריסין נחשבת בטוחה לביקור, וגם דרום קפריסאים וגם צפון קפריסאים חיים בשלווה משני צדי קו ההפרדה שלהם, למרות חוסר האינטגרציה ביניהם. קפריסין היא אחרי הכל, יעד ים תיכוני סופר טרנדי, והיא מקבלת מיליוני תיירים מדי שנה, ביניהם לא מעט ישראלים שמגיעים אליה בטיסה ישירה שאורכת כשעה.

פסל אטאטורק צפון קפריסין (צילום: Sopotnicki, shutterstock)
פסל אטאטורק בקפריסין הטורקית | צילום: Sopotnicki, shutterstock

למרות הפופולריות של קפריסין, רוב התיירים מבקרים רק בדרום דובר היוונית, מתעלמים או מדלגים על קפריסין הטורקית בגלל המוניטין שלה כי הם חושבים שהיא לא מפותחת ופשוט "לא שווה את הטרחה". האמת היא שהתפיסות האלה לא יכולות להיות רחוקות יותר מהאמת.

קפריסין הטורקית: האזור המרתק ביותר של האי

דה פקטו, המדינה משתרעת מקצה חצי האי קרפס (Karpass), הנקודה הצפון-מזרחית ביותר של קפריסין, בה נמצאים כמה מהחופים והפארקים הימיים הטובים ביותר, ועד מפרץ קורמקיטיס (Kormakitis) בחוף הצפון מערבי.

מלבד קומץ נחלות, הגבול עם הדרום עובר לאורך לבה של ניקוסיה, בירת האי ועיר שנתבעה על ידי הממשל הטורקי הקפריסאי וגם על ידי היוונים. צפון ניקוסיה עמוסה באטרקציות תיירותיות, כמו מסגד סלימייה, המבנה הגותי הגדול והעתיק ביותר בקפריסין ששימש בעבר כנסייה, לחאן בויוק (Büyük Han caravansarai) מהמאה ה-16, ובזאר עות'מאני שוקק מסחר.

מסגד סלימייה צפון קפריסין (צילום: Anton Kudelin, shutterstock)
מסגד סלימייה בניקוסיה | צילום: Anton Kudelin, shutterstock
שוק בניקוסיה צפון קפריסין (צילום: yakinii, shutterstock)
שוק בניקוסיה | צילום: yakinii, shutterstock
ניקוסיה צפון קפריסין (צילום: trabantos, shutterstock)
ניקוסיה מלאה באטרקציות לתיירים | צילום: trabantos, shutterstock

מעבר לניקוסיה, תיירים הרפתקנים נמשכים לעיר קירניה (שנקראת בטורקית Girne), המשתרעת על חופי קפריסין הטורקית. עם הנמל המבוצר, הטירה מימי הביניים ורחובות המרוצפים אבן עם בתים מסויידים בסגנון יווני מסורתי.

קירניה נמצאת גם במרחק נסיעה קצר מנקודות חוף מדהימות, ובראשן חוף הצבים של אלגאדי (Alagadi), המבוקש מאוד על ידי אלו שמעוניינים לצפות בחיות בר, ודיאנה ביץ', מפרץ זעיר ומבודד התחום במימי התכלת של מזרח הים התיכון.

קירניה צפון קפריסין (צילום: Vlas Telino studio, shutterstock)
העיר קירניה | צילום: Vlas Telino studio, shutterstock

מחוץ ליישובים העירוניים הגדולים, בקפריסין הטורקית נמצא מנזר בלפאיס (Bellapais) המרשים מהמאה ה-13, השוכן בין ההרים הירוקים, רק 3 קילומטרים דרומית מזרחית לקירניה. גם טירת סנט הילריון (Saint Hilarion) ההרוסה על ראש הגבעה, הממוקמת על רקע נוף דרמטי מחוספס, היא פנינה נוספת שכדאי לחקור. אסור גם לפספס גם את המתחמים הארכיאולוגיים של סולי וסלאמי (Soli and Salami), הכוללים שרידים של שתי ערים יווניות עתיקות שעדיין כוללות אמפיתיאטרון, אגורה עם עמודים ופסיפסים שמורים להפליא.

אם חופשת חוף היא מה שאתם מחפשים, חצי האי קרפס הוא המקום אליו כדאי לפנות. כאן תוכלו למצוא מועדוני חוף, סצנת נופש מתפתחת עם לינת לילה במחיר סביר, ופחות קהל בהשוואה לעיירת הנופש איה נאפה בדרום קפריסין.

במחוז פמגוסטה (Famagusta), שספג את עיקר הסכסוך בשנות השבעים, פורחת תיירות אפלה, במיוחד בעיירת הרפאים וארושה (Varosha), שהתרוקנה בשנות השבעים בעקבות הפלישה, ובעיר פמגוסטה עצמה.

 

חוף גמיגוזה צפון קפריסין (צילום: Nejdet Duzen, shutterstock)
בצפון קפריסין יש לא מעט חופים יפים | צילום: Nejdet Duzen, shutterstock
וארושה צפון קפריסין (צילום: trabantos, shutterstock)
העיר החצי נטושה וארושה | צילום: trabantos, shutterstock

מחירים נמוכים בעשרות אחוזים בקפריסין הטורקית בהשוואה לדרום

למרות שקפריסין הטורקית אינה מוכרת כמדינה, היא מנפיקה לתושביה דרכונים, יש לה דגל לאומי, שפה אחרת (במקום יוונית, טורקית היא השפה המדוברת ביותר), מטבע (הלירה הטורקית), וכמובן, היא הקימה עמדות גבול וכוח משטרה משלה.

הלירה הטורקית הנשחקת היא בחלקה הסיבה לכך שטורקיה היא יעד פופולרי עבור מטיילים ישראלים, והעובדה שקפריסין הטורקית אימצה אותה פירושה שהיא זולה בהרבה מהדרום שבו מתנהלים עם מטבע האירו.

מלונות בצפון קפריסין (צילום: sadullahkisi, shutterstock)
המחירים זולים בהרבה מאשר בדרום קפריסין | צילום: sadullahkisi, shutterstock

על פי דו"ח שפורסם לאחרונה על ידי קפריסין הטורקית, המחירים נמוכים בממוצע ב-25 אחוז בצפון, כאשר רוב המזון מיוצר במקום ותעריפי המלונות דומים לאלו במדינה האחות טורקיה. יוקר המחיה בצפון ניקוסיה ובקירניה עשוי להיות גבוה יותר, מכיוון שהן מוקדי תיירות ומסחר חשובים, אך ערים בחלק הצפוני של האי נותרו זולות להפליא בסטנדרטים אירופיים.

היזהרו שלא תיאסר כניסתכם לדרום קפריסין

הדרך הטובה ביותר להגיע לקפריסין הטורקית היא לטוס תחילה לדרום. ניתן לטוס ישירות רק דרך טורקיה, מכיוון שכל המדינות האחרות הפסיקו את הטיסות לצפון ניקוסיה מאז פרץ הסכסוך לפני כמה עשורים. עם זאת, יש מלכוד: אם תגיעו ישירות לצפון, לא תוכלו לעבור לדרום לאחר מכן, מכיוון שרשויות הרפובליקה יחשבו שנכנסתם לשטח קפריסין באופן בלתי חוקי.

מעבר צפון קפריסין (צילום: Allard One, shutterstock)
מעבר גבול לקפריסין הטורקית | צילום: Allard One, shutterstock

על מנת למנוע בעיות, עדיף לנחות תחילה בלרנקה, שדה התעופה הבינלאומי הראשי המשרת את הרפובליקה של קפריסין, ולנסוע באוטובוס הסעות לדרום ניקוסיה. ברגע שתגיעו לעיר הבירה, תוכלו לחצות את הגבול באחת מנקודות הבידוק הרבות המפצלות את ניקוסיה. העמוסה מביניהן נמצאת ברחוב לדרה (Ledra), שדרת הקניות הראשית של ניקוסיה, נקודת המעבר המועדפת על תיירים.

הדרך הקלה ביותר לטייל ברחבי קפריסין הטורקית היא נסיעה ברכב, שכן אפשרויות התחבורה הציבורית מוגבלות, וחלק מהאוטובוסים הבינעירוניים אינם פועלים בלוח זמנים קבוע, ויוצאים רק כשהם מלאים. אין רכבות באי קפריסין. למרבה המזל, שירותי אוטובוס רגילים מקשרים בין ערים מרכזיות כמו ניקוסיה (צפון) וקירניה.